17 Gezondheidsvoordelen Van Mindfulness Voor Lichaam en Geest

Mindfulness is de laatste jaren enorm populair geworden. En echt verwonderlijk is dat niet. Meer en meer mensen hebben last van stress, depressies en burn-outs.

Medicatie kan wel enige verlichting bieden, maar dit lost de oorzaak van het probleem niet op en het heeft ook heel wat bijwerkingen. Met mindfulness kun je die oorzaak wel aanpakken.

Mindfulness betekent dat je meer met je aandacht in het hier en nu leeft, zonder te oordelen. We leven vaak op de automatisch piloot. Je voert zonder er zelfs maar over na te denken, taken uit. Je bent fysiek wel aanwezig, maar je gedachten bevinden zich ergens anders.

Doordat je gedachten alle kanten opvliegen, ga je de mooie momenten in het leven missen. Je krijgt uiteindelijk het gevoel dat je niet echt leeft en dat alles zomaar aan je voorbij gaat.

Door middel van mindfulness kun je leren om die automatische piloot uit te zetten. Door jezelf te trainen en je gedachten te observeren, word je je meer bewust van je gedachten en kun je ze ook beter sturen.

Mindfulness voor lichaam en geest

Mindfulness komt oorspronkelijk uit het Boeddhisme. De Boeddha beweerde dat als je alles met volle aandacht ervaart en in iedere handeling bewust aanwezig kan zijn, je niet langer geleid wordt door je gedachten.

We zijn ons er niet altijd van bewust, maar ons lichaam en onze geest vormen een eenheid. Door negatief te denken ga je bijvoorbeeld sneller ziek worden. Mindfulness stimuleert een betere balans tussen ons lichaam en onze geest.

Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat je door het beoefenen van mindfulness je hersenen en gezondheid flink bevordert.

Door mindfulness kun je bepaalde gebieden in je hersenen beter ontwikkelen. Mensen die mindfulness toepassen kunnen zich gemakkelijker volledig in beslag laten nemen door de activiteit waar ze op dat moment mee bezig zijn.

Door meer aandacht te besteden aan het huidige moment ga je de dingen om je heen meer waarderen.

Je gaat je veel rijker voelen in je levenservaring waardoor alles meer betekenis krijgt. Je gaat beter beslissingen kunnen nemen en je gaat ook minder snel emotioneel reageren.

Waarom werkt mindfulness zo goed?

 • Relaxatie: mindfulness oefeningen brengen je in een ontspannen staat waardoor de emotionele lading afneemt en dus ook de klachten.
 • Zelfmanagement: mindfulness houdt in dat je jezelf gaat observeren. Op die manier leer je in een vroeg stadium problemen op te merken waardoor je er sneller naar kan handelen.
 • Neurobiologische veranderingen: door middel van meditatie kun je gedeelten in je hersenen veranderen. Bovendien kun je ook je hartslag, je immuunsysteem en je ademhaling verbeteren.

Mindfulness is doeltreffend bij eender welke doelgroep. Kinderen en volwassenen hebben er baat bij op heel wat verschillende vlakken in hun leven. Je ziet nu ook meer en meer dat er zelfs op scholen mindfulness wordt toegepast wat bijvoorbeeld als buffer kan dienen tegen pesten.

De voordelen van mindfulness

Regelmatig mindfulness beoefenen levert je dus heel wat voordelen op. Steeds meer mensen ontdekken de positieve effecten van mindfulness. En niet enkel in scholen maar ook in het bedrijfsleven zorgt mindfulness voor tal van voordelen.

Er worden ook steeds meer studies  gedaan door wetenschappers naar de verschillende voordelen van mindfulness.

Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen voor je op:

Voordeel #1 Je wordt er gelukkiger van

Mindfulness helpt je om meer te genieten van het leven. Je krijgt meer bewondering voor de dingen om je heen.

Dat kunnen ook kleine dingen zijn waar je eerst niet veel aandacht aan besteedde. Je gaat je dus over het algemeen gelukkiger voelen.

Een studie met Amerikaanse mariniers heeft aangetoond dat mindfulness helpt om je optimistischer te voelen. De mariniers die meededen aan de studie bleken veel beter met stress en emoties te kunnen omgaan na het beoefenen van mindfulness. Ze bleven alert en beter gefocust op het huidige moment zonder zich te laten overweldigen door hun emoties.

Voordeel #2 Het vermindert stress

Een van de meest gekende voordelen is dat mindfulness stress tegen gaat. Maar liefst 75 tot 90% van alle doktersbezoeken is stress gerelateerd.

We staan voortdurend onder druk omdat we constant bereikbaar moeten zijn en omdat we zoveel keuzes hebben in het leven.

Daardoor vergeten we dat we ons lichaam en vooral onze geest ook af en toe wat rust moeten geven.

Uit een onderzoek met 2000 Britten bleek dat 80% vindt dat ze vaak op de automatisch piloot leven waardoor ze minder van het leven genieten.

We moeten de hele dag denken en heel veel dingen doen en dat is de grootste oorzaak van stress en ziekte. 50% vond het moeilijk om zich te ontspannen omdat ze hun gedachten niet uit konden zetten.

Door mindfulness meditatie worden gedeelten in je zenuwstelsel geactiveerd die zorgen voor een ontspannen gevoel. Hierdoor ga je tot rust komen, herstellen en jezelf beter in je vel voelen.

Voordeel #3 Je gaat minder piekeren

Als je aan het piekeren bent, geef je veel aandacht aan je gedachten en dat kost energie. Door mindful te leven ga je beter in staat zijn om zinloze gedachten te observeren en ze daarna ook gewoon los te laten. Je gaat terugkerende gedachtenpatronen beter herkennen en beseffen dat het geen zin heeft om hier telkens op in te gaan.

Voordeel #4 Het verlicht de pijn

Mensen die leiden aan stress hebben vaak pijn in de nek, schouders, rug en andere lichaamsdelen. Een studie toonde aan dat door 80 minuten mindfulness meditatie te doen per dag, je de pijn met de helft kan verminderen.

Voordeel #5 Je gaat je beter focussen

Studies hebben bewezen dat een goede focus je helpt op alle vlakken in je leven. Als je je goed kan concentreren gaat je productiviteit verhogen. En dit verlaagt ook de kans op verslavingen en overgewicht.

Mindfulness helpt je concentratie te verhogen. Uit een Amerikaanse studie bleek dat mensen die deelnamen aan een mindfulness training zich veel beter en langer konden concentreren dan mensen die hier niet aan deelnamen.

Voordeel #6 Je gaat betere beslissingen nemen

Een onderzoek stelde vast dat mensen die over een lange periode mediteren veel meer vouwen hebben in hun hersencortex dan mensen die niet mediteren.

Deze grotere oppervlakte van de hersenen stellen mensen die mediteren in staat om veel sneller informatie te verwerken dan anderen waardoor ze betere en sneller beslissingen kunnen nemen.

Voordeel #7 Het helpt tegen depressie

Mensen die lijden aan een depressie voelen zich voortdurend neerslachtig en gaan sociale contacten en activiteiten vermijden.

Zelfs met medicatie en psychotherapie vallen patiënten vaak terug in hetzelfde patroon.

Mindfulness kan een terugval voorkomen. In een onderzoek namen drie groepen van patiënten deel:

 1. Placebo groep: een groep die langzaam de medicatie afbouwde en in de plaats placebopillen kregen.
 2. Een groep die geleidelijk de medicatie afbouwde en een 8 weken durende mindfulness cognitieve therapie volgden.
 3. Een groep die genezen was van depressie maar nog steeds een onderhoudsdosis antidepressiva kreeg toegediend.

De tweede en de derde groep lieten een verminderde kans op terugval zien.

Gegevens van verscheidene studies laten zien dat patiënten die met mindfulness werken minder kans hebben om later weer terug te vallen in een depressie.

Voordeel #8 Het helpt tegen obesitas

Ook bij het behandelen van obesitas geeft mindfulness positieve effecten.

Het zorgt voor een verlaging van stress. Mensen die naar vette voeding gaan grijpen wanneer ze zich gestresseerd voelen, kunnen hier dus baat bij hebben.

Door middel van mindfulness oefeningen kun je een beter onderscheid maken tussen honger en verzadiging.

Wat betreft het afvallen door mindfulness zijn er nog geen duidelijke conclusies. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Voordeel #9 Het vertraagt het verouderingsproces

Een ander mooi voordeel is dat mindfulness leeftijd gerelateerde stoornissen zoals Alzheimer en dementie kan vertragen.

Een studie waarbij Alzheimer patiënten deelnamen aan een 8 weken durende mindfulness training vertoonden minder cognitieve achteruitgang dan een andere groep die niet deelnam aan de training. Bovendien ervaarden de groep die mindfulness beoefende een hoger niveau van welzijn.

Voordeel #10 Je hebt je emoties beter in de hand

Nog een voordeel is dat je via mindfulness meer controle gaat krijgen over je gevoelens en emoties. Emoties hebben en tonen is iets positiefs, maar ze mogen je niet belemmeren in je dagelijkse leven.

Op sommige situaties hebben we helemaal geen invloed zoals het weer. Als je wakker wordt en je ziet dat het regent, kan dit onmiddellijk je humeur verpesten. Je emoties gaan hier de overhand nemen.

Mensen die mindfulness oefeningen doen reageren veel minder emotioneel in stressvolle en moeilijke situaties. Ze kunnen beter rustig blijven en de dingen beter relativeren.

Voordeel #11 Je gaat minder angst ervaren

In tegenstelling tot de dieren hebben wij de mogelijkheid om te fantaseren. En dat is een leuke eigenschap.

Maar dat betekent ook dat we ons vaak zorgen maken over dingen die nog gaan komen of over wat mensen van ons denken. Door onze fantasie kunnen we ook bedenken wat er allemaal mis kan gaan en dat kan in angst resulteren.

Een aantal onderzoeken hebben bewezen dat mindfulness kan helpen om angsten te verminderen. Je kan er immers je hersenen letterlijk mee veranderen.

Via mindfulness kun je het gedeelte van je hersenen dat angst regelt minder actief laten worden. Daardoor kun je beter omgaan met stress, onzekerheden en angsten.

Voordeel #12 Je krijgt meer zelfvertrouwen

Als je minder stress ervaart en minder gaat piekeren, ga je ook automatisch sterker in je schoenen staan. Je gaat je beter kunnen concentreren en betere keuzes maken in je leven.

Er zijn talloze voordelen verbonden aan een gezond zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is een hulpmiddel dat je kan helpen je angsten onder controle te houden, de uitdagingen van het leven met meer zekerheid aan te pakken en een positieve mentale houding te behouden.

Zelfvertrouwen is meestal gebaseerd op ervaringen uit het verleden en wordt steeds beter naarmate je (op welk gebied dan ook) meer succes krijgt.

Voordeel #13 Je wordt creatiever

Door constant op de automatisch piloot te leven, is er geen ruimte voor creativiteit. Je denkt immers niet meer echt na over de dingen. Van zodra je die automatische piloot uitschakelt, kan je creativiteit weer ten volle stromen.

Creativiteit is nuttig bij alles wat je doet. Iedereen heeft problemen in zijn of haar leven. Door middel van creativiteit kun je een oplossing vinden voor allerhande conflicten en problemen.

Onderzoeken uit de VS en Nederland hebben aangetoond dat mindfulness oefeningen je probleem-oplossend vermogen verhogen. Hierdoor kun je de dingen op een originele en creatieve manier oplossen.

Voordeel #14 Het verbetert je relaties

Mindfulness gaat niet enkel de relatie met je partner verbeteren, maar met alle mensen die op je pad komen. Je gaat namelijk jezelf en andere mensen in een ander perspectief zien.

Mindfulness oefeningen helpen je om een diepere verbinding te maken met andere mensen. Studies hebben bewezen dat mensen die mindfulness beoefenen beter hun gevoelens kunnen uitdrukken, minder angstig zijn en meer vrede hebben met hun lichaam.

En dat komt ook tot uiting in de relaties die je met andere mensen hebt. Je zit immers veel beter in je vel.

Voordeel #15 Je gaat je minder snel eenzaam voelen

Door elke dag mindfulness oefeningen te doen kun je gevoelens van eenzaamheid bestrijden. Je gaat je hersenen trainen om meer aandacht te richten op positieve gevoelens en gedachten. Op die manier blijft er geen ruimte meer over voor negativiteit.

David Creswell organiseerde een onderzoek aan de Carnegie Mellon universiteit en deed een test met 40 volwassenen. Hij ontdekte dat na 8 weken 30 minuten meditatie per dag, het gevoel van eenzaamheid aanzienlijk verminderd was.

Voordeel #16 Meer veerkracht

Met een troebele geest is het niet mogelijk om helder te functioneren in het leven. Door middel van mindfulness kom je tot rust en kun je de dingen beter in perspectief plaatsen. Je gaat dus ook beter kunnen omgaan met tegenslagen.

Richard Davidson, een neurowetenschapper, bestudeerde Lama Oser, een monnik met meer dan 30 jaar meditatieve ervaring. Hij ontdekte door middel van MRI-scans dat Lama Oser’s linker en rechter prefrontale cortex activiteit ratio enorm afweek van dat van mensen die niet mediteren.

Deze scans lieten zien dat de hersenen van Lama Oser zeer hoge niveau’s van evenwichtigheid, welbevinden en veerkracht tegen tegenslagen vertoonden.

Voordeel #17 Je algemene gezondheid gaat erop vooruit

Uit onderzoeken blijkt dat mensen die mindfulness beoefenen vaker alcohol gaan vermijden, dat hun bloeddruk daalt en dat ze ook fysiek meer actief zijn.

Hoe beoefen je mindfulness?

Wil je graag een mindful leven? Dan dien je veel te oefenen. Bij mindfulness wordt er een onderscheid gemaakt tussen formeel oefenen en informeel oefenen.

Formeel oefenen

Formeel oefenen betekent dat je elke dag de tijd neemt om bepaalde oefeningen te doen. Sommige oefeningen vergen concentratie, het herhalen van een zin of het focussen op je ademhaling. Hieronder volgen enkele formele mindfulness oefeningen:

 • De lichaamsscan: tijdens deze oefening richt je je aandacht op elk deel van je lichaam om zo bepaalde veranderingen te herkennen.
 • Zitmeditatie: bij deze oefening ga je zitten en aandachtig je ademhaling volgen gedurende een bepaalde tijd.
 • Loopmeditatie: je gaat traag wandelen en tegelijkertijd je aandacht richten op de bewegingen die je maakt. Je zet iedere stap op een bewuste manier.
 • Acceptatie beoefenen: je gaat alles wat je voelt en denkt leren accepteren op elk moment.

Informeel oefenen

Tijdens informele mindfulness oefeningen ga je mindfulness toepassen in de dagelijkse aspecten van je leven. Dit zijn oefeningen die je kunt doen op elk moment van de dag waar je ook bent.

Je gaat je bewust worden van wat je aan het doen bent door er gericht aandacht aan te geven. Je gaat stilstaan bij je gedachten en gevoelens. Informele mindfulness betekent dat je 1 activiteit per keer doet en dat je hier je volle aandacht aan geeft.

Door regelmatig informeel te oefenen ga je veel opmerkzamer worden. Je gaat op een bewuste manier dagelijkse routinehandelingen uitvoeren zoals:

 • Ontbijten
 • Autorijden
 • Je tanden poetsen
 • Boodschappen doen
 • Koffie zetten
 • Koken
 • Een gesprek voeren

Enkele tips die je kunnen helpen bij informele mindfulness zijn:

 • Inademen door je neus tot in je onderbuik en uitademen door je mond.
 • Word elke sensatie van iedere in- en uitademing gewaar.
 • Ga door met je activiteit met een open en waarnemend gevoel.
 • Laat je zintuigen volop werken.
 • Als je merkt dat je geest afdwaalt, breng je je aandacht zachtjes terug naar de sensaties van het moment.

3 goede mindfulness oefeningen

Oefening 1: Staan en zitten

Staan en zitten is iets dat je elke dag meerdere keren doet zonder erbij na te denken. Gebruik deze momenten om je automatische piloot uit te zetten. Elke keer als je gaat staan of zitten, breng je je aandacht in het huidige moment.

Hoe vaker je oefent, hoe beter je hierin wordt.

Oefening 2: Bewust ademhalen

Nog een heel goede oefening om je gedachten beter te controleren is bewust aandacht schenken aan je ademhaling.

Spreek met jezelf af dat je je een paar keer per dag bewust gaat focussen op je ademhaling. Op die manier breng je je gedachten meteen weer terug naar het huidige moment.

Oefening 3: Even helemaal niets doen

Je kan ook gewoon enkele minuten per dag gaan zitten en even helemaal niets doen. Je bent het zo gewoon om de hele tijd ergens aan te denken of ergens mee bezig te zijn. Maar je moet je hoofd soms ook eventjes rust geven.

Door 5 minuten niets te doen, laad je je mentale batterij weer op en kun je je daarna weer beter concentreren.

Ga zitten en sluit je ogen en luister naar je ademhaling. Elke keer als er een gedachte naar bovenkomt, laat je die gewoon voorbij gaan zonder er op in te gaan en vervolgens ga je weer terug naar je ademhaling.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>