3 Tips Om Achterdochtigheid (In Relaties) Te Verminderen

Achterdochtig zijn is een zeer lastige eigenschap, zowel voor jezelf als de mensen om je heen. Het tegenovergestelde van achterdocht, is zelfvertrouwen hebben.

Ben jij erg achterdochtig? Zoek je overal wat achter? Ben je jaloers en wantrouwend tegenover je partner, kinderen, vrienden en familie?

Ik begrijp maar al te goed dat je wantrouwen naar anderen toe kwijtraken. Dat is precies wat je gaat leren in dit artikel.

Doel van dit artikel: Het is niet altijd even makkelijk om achterdocht te herkennen. Ik ga je uitleggen wat achterdocht is, Hoe achterdocht zich uit in een relatie en geef ik je 3 tips om achterdocht te verminderen. 

Beheerst wantrouwen en achterdocht jouw leven en wil je dit direct bij de kern aanpakken met de hulp van een professional? Klik dan hier.


Wanneer ben je achterdochtig?

Mijn schoonzus stuurde me vorige week een kortaf WhatsApp berichtje. Ik begreep dit niet helemaal. Maar toen ze op de verjaardag van mijn broer raar naar mij lachte, wist ik het zeker. Mijn schoonzus haat mij.”
De vorige keer werd ik misselijk van het medicijn dat de huisarts mij voorschreef. Nu voel ik me weer niet lekker. Volgens mij probeert de huisarts mij ziek te maken.”

Achterdochtig zijn is dat je verder doorzoekt achter een gebeurtenis en/of het gedrag van anderen.

Vrouw kijkt door een vergrootglas richting de camera

Je zoekt vaak verder door dan nodig is of terecht is in de situatie. Tot het overdreven aan toe. Vaak komt achterdochtigheid uit een dieper gevoel van onvoldoende zelfvertrouwen.

Een bepaalde mate van achterdocht is gezond. Dan ben je niet naïef, maar kritisch tegenover mensen en gebeurtenissen. Te veel achterdocht kan problemen veroorzaken. Dan raak je in de greep van angst.

Eigenlijk vertrouw je niemand meer. Je sociale contacten gaan er steeds meer onder leiden.

Je wordt steeds onzekerder en vermijdt steeds meer het contact met andere personen. Je trekt elke blik van een ander en elk vriendelijk gebaar in twijfel. Je zoekt overal wat achter.

Je denkt steeds meer dat anderen niet te vertrouwen zijn. Ook zie je steeds meer dingen als gevaarlijk en onveilig. Herken je de volgende gedachten?

 • De wereld is niet meer veilig
 • Ik vertrouw hem/haar niet.
 • Waarom bekijken mensen mij steeds?
 • Ze praten achter mijn rug om.
 • Er klopt iets niet aan/in mij.

Dit is geen gezonde manier van denken, vind je niet?

Achterdochtige man die naar een andere man kijkt

Achterdochtig zijn in een relatie

Achterdochtigheid in een relatie is als een gezwel. Het begint klein en onherkenbaar. Je weet misschien niet eens dat achterdocht opspeelt. Maar de achterdocht verspreidt zich daarna snel. Het kan de relatie tussen twee personen snel verslechteren en zelfs kapotmaken.

Achterdocht kun je leren, net als dat je zelfvertrouwen kunt leren. Achterdocht popt niet zomaar op, maar is vaak het resultaat van een gebeurtenis in je leven.

Maar realiseer je goed dat paranoïde en onzeker zijn in een relatie een probleem is dat moet worden aangepakt en opgelost.

Achterdochtige vrouw kijkt door een raam

Vaak ontstaat achterdochtig zijn in een relatie wanneer een van beide partners instabiliteit ervaart.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor achterdochtigheid zich opeens opdoet in een relatie. Vaak is er een oorzaak voor een gebrek aan vertrouwen in een relatie.

Welke eenzaamheid is eenzamer dan wantrouwen?George Eliot

Bijvoorbeeld:

 • Ontrouw en overspel.
 • Je realiseren dat je je partner niet goed kent.
 • Beloftes zijn/worden verbroken.
 • De partner is onverantwoordelijk of toont onverantwoord gedrag.
Man en vrouw geven elkaar een knuffel terwijl de man een andere vrouw kust

Zie je geen oorzaak van je achterdochtigheid bij de ander? Dan ligt de grond van je achterdocht waarschijnlijk in jezelf. In dat geval zijn de meest voorkomende oorzaken van achterdochtig zijn in een relatie:

 • Je eigen onzekerheid. Je vindt jezelf niet goed genoeg.
 • Je hebt zelf weinig eerdere relaties gehad.
 • Je hebt giftige relaties gehad, zoals met een narcist.
 • Je bent slachtoffer geweest van seksueel misbruik.
 • Je bent bedrogen en kunt hier niet goed mee omgaan.
 • Je komt uit een gezin waar achterdocht en bedrog voorkwam.
 • Je hebt een ander bedrogen, wat de achterdocht in jezelf nu voedt.
 • Je hebt verlatingsangst en overmatig afhankelijk van je partner.
 • Je hebt vooroordelen ten opzichte van mannen/vrouwen.

De volgende video van Debi Silber gaat in op het post-betrayal syndrome en heeft te maken met achterdochtigheid:

Herken je dit?

Het is belangrijk dat je hieraan gaat werken, voordat jouw achterdocht je relatie kapotmaakt.

Lees hier mijn 15 tips om gelukkiger te zijn met jezelf in een relatie.


Achterdochtigheid bij mensen met dementie

Achterdocht komt vaak voor bij mensen met dementie, zo stelt Alzheimer Nederland. Achterdocht kan zelfs een van de eerste tekenen van dementie zijn.

Door dementie verliest iemand de grip op het leven. Hij/zij snapt niet goed wat er gebeurt. Dit kan onprettige situaties opleveren en onrust geven bij de persoon met dementie.

Hoe kun je omgaan met achterdochtigheid bij mensen met dementie?

 • Realiseer je dat de ander met dementie niet bewust achterdochtig is, maar probeer de oorzaak van de achterdocht te verminderen. Daarmee voorkom je dat de achterdocht erger wordt.
 • Leg aan anderen uit dat de achterdocht en beschuldigingen niet persoonlijk zijn bedoeld. Daarmee voorkom je spanningen.
 • Een persoon met dementie is erg kwetsbaar. Heb je een klein vermoeden dat de achterdocht misschien op waarheid is berust? Onderzoek dit dan.
 • Stel de persoon met dementie gerust en leg uit hoe het zit. Lukt dit niet? Dan kun je beter de ongerustheid bevestigen en je best doen het op te lossen.
 • Psychische of lichamelijke kwalen kunnen de achterdocht versterken bij personen met dementie. Zoals infecties, koorts, pijn of gehoorverlies.
Man maakt een puzzel van een hoofd waar de hersenen ontbreken
 • Zit er iets achter de achterdocht? Bespreek dit met de persoon met dementie. Bijvoorbeeld een diepere angst of onvrede.
 • Zoek afleidingen van de achterdocht, zoals muziek, kletsen, wandelen, enz.
 • Creëer een veilig gevoel voor de persoon met dementie en achterdocht. Lichamelijk contact kan hierbij helpen.
 • Voorkom donkere hoekjes in de kamer die de achterdocht en angst kunnen versterken.
 • Zijn er specifieke momenten waarop de achterdocht zich voordoet?

Schakel eventueel professionele hulp in voor achterdochtigheid bij personen met dementie.


3 tips om achterdocht te verminderen

Als achterdocht je leven te veel gaat beheersen, is het tijd om actie te ondernemen. Alleen dan voorkom je dat de achterdocht de relaties met anderen kapotmaakt.

Hoe kun je achterdocht verminderen? De volgende tips helpen je hierbij.

Het is belangrijk om weer een gezonde balans te vinden tussen achterdocht en vertrouwen. Als je anders tegen dingen leert aankijken, en je gevoel en gedrag kunt aanpassen, zal je ervaren dat je invloed kunt uitoefenen op je gedachten en gevoelens. Dat geeft vertrouwen in de toekomst.

Man en vrouw kijken elkaar achterdochtig aan

Tip 1: Werk aan je zelfvertrouwen

Zoals je hierboven hebt gelezen, is weinig zelfvertrouwen een veelvoorkomende oorzaak van achterdochtigheid.

Doordat je een laag zelfbeeld hebt, denk je al snel wantrouwend over jezelf en je relatie met anderen.

 • Ze roddelen over mij.
 • Volgens mij gaat mijn man/vrouw vreemd.
 • Ze vinden mij niet aardig.
 • Die vriendin wilt niet meer met mij afspreken. 

Herken je dit?

Wetenschappelijk Bewezen: Onderzoek toont aan dat achterdochtigheid onbedoeld mensen aanmoedigt om jou slecht te behandelen. Door achterdochtig te zijn naar anderen, neem je zelf een kwetsbare positie in.

Hier word je niet gelukkig van. Het is dus belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken. Pas dan kun je je relatie met je partner, kinderen, familie en vrienden herstellen.

Het doel is dat je weer stevig in je schoenen staat en een gelukkiger leven kunt leiden.


Tip 2: Onderzoek jezelf

Wat is de oorzaak van de achterdocht? Het is niet makkelijk om achterdocht te laten verdwijnen, maar het is zeker mogelijk.

Onderzoek daarom jezelf en je relatie om de oorzaak van de achterdocht te ontdekken. Gebruik hiervoor de mogelijke oorzaken die ik hierboven heb genoemd.

Kijk hierbij ook naar je verwachtingen van de relaties en of dit realistische verwachtingen zijn.

Vrouw met handen tegen haar slapen aan denkt na

Tip 3: Praat erover

De ideale oplossing om achterdocht te verminderen, is erover te praten. Praat daarom met je partner, vrienden en familieleden waarover je wantrouwig bent.

Je moet elkaar kunnen vertrouwen om de dialoog aan te gaan. Toch is dit de beste manier om de achterdocht te verminderen. Vooral wanneer de achterdocht bij jou ligt, maar je achterdocht wordt gevoed door het gedrag van de ander.


Voorgoed Je Achterdocht en Jaloezie Verminderen?

Je bent heel goed bezig! Je hebt de eerste stap namelijk al gezet en erkent je eigen probleem met achterdocht.

Vrouw kijkt bedroefd en jaloers naar haar vriend die aan het lachen is

Maar om je jaloerse en negatieve houding voorgoed te veranderen is het belangrijk dat je leert een positieve kijk op jezelf en het leven te creëren.

Door achterdochtig te zijn stop je al je energie in wantrouwende gedachten. Dit levert meer ellende op dan de ellende zelf.

Als achterdochtig zijn en mensen wantrouwen je leven gaat beheersen wordt het tijd voor een volgende stap met de hulp van een professional. 

Leer hier met een praktisch stappenplan hoe je innerlijke blokkades kunt opheffen en belemmerende overtuigingen voorgoed overwint. Ik raad je aan om hierin echt aan jezelf te denken. Het is namelijk de sleutel naar geluk in het leven. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Zelf heb ik tonnen zelfvertrouwen en toch ben ik regelmatig achterdochtig. Ik denk dan ook dat in de tweede zin van dit artikel de vier letters ‘zelf’ moeten worden weggelaten. Het tegenovergestelde van achterdocht is vertrouwen. Dat klopt wel.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >