10 Signalen Dat Je Bent Opgevoed Door Narcistische Ouders

Narcistische ouders zijn controlerend en manipulatief.

Het ene kind is het favoriete kind van het gezin, terwijl het andere kind de zondebok is.

Opgroeien met een narcistische ouder beïnvloedt op de lange termijn hoe kinderen hun eigen relaties vormen en hun hechtingsstijlen ontwikkelen.

Heb jij het vermoeden dat je het kind bent van narcistische ouders? Of wil je jouw kind beschermen tegen een narcistische ex-partner?

Lees in dit artikel wat de belangrijkste signalen zijn en krijg tips hoe je kunt omgaan of pijnloos contact kunt breken met narcistische ouders.

Doel van dit artikel: je krijgt allereerst enkele voorbeelden van narcistische ouders, daarna geef ik je 10 signalen en ten slotte tips als je met je narcistische ouders wilt breken. 

Zoek je direct professionele hulp waarmee je voorkomt nog langer het slachtoffer te zijn van een narcistische ouder? Klik dan hier.


Opgevoed worden door narcistische ouders

Toen Simone opgroeide mocht ze niet haar haren wassen of deodorant dragen. Ze moest met vettig haar naar school.

'Mijn moeder vertelde me dan constant dat ik stink en dat ik vies en lui was. Ze deed dit omdat ze niet wilde dat jongens me opmerkten.' dit verontrustende verhaal hoorde ik van één van mijn deelnemers die mijn narcistisch misbruik herstelprogramma volgde.

Een narcistische ouder kan verbaal erg agressief zijn, kan schreeuwen en kleineren.

Over het algemeen kan empathie ervoor zorgen dat een persoon de controle kan houden over woede. Een narcist kan dit echter niet.

Een narcist kan namelijk geen empathie voor een ander opbrengen; ook niet voor zijn of haar eigen kind.

Wanneer de woede-uitbarsting zich voordoet, is het alsof je een emmer aan verbale agressiviteit en fysieke intimidatie over je heen krijgt.

Als je als kind het slachtoffer bent geweest van vernederende situaties en kritiek binnen een narcistische familie, kun je ook nog op latere leeftijd last hebben van een laag zelfvertrouwen en het gevoel dat er niet van je wordt gehouden.

De kinderen van een narcistische ouder zien de liefde van hun vader of moeder als voorwaardelijk. “Als je goede cijfers haalt op school, ben ik blij. Wanneer je slechte cijfers hebt, zal ik woest worden.”

Of “Als je en aanvoerder bent in het voetbalteam vind ik dat je goed bezig bent, maar als je faalt zal ik boos en zeer teleurgesteld in je zijn.”

De gevolgen op de lange termijn van het opgroeien met een narcistische ouder zijn groot. 

Het probleem met een narcistische vader of moeder is dat je jarenlang is verteld dat jij het probleem bent. Dit zorgt ervoor dat je constant aan jezelf twijfelt. 

Een kind van een narcist kan denken dat ze het niet waard zijn om echte liefde te ontvangen. Ondanks dat je als gevolg van parentificatie altijd alles voor je ouders hebt gedaan. 

Ze kunnen zich aangetrokken voelen door partners die hoge eisen stellen, hen vernederen of zich niet vol kunnen overgeven in de relatie.

“Als mijn zoon niet uitgroeit tot een profvoetballer, kan ik hem wel schieten!” (Opmerking narcistische vader)
“Och wat ben je mooi. Je wordt net zo mooi als je mama.” (Opmerking narcistische moeder)

Mijn moeder’s meest gebruikte reacties op mijn verhalen waren:

‘Maar...’
‘Eigenlijk…’
‘Ik denk juist dat…’

Ze heeft altijd het gevoel dat ze het beter weet.” (Opmerking kind van een narcistische ouder)


10 signalen dat je een narcistische ouder hebt

Hier volgen de belangrijkste signalen van opgevoed worden door een narcistische ouder:

 1. Ze liegen constant tegen je
 2. Ze hebben je veel stress en verdriet bezorgd
 3. Ze heb je regelmatig beledigd
 4. Ze hadden een favoriet kind
 5. Ze projecten hun slechte gedrag op jou
 6. Ze reageren heftig op elke vorm van kritiek
 7. Ze hebben nooit naar je gevoelens geluisterd
 8. Ze hebben je grenzen nooit gerespecteerd
 9. Ze presenteerden zichzelf graag als het perfecte gezin aan buitenstaanders
 10. Ze probeerden je onder controle te houden

Na het doorlezen van deze lijst met signalen weet je misschien nog niet of je vader of moeder narcistisch is. Deze twijfel is volkomen normaal.

Hoe meer signalen je herkent, des te groter de kans is dat je bent opgevoed door een narcistische vader of een narcistische moeder.

Als je het kind van een narcist bent (of een kind hebt met een narcist), dan zul je waarschijnlijk met de volgende problemen worstelen:

 • Weinig zelfvertrouwen
 • Zelfhaat
 • Schaamte
 • Moeilijk nee zeggen
 • Geen eigenwaarde
 • Vertrouwensproblemen
 • Angst- of depressieklachten
 • Onvermogen om emoties te uiten

Als je iets "verkeerds" of tegen hun wil deed - zelfs op de kleinste manier - zorgden ze ervoor dat ze je straften. Ze kunnen bijvoorbeeld opzettelijk iets hebben gesaboteerd waar je om gaf, iets van je hebben gebroken of iets hebben verborgen om je terug te pakken.

Je narcistische moeder of vader ging zonder nadenken door je kamer en privé-bezittingen en gebruikte soms zelfs wat ze tegen je vonden.

Wanneer iemand je prestaties complimenteerde, sprongen je ouders er meteen in en verlegden ze de aandacht naar zichzelf. Was jij goed in paardrijden of voetballen? Dan lag dat niet aan jou maar aan de kwaliteiten van je ouders!

Je narcistische moeder of vader heeft je constant uitgescholden, vernederd en lastiggevallen. Om je onder controle te houden, gebruikten ze een psychologische manipulatietactiek die bekend staat als gaslighting.

Wat dit betekent is dat ze je opzettelijk gek zouden maken, of je aan je gezond verstand zouden laten twijfelen, om de overhand te krijgen.

In je familie was er ook het 'gouden' kind (je broertje of zusje) en het 'zondebok'-kind.

Met andere woorden, één kind werd als perfect beschouwd en kon nooit iets kwaad doen. Het andere kind werd gezien als het zwarte schaap en was de oorzaak van alle problemen. 

Lees ook: 18 Beste Tips Om Blijvend Je Zelfvertrouwen Te Vergroten


Breken met narcistische ouders?

Er zijn kinderen van narcistische ouders die ervoor kiezen om zichzelf los te breken van hun narcistische ouder.

Ze raden anderen aan dit ook te doen. Dit is namelijk een manier om de negatieve, narcistische beïnvloeding te doorbreken.

Het is een effectieve manier om uit deze negatieve spiraal te komen. Het slachtoffer is namelijk het kind.

Herken jij jezelf hierin? Herken jij jezelf in de effecten die een narcistische ouder op zijn/haar kind kan hebben?

Het realiseren en accepteren dat je een narcistische ouder hebt, is een lange en intens pijnlijke weg.

Als kind blijf je namelijk hunkeren naar de liefde en goedkeuring van je narcistische ouder. Deze zal je echter vaak niet krijgen. Deze hunkering is daardoor onredelijk.

Vrouw die een lachend kind vasthoudt

Daarom kan een oppervlakkig contact of geen contact met de narcistische ouder een gezonde, effectieve en bevrijdende keuze zijn. Maar het is geen makkelijke keuze.

Wat hierin belangrijk is, is dat jij je als volwassene assertief opstelt. Je moet je grenzen leren stellen

Juist wanneer de ouder zich ongepast, controlerend, manipulatief of beledigend opstelt.

Je ouder leidt aan een psychologische persoonlijkheidsstoornis. Zelfs met een goede wil zal dit niet veranderen.

Het is zaak om hiermee om te leren gaan of anders bewust afstand te nemen en te breken met je narcistische ouder. Een relatie met een narcist is namelijk ongelooflijk moeilijk.

Lees ook: Wat Doet Een Narcist Als Je Hem Of Haar Negeert?

Ze hebben weinig tot geen empathie en hebben vooral oog voor hun eigen behoeften. Vaak erkennen ze de narcistische eigenschappen niet bij zichzelf, maar wijzen ze juist naar anderen.

Het is moeilijk, maar ontzettend belangrijk om als volwassene uit de schaduw van je narcistische moeder te stappen.


Hulp nodig bij narcistische ouders?

Ben je opgevoed door een narcist? Of heb je sterk het idee dat de moeder of vader van je kinderen narcistisch is? Je bent niet alleen.

Schakel in geval van ernstig familieleden de hulp in van een professional om het verleden achter je te laten.

Heb je professionele ondersteuning nodig? In dat geval kan mijn krachtige methode jou helpen om voor jezelf op te komen en je emoties de baas te blijven.

Ik ben gespecialiseerd in narcisme. Door mijn jarenlange ervaring kan mijn programma jou helpen aan jouw herstel. Zodat jij door kunt gaan met je leven, ondanks het verdriet en de pijn uit het verleden.

Klik hier en ontdek wat mijn narcistisch misbruik herstelprogramma voor jou kan doen. Het doorbreken van de macht van je ouders is noodzakelijk om het verleden achter je te laten.

Je krijgt een schat aan informatie en de beste tips en technieken om zelfs met de ergste gevallen van narcisme om te gaan. Ik raad je aan om hierin echt aan jezelf te denken. Het is namelijk jouw zoektocht naar geluk in het leven (of die van je kinderen).

P.S. Wat zijn jouw ervaringen met narcistische ouders? Laat hieronder een reactie achter. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • mijn narcistische ouders manipuleren de boel en zijn ook de baas ook tegen mijn familie en de familie van mijn man ook zijn mijn ouders de buren aan het manipuleren en de baas spelen ook die van mijn broertjes vrouw mijn ouders liegen en bedriegen de boel ook liegen ze tegen de mensen dat mijn broertje geen dochter van 11 jaar heeft terwijl mijn broertje wel een dochter heeft de dochter van mijn broertje is zogenaamd mijn jongste zusje mijn ouders als die hun zin niet krijgen gaan ze naar de rechtbank en de politie bureau om te liegen ook zou ik zogenaamd overleden zijn of aan de drugs zijn en dat is niet zo mijn ouders hebben veel pijn en verdriet kunnen het overlijden van hun kinderen en hun ouders niet verwerken ook heeft mijn vader bij verschillende vrouwen kinderen verwekt die niet levend ter wereld kwamen mijn man en ik hebben het contact verbroken met mijn ouders mijn broertje wil dat ook maar mijn ouders willen het niet en hebben een huis en auto voor hem gekocht zodat mijn broertje bij hun blijven mijn moeder ligt dag en nacht op bed te huilen en zielig te doen om verzorgd en aandacht te krijgen om als baby behandeld te worden mijn vader gaat vaak vreemd omdat hij ook verzorgd en vertroeteld wil worden
  mijn ouders huren wel geregeld een detective in om mij in de gaten te houden en ook andere mensen die geen detective zijn huren ze in om ons in de gaten te houden of wij ons rekeningen wel op tijd betalen en dat wij geen fouten maken mijn ouders willen gezien worden als liefdevolle overbezorgde ouders en schoonouders en liefdevolle overbezorgde buren en familieleden enz
  ook moet ik naar mensen toe die wij niet kennen om excuses
  aan te bieden als mijn ouders conflicten met hun hebben gehad ook tegen mijn familie en schoonfamilie en buren en de schoon familie van mijn broertje ik krijg overal de schuld ook toen mijn beide opa’s en oma’s overleden ook heb ik mijn overgroot vader gekend de opa van mijn vader hij is de vader van mijn vader zijn vader kreeg ik de schuld van zijn overlijden
  ik vind dit niet leuk meer

 • Eigenlijk zijn alle punten wel van toepassing. Mijn moeder heeft me regelmatig verteld dat ze wou dat ik nooit geboren was. Ik was het kind van mijn vaders familie en mijn broertje (11 maanden jonger) was haar kind… De haat droop er vaak vanaf. Teveel gebeurd.

  Toevallig een jaar geleden ontdekt toen ik op YouTube luisterde naar borderline. Ik miste steeds wat. Daar achteraan kwam een filmpje over verborgen narcisme. Dat was het. Mijn vader ook laten horen. Hij herkende mijn moeder er ook in. Idem haar zus.

  Zij heeft net zo’n leuk leven gehad met haar als zusje en mijn oma. Herken nu de patronen. Zag ook mijn overleefstrategie… Dat was best schrikken en herkenbaar. Ik heb al veel therapie gehad (exposure en EMDR bij Psytrec – intern, en daarna nog EMDR en schematherapie.

  Bij de volgende vonden ze dat ik al veel therapie heb gehad en heb nu als begeleiding een maatschappelijk werkster.) Daarnaast veel op YouTube filmpjes gezien, workshops gevolgd. Het zijn nare mensen die idd je leven behoorlijk vernield hebben. Ik ben nu 57, bijna 58.

  Ben nu op een punt dat ik klaar ben met haar. Ik heb al 2 jaar geen contact meer. Heerlijk! Nu ik. Eindelijk leven. Ik ben er nog niet helemaal, maar begin me weer sterker te voelen. ??? Ik heb alleen ook een dito baas gehad. Daar heb ik nog wel last van.

  • Beste Marianne,

   Heftig om je verhaal zo te horen. Het probleem met narcisten is dat ze zo hard en gevoelloos kunnen zijn. Niks is te gek om andere mensen te kwetsen.

   Ik vind het erg goed van je dat je veel moeite hebt gedaan om aan jezelf te werken. Want de pijn en het verdriet is niet zomaar makkelijk met een pilletje op te lossen.

   Ik ben dan ook blij om te horen dat je nu eindelijk de vruchten kunt plukken van alle moeite die je hebt gedaan. Ik wil je daarvoor dan ook een welgemeend compliment maken! Veel succes!

   Liefs, Vera

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >