10 Signalen Dat Je Met Een Somatische Narcist Te Maken Hebt

Ben je ooit iemand tegengekomen die constant bezig lijkt te zijn met hun uiterlijk?

Eisen ze voortdurend aandacht en bewondering?

Als dat het geval is, heb je mogelijk te maken met een somatische narcist.

Maar wat is somatische narcisme precies en hoe verschilt het van andere vormen van narcisme?

Dit artikel somt 10 indicatoren op dat je te maken hebt met een somatische narcist.

Doel van dit artikel: Het doel van dit artikel is om de lezer bewust te maken van somatisch narcisme en hen te voorzien van 10 indicatoren om te identificeren of ze te maken hebben met een somatische narcist.


Wat is somatisch narcisme?

Somatisch narcisme is een vorm van narcisme die wordt gekenmerkt door een overmatige interesse of preoccupatie met het lichaam en uiterlijk.

Mensen met deze vorm van narcisme maken zich veel zorgen over hun uiterlijk en kunnen veel tijd en geld besteden aan verzorging, lichaamsbeweging en andere activiteiten die hun fysieke verschijning verbeteren.

Ze kunnen ook geobsedeerd zijn door jeugdige schoonheid en veel moeite doen om een jeugdige uitstraling te behouden, bijvoorbeeld door middel van plastische chirurgie of het gebruik van anti-verouderingsproducten.

Sommige mensen met somatisch narcisme kunnen ook een overdreven gevoel van aantrekkelijkheid of seksuele aantrekkingskracht hebben. Ze kunnen promiscue of risicovol gedrag vertonen om aan hun behoefte aan aandacht en bevestiging te voldoen.


Tekenen van een somatische narcist om op te letten

Als je vermoedt dat je te maken hebt met een somatische narcist, let dan op de volgende waarschuwingssignalen.

Hier zijn 10 indicatoren dat iemand een somatische narcist kan zijn:

#1: Uitbuiting van fysieke aantrekkelijkheid en seksualiteit

Mensen met somatisch narcisme gebruiken vaak hun aantrekkelijkheid en seksuele aantrekkingskracht om anderen te controleren en uit te buiten.

Dit gedrag wordt vaak gedreven door de behoefte om zich machtig en in controle te voelen, waarbij de gevoelens of het welzijn van anderen niet belangrijk zijn.

Lees ook: 14 gevaarlijke kenmerken van een narcist. 


#2: Obsessie met uiterlijk

Obsessie met uiterlijk

Een ander kenmerk van somatisch narcisme is een buitensporige focus op uiterlijk en aantrekkelijkheid.

Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals het dragen van onthullende of aandachtzoekende kleding of het constant plaatsen van selfies op sociale media.

Sommatische narcisten kunnen hard werken om hun uiterlijk te behouden en te verbeteren, bijvoorbeeld door regelmatig naar de sportschool te gaan of plastische chirurgie te ondergaan. Ze kunnen ook erg kritisch zijn op hun uiterlijk en zich overmatig zorgen maken over hoe anderen hen zien.


#3: Ze maken zich schuldig aan het bekritiseren van het lichaam

Sommige somatische narcisten vertrouwen vaak op het bekritiseren van het uiterlijk van anderen om zich superieur te voelen. Ze kunnen mensen die ze fysiek inferieur of onaantrekkelijk vinden naar beneden halen om hun gevoel van superioriteit te versterken. Deze kritiek kan de vorm aannemen van grappen maken over mensen die te zwaar zijn, ouder zijn of niet voldoen aan hun normen van fysieke aantrekkelijkheid.


#4: Ze vinden kritiek moeilijk

Iedereen kan het moeilijk vinden om kritiek te ontvangen, maar narcistische mensen kunnen het nog moeilijker hebben. Kritiek brengt hun gevoel van grootsheid en zelfbelang in gevaar, vandaar hun reactie.

Om hun ego's te verdedigen en hun superioriteitscomplexen te handhaven, kunnen narcisten vijandig of agressief worden bij kritiek.

In het geval van somatische narcisten kan kritiek op hun uiterlijk of gedrag bijzonder moeilijk voor hen zijn om te accepteren, omdat dit hun zelfbeeld en hun belangrijkste bron van eigenwaarde raakt.

Om hun zwakke gevoel van eigenwaarde te beschermen, kunnen ze boos, strijdlustig of zelfs gewelddadig worden als reactie op kritiek.

Lees ook: Zo herken je narcisme in relaties


#5: Gebruik van seks om het zelfbeeld te versterken

Sommige somatische narcisten kunnen hun fysieke aantrekkingskracht, seksuele bekwaamheid en verleidelijke gedrag exploiteren om controle over hun partners uit te oefenen en te manipuleren.

Ze kunnen op zoek gaan naar partners die naar hun mening hun status of schoonheid vergroten, en ze kunnen seks gebruiken om controle over hun partners uit te oefenen en te manipuleren.

Om zich sterk en in controle te voelen, kunnen sommige somatische narcisten zich bezighouden met gevaarlijk of promiscue seksueel gedrag.

Ze kunnen ook seks gebruiken om hun partners te straffen als ze niet aan de normen van de narcist voldoen, of om de aandacht en bewondering van anderen te krijgen.


#6: Prioriteit geven aan hun eigen behoeften en verlangens boven die van anderen

Sommige somatische narcisten kunnen hun eigen behoeften en verlangens boven die van hun partner stellen, waarbij ze de gevoelens en zorgen van hun partner of familielid negeren.

Dit gebrek aan empathie kan de relatie schaden en leiden tot gevoelens van verwaarlozing en gebrek aan respect.


#7: Sterke behoefte aan aandacht en bewondering

Een van de belangrijkste kenmerken van somatische narcisme is een intense behoefte aan aandacht en bewondering.

Somatische narcisten kunnen streven naar bewondering en lof voor hun uiterlijk. Ze kunnen van streek raken of boos worden als ze niet de aandacht krijgen die ze denken te verdienen.

Deze behoefte aan aandacht kan zich op verschillende manieren uiten, zoals het zoeken naar volgers op sociale media of constant op zoek zijn naar validatie van anderen.


#8: Behoefte om in het middelpunt van de belangstelling te staan

middelpunt van de aandacht

Sommige somatische narcisten verlangen er vaak naar om in het middelpunt van de belangstelling te staan en zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze worden opgemerkt en bewonderd.

Ze kunnen kansen zoeken om in de schijnwerpers te staan of het middelpunt van de aandacht te zijn en kunnen van streek raken als ze niet het middelpunt van de belangstelling zijn.


#9: Gebrek aan empathie en egocentrisme

Sommige somatische narcisten hebben ook een gebrek aan empathie voor anderen. Ze kunnen hun eigen behoeften en verlangens boven die van anderen stellen. Ze kunnen egocentrisch zijn en moeite hebben om rekening te houden met de perspectieven of gevoelens van anderen.

Dit gebrek aan empathie kan conflicten en moeilijkheden in relaties veroorzaken, omdat anderen het gevoel kunnen hebben dat hun behoeften en gevoelens niet worden overwogen.


#10: Ze maken gebruik van gaslighting-tactieken

Gaslighting is een tactiek die door manipulatoren wordt gebruikt om het slachtoffer te laten twijfelen aan zijn eigen waarnemingen en herinneringen.

Sommige somatische narcisten kunnen gaslighting gebruiken om controle uit te oefenen en hun partner te manipuleren, waardoor verwarring en onzekerheid ontstaat.


De Impact van Somatisch Narcisme op Relaties

Somatisch narcisme kan een aanzienlijke impact hebben op relaties, omdat de preoccupatie met het uiterlijk en de behoefte aan aandacht en bewondering prioriteit kunnen krijgen boven de behoeften en gevoelens van anderen.

In romantische relaties kunnen somatische narcisten hun uiterlijk en verlangens boven hun partner stellen, wat kan leiden tot conflicten en moeilijkheden. Ze zijn ook vatbaar voor manipulatie en controle om te krijgen wat ze willen. Deze gedragingen kunnen de relatie beschadigen en gevoelens van verwaarlozing en gebrek aan respect bij de partner veroorzaken.

In familierelaties kunnen somatische narcisten ook hun eigen uiterlijk en verlangens boven de behoeften van hun gezin stellen. Dit kan conflicten en moeilijkheden binnen de gezinsdynamiek veroorzaken, omdat andere gezinsleden kunnen voelen dat hun eigen behoeften en gevoelens niet worden overwogen.

In vriendschappelijke relaties kan somatisch narcisme ook leiden tot conflicten en moeilijkheden. Somatische narcisten kunnen hun eigen uiterlijk en verlangens boven die van hun vrienden stellen, wat kan leiden tot gevoelens van verwaarlozing en gebrek aan respect. Ze kunnen ook geneigd zijn om aandacht en bewondering te zoeken van hun vrienden, wat uitputtend kan zijn voor de mensen om hen heen.

Over het algemeen kan somatisch narcisme leiden tot conflicten en moeilijkheden in relaties door de focus op uiterlijk en het stellen van de eigen behoeften en verlangens boven die van anderen.


Verschillen tussen somatische narcisten en andere soorten narcisten

Narcisten komen in allerlei vormen en maten voor. Volgens sommige experts kunnen ze worden ingedeeld in drie hoofdcategorieën: cerebrale, seksuele en somatische narcisten.

Cerebrale narcisten:

De intellectuelen. Deze narcisten halen hun gevoel van superioriteit uit hun intellect en voelen zich superieur aan anderen vanwege hun intelligentie.


Seksuele narcisten: De verleiders.

Seksuele narcisten halen hun gevoel van rechtvaardigheid uit seksuele situaties. Ze kunnen ervan genieten om zoveel mogelijk mensen te verleiden en hun seksuele aantrekkelijkheid aan anderen te laten zien.


Somatische Narcisten: De Fysieke Types

Opschepper

Somatische narcisten voelen zich meer waard dan anderen vanwege hun uiterlijk. Ze kunnen pronken met hun lichaam of het aantal mensen dat naar hen kijkt om een gevoel van belangrijkheid te krijgen en goedkeuring te zoeken op deze gebieden.

Het is belangrijk op te merken dat dit geen klinische termen zijn en niet worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Een narcist kan eigenschappen vertonen uit meerdere categorieën, waarbij één type vaak overheersend is.


Somatisch versus Seksueel Narcisten

Zowel somatische als seksuele narcisten uiten hun narcisme door middel van hun fysieke verschijning. Toch hoeven somatische narcisten niet per se seksueel geladen gedrag te vertonen. Terwijl seksuele narcisten geobsedeerd kunnen zijn door het verleiden van anderen, kunnen somatische narcisten een gevoel van seksuele superioriteit ervaren en hun partners als objecten behandelen om hun ego te strelen.


Somatisch versus Cerebrale Narcisten

Cerebrale narcisten halen hun narcistische voeding uit het gevoel competenter te zijn dan anderen en pronken graag met hun intelligentie. Daarentegen vertrouwen somatische narcisten op hun fysieke lichaam om zich belangrijk te voelen en zoeken ze goedkeuring op dit gebied.

Het begrijpen van de verschillende soorten narcisten kan helpen bij het identificeren van specifieke eigenschappen en gedragingen waarmee je mogelijk te maken hebt in je eigen leven. Onthoud dat het belangrijkste is om goed voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als je in een giftige relatie zit.


Veelgestelde vragen:

Hieronder geef ik ook het antwoord op 2 veelgestelde vragen:

Kan een somatische narcist trouw zijn?

Een somatische narcist kan trouw zijn, maar het kan moeilijker zijn vanwege hun behoefte aan aandacht en bewondering. Somatische narcisten kunnen vatbaarder zijn voor ontrouw als ze het gevoel hebben dat hun behoeften niet worden vervuld in de relatie of als ze niet de aandacht en bewondering krijgen die ze wensen.

Mensen die een relatie hebben met een somatische narcist moeten grenzen stellen en duidelijk communiceren. De somatische narcist moet zich bewust zijn van zijn eigen behoeften en hoe deze de relatie kunnen beïnvloeden.


Wat is het verschil tussen cerebrale en somatische narcisten?

Cerebrale narcisten worden gekenmerkt door een overmatige focus op hun intelligentie en prestaties. In tegenstelling hiermee worden somatische narcisten gekenmerkt door een extreme focus op hun fysieke verschijning en aantrekkelijkheid. Beide narcisten kunnen egocentrisch zijn en hun eigen behoeften en verlangens boven die van anderen stellen.

Toch zijn cerebrale narcisten mogelijk meer bezig met hun mentale capaciteiten en prestaties. Daarentegen zijn somatische narcisten mogelijk meer bezig met hun fysieke verschijning en aantrekkelijkheid.


Laatste gedachten

Als je omgaat met een somatische narcist, vermijd dan het tonen van emotionele reacties op hun gedrag, omdat ze gedijen op drama. Zoek professionele hulp om te begrijpen wat je naar een relatie met een narcist heeft geleid, vooral als je een geschiedenis van trauma hebt.

Wees op je hoede voor iedereen wiens leven draait om hun uiterlijk, anderen beoordeelt op basis van hun uiterlijk of andere tekenen van narcisme vertoont. Het is onwaarschijnlijk dat een somatische narcist verandert, dus als je gelooft dat je in een relatie met zo iemand bent, zoek dan therapie en overweeg de relatie te beëindigen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>