10 Signalen om Apart Gedrag Na Vreemdgaan te Herkennen

Het vermoeden dat je bedrogen bent, is een van de meest vervelende gevoelens te wereld.

Maar hoe weet je nu of je partner liegt over vreemdgaan?

Als je partner ‘s avonds laat thuiskomt en ruikt naar de geur van een ander, is het duidelijk dat er iets mis is. Maar vaak zijn de waarschuwingssignalen van ontrouw een stuk subtieler. 

Voordat je stappen gaat ondernemen, is het belangrijk dat je eerst nagaat of je bezorgdheid wel terecht is.

Het doel van dit artikel is dat je na het lezen de belangrijkste signalen kunt herkennen die vreemdgaan kunnen aanduiden en dat je wat handvatten hebt na het lezen over vergiffenis. 

Doel van dit artikel: Ik ga je in dit artikel uitleggen waarom men vreemdgaat, hoe je het kan herkennen en of je dit gedrag moet vergeven of niet.


Waarom gaat iemand vreemd?

Voordat je verder leest, bekijk eerst onderstaande video:

Vreemdgaan is een gedragspatroon, maar het sluit vaak aan bij bepaalde denkpatronen. Ontrouw komt in het algemeen veel voor, maar we praten niet vaak over wat de beweegredenen erachter zijn.

In een studie is onderzoek gedaan naar de psychologie achter de redenen waarom mensen wel of geen liefde en intimiteit buiten hun relatie zoeken. Redenen voor vreemdgaan kunnen zijn:

  • Gebrek aan eigenwaarde
  • Een zoektocht naar bevestiging
  • Emotionele en/of fysieke ontevredenheid
  • Pure lust of liefde voor een ander persoon

Als je een gezonde, succesvolle en langdurige relatie nastreeft, is de kern van de relatie dat je je partner kunt vertrouwen. 

Het kan voelen alsof de grond onder je voeten verdwijnt terwijl je alles wat je wist over je partner en je relatie in twijfel trekt - bovendien kan de vraag of je het allemaal inbeeldt je mentale gezondheid aantasten. 

Dus als je vermoedt dat hij of zij je bedriegt, is het belangrijk om te letten op bepaalde signalen die duiden op afwijkend gedrag na vreemdgaan. 


Herken het patroon van vreemdgaan: 10 signalen

Houd in gedachte dat deze signalen ieder voor zich niet opvallend of problematisch zijn. Maar in combinatie met elkaar en met het gevoel dat je partner vreemdgaat, dan kun je het beste het gesprek aangaan.

Je gevoel is vaak een goede indicator van problemen binnen relaties. Lees gauw verder! 


Signaal #1: Je partner besteedt ineens meer aandacht aan zijn/haar uiterlijk

Je partner maakt zich ineens zorgen of die er wel goed genoeg uit ziet.

Hij gaat naar de kapper, hij schaft nieuwe kleding aan en hij probeert er jonger uit te zien. Hij besteedt meer aandacht aan hygiëne en is zich meer bewust van zijn uiterlijk dan normaal. Hij gaat plotseling naar de sportschool en probeert in vorm te komen.

Afwijkend gedrag na vreemdgaan. Hij verzorgt zichzelf opeens meer, man die bij de kapper zit.

Dit is op zichzelf niet opvallend, maar het is mogelijk dat hij zich aantrekkelijker wilt maken voor een ander. 


Signaal #2: Er zijn veranderingen in intimiteit

Het is niet ongewoon dat er schommelingen zijn in de frequentie van seks in het huwelijk, maar sommige tekenen kunnen erop wijzen dat je partner vreemdgaat.

Het is mogelijk dat je partner nieuwe dingen heeft geleerd in zijn affaire en dat hij die met jou wilt uitproberen.

Of wellicht verliest hij zijn interesse in jou. In sommige gevallen wil een partner zijn affaire ook niet bedriegen, waardoor hij niet meer intiem wil zijn met zijn partner. 


Signaal #3: Je partner is humeurig geworden

Hij kan minder tolerant zijn en opvliegend tegen jou en anderen. Misschien raakt hij geïrriteerd over dingen die hem voorheen nooit irriteerde.

Een ontrouwe partner zal ruzies beginnen over kleine kwesties om afstand te creëren. Deze emotionele afstand helpt om de schuldgevoelens van de bedrieger te verlichten. 


Signaal #4: Jullie hebben onenigheden over geld 

Bijna alle huwelijken krijgen te maken met financiële spanningen. Je partner heeft moeite met grote aankopen die verbintenis tussen jullie twee bevestigen, zoals een huis of een auto.

Het kan zijn dat dit pure financiële zorg is, maar het kan ook betekenen dat hij of zij vreemd gaat en zich niet voor langere tijd wil binden aan je.

Een grote verbintenis maakt het moeilijker om snel uit een relatie te stappen. Maar wees niet bang om te vragen wat erachter zit!

Persoon die bij een makelaar zit en een huis koopt - Afwijkend gedrag na vreemdgaan

Signaal #5: De telefoon gaat overal mee naartoe

Sommige mensen zijn erg verslaafd aan hun telefoon en nemen hem uit gewoonte of verveling overal mee naartoe.

Dit betekent niet meteen dat iemand vreemdgaat. Maar als er een duidelijke verandering in gedrag is, dan is het iets om op te letten. Hij is constant aan het appen of sms’en en bezig met zijn telefoon, dit kan een teken van ontrouw zijn. 


Signaal #6: Ze “vergeten” een avondje uit te vermelden

Ze hebben de neiging om dingen achter te houden, en die ‘vergeten’ te zeggen.

Het verzwijgen van een drankje met collega’s is niet onschuldig, maar als het gedrag aanhoudt, kan dit duiden op oneerlijkheid. 


Signaal #7: Er zijn veranderingen in de communicatie

Als de communicatie binnen een relatie verslechterd, is dat nooit een goed teken. Als je partner niet meer met je communiceert of zelfs geen ruzie meer met je, hij zijn dag niet meer met je deelt of geen ik hou van je meer zegt, is er waarschijnlijk een onderliggend probleem. 

Voorbeelden zouden kunnen zijn:

  • Negeert wat je zegt;
  • Verandert van onderwerp om een ongemakkelijk onderwerp te vermijden;
  • Vertrekt zonder een woord te zeggen;
  • Komt met redenen waarom hij niet kan praten;
  • Beschuldigt in plaats van over het probleem te praten;
  • Gedraagt zich op een passief-agressieve manier.
Afwijkend gedrag na vreemdgaan. Partners zitten op de bank maar kijken elkaar niet aan en de een wordt genegeerd

Signaal #7: Je partner vertelt te veel, of juist te weinig

Je vroeg hoe het feestje op kantoor was, hij ratelt de hele gastenlijst af, alle gerechten die werden geserveerd en wanneer.

Leugenaars praten vaak te veel, ze zullen lange verhalen verzinnen over normale gebeurtenissen en uitgebreid vertellen wat ze allemaal hebben meegemaakt om niet door de mand te vallen.

Of juist het tegenovergestelde. Je krijgt regelmatig te horen dat hun dag ‘prima’ was, terwijl jullie vroeger alle details met elkaar deelden. Jij bent niet degene met wie je partner zijn dag deelt. 

Lees hier meer over relatieverslaving (codependentie) bij narcisme.


Signaal #9: Je merkt een verandering in de houding

Je echtgenoot kan werkstress ervaren of problemen hebben in andere familie- of vrienden relaties die kunnen leiden tot veranderingen in iemands gedrag of houding. 

Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Je partner heeft een lager gevoel van eigenwaarde;
  • Je merkt dat je partner zich verward voelt over zijn leven en zichzelf;
  • Je partner lijkt op zoek te zijn naar gevaar of sensatie;
  • Je partner is negatiever dan voorheen;
  • Je partner wordt kritischer tegenover jou;
  • Je partner lijkt vaker ruzie te zoeken;
  • Je partner wordt defensief als je over ontrouw of affaires begint. 

Het kan een teken van ontrouw zijn, maar het kan ook op andere zaken duiden. 


Signaal #10: Je partner vermijdt en liegt

Oneerlijkheid in een relatie is altijd een rode vlag. Het is van belang dat jullie over alles blijven praten, en dat je partner je ontwijkt of tegen je liegt kan erop wijzen dat hij of zij vreemdgaat. 

Voorbeelden kunnen zijn: 

  • Je hebt het gevoel dat je vermeden wordt;
  • Hij of zij wil niet meer leuke dingen met je doen; 
  • Je merkt dat je partner over kleine dingen liegt;
  • De vrienden van je partner gedragen zich anders tegen je;
  • Je partner gedraagt zich geheimzinniger;
  • Je partner beschuldigt jou van vreemdgaan.
Liegen als afwijkend gedrag na vreemdgaan

Vreemdgaan vergeven of niet?

Als iemand je bedriegt, schreeuwen je verstand en je emoties om diegene te haten, te straffen en nooit te vergeven. Het kan heel moeilijk zijn om die gevoelens los te laten. 

Toch zal het vergeven van iemand die je heeft bedrogen je ten goede komen. De woede die we voelen na ontrouw beschermt ons, maar als het te lang duurt, is het als vergif dat in ons leeft. Vergeving is het tegengif en de enige manier om verder te gaan. 

Iemand vergeven betekent niet dat je hem of haar belooft dat je het vreemdgaan zult vergeten, dat het het bedrog goedkeurt of dat je nog in de relatie blijft.

Vergeving is namelijk niet voor de dader. Het is voor de persoon die wrok koestert. Het maakt deel uit van de reis om verder te gaan met je leven nadat iemand je pijn heeft gedaan. Het gaat om jouw eigen geestelijke gezondheid, niet om de bedrieger vrijuit te laten gaan. 


3 redenen waarom vergeven je zal helpen

Reden #1: vergeven is een stap in de richting van opnieuw vertrouwen

Om een relatie na ontrouw weer op te bouwen of om succes te hebben in toekomstige relaties, moeten mensen elkaar vertrouwen.

Vreemdgaan verplettert het vermogen om te vertrouwen en vergeving is een stap in de richting om dit vermogen weer op te bouwen.

Als je vreemdgaan niet kunt vergeven, zul je wrok met je mee dragen wat je ervan weerhoudt om vertrouwen te hebben. 

Vergeven is niet voor de ander Vergeven is voor jezelf Door te vergeven kan je verder

Reden #2: Niet vergeven put je mentaal uit 

Er zijn betere dingen om over na te denken dan hoe boos je bent op iemand die je bedrogen heeft. Het loslaten van wrok geeft ruimte om meer positieve dingen te denken en te voelen.

Het kan moeilijk zijn om het punt te bereiken waarop je kunt stoppen met het verteren van je geest, maar de resultaten zijn het waard. 


Reden #3: Vergeven is gezond

Gevoelens van woede en wrok tasten je geestelijke, maar ook lichamelijke gezondheid aan.

 Een studie heeft aangetoond dat stress invloed heeft op je immuunsysteem. Vergiffenis zorgt ervoor dat je deze gevoelens los kan laten en het verbetert je gezondheid. Je zult minder angst, stress en vijandigheid voelen. 

Stress is niet goed voor je lichamelijke gezondheid. Daarnaast zul je een hoger gevoel van eigenwaarde voelen. 


Om iemand te vergeven kun je jezelf de komende vragen stellen

  • Neemt hij volledige verantwoordelijkheid voor zijn gedrag? 
  • Heeft hij het contact met de affaire verbroken?
  • Deelt hij veel of verbergt hij nog steeds dingen?
  • Is hij openhartig geweest in het beantwoorden van alle affaire-gerelateerde vragen of weigert hij informatie te delen die nodig is voor het genezingsproces?
  • Was dit het eerste geval van ontrouw?
  • Wil hij de relatie redden en steunt hij jou? 

Als vreemdgaan jou is overkomen, is het belangrijk dat je jezelf de tijd geeft. Forceer vergiffenis niet, maar probeer ook niet om voor altijd boos te blijven en wrok te voelen.

Ik kan niet voor jou bepalen of je bij elkaar moet blijven of uit elkaar moet gaan. Maar ik kan jou wel op het hart drukken dat vergiffenis je veel meer rust gaat geven, dat het van groot belang is dat je jouw eigen grenzen bewaakt en dat jouw partner daar niet overheen gaat. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>