Wat Is een Narcist? Heldere Uitleg, Kenmerken & Belangrijke Tips

Wanneer je op deze blog bent terechtgekomen dan loop je waarschijnlijk met de vraag rond: 'wat is een narcist?'.

Bijvoorbeeld omdat je dergelijke kenmerken in je (ex)partner terugziet. Het kan echter ook een van je ouders zijn, je kind, een collega of zelfs je baas!

Gelukkig staat het internet vol met tips die jou hierbij kunnen helpen. Alhoewel…

Er zijn heel veel tips en informatie over narcisme te vinden, maar de kans is groot dat de meeste daarvan jou niet vooruit gaan helpen. 

Aangezien deze overdaad aan informatie voor veel mensen wat verwarrend kan zijn heb ik een uitgebreid artikel geschreven waarin verschillende situaties met narcisten worden behandeld.

Doel van dit artikel: In deze blog zal ik ingaan op alle belangrijke dingen in de wereld van narcisten. Ik houd het kort en overzichtelijk. Mocht je meer willen weten dan kun je per onderwerp op een link klikken en je wordt doorverwezen naar een uitgebreide blog omtrent dat aspect.

Wat is narcisme?

Het woord narcisme heeft door de jaren heen verschillende betekenissen gekregen. Het is oorspronkelijk een woord dat psychiaters en andere artsen gebruiken voor een vorm van gedrag.

Het gaat hier om gedrag dat men uit door middel van een obsessie voor zichzelf. Vandaar dat het woord narcisme ook ‘’eigenliefde’’ kan betekenen.

In de praktijk wordt het vaak (onder andere in mijn blogs) gebruikt voor mensen die als het ware een opgeblazen zelfbeeld hebben en zichzelf heel erg belangrijk vinden.

Met als gevolg dat ze niet alleen opscheppen, maar vaak ook liegen en bedriegen om zo beter, rijker en knapper te lijken.

In de praktijk hebben de meeste mensen die zich narcistisch gedragen echter een laag zelfbeeld en proberen ze dat op die manier te verbergen.

Narcisme zit in bijna ieder mens, maar als het bizarre vormen aan gaat nemen dan kan er sprake zijn van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.


Wat is een narcist?

Ook aan het woord narcist worden meerdere betekenissen gehangen. In de meeste gevallen wordt het gebruikt om een persoon te beschrijven welke veel narcistische gedragskenmerken vertoond.

Jan is altijd bezig met zijn carrière en probeert daarbij zoveel mogelijk aanzien te krijgen. Hij is echt een narcist.

 Het zijn mensen die bijvoorbeeld:

 • Veel opscheppen
 • Alsmaar over zichzelf praten
 • Bovengemiddeld veel met hun uiterlijk bezig zijn
 • Regelmatig liegen om zo interessanter te lijken
 • Veel ambitie hebben maar daarbij te weinig rekening houden met anderen

In andere gevallen verwijst het naar iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

‘’Mijn vorige baas heeft ons als team veel last bezorgd. Het bleek achteraf dat hij een narcist was’’

Als ik in mijn blogs het woord narcist gebruik dan bedoel ik een persoon met narcistisch gedrag.

Wil je meer weten over narcisten en hun typische trekjes? Lees dan mijn artikel:

Wat Is Narcisme? 9 Signalen & Narcistische Trekjes Ontmaskerd


Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Als men herhaaldelijk aan narcisme verwant vertoond dan kan er sprake zijn van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, ook wel afgekort als NPS.

Het gaat hier om een stoornis die zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Men wordt er dus niet mee geboren, al kan het wel zo zijn dat iemand er van nature aanleg voor had.

De oorzaak van een dergelijke stoornis heeft vaak te maken met trauma’s of verwaarlozing, maar ieder geval van NPS is weer anders.

Mensen die aan deze stoornis lijden hebben een ongezonde obsessie met zichzelf en zien daarbij andere mensen als minderwaardig.

Naast het feit dat ze zichzelf geweldig vinden hebben ze weinig of geen respect voor hun omgeving. Met als gevolg dat ze de mensen om zich heen vaak als concurrentie zien.

Toch doen ze zich vaak aardig voor, om zo dingen gedaan te krijgen. Narcisten zijn namelijk goed in het manipuleren van mensen en kunnen hier erg ver in gaan. De mensen die het dichts bij de narcist staan lopen het grootste risico om hier slachtoffer van te worden.

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is momenteel niet te genezen, al bestaan er wel therapieën.

Alhoewel mensen met NPS zeker baat kunnen hebben bij therapie willen ze hier vaak zelf niet aan meewerken. Dit omdat ze meestal niet willen inzien dat er iets mis met ze is.

In sommige gevallen geven ze echter toe dat ze een narcist zijn, maar zien dat dan niet als iets negatiefs. Sterker nog, mensen die het van zichzelf toegeven zijn er vaak juist trots op.

Mocht jij iemand tegengekomen die aangeeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben, dan is het sterk aan te raden om zo snel mogelijk afstand van hem of haar te nemen.


De belangrijkste kenmerken van een narcist 

Voordat je jezelf verder gaat inlezen is het belangrijk om te weten wat de kenmerken van narcisme zijn.

Iedere narcist is anders, maar ze vertonen vrijwel allemaal de volgende kenmerken:

 • Obsessief gedrag rondom hun uiterlijk, carrière en prestaties.
 • De drang om andere mensen te gebruiken en voor het karretje te spannen.
 • Liegen, zowel om onder dingen uit te komen als over behaalde prestaties.
 • Het niet of nauwelijks hebben van spijt en schuldgevoelens.
 • Niet tegen kritiek of tegenspraak kunnen.
 • Het neerkijken op andere mensen.
 • Vlot kunnen praten en (voor de buitenwereld) erg charmant overkomen.
 • Bij een conflict doen alsof het de schuld van het slachtoffer is. Of twee partijen tegen zichzelf laten uitspelen.


Een uitgebreidere lijst met kenmerken is hier te vinden.

Let op! Het gaat hier vooral om de combinatie van bovenstaande factoren. Want niet iedereen welke veel aandacht aan zijn of haar uiterlijk besteedt is een narcist. Hetzelfde geldt voor mensen die slecht tegen kritiek kunnen.

Alhoewel dit zeker storend kan zijn, hoeft het nog niet te betekenen dat iemand een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Als er echter sprake is van een combinatie van de bovenstaande kenmerken en het alsmaar lijkt door te gaan kan er NPS achter zitten.

In dit artikel kun je de belangrijkste narcisme kenmerken herkennen bij mannen en vrouwen.


Hoe herken ik een narcist?

Alhoewel je hierboven alle kenmerken hebt kunnen lezen, is de kans groot dat je het nog lastig vindt om een narcist te herkennen. Wat overigens absoluut niet gek is, want ik heb er vroeger ook de grootste moeite mee gehad.

Natuurlijk is het fijn om op de hoogte te zijn van de symptomen, maar daadwerkelijk een narcist herkennen is vaak een ander verhaal.

Want stel je voor, je hebt collega die zich erg dominant en overheersend gedraagt. De kans is groot dat je op het werk slechts een klein deel van zijn of haar persoonlijkheid meekrijgt. Het is hierdoor lastig om te zeggen of er sprake is van narcisme. Het kan namelijk ook zo zijn dat de persoon in kwestie gewoon zijn of haar leidinggevende functie zo goed mogelijk probeert uit te voeren.

Wil je een narcist herkennen? Zorg ervoor dat je hem of haar voor een langere periode in de gaten houdt of download ons gratis ebook:


Omgaan met een narcist

Zoals je waarschijnlijk allang weet zijn narcisten over het algemeen niet erg makkelijk in de omgang. Men vraagt daarom ook vaak ‘’kun je überhaupt wel met een narcist omgaan?’’

Ik moet je helaas vertellen dat ik dit bijna niet mogelijk is. Mensen met narcisme zijn nu eenmaal egoïstisch, manipulatief en willen dat zelf niet inzien. 

Alhoewel het soms lijkt of ze kunnen veranderen, blijken ze in de praktijk vrijwel altijd weer terug te vallen in hun oude patroon.

Toch zijn er wel wat ‘’minder slechte manieren’’ om met zo’n persoon te kunnen omgaan. De kunst is om jezelf niet gek te laten maken. Je bent zo namelijk minder vatbaar voor zijn of haar manipulatieve trucjes.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar de tips in de uitgebreide blog over omgaan met narcisme kunnen jou daarbij helpen.


Leven met een narcist

Het omgaan met een narcist is lastig, maar het leven met een narcist is nog veel moeilijker. Bijvoorbeeld wanneer jij en je narcistische partner in één huis wonen.

Deze situatie lijkt voor veel mensen uitzichtloos, maar er is altijd hoop. Als je het goed aanpakt kun je namelijk binnen enkele weken van de narcist verlost zijn.

Meer hierover lees je in dit artikel:

6 Cruciale Tips Die Je Helpen (Over)Leven Met een Narcist


Narcisme test

Ondanks alle uitgebreide informatie die ik je heb gegeven is het natuurlijk wel belangrijk om te weten of jij jezelf zorgen moet maken over de persoon in kwestie. Niet ieder vervelend is namelijk een narcist.

Kijk, hoe graag ik je ook wil helpen, ik kan van een afstand geen diagnose stellen. Wat ik wel kan doen is jou zoveel mogelijk inzicht geven in de situatie.

Ik kan niet je niet vertellen of de persoon in kwestie daadwerkelijk een narcist is…maar wel of jullie relatie potentieel schadelijk is. En dit is eigenlijk veel belangrijker dan het labeltje.

Met de narcisme test kom jij er binnen enkele minuten achter of de persoon in jouw omgeving narcistisch gedrag vertoond. Ook krijg je toegang tot het gratis narcisme E-book dat jou nog meer inzicht over deze stoornis zal geven.

Vraag jij je af of jouw partner of iemand in jouw omgeving narcisme heeft:

Test hier je kennis over narcisten met de narcisme quiz

Je krijgt niet alleen inzicht in hoe een narcist te werk gaat, maar ook hoe je jezelf tegen al dit soort manipulatieve trucjes kunt verdedigen.


Een narcist in een relatie

De meeste slachtoffers van narcisme hebben een relatie met een persoon gehad die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Of hebben deze onlangs verbroken maar worden nog steeds lastig gevallen.

Een relatie met een narcist is erg zwaar. In eerste instantie lijkt het allemaal perfect en heeft men het idee dat de narcist een geweldige partner is. 

Totdat ze erachter komen dat ze vanaf het begin al keihard gemanipuleerd worden.

Dit begint subtiel, maar uiteindelijk zal de narcist ervoor zorgen dat de ander hem of haar zal gehoorzamen. Tevens worden er allerlei technieken gebruikt die het zelfvertrouwen van het slachtoffer doen afnemen. Dit maakt hem of haar namelijk makkelijker om in toom te houden.

Toch duurt het vaak maanden en soms jaren voordat men het doorheeft. Als de partner eenmaal in het web van de narcist verstrikt zit is het erg lastig om hier nog uit te komen. Soms ben je zo verliefd en wil je zijn of haar slechte eigenschappen gewoon niet inzien. In dat geval kan het zijn dat je last hebt van het Stockholm Syndroom.

Zelfs al verbreekt hij of zij de relatie, dan is de kans groot dat de persoon in kwestie al snel weer bij de narcist zal terugkomen. Bijvoorbeeld omdat deze dan doet alsof die spijt heeft, waardoor het slachtoffer denkt dat het beter zal worden. In de praktijk is dat vrijwel nooit het geval en begint alles weer overnieuw.

Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om voorgoed van een narcist af te komen, maar dit moet wel op een goede manier aangepakt worden.


Als je moeder of vader narcistisch is 

Naast een narcistische partner kan het ook voorkomen dat een van je ouders narcistisch is. Dit is dan vaak de vader.

Hij of zij zal je op een eigenzinnige manier opgevoed hebben en de kans is groot dat je jezelf niet erg geliefd hebt gevoeld.

narcistische moeder

Er zijn wel degelijk narcisten die om hun kind geven, maar vaak niet op een gezonde manier. Ze zien het bijvoorbeeld als een verlengstuk van zichzelf in plaats van een individu.

Ondanks de grote schade die een narcistische vader kan aanrichten zijn er ook manieren om er beter mee te kunnen omgaan. Of waarmee jij je zelfvertrouwen terug kunt krijgen.

Meer hierover in mijn uitgebreide artikel over narcistische vaders.

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat zowel mannen als vrouwen een narcist kunnen zijn. Toch is de kans groot de een narcistische moeder net wat ander gedrag vertoond dan een narcistische vader.

Ook verschilt het weer per moeder. De een ziet haar kind als een pronkstuk en is er dan ook erg trots op, maar voor de ander is het kind juist een concurrent.

Het komt in de praktijk echter ook vaak voor dat het kind als baby helemaal geweldig is en in de pubertijd ineens een concurrent wordt. Bijvoorbeeld omdat hij of zij het betere cijfers haalt dan de narcistische moeder vroeger deed.

Met een narcistische moeder omgaan is lastig, maar zodra je ouder wordt zal het makkelijker zijn om jezelf los te kunnen koppelen. Het blijft weliswaar je moeder, maar als je zelfstandig woont is het natuurlijk niet noodzakelijk om nog langer contact te hebben.

Wil je meer inzicht krijgen in jouw narcistische moeder? Gebruik hiervoor onderstaand artikel:

Narcistische Moeder? 10 Typische Kenmerken van Narcistische Ouders


Wanneer laat een narcist je met rust?

Je weet zelf waarschijnlijk al wel dat het absoluut niet makkelijk is om van een narcist af te komen.

Met name omdat de narcist precies weet hoe hij mensen moet bespelen en er soms zelfs voor kan zorgen dat slachtoffers zich geen leven zonder hem of haar kunnen voorstellen. 

Ook al worden ze dagelijks door diegene geterroriseerd.

Er is echter een manier die ervoor kan zorgen dat een narcist verveeld raakt en andere slachtoffers gaat zoeken. Ondanks dat deze techniek niet in iedere situatie meteen werkt, is het wel erg effectief en bovendien makkelijk toe te passen.

Wil je weten hoe? Lees dan deze belangrijke tips die je helpen afstand nemen van een narcist.


Een narcist negeren: kan dat zomaar?

In sommige gevallen is het verstandig om geen aandacht aan bepaalde mensen te besteden, maar wat doet een narcist als je hem negeert?

Er zijn narcisten die heel erg boos worden als je geen aandacht krijgen. In andere gevallen gaan ze jou echter ook negeren. Dit klinkt misschien als de perfecte uitkomst, maar dat is helaas niet altijd het geval.

Het zou namelijk zomaar kunnen dat hij of zij de stiltebehandeling op je aan het toepassen is. Dit houdt in dat de narcist je bewust negeert als vorm van manipulatie. Gezien het feit dat de meeste slachtoffers in eerst instantie blij zijn met de ‘’stilte’

Waarom hij of zij dat doet en hoe je het herkent is te lezen in dit artikel:

Wat Doet een Narcist Als Je Hem of Haar Negeert? Ontdek 't Hier

Alles wijst erop dat omgaan met een narcist vrijwel niet te doen is en met zo iemand moeten leven dan ook erg uitputtend zal zijn. Er is echter een oplossing die jou leven wel eens voorgoed kan veranderen. Benieuwd wat dat is? Zet de eerste stap en vul de narcisme test in.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>