Heb je regelmatig last van negatieve gedachten? Je blijft maar malen en denken aan de dingen die fout (kunnen) gaan, en het lukt niet om dit te veranderen.
Hoewel negativiteit moeilijk kan zijn om te veranderen, is het niet onmogelijk.
Heb jij het verlangen om positiever te denken? Lees dan de tips in dit artikel.
Wat is negativiteit?
Negativiteit is kort gezegd, altijd het niet fijne gedeelte (negatieve) te zien en dat dan ook uitgebreid te benoemen en over na te denken.
Het is vaak op een bepaalde manier ook een 'rem'. Op het moment dat je steeds meer dingen negatief in gaat zien dan gebeurt er ook steeds minder.
Het openbaar vervoer vermoeiend? Je komt op minder plekken. Een te druk sociaal leven? Steeds minder sociale interactie. Kleding kopen vervelend? Je hebt steeds minder leuke dingen.
Terwijl juist dát dingen zien die het leven zo leuk maken, maar omdat er ook een negatieve kant aan zit wordt er besloten het niet te doen. Dat is juist hartstikke zonde, want die dingen maken het leven zo leuk!
Negativiteit komt vaak ook in de vorm van een 'spiraal'.
Als een soort sneeuwbaleffect wordt alles langzaam steeds minder leuk of interessant totdat alle leuke dingen systematisch verdwenen zijn. Je ziet ook wel eens bij ouderen dat ze helemaal verzuurd zijn geraakt en dat ze niets meer doen.
Die mensen zijn in zo'n negatieve spiraal terecht geraakt.
Het gebeurt niet alleen bij ouderen, ook bij 'jonge' mensen gebeurt dit, het uit zich dan alleen vaak op een andere manier en valt het minder op – het stereotype van een verzuurde dertiger is ook minder dan van een verzuurde oudere.
Zodra je er bewust van zul je jezelf er steeds vaker op betrappen en dan houdt je er (vaak) ook weer mee op.
Het heeft ook een veel minder sterk effect. Als je iets negatiefs denkt en dan meteen erachteraan denkt: ''Hé, maar wacht eens even...'' dan blijft die gedachte vaak niet of minder sterk hangen.
Ook help relativeren vaak. Je kan de hele dag boos blijven dat je de bus miste maar maakt het op de lange termijn uit?
Niet echt. Maar als je die belangrijke gedachte overslaat maak je die verbinding dus ook niet.
Omgaan met een negatieve partner in een relatie
Bij veel mensen valt hun negativiteit niet op -sommige mensen zijn van nature ook zeurpieten- of is het er langzaam ingeslopen door de jaren heen.
Toch heb je een relatie met degene opgebouwd en is om ze nu te dumpen en in de kou te laten staan ook zo cru. Bovendien is het helemaal niet nodig.
Negativiteit kan op een vrij simpele manier verholpen worden. Vaak is het zeggen dat het er is al genoeg om het te doen kantelen.
Met grote verbluffing en zinnen als ''Wat, ik..?!'' en ''Echt waar?!'' zul je dan begroet worden en er zal een wereld voor ze open gaan.
Negativiteit draagt zich vaak over naar andere mensen.
Als jij dus met een negatief iemand in huis woont, is de kans groot dat jij - bewust of onbewust – ook zo gaat denken.
Stellen die dus weinig andere mensen spreken blijven elkaar zo ook 'aansteken' en er is weinig beginnen aan. De negativiteit is dan volledig ingeworteld.
Negativiteit in huis doorbreken
Soms is er een duidelijke aanleiding voor de negativiteit in huis.
Er zijn financiële problemen, een recent sterfgeval, problemen in de familie of een ziekte van een familielid of jezelf. De lijst met mogelijke oorzaken is eindeloos.
In tegenstelling tot een negatieve partner die zonder aanleiding negatief is, is er hier geen simpele oplossing door middel van een simpel ''Weet je dat je negatief bent?''
Er is hier dus een probleem dat niet of moeilijk opgelost kan worden. Dan blijft het toch zaak om postief in de situatie te blijven staan.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat negatief zijn slecht is voor je gezondheid en als het thuis al niet goed gaat, is dat het laatste wat je wilt.
Bovendien lijdt de sfeer er ook onder.
Hoewel dat irrelevant klinkt, (''Hoe kan de sfeer nou belangrijk zijn op een belangrijk moment als dit?!'') is ook de sfeer bepalend. Een sfeer (in een huis) wordt bepaald door hoe mensen zich voelen.
Als een sfeer in huis kil en doods is, zullen de personen gelijksoortige gevoelens (zoals angst en verdriet) voelen.
Vooral bij zaken als (familie)ruzies of andere problemen die ontstaan door het gedrag van mensen naar elkaar toe, kan een andere sfeer of instelling dus helpen. Negativiteit helpt daar dan ook zeer zeker niet bij en is belangrijk om koste noch moeite te besparen om zover te komen.
Als er zaken zijn die besproken moeten worden die veel negatieve emoties oproepen, overweeg dan eens om op een openbare plek af te spreken, zoals een restaurant.
Niet alleen is de negatieve sfeer dan minder aanwezig (het is immers lastig om boos te blijven als de rest vrolijk is) de kans dat, mocht er toch iets fout gaan, de boel escaleert, ook een stuk kleiner is.
Wij Nederlanders zijn niet zo van het publiek afhandelen van privé zaken en hiermee reduceer je de ergste escalatie dus ook tot dat iemand weg loopt van tafel. Niet praktisch, maar het had veel negatiever gekund.
Negativiteit op het werk
Negativiteit op het werk is altijd een interessant geval. Vaak komt deze sfeer niet door jou en in enkele gevallen ben jij er niet eens bij betrokken.
Niks aan de hand dan, toch?
De keerzijde is echter wel dat je de hele dag doorbrengt in die sfeer. Het klinkt ongevaarlijk, maar uiteindelijk sluipt de negativeit vanzelf erin...
Voor je het weet ben je een onderdeel van de zeurende collega's die altijd maar klagen over alles wat los en vast zit, ongeacht of ze er verstand van hebben.
Het ergste is dan dat je niet een weet dat je in de mensen veranderd bent die je vroeger zo hekelde.
Mogelijke oorzaken zijn uiteenlopend. Van je vervelende baas die niets anders kan dan zeuren, tot je collega die nooit iets doet tot en met de frustraties met betrekking tot 'Het Systeem'.
De eindeloze deadlines en afspraken die je altijd maar nét op tijd afkrijgt en zo altijd op je tenen moet lopen. Mocht die laatste je in het bijzonder aanspreken, bekijk dan eens dit artikel.
Het is bijna altijd een goed idee om de bron van de stress zo veel mogelijk te mijden. Als die ene collega je echt tot het uiterste drijft, probeer dan alle mogelijke confrontatie en interactie met hun (hoe moeilijk het ook is!) te voorkomen. Je houdt er namelijk niets aan over.
De collega gaat niet zomaar weg en houdt ook niet opeens op. In het ergste geval ben jíj degene die een uitbrander krijgt van de baas over 'juist gedrag op de werkvloer'.
Wat ook belangrijk is, is om zelf zo postief mogelijk te zijn. Be the change you want to see in the world.
Hoe negativiteit aanstekelijk kan zijn en mensen langzaam overneemt, zo kan positiviteit hetzelfde effect hebben.
Vertel wat grappen die iedereen leuk zult vinden, of een grappige persoonlijke anecdote.
Hoewel het probleem dan niet verholpen is, zit de sfeer er in ieder geval in. Je baas mag dan misschien wel vervelend zijn, jij en je collega's kunnen er in ieder geval samen om lachen.
Negativiteit voorgoed omzetten naar positiviteit: 10 tips
Tip 1: Erken de negativiteit
Helaas is er geen enkel leven zonder negatieve gedachtes of gebeurtenissen.
Erken dat de negativiteit. Dat is de eerste stap. Je kan een probleem pas aanpakken als je het erkent maar ook als je het accepteert.
In het wilde weg om je heen slaan hopen dat je per toeval het probleem oplost werkt vrijwel nooit. Bekijk rustig de situatie en hoe dit het best op te lossen is.
Leer hier hoe je negatieve gedachten kunt loslaten en doorbreken.
Tip 2: Verander problemen in uitdagingen
Altijd ligt er iets van de verantwoordelijkheid bij jou.
Als je bijvoorbeeld regelmatig klaagt over problemen, bedenk dan hoe je dit kan oplossen. Dit kan iets heel simpels zijn, bijvoorbeeld:
"Ik zou ervoor kunnen kiezen om deze was nu te doen, zodat ik vanavond kan ontspannen."
Ook als de situatie niet direct tot jou betrekking heeft ben jij toch degene die besloten heeft in de situatie te blijven en er niks aan te veranderen.
Zelfs in de situatie waar je niets mee te maken hebt en niets van af weet ben je nog steeds verantwoordelijk. Je bent namelijk verantwoordelijk voor hoe je reageert.
Tip 3: Cultiveer een nieuw bewustzijn
Alles begint met bewustzijn.
Begin je ogen een beetje breder te openen en begin de hele dag aandacht te besteden aan dingen die je normaal niet zou opmerken .
Hoe loop je? Hoe adem je? Wanneer moet je lachen?
Je wilt vooral aandacht besteden aan hoe je je voelt wanneer je je dagelijkse rituelen doet.
Bewustzijn is de eerste stap naar het loslaten van negativiteit.
Tip 4: Neem controle over de situatie
Ook al is er letterlijk niets veranderd, is het belangrijk om mentaal de controle te nemen.
De negatieve emoties zijn niet de baas. Jij bent de baas.
Hoe de situatie ook veranderd jij bent altijd nog in controle en je hebt de macht om dingen te veranderen. Is de situatie op het werk écht uit de hand gelopen? Je kan altijd nog ontslag nemen.
Mocht er echt NIETS anders te doen zijn, heb je altijd nog controle van hoe je het nieuws opneemt.
Tip 5: Verander de manier waarop je dingen benadert
De manier hoe je over dingen nadenkt verandert hoe je nieuws opneemt.
Je kan bijvoorbeeld denken: ''De verhuizing wordt echt zwaar en ik heb er nu al geen zin in.'', maar als je jezelf traint om daarvan: ''Ja, de verhuizing zal met wat moeilijkheden komen, maar ik weet zeker dat we goede oplossingen zullen vinden,'' te maken, dan voelt het probleem al minder zwaar.
Tip 6: Bedenk wat er wel goed gaat
Soms zitten dingen tegen, maar er gaan vaak ook heel veel dingen goed!
Als het even zwaar is, bedenk dan wat er wel goed gaat: je bent gezond, je hebt een fijne baan, een lieve partner en ga zo maar verder.
Door zo je eigen prestaties en overwinningen nog eens door te nemen valt het relatief gezien eigenlijk allemaal best mee.
De prestaties hoeven niet eens groot te zijn. Het benoemen van de goede dingen is wat telt.
Tip 7: Vindt positieve mensen
Zoals negativiteit zichzelf verspreid, doet positiviteit dat ook.
Als je je omringt met mensen die ontzettend positief zijn in een leuke omgeving en jij (héél belangrijk!) betrokken bent bij wat er gebeurt, jouw bui ook al gauw wat positiever wordt.
Als de mensen om je heen lachen en vrolijk zijn is het lastig om dat zelf niet te zijn.
Een goed alternatief is zingen. Zet een nummer op waar je blij van wordt van een artiest die je leuk vindt, zet hem op zijn hardst en zing gewoon schaamteloos mee.
Als je auto kan rijden, kan je ook nog besluiten om terwijl je dit doet lekker een stukje te rijden.
Liedjes van The Black Eyed Peas helpen goed, als je daarvan houdt, maar ook ABBA of P!nk zullen zeker het gewilde effect hebben.
Tip 8: Neem je verlies
Soms bestaat er negativiteit omdat mensen niet toe willen geven dat ze fout zitten.
Misschien is het in sommige gevallen dan waard om jezelf de vraag te stellen: ''Heb ik liever geluk of gelijk?'' Als het antwoord de eerste is, overweeg dan om je 'verlies' te nemen en verder te gaan.
Het is niet makkelijk en niet fijn maar dan ben je er wel vanaf en kun je verder. Waarom zou je jou leven laten verpestend door het gedrag van een ander? Dat is het toch niet waard?
Tip 9: Probeer niet alles persoonlijk op te nemen
In omgevingen waar de sfeer in het algemeen niet fijn is, probeer dan te bedenken dat het niet om jou gaat, maar om de omgeving.
Probeer jezelf te zien als de acteur in een stuk. Jij als persoon wordt niet aangevallen, het is de rol die jij vervuld.
De beledigen zijn niet voor jou maar voor je karakter.
Door er zo over na te denken relativeer je het probleem en is het makkelijker om zowel uit je rol te kruipen en er zo dus ook minder mee te zetten, als ín je rol te kruipen en zo dus ook beter te kunnen presteren.
Als je tips wilt om aan je negatief zelfbeeld te werken, lees dan dit artikel.
Tip 10: blijf je emoties de baas
waneer iets feitelijk is en wanneer iets emotioneel. In een emotionele situatie is het lastig om je daar niet in mee te laten sleuren.
Probeer dan te bedenken wat er écht gebeurd is en wat je emoties er van gemaakt hebben. Situaties lopen vaak slecht af omdat emoties de overhand namen.
Geef je negatieve emoties die kans niet en blijf bij wat je weet en niet wat je voelt.
Zo is het ook makkelijker om achteraf de negatieve emoties weer los te laten en de positieve emoties terug te laten komen.