8 Effectieve Tips Om Te Communiceren Met een Narcist

Communiceren met een narcist kan erg lastig zijn. Op een gegeven moment krijg je doordat je te maken hebt met een narcist.

Hoe moeilijk dat ook is, soms moet je met diegene in contact blijven. Dit kan zijn omdat het een familielid, collega of iemand anders is waar je geen afstand van kan nemen.

Echter zijn er een aantal manieren om deze communicatie gemakkelijker te laten verlopen.

Lees hieronder 11 onmisbare tips om communicatie met een narcist een stuk makkelijker te maken.

Doel van dit artikel: Ik ga je in dit artikel uitleggen waarom het moeilijk is om met een narcist te communiceren, hoe je het wel moet doen door middel van 8 tips en hoe je een narcist kan aanpakken.


Waarom is communiceren met een narcist lastig?

Soms kun je niet onder een narcist uitkomen. Het contact met een familielid, collega of misschien zelfs de vader van je kinderen verloopt erg moeilijk. De reden dat dit zo moeilijk is, kan door een of meer van de volgende redenen komen. De narcist heeft:

  • Weinig of geen zelfbeheersing;
  • Een ontzettend groot ego;
  • Een gebrek aan gevoelens van spijt, schaamte of empathie;
  • Een constante behoefte aan erkenning en bewondering.
Narcistische vrouw die een fotolijst om haar gezicht houdt

Door het gedrag van een narcist is het logisch dat je je gestrest, zenuwachtig en gespannen voelt. Normaalgesproken zijn je relaties tot anderen gebaseerd op connectie en oprechte gevoelens die je voor elkaar hebt. 

Bij een narcist is dit helaas niet zo. Narcisten zijn overtuigd van hun waanzinnige zelf en kunnen niet inzien dat er iets mis met ze is. Zij gebruiken jouw emoties tegen je en door gaslighting ga je twijfelen aan jouzelf en realiteit. Hoe ga je hier dan mee om?

Meer informatie over wat een narcist precies is lees je in dit artikel. Nog meer weten? Bekijk ook dit artikel!


Hoe te communiceren met een narcist?

Communicatie met een geestelijk gezond persoon is heel anders dan met een narcist. Om je een steuntje in de rug te geven kun je hier 8 tips lezen hoe je het beste kunt communiceren met een narcist. 

Deze zijn bedoeld voor situaties waarin het echt niet mogelijk is om je rug te keren naar een narcist. Deze tips zullen de noodzakelijke communicatie tussen jullie wat makkelijker te laten lopen. Dus laten we snel beginnen!

Onder andere dit boek van Joan Lachkar gaat over hoe je moet communiceren met een narcist.


1. Gebruik de Grey Rock methode

De Grey Rock methode is een communicatietechniek om de omgang met een narcist zo makkelijk mogelijk te maken. Je gebruikt hun eigen kracht tegen hen zonder te veel van je eigen kracht te gebruiken.

De narcist leeft op de emotionele reacties die zij bij anderen uitlokken door hun meester manipulatietechnieken.

Man die zijn hand tegen zijn kin en wang houdt en manipulatief de camera inkijkt - Communiceren met narcist

Het idee van de Grey Rock methode is juist dat je zo min mogelijk interessant overkomt. Als het ware zorg jij er op deze manier voor dat de narcist zijn interesse in jou verliest.

Het tonen van emotionele reacties moedigt hen alleen maar aan. Als je hen niet geeft wat zij willen, zullen ze het bij een ander gaan zoeken. Je maakt jezelf saai, je wordt net als een grijze rots.

Probeer zo min mogelijk te delen over wat jij doet en wat jij meemaakt. Neem afstand van je emoties en gevoelens, maar alléén tijdens omgang met de narcist. Dit is van groot belang.

Hoeveelheid grijze, saaie stenen die op elkaar liggen

De narcist is verslaafd aan macht, en die macht krijgt hij door toegang te krijgen tot jouw emoties. Door die emoties niet te tonen, heeft hij geen controle over jou.


2. Blijf kalm en zakelijk

Probeer de noodzakelijke gesprekken tussen jullie zo kort en zakelijk mogelijk te houden. Waar mogelijk is kun je deze gesprekken via de telefoon houden, hierdoor geef je iemand zo min mogelijk de kans om invloed op jou uit te oefenen.

Door zo niet op conflict in te gaan is het minder interessant voor de narcist om uit zijn slof te schieten.

Door emotioneel te reageren, hoe moeilijk het ook is om dit niet te doen, voed je de narcist. De narcist leeft namelijk van drama en van jouw emoties.

Man die kalm en zakelijk is en zijn ogen dichthoudt op het werk

Emotionele reacties verbinden je met de narcist waardoor je dieper in zijn web wordt gewonden. Probeer dus kalm te reageren of begin over iets anders als een discussie of ruzie begint. Geef hem de indruk alsof het je niets doet.


3. Laat je niet afleiden door emoties (blijf bij de feiten)

Het doel van de narcist is om grote emoties bij jou op te wekken. Dit probeert hij uit te lokken door gemene opmerkingen te maken, boos te worden en te manipuleren. Probeer hier op een nuchtere manier naar te kijken en zie zijn gedrag als wat het is: narcistisch.

Het is namelijk geen persoonlijke aanval op jou, al voelt het wel zo. Hij is de macht die hij over jou heeft aan het uittesten. Zodra je emotioneel reageert, is zijn plan geslaagd. 

Wegwijzer met plan A, B, C en D

Probeer de focus bij het werkelijke probleem en het doel van het gesprek te houden. Hij zal je proberen van het probleem af te leiden door jou in de war te brengen en overstuur te maken.

Door die focus te houden op het doel het gesprek zal hem dit niet lukken. Wees bewust van wat er werkelijk gebeurt en laat je niet sturen door je emoties.


4. Bepaal je grenzen

Als je van tevoren precies hebt bepaald wat jouw grenzen zijn, dan is het makkelijker voor je om je hieraan te houden.

Narcisten hebben er een handje in om die grenzen uit te testen en te verleggen. Als je deze van tevoren niet hebt vastgelegd, dan is het op het moment moeilijker om deze duidelijk te maken.

Ketting die een grens aangeeft maar doorbreekt

Geef je behoeftes en je grenzen aan, dit zal jou tijdens en na de gesprekken een krachtig gevoel geven. Jij bepaalt wat goed is voor jou, niemand anders.

Als dit om bepaalde regels over de kinderen gaat of om afspraken over werk, dan is het verstandig om deze dingen schriftelijk vast te leggen.

Narcisten kunnen namelijk elke dag iets anders vinden of willen en zullen hier schaamteloos over liegen.


5. Stel verhelderende vragen

Doordat narcisten zo vaak veranderen van mening en jou hier op het verkeerde been mee zetten, kun je verhelderende vragen stellen om het gesprek weer de juiste richting op te duwen.

Verhelderende vragen kun je ook stellen wanneer de narcist een manipulatietechniek op jou uitoefent of wanneer er een onredelijke eis wordt gesteld. Door vragen te stellen is het voor de narcist moeilijker om jou te manipuleren.

Veel grijze vraagtekens waar een rood vraagteken tussen zit

Dit kunnen vragen zijn als: “Heb ik daar iets over te zeggen?”, “Is dit een vraag of een bevel?” of “Verwacht je echt van me dat ik dit doe?”.

Door deze vragen te stellen houd je hem een spiegel voor. Bij een onredelijke eis kan hij het laten klinken alsof jij iets moet doen, maar dat hoeft helemaal niet.

Verhelderende vragen kunnen dus helpen om een gesprek en het doel ervan weer helder te maken.

Bekijk anders eens de volgende video, waarin Emily Bebenek praat over vragen rondom narcisme:


6. Geen ruzie maken

Probeer ten alle tijden rustig te blijven. Het is zijn bedoeling om jou boos en verdrietig te maken. Dat het lijkt alsof je gek bent. Maar dat ben je niet.

Die emoties die jij krijgt tijdens jullie ruzies is juist waar hij op leeft en wat hij tegen je kan gebruiken. Ruzie zorgt ervoor dat hij weer macht op jou kan uitoefenen en tekeer kan gaan tegen jou.

Als de narcist een woedeaanval krijgt, heb jij het recht om de ruimte te verlaten. Jij hoeft geschreeuw en gescheld niet te accepteren.

Man die zijn oren dichthoudt met zijn handen tegen een vrouw die naar hem aan het schreeuwen is

Kwetsen en schelden kan ook gebeuren op een rustige manier, ook dit hoef jij niet aan te horen. Jij bent niet verantwoordelijk voor zijn woedeaanvallen.

Jij bent degene die bepaalt over jouw leven en hoe mensen met jou omgaan, niemand anders.


7. Compliment, confrontatie, compliment

Deze tactiek kan gebruikt worden om een narcist te confronteren met zijn gedrag of kritiek te geven. Soms is er iets wat noodzakelijk besproken moet worden en deze manier kan ervoor zorgen dat het gesprek niet uit de hand loopt.

Narcisten genieten van bewondering en lof. Het gebruiken van positieve opmerkingen over bijvoorbeeld hun uiterlijk, hoe geweldig ze zijn of hoe dankbaar je bent kunnen je helpen in deze momenten.

Man die zijn handen op zijn borst houdt en lacht - communiceren met narcist

Omdat ze tegelijkertijd zo onzeker zijn, zijn ze erg gevoelig voor kritiek. Dat maakt confrontatie erg moeilijk en spannend.

Denk eraan dat juist die angst en onzekerheid hen ook zo opvliegend maakt, door hierop te letten kan jij minder defensief reageren als zij je aanvallen. Door hem een compliment te geven voor en na een confrontatie kan je een heftige reactie vanuit hem ontwijken.

Tijdens deze confrontatie is het van belang dat je in plaats van iets eist, het vraagt.


8. BIFF-methode

Deze methode staat voor Brief (kort), Informative (informatief), Friendly (vriendelijk) en Firm (vastberaden).

Deze methode kan gebruikt worden om een escalatie te voorkomen. Het haalt de emotie uit het gesprek waardoor jij de controle over het gesprek hebt, niet hij.

Man en vrouw die met elkaar praten en vriendelijk naar elkaar kijken

Je laat je niet door hem provoceren en geeft duidelijk aan wat je wilt zonder dat er ruimte over is om tussen de regels door te lezen. BIFF betekent stap voor stap:

  • Brief – kort: je houdt het gesprek zo kort mogelijk en je deelt zo min mogelijk details. Alleen de noodzakelijke dingen worden besproken.
  • Informative – informatief: alle onnodige informatie wordt weggelaten. Je reageert niet op de woorden van de narcist om je af te laten leiden. Je toont geen emoties en houdt het gesprek zakelijk.
  • Friendly – vriendelijk: probeer tegelijkertijd zo vriendelijk mogelijk te blijven. Dit kan lastig zijn als iemand je probeert te provoceren, maar onthoud dat dit precies zijn bedoeling is.
  • Firm – vastberaden: heb tijdens deze gesprekken vertrouwen in jezelf. Jij bent zeker van jouw zaak, je weet wat je doet. Neem de controle terug!
Man die zijn vuist aanspant

Wat doet een narcist als je hem door hebt?

Iedere narcist is anders en iedere narcist zal anders reageren als je hem door hebt. Op verschillende manieren zal de narcist proberen jou terug in zijn macht te krijgen.

Als de narcist denkt dat er nog een kans is om jou terug te krijgen, zijn er verschillende strategieën om jou in zijn web te winden. Ze zullen alles gebruiken wat ze van je weten voor de beste strategie. Hier kan hij verschillende manipulatietechnieken voor inzetten, bijvoorbeeld:

  • Baiting (manieren om jou te ‘vangen’);
  • Gaslighting;
  • Love-bombing.
Vrouw die verdrietig is en haar handen tegen elkaar houdt terwijl ze haar gezicht bedekt

Hoe moet je een narcist aanpakken?

Als het duidelijk is geworden dat je te maken hebt met een narcist, is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat je niet meer nuttig bent voor de narcist. Laat duidelijk merken dat er bij jou niks meer te halen valt.

Je hoeft niet mee te gaan met zijn gedrag want jij bent de baas over jouw eigen leven. Het kan voelen alsof je niet meer helder kan nadenken, geen zelfvertrouwen hebt en geen eigen autonomie over je leven hebt. Maar dat heb je wel.

Lees hier meer tips over hoe je een narcist het beste kan aanpakken.   

The bottom line: Het is duidelijk dat narcisten erg veel emotionele schade aan kunnen richten. Jaren van gaslighting en manipulatie kunnen veel doen met je geest en je zelfvertrouwen.

Een narcist uit je leven zetten is van groot belang om deze emotionele schade te herstellen.

Maar wanneer dit niet mogelijk is, kan onze gratis narcisme test je enorm helpen. Na het invullen ontvang je de resultaten en het gratis e-book 'Herken de Narcist'. 


Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • De hulpverlening snapt niet van mij dat ik de communicatie zo veel mogelijk binnen kaders wil houden. Mijn ex overtuigd ze dat het aan mij ligt en dat ik wereld vreemd ben en spoken zie. Hoe kan ik de hulpverlening overtuigen dat ik echt niet gek ben? Ik wil niet weer in zijn web belanden maar onze vier kinderen, die moet ik beschermen

    • Hallo,
      Het is begrijpelijk dat je de communicatie met de hulpverlening zo veel mogelijk binnen kaders wil houden, vooral omdat je bang bent om weer in de web van je ex te belanden en omdat je je kinderen wilt beschermen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen om de hulpverlening te overtuigen dat je echt niet gek bent en dat je de juiste maatregelen neemt om je kinderen te beschermen:

      1. Neem bewijs mee: Breng bewijs mee zoals e-mails, berichten, of andere correspondentie met je ex die aantoont dat je bezorgd bent over je kinderen en dat je er alles aan doet om ze te beschermen. Dit kan helpen om de hulpverlening te overtuigen dat je echt niet gek bent.
      2. Spreek duidelijk en assertief: Spreek duidelijk en assertief met de hulpverlening over je zorgen en laat ze weten dat je ervoor kiest om zo weinig mogelijk communicatie met je ex te hebben voor de veiligheid van jou en je kinderen. Leg uit dat dit niet betekent dat je een problemen hebt of gek bent, maar dat je proactief bent in het beschermen van je gezin.
      3. Vraag om ondersteuning: Vraag de hulpverlening om ondersteuning bij het opstellen van een veiligheidsplan voor jou en je kinderen. Laat hen weten dat je wilt samenwerken om jullie veiligheid te waarborgen.
      4. Werk samen met een professional: Overweeg om samen te werken met een professioneel, die je kan helpen om je ervaringen en zorgen te verduidelijken en jou kan adviseren over hoe je de communicatie met de hulpverlening zo veilig mogelijk kunt houden. De professional kan er ook voor zorgen hoe je strategisch te werk kunt gaan. Wil je meer weten over onze diensten, kijk dan op: https://vitaalgezond.com/narcisme-coaching/ of https://narcistdebaas.nl/
      5. Wees geduldig: Houd er rekening mee dat het soms tijd kan kosten om de hulpverlening te overtuigen van je standpunt en dat je misschien een aantal keer moet spreken voordat er verandering komt. Blijf volhouden en wees geduldig terwijl je samenwerkt om een oplossing te vinden.
      Het is belangrijk om te onthouden dat de hulpverlening er is om te helpen en om jou en je kinderen te beschermen. Als je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt of niet serieus genomen, overweeg dan om met een andere hulpverlener te praten of een andere hulpverleningsinstelling te benaderen.

      Hopelijk dat ik je hiermee een beetje verder heb geholpen.

      Liefs,
      Vera

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >