10 Tips Om Te Herstellen van Codependentie & Relatieverslaving

Geef je meer om de behoeften van anderen dan die van jezelf?

Ben je boos of verdrietig dat je veel aan mensen geeft en weinig liefde of aandacht terugkrijgt? 

Blijf je personen aantrekken die je niet kunnen of willen aangeven wat je nodig hebt om je veilig te voelen in de relatie? Als dat zo is, is er sprake van codependentie

In dit artikel leg ik uit wat het precies voor jou betekent als je codepentent gedrag vertoont en hoe je het kunt overwinnen.

Wat is codependentie en waar komt het vandaan?

Codependentie is een buitensporige emotionele of psychologische afhankelijkheid van een partner. Meestal is de relatie toxisch van aard.

Het is vaak een reactie op een trauma die mannen en vrouwen oplopen tijdens hun jeugd.

Deze aandoening kan je hebben opgelopen tijdens je jeugd doordat je bent opgevoed door een narcistische ouder met hoge eisen.

Ook kan het zo zijn dat je ouders zoveel emotionele behoeftes zelf hadden dat ze die van jou totaal over het hoofd zagen.

De verwaarlozing van jou emotionele behoeftes als kind staan aan de basis van codependentie. Doordat je ouders je niet hebben geleerd met emoties om te gaan.


Gevolgen van codependentie?

Wanneer je deze aandoening hebt opgelopen in je jeugd zal je wanneer je volwassen bent moeite hebben met emoties.

Doordat jij als kind een narcistische of emotionele onbereikbare ouder(s) had konden emoties niet getoond worden.

Hierdoor zal jij op latere leeftijd moeite hebben met het inschatten van emoties bij anderen. Hierdoor zal je vaak fouten maken binnen je relaties.

Vaak zal je al codependent in een relatie terecht komen met een narcist of psychopaat, doordat je dit gewend bent vanuit je jeugd.

Door deze aandoening zal je vaak alles doen om je partner te behagen. Hier komt de relatieverslaving om de hoek kijken.


Wat is een relatieverslaving?

Je kan een relatieverslaving zien als een uit de hang gelopen obsessie voor één persoon.

Wij maken bijna allemaal wel eens een vervelende relatie mee in ons leven.

Echter is het voor mensen relatieverslaving zo dat ze gewend zijn aan die pijn en keer op keer blijven hangen in een slechte relatie.

Het is destructief gedrag wat vaak voortvloeit op opgelopen trauma’s uit het verleden.

De pijn en de drama is voor jou een verslaving geworden waar je niet vanaf komt. Een relatieverslaving heeft sterkte gelijkenissen met codependent zijn.

Echter zijn voor beide aandoeningen oplossingen te vinden om hier van te herstellen.

Nu we meer weten wat beide zaken inhouden kunnen wij je jou 10 belangrijke handvatten aanrijken om van deze psychische aandoening af te komen.

Tip 1: Ontdek verschillende patronen in je leven

Nu we allemaal weten hoe codependentie werkt is het belangrijk jezelf goed te analyseren en terug te kijken, komt dit overeen met mezelf?

Heb ik in het verleden of in het heden last gehad van codependentie in mijn relaties?

Het gaat hier dus vaak om moeilijk emotionele connecties te ontwikkelen en teveel bezig zijn met je partner te bevredigen in elke behoefte.

Dit heb je opgepikt vanuit je jeugd, dus ga na hoe waren mijn ouders toen ik kind was en zie je hun gedrag terug in dit gedrag en deze aandoening.

Heb je moeite om je partner om help te vragen?

Wanneer je codependentie hebt ben altijd op zoek naar bevestiging van anderen boven het echt zelf uitzoeken wat jij nou echt wil in het leven.

Andere patronen die je kan herkennen zijn laag zelfbeeld, je leven voelt doelloos en je bent niet comfortabel met je partner.

Neem langzaam je eigen beslissingen, je leeft maar één keer!


Tip 2: Leer wat gezonde liefde is

Niet alle ongezonde relaties hebben te maken met codependentie, maar alle codependent relaties in het algemeen wel ongezond.

Het wil niet altijd zeggen dat jouw relatie nu gedoemd is te mislukken, maar het gaat een hoop werk kosten om er een gezonde werkbare van te maken.

De belangrijkste eerste stap is inzien dat je relatie ongezond is en hoe een gezonde relatie eruit zou zien voor jullie.

In plaats van niet gelukkig zijn en mentale pijn ervaren binnen je relatie, moeten jullie leren om zoveel mogelijk gelukkig en tevreden in elkaar gezelschap te worden. Het is ook belangrijk dat jullie weer 100% gaan vertrouwen.

Dit is een proces wat niet over een glad ijs gaat maar wel een proces waar jullie beide volledig voor moeten gaan willen jullie een gezonde relatie hebben.

Een ander belangrijk onderwerp in gezonde relaties in compromissen maken. Leer elkaar dus te vertrouwen en wil niet altijd je eigen zin doordrijven. Dit is tekenend voor gezonde relaties.


Tip 3: Geef je grenzen aan

Jij en je partner moeten leren elkaar grenzen goed aan te geven. Ja je moet compromissen sluiten, maar doe nooit iets waar je heel erg oncomfortabel bij voelt.

Wanneer je al jaren last hebt van codependentie zullen je grenzen al volledig vervaagt zijn en zal je alleen maar je partner in het middelpunt van je leven hebben staan.

Dit ombuigen naar je eigen grenzen stellen en ook luisteren naar jezelf is een langzaam maar zeer belangrijk proces. Probeer dus niet bij elk wissewasje klaar te staan voor je partner.

Durf op een beleefde manier ‘nee’ te zeggen en stel jezelf relevante vragen die jou in het middelpunt van belangrijkheid stellen.


Tip 4: Onthoud goed dat je alleen controle hebt over je eigen doen en laten

Je relatie gaat er niet op vooruit wanneer je jouw partner altijd maar wil controleren in zijn doen en laten.

Leer elkaar te vertrouwen en te respecteren. Het kan soms lastig zijn als je partner niet geholpen wil worden met jou steun.

Soms kan het er zelf toe leiden dat dit je gevoel van eigenwaarde daardoor wordt gekrenkt...

Maar onthoud goed dat je alleen controle over jezelf hebt en niet iemand anders. Je bent voor niemand verantwoordelijk, zelfs niet je partner.


Tip 5: Verleen hulp aan je partner op een gezonde manier

Merk je nou dat jou partner codependent of relatieverslaafd is? Bied haar of hem dan steun.

Er is tenslotte niets mis met het helpen van je partner, maar verlies daarbij nooit je eigen behoeften uit het oog.

Communicatie zal jullie nieuwe inzichten doen geven. Luister naar jou partners problemen en bespreek eventuele oplossingen met elkaar.

Het is hierin wel belangrijk dat je alleen je advies geeft aan de codependent persoon als hij of zij daar echt specifiek naar vraagt.

Zo niet neem je afstand en laat je partner zelf met een beslissing komen.

Ondanks je dan niet de beslissing neemt, laat wel je compassie aan je partner merken. Oftewel je partner waarderen voor wie zij of hij is als persoon.

Tip 6: Leer weer van jezelf te houden

Codependentie en een laag zelfbeeld zijn vaak met elkaar gelinkt.

Door jezelf meer te gaan waardering zal je meer zelfvertrouwen ontwikkelen, je eigenwaarde terugvinden en veel gelukkiger zijn. Het kost echter tijd om van jezelf te houden.

Daarom is het belangrijk dat je veel tijd besteed met mensen die van je houden en waarderen. Hierdoor zal je lekkerder in je vel zitten.

Het is daarbij ook belangrijk gezond te eten en drinken en lekker te bewegen. Dit kan zijn dat je lekker gaat sporten, wandelen of fietsen.

Zoek iets wat je leuk vindt om te doen. Het hebben van hobby’s is zeer belangrijk en nog fijner wanneer je dit met anderen kan delen.

Al dit bij elkaar zal je vertrouwen doen stijgen en zal je in de loop van tijd ook weer van jezelf gaan doen houden. Geloof in jezelf.


Tip 7: Identificeer je eigen behoeftes

Codependentie begint al in je kinderjaren...

Het kan daarom ook voor jou jaren lang geleden zijn toen je voor het laatst aan je eigen behoeftes en verlangens hebt gedacht.

Wat wil je nou in leven? Ben je gelukkig? Ben je blij met je relatie of baan?

Wil je een andere hobby? Wil je het jou leven over een andere boeg gooien?

Dit zijn allerlei vragen die jij jezelf moet afvragen wanner je weer naar je eigen behoeftes gaat luisteren.

Ga dus op zoek naar activiteiten waar jij veel voldoening en plezier uit haalt.

En wie weet ontdek je daarnaast zelfs een nieuwe kwaliteit waarvan je in je stoutste dromen niet wist dat je het in je had.


Tip 8: Contact met lotgenoten 

Wanneer je last hebt van codependentie en relatieverslaving kan het nooit kwaad om een specialist te bezoeken. Zoek professionele hulp en sluit je aan bij deze Lotgenoten Community. Daar vind je een luisterend oor en begrip! 

Zij hebben zoveel knowhow dat na één of meerdere sessies zij jou nuttige analyses kunnen geven en punten waarop jij jezelf kan verbeteren.

Dit is vaak een stap voor stap proces waarbij je jezelf bloot geeft en je luistert naar de analyses van de specialist.

Het is een interessant proces van wat je nou in het leven wil en het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Codependentie is een lastige aandoening die lastig op te lossen is in je eentje.


Tip 9: Leer jezelf en anderen te vergeven

Deze aandoening heeft een sterke connectie met je kinderen. En in het specifiek met je ouders. Daarom is het belangrijk om jezelf en je ouders te vergeven.

Het is een van de aller moeilijkste dingen die kan doen, maar van vergeving groei je als mens. Vergeven en relativeren maakt het leven gemakkelijker en aangenamer.

Door te lang met een wrok in je lichaam te lopen zal dit een negatief effect hebben op andere dingen die je doet in het leven.

In veel gevallen zijn ouders niet perfect, maar houden ze wel van hun kinderen.

Je was zelf nog een kind, je wist niet beter. Leer jezelf en je ouders of opvoeders vergeven. Er ligt nog een leven vol plezier en kansen voor je wanneer je dat doet.


Tip 10: Werken aan assertiviteit

Het klinkt je wellicht erg cliché matig in de oren, maar het is echt zo.

Niemand is perfect. We zijn allemaal imperfecte mensen die er allemaal met onze tekortkomingen het beste proberen van te maken.

Wanneer je dit accepteert zul je gemakkelijker over sommige blokkades in je eigen systeem heenstappen.

Je kan het zien als de ultieme vorm van relativeren. Maak het leven niet te moeilijk voor jezelf.

Als jij enorm vast zit in je relatie door relatieverslaving, dan wordt het tijd om innerlijke blokkades te overwinnen en aan je eigenwaarde te werken.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>