Wanneer Laat een Narcist Je Met Rust? 7 Tips Die Je Moet Weten

wanneer laat een narcist je met rust

Een relatie met een narcist kan emotioneel slopend zijn.

Narcisten veroorzaken gebroken harten, een gebroken zelfbeeld en soms zelfs een gebroken leven. Maar het kan nog vermoeiender zijn wanneer je de relatie verbreekt.

Wil jij weten wanneer een narcist je echt met rust laat?

DOEL VAN DIT ARTIKEL

In dit artikel leggen we je precies uit hoe een narcist werkt en geven we je 7 tips die je moet weten bij het verbreken van een relatie met een narcist.

Waarom een narcist je niet meteen met rust laat

Nu zijn break-ups altijd moeilijk, maar wanneer je een relatie hebt gehad met iemand die anderen gebruikt en is geobsedeerd door zichzelf, kan het dat nog moeilijker zijn.

Op het eerste gezicht lijken narcisten charmant, betrokken en charismatisch, waardoor het moeilijk kan zijn om ze te verlaten.

Dr. Judith Orloff, een klinisch psychiater aan de Universiteit van Californië, schreef op de site Psychology Today dat narcisten je

“zo verliefd op hen laten maken dat het voelt alsof je een stukje van je hart inlevert wanneer je bij ze weggaat, omdat ze er extreem goed in zijn om alles om hen te laten draaien wanneer je bij ze bent”.

Helaas is het niet zo dat wanneer je eindelijk voor jezelf hebt gekozen, je er dan ook vanaf bent.

Doe onze Gratis Narcisme Test

Test je kennis over narcisten met deze narcisme test. Doe de test en ontdek binnen enkele minuten of je met een narcist te maken hebt. 

Wanneer je relatie met een narcist ten einde komt, is de kans groot dat je niet met rust wordt gelaten.

Sterker nog, het kan zo zijn dat je meteen na het verbreken van de relatie bijna wordt gesmeekt om weer af te spreken.

Je ex probeert het contact weer op te pakken en doet alsof alles weer zoals voorheen was, zelfs als jij duidelijk hebt gemaakt dat je boos bent en je niet meer samen wilt zijn.

Dit kan zelfs lijken op gedrag van een stalker. Als je het gevoel hebt dat dit gedrag intens is en herhaald wordt, dan is het belangrijk dat je absoluut geen contact meer opneemt.

Afhankelijk van het soort narcist kan dit weken duren, maar meestal is het in de eerste week of twee het ergst.

Waarom accepteert de narcist jouw vertrek niet zomaar?

Dit heeft verschillende redenen:

 • Ze kunnen het niet hebben dat ze geen controle meer over je hebben
 • Ze hebben aandacht nodig
 • Jouw vertrek klopt niet met hun zelfbeeld (een god die aanbeden moet worden)
 • check
  Ze vervelen zich
 • check
  Ze voelen zich alleen

Zou het kunnen dat je gewoon nog veel betekent voor hem of haar?

Wellicht. Maar de kans is groter, zeker als het iemand is met een sterke narcistische persoonlijkheid, dat het een van bovenstaande redenen is.

Hoewel het gedrag van de narcist om je terug te krijgen in het begin het sterkst is, kan dit soms nog jaren lang voortduren op een minder intense manier.

Dit wordt ook wel “hoovering” genoegd. Wat neerkomt op het leegzuigen van jouw energie.

Je krijgt een berichtje of een belletje en wanneer je hierop in gaat, proberen ze je op alle mogelijke manieren weer in hun leven te betrekken om je vervolgens weer af te stoten.

Waarom vindt dit “hooveren” plaats? Vanwege 4 redenen:

 • Je reageert op zijn of haar berichten
 • Je neemt contact op met hem of haar
 • Je rijdt toevallig voorbij
 • check
  Je bent vrienden met mensen die hij of zij ook kent

De narcist krijgt een kick van het bedenken hoe jij reageert op zijn gedrag.

Of dit nu een leuke reactie gaat zijn, een boze of verdrietige, dat maakt niet uit. Het gaat niet om het daadwerkelijk gelukkig maken van jou. Het gaat om het uitlokken van een reactie.

Dit moet je goed begrijpen. Dit verklaart waarom de narcist het ene moment poeslief kan zijn en je het andere moment het gevoel geeft niet te mogen bestaan.

Het enige wat je hiertegen kunt doen, is elke mogelijke vorm van contact vermijden. Lees verderop dit artikel hoe je echt afstand kunt doen van een narcist.

Wanneer verlaat een narcist je

Wanneer een narcist je verlaat, hangt af van drie factoren:

 • Of ze een andere bron hebben om hun zelfbeeld mee op te krikken
 • Hoe hun relatiestijl is
 • Of je zelf permanent met rust wilt worden gelaten

Een narcist kan jullie relatie zomaar verbreken en het op een aantal manieren rationaliseren. Twee veelvoorkomende argumenten zijn:

Je bent niet wie hij dacht dat je was

Dit argument is handig, want zo hoeven ze geen enkele schuld op zich te nemen. Het is jouw schuld dat het niet werkte, niet hun onvermogen om zich te binden.

Nu de narcist je beter heeft leren kennen en je gebreken ziet (zoals iedereen die heeft, ook de narcist - de narcist tolereert gebreken echter niet), heeft het geen zin voor hem om bij je te blijven.

Eigenlijk was hij niet eens verliefd op je. Hij was verliefd op het idee van een perfect stel waar iedereen jaloers op was.

Het gaat bij de narcist om het plaatje van buiten, om perfectie, om bewondering. Als dit blijkt tegen te vallen, is hij snel weg.

Jullie liefde is gedoemd tot mislukking

Jullie relatie werkte niet want tragisch genoeg was het al gedoemd vanaf het begin. Dit argument is ook een favoriet onder de narcisten.

Het is gebaseerd op het romantische en tragische liefdesverhaal van Romeo en Julia of op verhalen zoals The Notebook, Titanic etc.

Een narcist krijgt hierdoor alsnog zijn emotionele kick en stelt hem vrij van het bespreken van alledaagse problemen die er tussen jullie waren. En zo hoeft hij wederom niet in de spiegel te kijken.

Wanneer komt een narcist weer terug?

Een narcist leeft met de illusie van zichzelf die gebouwd is op zijn vermogen om controle te hebben over andere mensen. Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie.

Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert.

Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.

Wanneer je geen contact meer opneemt, trek je de macht terug naar jezelf. Hierdoor schiet een narcist in de stress. Hij verliest namelijk niet alleen zijn almachtige controle, maar ook zijn emotionele stootkussen.

Narcisten zijn vaak niet gelukkig. Ze zitten vol jaloezie, woede, onzekerheid en haat. Daarom zoeken ze iemand om hun negatieve emoties op af te reageren.

Wat liefde betekent voor een narcist

Een narcist voelt eigenlijk alleen maar liefde voor zichzelf. Dit is belangrijk om te begrijpen. Want ook al doet het pijn, dit is de enige manier waarop je inziet waarom je het contact moet stoppen.

In een relatie met een narcist, kom jij altijd op de tweede plaats. Of misschien wel op de laatste plaats, want zijn hobby’s krijgen vaak ook voorrang.

Zelfs bij een narcistische vader of een narcistische moeder kan het zo zijn dat hun kinderen op de tweede plaats komen.

Hier volgt een krachtig geschreven tekst door John Howell, die goed weergeeft wat liefde voor een narcist betekent (vrij vertaald).

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik hou van de manier waarop ik me voel als ik bij je ben. Ik hou van mezelf door jou. Ik hou ervan om mezelf door jouw ogen te zien.

Ik vind het heerlijk om een nieuw persoon in mijn leven te hebben om mijn verhalen aan te vertellen, om mijn mening tegen te uiten en om mijn diepgaande theorieën en overtuigingen over de belangrijke dingen in het leven te delen.

Ik hou ervan om mezelf deze dingen te horen zeggen, terwijl ik me voorstel hoe ze voor jou klinken en hoe jij in de ban van mij bent.”

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik het heerlijk vind om iets moois te dragen, zoals een nieuwe outfit. Ik hou ervan hoe je aanvoelt op mijn lichaam. Ik hou ervan hoe ik me voel over mezelf wanneer jij bij me bent.”

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, hou ik ervan om niet alleen te zijn. Ik hou van een full-time, eigen publiek.”

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik ervan hou om je mysterie te zijn, je raadsel, hetgeen wat je 's nachts wakker houdt, je obsessie. Ik hou ervan om je altaar, je sacrament, je icoon, je wonder te zijn.

Ik hou ervan om je antwoord te zijn. Ik hou ervan om het onderwerp van je offer te zijn. Ik hou ervan om je pijn te zijn.”

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik ervan hou om je zon te zijn, je orbit te monopoliseren, je zwaartekracht te zijn, je naar mij terug te trekken, hoe hard je ook probeert te springen of te vliegen, je laag te houden. Jou de mijne te blijven maken.”

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ervan hou om jouw zuurstof in te ademen, je bloed op te zuigen, je dromen op te vreten. Ik hou ervan om je drugs te zijn, je dolk, je zelfmoordbriefje.

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik van het verhaal hou dat ik aan mijn volgende lover ga vertellen, over mijn ex-lover, over hoe mooi de dingen waren, hoe intens, hoe film-achtig, wat voor geweldig stel we waren, en hoe je geleidelijk, onverklaarbaar, pijnlijk, beetje bij beetje, verdween.”

8 tips die je helpen afstand nemen van een narcist

Heeft bovenstaande je duidelijk gemaakt dat je nu echt afstand moet doen? Goed zo! Dan helpen we je nu verder met tips die dat makkelijker voor je gaan maken.

1: Absoluut geen contact

Geen contact is cruciaal bij het afstand nemen van een narcist.

Ook al is het extreem moeilijk om niet te reageren, onthoud dat bij elke reactie je hem of haar juist weer energie geeft. Energie waarmee hij je vervolgens weer verder kan leegzuigen.

Blokkeer zijn telefoonnummer. Blokeer zijn e-mailadres. Blokkeer hem op je social media. Hij zal proberen contact op te nemen, wees hem voor en houd hem uit je leven en uit je gedachten.

Heb je samen kinderen? Dan is dit moeilijker. Ga dan naar een therapeut en probeer een gedeeld ouderschapsplan op te stellen waarin je afspraken maakt over tijdsverdeling, financiële verantwoordelijkheden en manieren om contact op te nemen - eventueel via een tussenpersoon.

2:  Ga direct weg en blijf niet hangen

Hoewel het niet de meest elegante manier is, is het slim om het via een tekstberichtje (sms, WhatsApp, e-mail) te vertellen dat je hem of haar niet meer wilt zien en dat je hem het beste wenst.

Laat het daarbij en blokkeer zijn telefoonnummer. Elke andere vorm van contact kan ertoe leiden dat je terug wordt gezogen in de relatie.

Narcisten zijn meesters in het “hooveren”. Hij vertelt je precies wat je wilt horen, en wanneer je weer bij hem terug bent, is alles precies als tevoren of zelfs nog erger.

Ben je iets vergeten in zijn of haar huis? Laat het maar liggen (tenzij het belangrijk is, zoals je paspoort).

3: Overweeg om het contact tussen gezamenlijke vrienden te verbreken

Als je gezamenlijke vrienden hebt die je vertellen dat je een fout bent begaan en hem niet had moeten verlaten, vertel ze dan dat je niet meer over hem wilt praten.

Als ze dan nog steeds door blijven praten over hem, blokkeer hen dan ook. Jouw mentale welzijn hangt af van hoe ver je van de narcist vandaan kunt blijven.

Dat houdt ook in dat je geen energie verspilt aan gesprekken over hem met zijn vrienden.

Natuurlijk is het anders als je je verhaal kwijt wilt aan je eigen vrienden of familie. Dat is juist goed voor de verwerking van het verlies.

Want het is en blijft een verlies. Je gaf om die persoon, maar nu is het tijd om jezelf voorop te stellen en weer sterk te worden.

Meestal sturen narcisten een vriend om je over te halen om terug te komen of om positieve dingen over hem te vertellen. Vergeet niet dat deze vrienden hem niet op dezelfde manier kennen als jij!

4:  Schrijf op waarom je het hebt uitgemaakt

Onze hersenen werken zo dat je op een gegeven moment alleen de goede dingen herinnert van de relatie. Dat hoort ook deels bij de verwerking. Je moet dit verdriet voelen.

Maar, het is net zo belangrijk dat je de momenten herinnert waarop hij je zelfvertrouwen heeft beschadigd, je twijfelde aan je eigen mentale gezondheid of je een schuldgevoel gaf.

Schrijf dit op. Schrijf op wanneer hij tegen je loog. Schrijf op wanneer je wist dat hij tegen je loog, maar jou vertelde dat je je druk maakte om niets of je het verkeerd had begrepen.

5:  Ga ervan uit dat de narcist snel weer verder gaat

Narcisten nemen geen tijd om een relatie te verwerken, ze hebben immers een nieuwe bron van narcistische brandstof nodig.

Misschien kom je er zelfs achter dat ze allang een exit strategie hadden gepland. Of dat ze iemand anders al klaar hadden staan.

Vat dit niet persoonlijk op. Dit is nu eenmaal de manier waarop narcisten met relaties en mensen omgaan.

6: Neem de tijd om te rouwen en te verwerken

Je rouwt niet alleen om het einde van een relatie, maar ook om de persoon waarvan je dacht dat dat je partner was. Je rouwt ook om het verlies van een stuk van jezelf.

Zodra de facade van de narcist weg is, zie je zijn echte karakter. En dat kan behoorlijk shockerend zijn.

In het begin overlaadde de narcist je met complimenten en aandacht, zat keihard achter je aan, totdat hij genoeg van je had.

Pas dan zie je de echte persoon. Maar dan is het al te laat, jij hebt al een emotionele band ontwikkeld met hem of haar.

Vergeet niet dat als je langer bij hem was gebleven, dat je zelfbeeld nog meer was beschadigd. Dat is de enige uitkomst in een relatie met een narcist, dus wees blij dat je weg bent.

7: Houd jezelf bezig

Hoewel het belangrijk is dat je wel de emoties erkent die horen bij het verbreken van een relatie, is het ook belangrijk dat je jezelf bezig houdt.

Maak een lijstje met dingen die je emotionele steun geven wanneer je afleiding nodig hebt.

Ga sporten, zoek een nieuwe hobby en besteed meer tijd aan jezelf.

Werk aan je eigen ontwikkeling en acceptatie van wie je bent. Een relatie met een narcist kan je zelfbeeld aardig de grond in stampen, dus het is belangrijk dat je jezelf voorop stelt.

Leer ervan en wordt er sterker door. En herken de signalen volgende keer, zodat je heel hard weg kunt rennen.

Heb jij een relatie met een narcist (gehad)? Wat zijn jouw ervaringen met een narcist? Laat het hieronder weten in de comments, we horen graag van je.

Heb jij een relatie met een narcist (gehad)? Wat zijn jouw ervaringen met een narcist? Laat het hieronder weten in de comments, we horen graag van je.

Vera
 

Vera is sociaal pedagogisch hulpverlener en persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ze is expert op het gebied van zelfvertrouwen en narcisme. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om te herstellen van narcistisch misbruik. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: