6 Cruciale Tips Voor (Over)Leven Met een Narcist

Leven met een narcist is niet altijd even makkelijk.

Ze zeggen zelden sorry, zullen nooit hun schuld accepteren en zullen zich altijd proberen zich beter te voelen of de rug van jou en anderen.

Misschien is een van je naasten een narcist, of heb je in ieder geval een vermoeden. Dat is een ontzettend moeilijke situatie.

In dit artikel geven we wat tips over hoe je het best met een narcist om kan gaan in het dagelijks leven.


Leef jij met een narcist?

Geef duidelijke grenzen aan

Een van de belangrijkste trekjes in een narcist is dat ze ontzettend dominant en manipulerend kunnen zijn.

Daarom is het belangrijk dat jij duidelijk weet welk gedrag je wel en niet kan tolereren.

Bijvoorbeeld: Je vindt het niet erg dat ze dominant in het gesprek zijn, maar wél dat ze tijdens dat gesprek tegen je schelden.

Het is dan belangrijk dat je duidelijk aangeeft dat dat niet kan.

Persoon die bij een lijn staat waar do not cross opstaat

Bescherm jezelf

Narcisten zullen expres, maar vaak ook per ongeluk je gevoelens kwetsen.

Bescherm jezelf dus tegen deze uithalen van de narcist in je leven en geef dus ook duidelijk aan dat het gedrag je pijn doet.

Narcisten hebben moeite om te begrijpen dat als ze je manipuleren of tegen je schreeuwen, jij dan gekwetst bent.

Een veel voorkomend patroon is dan ook dat als de ruzie is geweest en de narcist zich beter voelt, hij dan niet begrijpt dat jij er misschien nog niet klaar mee bent of je nog gekwetst voelt. Hierdoor ontstaat veel onbegrip bij beide kanten.

Enerzijds begrijpt de narcist in je leven niet waarom je nou nog boos of verdrietig bent (''Het is nu toch voorbij?'') en anderzijds voel jij je gekwetst en onbegrepen.

Probeer te begrijpen dat de narcist er met zijn hoofd écht niet bij kan dat jij nog verdrietig of boos bent. Dat betekent alleen niet dat je ze het niet uit hoeft te leggen. Juist dat is heel belangrijk en bevordert de relatie.

Als je wilt weten hoe narcisten invloed op je leven kunnen hebben, lees dan dit artikel goed door.


Leven met een narcistische vrouw

Bij een narcistische vrouw staat het uiterlijk vaak centraal. Geef haar dus geregeld een compliment, want niet alleen vindt ze dat heel fijn, de kans is groot dat jij uit de vuurlinie blijft.

Als je narcistische vrouw zich bijvoorbeeld aan het aankleden is voor een feestje, vertel haar dan vooral dat ze er knap uitziet.

Vrijwel meteen zul je zien dat ze begint te stralen. Dit soort momenten zijn ontzettend belangrijk om een goede relatie te onderhouden en het ook voor jezelf een fijne ervaring te houden.

Vrouw kijkt narcistisch naar de camera

Vrouwelijke narcisten zijn vaak gevoeliger voor emoties dan mannelijke. Wees dan ook niet bang om je gevoelens te delen.

Niet alleen is er dan duidelijke communicatie, het is ook heel goed voor de relatie in het algemeen. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is om te vertellen over je gevoelens het beste wat je kunt doen.

Op deze manier kun jij je opgekropte gevoelens en kun jij je narcistische vrouw uitleggen waarom dingen zeer doen. Aan het begin zul je hoogstwaarschijnlijk op onbegrip stuiten, maar na een tijdje zul je zien dat het (iets) beter gaat.

Bekijk ook de volgende video waarin Ann Barnes ingaat over het omgaan met een narcist:


Leven met een narcistische vader

Weet dat zoals het thuis gaat, niet normaal is.

Veel kinderen met een narcistische vader komen er op latere leeftijd pas achter dat zoals het thuis ging, niet gewoon is.

Het is ontzettend belangrijk om dat te begrijpen en het ook vanaf dat oogpunt te bekijken.

Vaak gehoorde verhalen van kinderen met een narcistische vader is dat er elke dag een storm van negatieve opmerkingen over zich heen krijgt en tegenspraak niet mag. De narcistische vader had immers altijd gelijk.

Narcistische vader wijst boos naar zijn zoon

Narcistische vaders zijn experts in het veranderen van emotie. Het ene moment zijn ze héél boos om geen moment later poeslief te zijn.

Narcistische vaders begrijpen het nut van kinderen om op te scheppen en beter te lijken dan hij is.

Veel kinderen met een narcistische vader herinneren hun vader dan ook als een man die alles had: hij had charme, was succesvol, had veel vrienden en een goed gezin.

Vaak viel dat achteraf ontzettend tegen en bleek dit gemaakte beeld totaal niet waar.


Narcistische partner ervaringen

Jasmine heeft lang met een narcistische partner gedatet:

"Ruzie met een openlijke narcist (een specifiek soort narcist) is precies wat je zou verwachten, er is schreeuwen, put-downs zonder reden, en wat je ook doet of zegt, je kunt het NOOIT goed doen.

Je kunt iets op de meest respectvolle manier zeggen en op de een of andere manier verandert hij het nog steeds in een enorme, helse ruzie.

Hij zal niet stoppen totdat je zo psychologisch leeg bent dat je huilt en gewoon stil bent. Je loopt altijd op eieren. Als je met hen aan de telefoon bent en je hangt ze op, dan zijn ze woedend."

Man en vrouw schreeuwen met hun voorhoofden tegen elkaar

"In mijn ervaring houden ze ervan om een oorlog uit het niets te maken. Ze houden ervan om je af te breken en zijn pas tevreden als ze zien dat je bent vernietigd in het betoog. Ze lijken daar plezier aan te beleven. Het is misschien een kwestie van controle / kracht voor hen.

In mijn ervaring met de verkapte narcist, als hij nog steeds het masker van de charmante / perfecte persoon draagt, zal hij subtiel manipuleren.

Als je terecht boos bent over iets dat ze hebben gedaan, weten ze precies wat ze moeten zeggen om het tijdelijk goed te maken.

Ze zullen de waarheid verdraaien, en het zijn geweldige leugenaars, dus je zou ze kunnen geloven. Ze zullen je zelfs laten denken dat wat je WEET of onthoudt, niet goed is."

Narcistische jongen liegt aan de telefoon en zijn neus wordt langer terwijl een meisje naar hem luistert

"Ze laten je geloven dat je je niet goed herinnert en ze kunnen net zo laag gaan als het verzinnen van vreselijke leugens, gewoon om gelijk te krijgen. Bijvoorbeeld, de verborgen narcist die ik kende, bedacht een keer dat een van zijn vrienden was overleden.

Ik denk dat ik van streek was omdat hij plannen op het laatste moment had afgezegd of zoiets, maar hij had het lef om daarover te liegen en liet me er vervolgens uitzien als de boze omdat ik hem niet geloofde. Ik wist dat hij loog omdat hij meteen nadat hij dat zei, een beetje giechelde / lachte.

Het geheim zal de waarheid vermengen met leugens en zelfs als je ze met feiten presenteert, ze NOG STEEDS gelijk moeten hebben.

Het is alsof je probeert hen zover te krijgen dat ze een fout maken of toegeven dat ze ongelijk hadden, is de grootste belediging voor hen."

Man wast af en kijkt geschokeerd en zijn vriendin laat hem haar telefoon zien

"Als het masker eenmaal is uitgeschakeld, wordt het zo voor de hand liggend dat ze weigeren om ooit fout te zijn. Ze zullen in woede uitbarsten en hele gemene dingen zeggen.

Kort gezegd, ruzie maken met een narcist is als ruzie maken met een manipulatieve muur. Het is nutteloos en je kunt en zal nooit een echte verontschuldiging krijgen van hen.

Je bent altijd verkeerd, en als je gekwetst bent door iets dat ze hebben gedaan, heb je het nog steeds verkeerd om te proberen ze te laten toegeven dat ze iets hebben gedaan om je pijn te doen.

Dat konden ze nooit doen! Ze zijn perfect en jij bent de dramatische gekke. De narcist kan nooit verkeerd zijn. Het is letterlijk een belediging voor hen.''

Man kijkt beledigd en wijst naar achteren terwijl hij tegen een vrouw praat

Joost vertelt zijn verhaal:

''Het probleem met het herstel van narcistische mishandeling is dat het zo persoonlijk en vernederend is voor onze ziel is dat het vaak stress veroorzaakt.

Ik denk dat dit komt omdat we ons in een situatie bevinden waarin we geen controle hebben of misschien hebben we onszelf zelfs in een situatie geplaatst die niet in overeenstemming is met onze idealen.

Het is vernederend en schokt onze ziel, die niet kan geloven dat we geen meester zijn over het leven of over onszelf.

Een meester creëert hun realiteit en speelt het spel van het leven."

Hand waar glitter en licht vanaf komt

"Een persoon die wordt misbruikt door een narcist wordt gespeeld door het spel van het leven, met een narcist plaats je op hun schaakbord rondleidend als een pion in HUN spel.

Er is geen manier om te winnen en we voelen ons vaak gevangen, hulpeloos en verliezen alles wat we ooit dierbaar vonden (zoals ons gezond verstand).

Om weer 'heel' te worden na narcistische mishandeling is niet eenvoudig, afhankelijk van de ernst van de situatie! Het goede nieuws is echter dat er miljoenen overlevenden zijn wiens levens wél zijn veranderd!

Tijd is essentieel voor genezing en ALLE overlevende doorzetters moesten onszelf leren kennen om volledig te herstellen."

Zandloper op een strand met zonsondergang

"Daarbij maakten we kennis met onze eigen voorkeuren en antipathieën, en dat stelde ons op hun beurt in staat om onze unieke behoeften en hoogste idealen te definiëren.

Kaizen is een woord dat constante verbetering van zichzelf betekent. Het wordt gedaan door te vertrouwen dat met elke actie die je onderneemt je dat doet om in overeenstemming te komen met je ideale wereld.

We worden extreem schadelijk voor onszelf als we niet integer zijn tegenover onszelf!

We hebben de neiging om de narcist de schuld te geven, maar tenzij je een klein kind bent, ben jij het die jezelf schaadt als je iemand anders toestaat om je te laten vernietigen! Dat is de reden waarom de schade zo groot is!"

Man zit aan een tafel met zijn hand over zijn ogen en is neergebogen

"De held van het verhaal ben jezelf. Dat is het meest inspirerende deel van het verhaal! Iedereen die  vast zat of zit, wordt op een dag wakker en realiseert zich met zijn ogen dat alles wat ze zien, alles wat ze ervaren onderdeel is van een reis naar zelfbeheersing!

Het is geweldig om naar de diepten van de hel te gaan als dat is wat nodig is om je idealen te vinden en jezelf te beheersen.

Je kunt geen rust hebben als je innerlijke wezen in conflict is, maar één ding wilt, maar minder toestaat dan je verdient of wenst!

Ik zou zeggen dat meer dan 90% van de mensen geen goed zelfbeeld hebben. Ze bestaan maar kennen zichzelf niet."

Vrouw met een stuk spiegel in haar hand en ze ziet zichzelf

"Het meest inspirerende van de wereld is te beseffen dat deze wereldschokkende ervaringen, zoals misbruik door een woedende narcist, je altijd een geschenk zullen brengen, een geschenk dat je als een zegen en niet als een vloek kunt zien.

Het is allemaal een les dat we verstandig moeten zijn om te leren om van de dramaserie een heldenverhaal van triomf te maken!

Wanneer je jezelf herintegreert na narcistische mishandeling, over grenzen heen, dat alleen jij weet wat je voorkeuren en antipathieën zijn en veel vraagt van jezelf dat voordat je weigert om minder dan je idealen te aanvaarden, word je het inspirerende verhaal voor jezelf en anderen!''

Dus de moraal van het verhaal is dat het leven bijzonder is, waarin je moet beslissen om te kiezen. Dit is zowel goed als slecht, liefde en haat, zegeningen en vloeken en afhankelijk van je focus krijg je waar je op doelt.''

Vrouw zit op haar terras met een kop koffie en lampjes achter haar

Hoe te leven met een narcist?

Als je de volgende vaardigheden in de praktijk brengt zul je mentaal in staat zijn om met een narcist te kunnen omgaan. Het is geen gemakkelijke weg, maar wel dé manier om je geestelijke gezondheid te behouden.

Goede vaardigheden zijn:

 • Ontdek waar je wel en niet over kunt onderhandelen (welk gedrag is voor jou ontoelaatbaar?)
 • Probeer erachter te komen of de persoon een gaslighter is (een manipulatieve tactiek waarbij een persoon de macht en controle probeert te krijgen)
 • Verdraag onder geen enkele omstandigheden emotionele uitbarstingen en loop weg.
 • Versterk je eigenwaarde met belangrijke tips die je zelfvertrouwen helpen vergroten.
 • Leer goede onderhandelingsvaardigheden

Heb jij nog tips? Laat het weten in de reacties!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Dat bij narcisme een stuk minderwaardigheid gevoel en lage gevoel voor eigenwaarde heerst dat is recent psychologisch achterhaalt.
  Vooralsnog word nu recent aangenomen dat die theorie van de narcist compenseerd gevoel van minderwaardigheid dat dit voor de ene persoon wel geld en voor de andere persoon niet.

  De theorie dat de narcist diep van binnen minderwaardig voelt en dit compenseerd is een theorie die slachtoffers van een narcist snel maken omdat ook die niet instaat zijn met om het toxische gedrag dat de narcist vertoon er gewoon boven te staan ipv daarvan word de narcist naar beneden gehaald.
  Kortom de slachtoffers zijn net zo verkeerd bezig.

  Ik pleit voor meer individualisme in plaats van kuddegeest. De narcist kan irritant zijn maar hier word meer gedomoniseerd dan door de gemiddelde narcist tijden zijn minder sterke kanten die door het gedrag van andere word aangewakkerd en dan word de situatie van kwaad tot erger.

  De narcist is diegene die zichzelf durft los te maken van het systeem en op zichzelf steunt. Daarbij is bekend dat de mens van nu slechts een schakel is, een ontwikkelingsfase tussen een dier en de narcist die we eigenlijk bedoeld zijn te worden: een groots wezen dat staat boven alles wat mensen denken en doen waaronder de moraal en de rede. Een narcist staat tot de mens als deze tot de aap.” en “De mens is een koord gespannen tussen de Narcist en het dier.” Men zou daaruit de conclusie kunnen trekken dat de mens van nu de spanning tussen het dierlijke en het bovenmenselijke voelbaar is.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >