Houden Narcisten van Knuffelen? Deze 7 Tips Geven Antwoord

Narcisten staan bekend om hun charme en het intense verlangen naar fysiek contact in relaties. Maar is hun affectie oprecht, of een manipulatietechniek?

In dit artikel ontwarren we de complexiteit rond narcisten en hun benadering van lichamelijke affectie zoals knuffelen.

Houden narcisten wel of niet van knuffelen? Je ontdekt het in dit artikel. 

Doel van dit artikel: Of narcisten van knuffelen houden is een goede vraag. In dit artikel ga ik niet alleen in op knuffelen, maar ook om intimiteit en seks in een narcistische relatie. Ik eindig met 7 handige tips om met narcisten om te gaan zodat jij precies weet wat je kan doen.


Houden narcisten van knuffelen?

Narcisten kunnen erg attent en aanhankelijk lijken, maar hieronder verschuilt zich een grote behoefte naar controle. Een narcist zal je in het begin overladen met liefde, dit heet love bombing’

Tijdens dit beginstadium van relaties gebruiken narcisten affectie om een band met hun partners op te bouwen. Ze kunnen hun handen niet van je afhouden en zijn ontzettend aanhankelijk.

Twee mensen die vol affectie naast elkaar liggen - houden narcisten van knuffelen?

Jij bent het ontbrekende puzzelstukje in hun leven en ze willen je bedanken met eindeloze liefde en affectie.

Hierdoor kan het lijken alsof de narcist ervan houdt om te knuffelen en aangeraakt te worden. Maar deze aanraking is voor hen slechts een middel om een doel te bereiken. 

Gezonde mensen verlangen naar lichamelijk contact. De verbinding met een ander persoon bevordert onze lichamelijke gezondheid. Regelmatig knuffelen kan de bloeddruk verlagen, ontstekingen verminderen en cortisol verlagen. 

Uit onderzoek is gebleken dat er oxytocine vrijkomt tijdens het knuffelen, dit is het ‘knuffelhormoon’. Het is hetzelfde hormoon dat vrijkomt tijdens de bevalling van een kind en tijdens het geven van borstvoeding, waardoor een sterke band ontstaat tussen een pasgeborene en zijn moeder. 

Naast oxytocine komt er ook serotonine vrij, wat je gelukkig maakt. Als je knuffelt met iemand om wie je geeft, zul je je veiliger en kalmer voelen. Koppels die veel knuffelen zijn vaak gelukkiger en hebben minder last van slaapstoornissen.

Voor gezonde mensen heeft knuffelen dus een helende werking door de hormonen die er vrijkomen. Maar daar tegenover staat de narcist, die knuffelen voor hele andere doeleinden gebruikt. 

Uit onderzoek is gebleken dat emotionele en lichamelijke intimiteit binnen een narcistische relatie gaat vaak gepaard met verlangen naar macht, controle en aandacht. 

Er bestaat geen duidelijk antwoord op de vraag of narcisten van knuffelen houden. Er zijn vier verschillende soorten narcisten die ieder op hun eigen manier met intimiteit omgaat.

De soorten narcisten en hun kijk op intimiteit:


Type 1: Somatische narcisten

Somatische narcisten  vinden het heerlijk om te pronken met hun lichaam en hun seksuele aantrekkelijkheid. Ze presenteren zichzelf soms als verwaand, anderen zijn juist onzeker en hebben voortdurend bevestiging nodig over hoe goed ze eruit zien.

Ze willen graag aangeraakt worden en hebben oneindige behoefte naar lichamelijke goedkeuring. Ze houden ervan als je ze knuffelt en ze willen dat je hen overlaadt met affectie. 

Narcist die houdt van knuffelen en aandacht

Type 2: Seksuele narcisten

Dit type wilt graag controle over anderen door hen te verleiden. Seksuele activiteit geeft hen een kick - het geeft hen het gevoel dat ze belangrijk en onoverwinnelijk zijn. Seks is een machtig spel voor hen, en ze manipuleren de regels om te winnen.

Het kan lijken alsof ze van knuffelen en kussen houden, maar het is slechts een middel om hun doel te bereiken. 


Type 3: Cerebrale narcisten

Deze narcisten vereisen voortdurend goedkeuring voor hun intelligentie in plaats van hun lichaam. Ze zoeken cognitieve uitdagingen en ze neigen naar een dynamiek waarin mensen hen zullen prijzen voor hun wijsheid.

Aanraking en seks zijn beneden hun waardigheid, ze zien het als impulsief en zwak. Ze zullen hun partners van seks onthouden en ze vernederen om het hebben van seksuele verlangens. 


Type 4: Kwaadaardige narcisten

De kwaadaardige narcist is in relaties lichamelijk en emotioneel gewelddadig, gehecht raken aan deze narcist kan verwoestende gevolgen hebben. Ze proberen de controle te krijgen over jouw gedachten en gevoelens.

Dit type knuffelt zelden met hun partners, alleen om het te gebruiken als ze zich willen verontschuldigen voor hun daden. 

Narcist knuffelt alleen om zich te verontschuldigen

Hoe bedrijft een narcist de liefde?

Een narcist gebruikt dus lichamelijk contact voor andere redenen dan gezonde mensen dit doen. Zo gebruiken ze ook seks om macht over hun partners te krijgen.

Narcisten kunnen het gevoel hebben alsof ze recht hebben op seks. Ze willen seks voor het fysieke genot, niet voor emotionele verbinding. 

Een gezond persoon geniet van zoenen omdat ze zich aangetrokken voelen tot de persoon die ze kussen. Een narcist houdt van zoenen omdat het onderdeel is van het proces dat ertoe leidt dat hij zijn partner aan de haak slaat. Zo zie je dat alle acties van narcisten vooral betrekking hebben op henzelf. 

Zoenen is voor gezonde mensen een manier om dichter bij elkaar te komen en ook een handeling waarbij je oxytocine aanmaakt. Narcisten weten dat zoenen een emotionele band opbouwt en zoenen enkel met voorbedachte rade. 

Twee mensen die met elkaar zoenen

Seks is ingewikkeld als het gaat om een relatie met een narcist. Tijdens de love bombing periode is seks vaak hetgeen wat jullie samenbrengt, het is de ruggengraat van jullie intimiteit. Maar seks gaat hand in hand met controle. 

In gezonde en liefdevolle relaties streven beide partners ernaar om elkaars behoeftes te vervullen. Maar in relaties met narcisten is het heel anders. Ze richten zich vooral op zichzelf. Ze beslissen over het soort seks, de frequentie en de timing. 

Een narcist kan je een schuldgevoel aanpraten en dwingen tot geslachtsgemeenschap. Vaak willen partners van narcisten woede voorkomen en zullen ze instemmen voordat het gebeurt. Seksuele dwang kan moeilijk te zien zijn, vooral als het met emotionele manipulatie gepaard gaat. 

Maar vergeet niet… jij bepaalt wat er met jouw lichaam gebeurt. Het is belangrijk om dit aandacht te schenken als je begint aan het verwerkingsproces van een relatie met een narcist. 


Waarom kan een narcist bang zijn voor intimiteit?

Narcisten zijn bang om afgewezen te worden. Deze angst maakt het heel moeilijk en vaak onmogelijk voor de narcist om iemand anders te vertrouwen.

Narcisten vrezen elke echte intimiteit en kwetsbaarheid omdat ze bang zijn dat je hun onvolkomenheden zult zien en ze zult afwijzen. 

Het kan echter wel gebeuren dat een narcist zegt dat hij van je houdt. De reden hiervoor is vaak zodat jij zegt dat jij van hen houdt. Het is een onderdeel van het love bombing stadium in het begin van de relatie. Ze willen dat je je geliefd door hen voelt, zodat je hetzelfde voor hen zult voelen. 


Hoe gebruikt een narcist lichamelijke affectie om zijn partner te manipuleren?

De narcist heeft verschillende manieren om zijn partner en anderen via lichamelijke affectie te manipuleren. 


Affectie om anderen te imponeren

Je bent gaan merken dat je partner je thuis niet meer wilt aanraken. Maar zodra jullie in het openbaar of met vrienden zijn, is hij weer handtastelijk en lief.

In het bijzijn van anderen wilt hij je wel weer kussen, maar thuis is intimiteit volledig van tafel. Hij wil dat anderen jullie bewonderen en hen zien als de perfecte partner. 

Net zoals een pauw, wil een narcist 'showen' wat hij of zij heeft.

Affectie om te krijgen wat hij wil 

Jullie hebben een grote ruzie. Jullie eerste grote ruzie. Je weet niet wat je moet doen… Je gaat naar bed en hoopt snel in slaapt te vallen.

De narcist komt bij je in bed en begint je te knuffelen en te strelen. Is de ruzie voorbij? Je snapt er niks meer van. De narcist probeert op deze manier de ruzie goed te maken zonder het conflict emotioneel op te lossen. 

Hierdoor voel jij je direct weer op je gemak en krijg je valse hoop dat er dingen gaan veranderen. 

Dus je bedenkt zelf excuses voor hem. Maar zodra een narcist doorheeft dat hij je terug heeft, zal hij weer terugvallen in zijn oude patroon. 

Narcisten gebruiken aanraking voor hun eigen persoonlijke gewin, niet om met jou te verbinden. Het is geen echte uitdrukking van intimiteit en liefde. Het is voor hen een makkelijke manier om te krijgen wat ze willen. 


7 tips om met narcisten om te gaan

Het is zeker niet makkelijk om hiermee om te gaan. Ik wil benadrukken dat het niet mogelijk is om een gezonde relatie te hebben met een narcist. Is het onmogelijk voor jou om afscheid te nemen van deze narcist omdat je bijvoorbeeld kinderen met deze persoon hebt, neem dan de volgende 7 tips mee: 


Tip #1: Accepteer hem voor hoe hij is. 

Je kunt hem niet veranderen. Narcisme is niet te genezen. De relatie valt niet te redden. In dit artikel kun je meer tips lezen om een ongezonde relatie te verbreken. 


Tip #2: Verbreek de betovering. 

Je zit in zijn web, maar je kunt hieruit komen. Zorg dat je scherp blijft en echt hoort wat hij zegt. 

Een web van een narcist

Tip #3: Spreek je waarheid. 

Blijf uitspreken wat jij wel en niet wilt, jij hebt evenveel recht op jouw wil als hij recht heeft op zijn wil. Je hoeft niet te doen wat hij wilt.

Meer tips over communicatie met een narcist lees je in dit artikel.


Tip #4: Stel grenzen. 

Je zult merken dat een narcist voortdurend over je grenzen heen probeert te gaan. Probeer deze grenzen zo veel mogelijk te bewaren, telefonisch contact kan hierbij helpen.


Tip #5: Verwacht tegenwerking. 

Een narcist laat zich niet zomaar kennen, en ook al heb jij door dat hij spelletjes met je speelt, dat zal hem niet sneller laten stoppen. Wees hier klaar voor. 


Tip #6: Onthoud de waarheid. 

Ik wil nogmaals benadrukken dat je hem moet zien voor wat hij is. Hij is een narcist. Je kunt niet van hem vragen om te veranderen. Zie hem voor wat hij echt is. 


Tip #7: Zoek steun. 

Je hoeft dit niet alleen te doen. Zoek steun bij je dierbaren die jou kunnen helpen om je te weren tegen een narcist.

Hier een video die je kan helpen om na misbruik intimiteit aan te gaan: 

En onthoud: je verdient iemand die jou volledig respecteert en jou en jouw lichaam aanbidt. Niet iemand die jouw lichaam gebruikt om jou te manipuleren en dichterbij hen te krijgen. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>