Je merkt al een tijdje dat de ander zich vreemd gedraagt.
Het is net alsof hij er vaak niet met zijn gedachten bij is.
Je hebt al geprobeerd om hierover met hem te praten, maar hij ontwijkt je vragen.
Als deze persoon je toch een antwoord geeft slaat dit meestal nergens op en komt hij agressief uit de hoek.
Misschien heb je te maken met een narcist die een dubbelleven leidt. Of dat zo is ontdek je hier!
Doel van dit artikel: wat doe je als je met iemand leeft die een narcist is en stiekem een dubbelleven leidt? Dat alles en meer krijg je hier!
Kan een narcist een dubbelleven leiden?
Een narcist kan perfect een dubbelleven leiden zonder dat je hier meteen iets van merkt.
Als je er zelf ooit bent achter gekomen dat je partner er een relatie met iemand anders op nahield dan weet je vast hoe verwoestend dit kan zijn.
In deze video leg ik je de 6 belangrijkste signalen uit dat een narcist een dubbelleven leidt:
Gebrek aan empathie
Laten we nu gaan kijken hoe een narcist hier perfect in kan slagen.
Empathie is het vermogen om te voelen wat een ander persoon voelt. Het vermijdt dat we anderen pijn doen omdat we ons kunnen inleven in hoe dit voor deze andere persoon moet aanvoelen.
Iemand zonder empathie besteedt geen aandacht aan de pijn die hij bij anderen veroorzaakt.
Een narcist kent geen empathie. Hij staat helemaal niet stil bij welke pijn zijn woorden of daden bij iemand anders kunnen veroorzaken. Hij denkt in de eerste plaats aan zichzelf en aan zijn eigen behoeften.
Schuldgevoelens zijn een narcist vreemd
Schuldgevoel is een zelfbewuste emotie die met zich meebrengt dat je over jezelf en de acties die je onderneemt nadenkt.
Verschillende studies hebben uitgewezen dat narcisten niet over schuldgevoelens beschikken en zich bijgevolg ook niet verontschuldigen voor de acties die ze ondernemen.
Misschien heeft je narcistische partner je ooit wel eens zijn verontschuldigingen aangeboden “Ik zal veranderen” of “Ik was mezelf niet toen ik deze dingen tegen je zei.” Dit is echter louter een vorm van hoovering.
Hoovering is een veelgebruikte manipulatietechniek van narcisten als ze merken dat iemand anders ook niet langer hun narcistische voorraad voedt.
Schuld of verdriet kent een narcist niet als hij zijn partner bedriegt. En hoewel de narcist heel goed beseft dat wat hij doet verkeerd is, kan het hem helemaal niets schelen.
Missen van objectrelatie en objectconstantie
Objectrelatie is het vermogen om zichzelf en andere mensen op een realistische manier te zien, met goede en slechte eigenschappen.
Je kunt accepteren dat iemand niet perfect is maar deze persoon nog steeds waarderen voor zijn positieve eigenschappen.
Objectconstantie is het vermogen om een positieve emotionele band te behouden met iemand van wie je houdt, ook als je gefrustreerd of teleurgesteld bent in deze persoon.
Hierdoor ben je staat je impulsen te reguleren en deze persoon geen kwaad te doen (zij het met daden of woorden).
Narcisten missen deze objectconstantie en zijn daarom perfect in staat om zonder enig schuldgevoel hun partner te kwetsen.
Zolang je de narcistische voorraad van een narcist voedt gaat alles – volgens de narcist – goed. Doe je dit niet meer dan kan een narcist zo’n afstand nemen dat hij helemaal niet meer om jou of je gevoelens geeft.
Samenvatting:
Objectrelatie stelt ons in staat om anderen realistisch te zien en te waarderen, zelfs met hun fouten. Objectconstantie helpt ons een positieve band te behouden, zelfs bij teleurstelling. Narcisten missen vaak deze constantie, waardoor ze anderen kunnen kwetsen zonder schuldgevoel.
Op zoek naar narcistische voorraad
Een narcist is voortdurend op zoek naar aandacht en bevestiging. Een hele opgave voor jou als partner want dit is heel vermoeiend.
Het is heel normaal dat je hier niet altijd toe in staat bent. Meer nog: als je gaat merken dat je partner je gaat gaslighten of na een argument voor een paar dagen verdwijnt (ghosting) dan ga je het steeds moeilijk vinden om nog aan zijn narcistische behoeften te voldoen.
Merkt een narcist dat je deze voorraad niet meer voedt, dan schrikt hij er niet voor terug om deze bij iemand anders te zoeken. Hij zal wanhopig op zoek gaan naar de ‘perfecte’ persoon die met hem meeleeft en adoreert.
Meesters in liegen en bedriegen
Er is een verschil tussen een leugentje om bestwil en pathologisch liegen. De meeste mensen zijn wel eens niet helemaal eerlijk. We doen dit om veel verschillende redenen, bijvoorbeeld:
Om iemand een goed gevoel te geven:
“Je nieuwe kapsel staat je beeldig!” (terwijl je het eigenlijk maar niets vindt).
Om uit de problemen te komen:
"Ik heb geen idee waar die trui is.” (terwijl je deze hebt weggegooid omdat je die veel te warm had gewassen).
Al deze eigenschappen van een narcist zorgen ervoor dat hij zonder enige schuld of schaamte er perfect kan in slagen om een dubbelleven te leiden.
Narcisten zijn echter meesters in liegen en bedriegen en hun hoewel ze ook ‘leugentjes om bestwil’ vertellen heeft onderzoek uitgewezen dat hier een heel scala aan ‘echte’ leugens bovenop komt. Leugens vanuit sociaal standpunt eigenlijk niet aanvaardbaar zijn.
Signalen dat een narcist een dubbelleven leidt
Soms merk je de signalen dat je partner een dubbelleven leidt veel te laat op. En dat is ook niet zo vreemd. Zelf kun je je maar moeilijk voorstellen dat je nog een ander leven leidt naast je ‘gewone’ leven.
Stel je maar eens voor wat een gedoe dit zou zijn: een dubbele agenda, een voortdurend geregel en bedrog en wat als je ontmaskerd zou worden…
Een narcist heeft hier helemaal geen problemen mee. Bedrog en alles berekenen zijn voor hem een tweede natuur. En zelfs als een narcist door de mand valt, dan blijft hij ervan overtuigd dat hij zich hier wel uit kan praten.
#1 Je instinct vertelt je dat er iets niet pluis is
Je narcistische partner is goed in gaslighten. Als jij hem aanspreekt over iets wat niet klopt, dan zal hij beweren dat je ‘spoken’ ziet.
Maar al te vaak negeren, minimaliseren of rationaliseren we ons onderbuikgevoel. Misschien krijg je een knoop in je maag als je man een verhaal vertelt waarom hij laat thuis is. Misschien maak je je in het algemeen zorgen over zijn ‘eerlijkheid’.
Rationeel het gedrag van je partner niet en leef niet in ontkenning voor wat je gevoel je influistert.
#2 Plots vaak op reis of weg moeten
Een vrachtwagenchauffeur of een piloot hebben natuurlijk mogelijkheden zat om een dubbelleven te leiden.
Met een saaie kantoorbaan wordt het wat moeilijker. Je partner kan je natuurlijk vertellen dat hij promotie heeft gemaakt waardoor hij vaker de baan op moet…
Vermoed je dat je partner niet eerlijk is, probeer dan eens contact op te nemen op momenten dat hij dit helemaal niet verwacht.
Een negatieve reactie zoals “Waarom val je me nu lastig?” of ’s avonds helemaal zijn telefoon niet opnemen kunnen betekenen dat hij iets verbergt.
Als je partner jou altijd als eerste belt, probeert hij misschien te voorkomen dat je hem belt omdat hij het later ’druk’ zal hebben.
#3 Onredelijke grenzen stellen
Iedereen verdient wat privacy, ook in een relatie. Het is een teken van vertrouwen.
Stelt je partner onredelijk grenzen wat betreft zijn privacy, dan heeft hij misschien iets te verbergen.
Je belkrediet is op maar je partner weigert jou zijn telefoon te geven om mee te bellen.
De deur van de schuur of zijn kantoor blijft altijd op slot.
Hij maakt het voor jou onmogelijk zijn laptop te gebruiken door een paswoord in te stellen.
Voortaan wil hij geen ‘vrienden’ meer zijn op Facebook.
Bank- en creditcardafschriften archiveert hij voortaan zelf.
In een normale, gezonde relatie zijn dit onredelijke eisen qua privacy.
#4 Directe vragen niet beantwoorden
Als je vraagt waarom je partner zo laat thuis is, wie zijn nieuwe collega is, waar het geld van de rekening is gebleven zal iemand met een dubbelleven hier nooit een duidelijk antwoord op geven.
Een narcist met een dubbelleven beschikt aan een breed scala aan afleidingsmanoeuvres.
Hij kan je opmerkingen geven zoals: "Laten we deze mooie dag niet verpesten door daarover te praten."
Hij kan het ook koppig spelen door te zeggen: "Ik hoef mezelf niet aan jou te verantwoorden."
Als je op het punt staat zijn leugens te ontmaskeren kan hij zelfs in extreem gedrag vervallen zoals doen alsof hij ziek is om je aandacht af te leiden.
#5 Familie en vrienden proberen je te waarschuwen
Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘Liefde maakt blind’. Dit is niet zomaar een uitdrukking.
Onderzoek heeft uitgewezen dat we onder invloed van liefdesgevoelens inderdaad bepaalde aspecten van iemands persoonlijkheid niet zien. Het weerhoudt ons kritisch te oordelen over iemand die we liefhebben.
Mensen die om je geven, hebben vaak een rationeler zicht op je partner.
Het lijkt misschien oneerlijk en kwetsend als mensen waar je van houdt je partner niet mogen, maar het kan een goede waarschuwing zijn.
Vergeet niet dat mensen die om je geven zelden een reden hebben om een hekel te hebben aan iemand van wie je houdt. Deze mensen willen je net gelukkig zien. Als er niets aan de hand is zullen ze je heus niet waarschuwen.
#6 Verwarrende uitspraken
Stel je even voor dat je partner op een gegeven moment zegt: “Dit doet me denken aan die keer dat we in Amsterdam hebben gelogeerd.”, terwijl jullie nog nooit in Amsterdam zijn geweest.
Als je hem ermee confronteert, zal hij waarschijnlijk een vreemd antwoord geven, zoals: "Nee, ik bedoelde als we erheen gaan; ik wilde er altijd al naartoe."
De kans is groot dat hij je verwart met iemand anders.
Of hij vertelt je iets over een vriend waar je nog nooit hebt over gehoord:
“Kees en ik hebben vorige week een interessant gesprek gehad.”
“Hoezo, wie is Kees?”
“Ik heb je toch al verteld over mijn jeugdvriend, Kees, die ik vorige week toevallig heb ontmoet?”
Hoewel een narcist op dit gebied vrij deskundig kan zijn, kan het altijd gebeuren dat hij bepaalde situaties verward als hij een dubbelleven leidt.
Heeft een narcist altijd twee gezichten?
Een narcist kan zelfs meer dan twee gezichten hebben!
Hij beschikt over het aantal gezichten die nodig zijn om iedereen in zijn omgeving voor zich te winnen en om de tuin te leiden.
Ze willen zich bij verschillende mensen zo goed mogelijk voordoen en zetten hiervoor verschillende maskers op.
Als partner zie je één variant van de narcist. Vrienden, zakenpartners en familieleden kunnen een heel andere persoon te zien krijgen.
Narcisten kunnen in het openbaar heel charmant zijn maar heel kritisch, onbeleefd, arrogant, sarcastisch en zelfs agressief in de privésfeer.
Het masker dat een narcist opzet hangt af van de rol die hij vertolkt in het toneelspel dat hij opvoert.
Enkele voorbeelden van typische maskers van narcisten zullen je helpen om narcisme beter te begrijpen.
Waarom leiden narcisten meerdere levens?
Het verlangen naar meerdere levens zit narcisten in hun aard. Narcisten kunnen niet tevreden zijn met wat ze hebben – of het nu om aandacht of materiële zaken gaat. Vaak gaan ze hier door middel van een dubbelleven ook naar op zoek.
Bas heeft een relatie met Sandra. Sandra is kassière in de lokale supermarkt. Bas heeft een baan als vertegenwoordiger en ze kunnen goed leven van hun salarissen. Bas is echter niet tevreden met zijn ‘gewone leven’. Bas begint een relatie met de sexy Suzanne, hoofd van de verkoop in het bedrijf waar hij werkt. Zij heeft een bedrijfswagen, woont net zoals zijn beste vriend in een prachtige villa en gaat vaak op vakantie.
Net zoals Bas gaan narcisten vaak op zoek naar de kick van een luxueuzer leven. Wat ze in hun eigen leven missen – of het nu materiële of emotionele zaken zijn – zoeken ze maar al te graag ergens anders.
Ontmasker de narcist met de narcisme test
In dit artikel hebben we dieper ingedoken op de tekenen van een narcistisch dubbelleven en wat dit betekent voor jouw relatie.
Herken jij de signalen dat de narcist een dubbelleven leidt? Wil je zekerheid?
Doe dan hier de gratis 'Narcisme Test' die je binnen 5 minuten helpt te ontdekken of je met een narcist te maken hebt.
Ontdek het nu en krijg meer helderheid over de situatie waar je in zit!