5 Tips Die Je Helpen Met De Kunst Van Het Loslaten

Loslaten doen we op veel momenten in het leven, maar in de ene situatie is het wel een stuk moeilijker dan in de andere.

Loslaten is in veel gevallen niet makkelijk, maar gelukkig wel voor een groot deel te leren. Hoe je dat precies doet leer je in dit artikel.

Controle houden of leren loslaten?

We moeten loslaten als we onze kinderen voor het eerst naar school brengen, als we werk uit handen geven en als we met anderen samenwonen.

Maar we moeten ook loslaten als we een relatie stuk zien lopen, geliefden overlijden, mogelijkheden verliezen of lichamelijke beperkingen krijgen.

Verder kan het zijn dat we een bepaalde droom nastreven die niet haalbaar blijkt te zijn, op persoonlijk gebied, op het gebied van je carrière of in de liefde.

Je komt in je leven heel veel verschillende situaties tegen:

  1. Situaties waar jijzelf de volledige controle over hebt.
  2. Situaties waar jijzelf een beetje controle over hebt.
  3. Situaties waar jijzelf geen controle over hebt.

Elke situatie vraagt om zijn eigen aanpak en een andere mate van controle of loslaten.

De dingen waar jij volledige controle over hebt gaan waarschijnlijk ook vooral jou aan. Hierin kun je prima de controle houden.

Wel of niet vandaag naar de supermarkt? Een relatie waarin je niet gelukkig bent voortzetten? Jij hebt de macht in handen en kunt controle uitoefenen als je dat wilt.

Daarnaast zijn er situaties waarop jijzelf een beetje controle hebt. Denk bijvoorbeeld aan het gedrag van je kinderen, bepaalde paden die je in je levens bewandeld, belangrijke keuzes die je maakt of je interactie met andere mensen.

Dit is een moeilijk gebied waarin je voor jezelf een evenwicht moet vinden tussen controle houden en leren loslaten.

Wanneer er anderen betrokken zijn bij deze situaties kun je, door de situatie meer los te laten, hen meer vrijheid en ruimte geven.

Tot slot zijn er situaties waar je geen controle over hebt. Dit zijn dingen waarop je geen invloed kunt uitoefenen en waarvan het geen zin heeft om er energie in te stoppen.

Het zijn vaak dingen die onomkeerbaar zijn of gegevens waar je mee zult moeten leren leven. En dat is echt niet altijd makkelijk.

Maar de enige manier om hier juist mee om te gaan is door het te leren accepteren en los te laten. Hoe? Daar gaan we het in dit artikel uitgebreid over hebben.

Waarom je soms moet leren loslaten en accepteren

Op elk moment in je leven is de situatie zoals hij is, of je dat nu leuk vindt of niet. Je hebt wel invloed in de toekomst, maar wat gebeurd is is gebeurd en zorgt ervoor dat de situatie nu is zoals hij is.

Als je hier steeds tegen blijft vechten verpest je je eigen mogelijkheid om oplossingen te vinden.

Om de situatie aan te kunnen heb je het nodig om bepaalde zaken te accepteren en los te laten. Daarbij staat het gevoel van weerstand heel erg in de weg.

Om hieruit te kunnen komen zal je moeten loslaten. Je laat het gaan en gaat verder met je leven. Zoek in je eigen verleden naar momenten waarop je dit gedaan hebt.

Heb je wel eens bij iets negatiefs op een gegeven moment gedacht: wat boeit het ook allemaal? En ben je verder gegaan met je leven?

Wat je ervoor terugkrijgt is dat de angst en de onrust verdwijnen, je krijgt er vrede en rust voor terug.

Grote kans dat jij, net als iedereen, momenten in je leven tegenkomt waarop het niet lukt om bepaalde dromen of doelen na te leven. Dingen die belangrijk voor je waren zijn je niet gelukt.

Misschien had je wel een kinderwens die niet in vervulling is gegaan, of is een relatie uitgegaan waar je gelukkig in was. Of wie weet is een bepaald doel in je carrière niet behaald. Of misschien had jij wel een heel ander doel, klein of groot.

Wat je doel op een bepaald moment in je leven ook is, wanneer je het niet bereikt kan het erg moeilijk zijn hiermee om te gaan.

De harde waarheid is dat veel van de dingen die in ons leven gebeuren buiten onze controle, buiten onze macht liggen.

Van deze dingen hebben we geen invloed op hun uitkomst en deze zullen we moeten accepteren, hoe het ook voor ons uitpakt.

Als we leren om te accepteren dat we sommige doelen en dromen in het leven niet zullen halen, zal dit ons grote vrijheid brengen. Het accepteren zorgt ervoor dat er nieuwe energie en tijd vrijkomt om nieuwe doelen te bedenken en na te streven. Doelen waar we wel controle over hebben en die wel haalbaar zijn en die wel binnen ons bereik liggen.

Het loslaten van mensen heeft vooral te maken met vertrouwen hebben in een ander en iemand de ruimte geven. Vertrouwen dat iemand de juiste keuze maakt en zijn eigen verantwoordelijkheden neemt.

Ook als je dus wel voor een deel controle hebt is het heel belangrijk om aan te voelen of aan te leren wanneer je mensen en situaties moet loslaten.

Het is heel moeilijk om onze invloed te doseren. Hoeveel moet ik me erbij betrokken houden? En wanneer wordt het bemoeien?

Als je heel erg betrokken bent bij mensen of dingen is het moeilijker om deze los te laten. Dit kan vervelend zijn voor de ander, die misschien wel meer ruimte of vrijheid nodig heeft (denk aan kinderen, of een werknemer/collega die onder je werkt).

En daarnaast kan het jou ook heel wat opleveren als je meer uit handen leert geven. Je kind, partner of collega wordt er veel zelfstandiger van als jij in staat bent om hem of haar meer los te laten. En daar profiteer jij weer van!

Belangrijk in het loslaten van situaties waar jij gedeeltelijk controle of invloed over hebt is het stellen van grenzen. Voor jezelf en voor de ander. Moet jij ook grenzen trekken en leren loslaten?

Lees de volgende punten. Herken je jezelf hierin? Dan is het antwoord: Ja!

  • Je bent te perfectionistisch
  • Anderen vinden je te opdringerig, of zelfs bemoeizuchtig.
  • Je bent overbetrokken en reageert regelmatig overgevoelig over dit thema.
  • Je bent zo zorgzaam of betrokken geraakt en doet alleen maar dingen om de ander in de watten te leggen.
  • Je staat altijd klaar voor een ander, ook als andere dingen op dit moment eigenlijk belangrijker zijn.
  • Je wilt teveel en wilt alles heel goed doen.
  • Je bent vaak overbezorgd om de situatie.

Herken je jezelf in bepaalde situaties of in de communicatie met bepaalde personen in deze lijst?

Dan heb je waarschijnlijk zelf al wel door waarom het belangrijk is om los te laten in situaties of in de omgang met personen waarbij je teveel bent betrokken.

Het is gezond voor je relatie met de persoon en het is goed voor je eigen (geestelijke) gezondheid. Je leert op anderen vertrouwen en hebt niet meer zoveel gewicht op je schouders rusten.

Je hebt de dingen niet volledig in de hand, probeer dit dan ook niet met man en macht wel te hebben. Accepteer je positie en handel ernaar.

Daarnaast zijn er ook situaties waarin we helemaal geen controle hebben. Deze zorgen vaak voor veel stress en frustratie als we niet leren deze te accepteren en los te laten.

Als het je wel lukt zal je al gauw merken dat je leven fijner, rustiger en een stuk minder ingewikkeld wordt.

Wanneer je iets los wilt laten moet je het eerst zien te accepteren.

Er zijn twee verschillende vormen van acceptatie:

Het accepteren van je gevoelens

We zijn vaak geneigd om negatieve gevoelens uit de weg te gaan en weg te stoppen. Vaak doen we dit door iets anders te gaan doen: hard werken of juist veel feesten. In wezen ben je de gevoelens die je hebt aan het vermijden.

Wanneer we het hebben over het accepteren van gevoelens bedoelen we dat je al je gevoelens toelaat, ook je negatieve gevoelens. Positief of negatief, je gevoelens moeten erkend worden en geaccepteerd worden.

Je zult zien dat wanneer je ook de negatieve gevoelens toelaat en juist een plekje geeft, je juist meer ruimte krijgt voor positieve gevoelens.

Het accepteren van je situatie

Veel van wat je overkomt, gebeurt zonder dat je daar invloed op hebt. We zijn soms geneigd om te vechten tegen de dingen waar we helemaal geen invloed op hebben.

De energie die je stopt in het veranderen van deze dingen is eigenlijk verloren energie. Het heeft geen zin om je zorgen te maken over de dingen waar je geen controle over hebt.

Door het te accepteren, laat je het onvermijdelijke gebeuren en zorg je dat er ruimte komt voor nieuwe dingen.

Het is heel belangrijk om in te zien dat accepteren niet hetzelfde is als opgeven. Het voelt misschien als de makkelijke weg en mensen willen zich daarom niet zomaar bij iets neerleggen. En dat is ook niet nodig bij dingen waar je invloed hebt.

Maar dingen die onveranderbaar zijn en waar je geen controle op kunt uitoefenen zal je op een gegeven moment moeten accepteren. En liever eerder dan later.

Je hebt er niks aan om je steeds maar tegen dit gevoel te blijven verzetten. Accepteren is dus iets heel anders dan opgeven.

Het accepteren maakt ruimte om de situatie te accepteren zoals die nu voor jou is, en maakt daarmee juist ruimte om die te veranderen in de toekomst. Je blijft niet in het verleden hangen maar richt je blik op de toekomst.

Hoe je gedachten kunt loslaten

Het leren loslaten van situaties en dingen in je leven die je niet kunt veranderen gaat in verschillend stappen.

  • Stap 1: Geef toe dat je het niet in de hand hebt. Wanneer je blijft geloven dat jij in de hand hebt wat er gebeurt bij dingen waar je eigenlijk geen invloed op hebt, verandert er niks in je leven. Realiseer je goed dat je zelf geen invloed hebt op deze dingen. Wanneer je dat doet zal je merken dat de last ook langzaam van je schouders zal vallen.
  • Stap 2: Beslis om het te accepteren. Ook al weet je soms dat je iets moet accepteren, het ook daadwerkelijk doen is iets heel anders. Beslis echt voor jezelf dat je de situatie accepteert zoals hij is.
  • Stap 3: Laat nu de dingen los waar je geen invloed op hebt. Op deze manier sluit je een periode af, je maakt de cirkel rond. Je stopt met weerstand bieden en kiest ervoor de werkelijkheid te accepteren.

5 Tips die je helpen met de kunst van het loslaten

Het loslaten van gedachten is een innerlijke actie die je helpt om weer helder en zonder angst naar het leven te kijken.

Vind je het nog moeilijk om mensen meer ruimte te geven of een situatie te accepteren zoals hij is? Wil je wel loslaten maar lukt het je soms niet?

Hier hebben we 5 tips voor je op een rijtje gezet, zodat je er vandaag nog mee aan de slag kunt!

  1. Richt je op de dingen waar je blij mee bent. Ondanks dat een bepaalde droom helaas niet werkelijkheid is geworden, is er nog steeds veel in je leven waar je dankbaar voor kunt zijn. Herinner je telkens aan de geweldige dingen in je leven waar je blij mee bent, noem er elke dag een paar voor jezelf op en schrijf ze op in een boekje.
  2. Voel de pijn die je dwarszit. Het allerbelangrijkste in het loslaten van je gedachtes is het toestaan van je gevoelens, ook wanneer deze gevoelens negatief zijn. De pijn die je voelt bij een situatie is heel reëel en moet je onder ogen zien. Dit is heel belangrijk in het proces van het loslaten van gedachtes, want het weglopen van de pijn zorgt er vaak voor dat we dingen niet onder ogen komen en bepaalde cirkels in ons leven niet afsluiten. Vaak sluiten we dingen niet af en kunnen we het dus ook niet loslaten, omdat we ons verzetten tegen de emoties en gevoelens die het met zich meebrengt. Trap niet in deze valkuil! Voel de pijn en leer die te accepteren.
  3. Richt je op een nieuwe droom. Stel nieuwe doelen en dromen voor ogen en focus je daar op. Er is niets wat je beter helpt om over een verloren droom heen te komen dan het hebben van een nieuwe, andere droom. Je volledig richten op iets nieuws zorgt er automatisch al voor dat je andere dingen kunt loslaten.
  4. Leer jezelf aan om positief te denken. Door positief te denken heb je een veel positievere houding in de je leven en zie je vooral de goede dingen die je overkomen. Je blijft niet te lang piekeren, maar gaat door met je leven wanneer er iets negatiefs op je pad komt, want je kiest ervoor hier niet te veel tijd aan te besteden. Positief denken is goed aan te leren. Meer weten? Lees ook ons artikel over minder negatief denken.
  5. Durf anderen in te schakelen en om hulp te vragen. Sta jij op elk moment voor de hele wereld klaar? Dat is op zich heel mooi, maar is het ook wederzijds? Wat doe jij als je een taak met iemand zou willen delen, of eigenlijk iemands expertise goed kunt gebruiken? Vraag anderen om hulp! Durf te vragen, durf op anderen te vertrouwen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Taken en verantwoordelijkheden uit handen geven zal in het begin misschien moeilijk zijn, maar het levert je heel veel op.

Goede oefeningen die helpen leren loslaten

Tot slot dus nog een paar goede oefeningen die je helpen leren loslaten.

Doe ze regelmatig en zorg dat ze onderdeel worden van je dagritme, ze kosten vaak nauwelijks extra tijd en helpen je om positief en open in je dag te staan!

Oefening 1:

Wees je bewust van je gedachten. Schrijf dagelijks een kwartier tot een half uur in een dagboek. Wat je opschrijft hoeft nergens over te gaan, je mag al je gedachtes opschrijven.

Luister naar wat je hoofd je te vertellen heeft en schrijf het op. Het werkt het beste om aan één stuk door te schrijven, zonder te stoppen. Schrijf gewoon wat er in je opkomt en accepteer je gedachte zoals hij is.

Het is het beste het daarna ook niet terug te lezen. Verstop het dagboek, pak het er elke dag even bij, schrijf je gedachtes op en leg ze naast je neer.

Na een paar weken kun je het boek eens doorlezen en kijken of je gedachten veranderen en een bepaalde ontwikkeling doormaken.

Oefening 2:

Bedenk elke keer als je kwaad, verdrietig of geïrriteerd bent op een bepaalde situatie of jij hier zelf invloed op hebt (gehad). Ja?

Hoe zou je het een volgende keer anders aanpakken? Zijn er nog dingen die je nu kan veranderen?

Heb je zelf geen invloed op de situatie en kun en kon je er niks aan veranderen?

Bijvoorbeeld: het weer, afgesnauwd worden door iemand met een slecht humeur, plannen die veranderen omdat je vriend of vriendin ziek is, en ga zo maar door.

Realiseer jezelf goed bij elke situatie in hoeverre je invloed hebt. Geen invloed, leg je frustratie dan ook heel snel naast je neer en laat de negatieve gedachte of de situatie gaan.

Oefening 3:

Probeer ’s ochtends onder de douche je negatieve gedachten eens bewust van je af te laten stromen. Zie ze van je lichaam afglijden, zo het doucheputje in.

Verbeeld je hoe je lijf ontdaan wordt van al het negatieve en er weer ruimte vrijkomt voor nieuwe dromen en positieve gedachten.

Oefening 4:

Houdt een situatie je echt vast en blijf je maar malen? Ga naar buiten en zorg voor afleiding.

Een rondje wandelen kan al genoeg zijn, maar soms moet je echt flink actie ondernemen om die negatieve energie te bestrijden.

Ga iets nieuws doen waar je echt van geniet en zoek op die manier naar positieve ervaringen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>