Herken je dat allesoverheersende gevoel van zelfmedelijden?
Ben je ervan overtuigd dat alles je altijd tegenzit?
Wil je weer gelukkig door het leven gaan zonder gekweld te worden door dat zielige gevoel?
Dan heb ik goed nieuws voor jou: er zijn tal van oplossingen om zelfmedelijden te stoppen. Lees zeker verder om kennis te maken met mijn 8 simpele tips.
In deze blog leer je wat zelfmedelijden precies is en hoe je het bij jezelf of een ander kunt herkennen. Ook krijg je simpele tips om zelfmedelijden voorgoed te stoppen.
Wat is zelfmedelijden?
Zelfmedelijden is een vorm van medelijden met jezelf. Bij zelfmedelijden ervaar je zo’n intens gevoel van machteloosheid en voel je jezelf zo zielig dat je je in een slachtofferrol gaat plaatsen.
Je kunt medelijden voelen met jezelf omdat je in een bepaalde situatie bent terechtgekomen, omdat je leven niet verloopt zoals je zou willen of omdat je niet aan een bepaald ideaalbeeld voldoet.
Herken jij dit?
Maandagochtend 8 uur. Je kijkt op de klok en merkt dat je je hebt verslapen. Op tijd op je werk zijn, dat haal je nooit meer.
Je vraagt je partner om hulp bij het uitlaten van de hond, maar ook je partner moet dringend weg. Je besluit dan maar om zonder ontbijt te vertrekken.
Onderweg springen de tranen je in de ogen en zwelgend in zelfmedelijden vraag je je af waarom jij altijd alle verantwoordelijkheid moet dragen...
In het begin kan zelfmedelijden heel comfortabel aanvoelen. Je ziet jezelf als slachtoffer en legt de schuld hiervoor bij iemand anders of bij bepaalde situaties.
Je beklaagt jezelf over wat er met jou gebeurt en over wat er in je omgeving misloopt. Je bent ervan overtuigd je hieraan niets kunt veranderen, dus neem je ook geen enkel initiatief hiertoe.
Eigenlijk is zelfmedelijden een vorm van angst, de angst om geconfronteerd te worden met je eigen beperkingen om je leven zelf in handen te nemen. Het is immers veel makkelijker om vanaf de zijlijn toe te kijken en jezelf als slachtoffer te beschouwen dan proactief te handelen.
Het leven is inderdaad niet altijd even fijn en soms word je geconfronteerd met problemen die moeilijk te overwinnen zijn.
De meeste mensen beseffen heus wel dat het leven nu eenmaal zo in elkaar zit. Anderen hebben het hier veel moeilijker mee en dan is de stap naar zelfmedelijden snel gezet.
Toch is er een groot verschil tussen het eventjes niet meer zien zitten en zelfmedelijden. Maar wat is nu precies eigen aan zelfmedelijden en hoe kun je dit herkennen?
Hoe herken je zelfmedelijden bij jezelf of bij een ander?
Signaal 1: Slachtofferrol
Mensen die medelijden hebben met zichzelf plaatsen zich eigenlijk in een slachtofferrol.
Je bent ervan overtuigt dat je het slachtoffer bent van wat je overkomt.
En dat enkel jou alleen maar negatieve dingen overkomt en dat je niets anders kunt doen dan lijdzaam toekijken hoe je leven helemaal verkeerd verloopt.
Signaal 2: je schuift de schuld van je af
Heel vaak doet zelfmedelijden mensen de schuld van zich afschuiven. Het is de schuld van de maatschappij dat je in een bepaalde situatie terecht bent gekomen.
Het is misschien de schuld van mensen uit je omgeving dat je niet gelukkig bent of dat je huidige omstandigheden te wijten zijn aan je slechte jeugd, handicap, etc.
Signaal 3: berusting in het lot
Als je zwelgt in zelfmedelijden is het typisch dat je geen initiatief neemt om iets aan je situatie te doen.
Je aanvaardt op een passieve manier wat je overkomt. Actie ondernemen komt helemaal niet bij je op...
De reden hiervoor is dat zelfmedelijden eigenlijk vrij comfortabel is en dat ze vaak niet voldoende zelfvertrouwen hebben om oplossingen te zoeken.
Signaal 4: weigeren van hulp
Net omdat zelfmedelijden zo comfortabel kan zijn weigeren heel wat mensen hulp van anderen.
Wat als iemand je dwingt om het leven anders aan te pakken en om actie te ondernemen?
Wat als iemand je wijst op het feit dat je geen slachtoffer bent, maar dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je overkomt?
Signaal 5: De macht uit handen geven
Als je vol met medelijden zit dan ben je ervan overtuigd dat je dagelijks dingen tegen je zin doet.
Aanvankelijk zal je de dingen gewoon blijven doen omdat dit nu eenmaal taken zijn die bij het leven horen.
Na verloop van tijd zal deze persoon echter beseffen dat het veel makkelijker is om te berusten en de macht over het leven uit handen te geven.
Mensen die zich dagelijks beklagen gaan de zaken als het ware op automatische piloot uitvoeren, zonder hierbij nog enige emotie te vertonen.
Zelfmedelijden heeft niet alleen een grote impact op je eigen leven, maar ook op dat van mensen uit je omgeving.
Deze zullen er in het begin alles aan doen om je van dit vervelende gevoel te verlossen waardoor je eigenlijk bevestigd wordt in je zelfmedelijden.
Leven met iemand die zwelgt in zelfmedelijden is echt niet makkelijk. Omdat je jezelf in een slachtofferrol plaatst leg je de schuld vaak bij anderen.
Resultaat: sociale contacten worden minder waardoor je nog maar eens wordt bevestigd in je gevoel dat je er helemaal alleen voor staat en je zelfmedelijden toeneemt.
Vanwege de grote sociale impact die zelfmedelijden kan hebben is het belangrijk om deze negatieve emotie tijdig te stoppen. Daarom heb ik voor jou 8 doeltreffende tips:
Hoe stop je zelfmedelijden?
Tip 1: Leef mee met jezelf
Lopen de zaken niet helemaal zoals je wenst, leef dan gerust even met jezelf mee.
Dit is een gezonde vorm van zelfmedelijden en wordt door wetenschappers omschreven als zelfcompassie.
Wetenschappelijk Bewezen: Kristin Neff, hoofddocente onderwijspsychologie aan de universiteit van Texas en experte in zelfcompassie heeft uitgebreid onderzoek verricht naar hoe zelfcompassie je kan helpen om zelfmedelijden te vermijden.
Zij omschrijft zelfcompassie als volgt: ‘Met zelfcompassie benaderen we onszelf met dezelfde vriendelijkheid en zorg die we aan een goede vriend zouden geven.’
Het is dus best oké om toe te geven aan negatieve emoties als het je even tegenzit.
Als je dit niet doet, dan blijf je deze met je meedragen zodat je na verloop van tijd in een neerwaartse spiraal van zelfmedelijden terechtkomt.
Tip 2: Werk aan je zelfvertrouwen
Ook mensen met een behoorlijke dosis zelfvertrouwen hebben soms hun twijfels en in sommige situaties voelen ze zich helemaal niet zo sterk als ze zich voordoen.
Eigen aan hen is echter dat ze geen enkele uitdaging uit de weg gaan. Integendeel, bijzondere uitdagingen geven hen net de kracht om zichzelf te overtreffen.
Als je je in een moeilijke situatie bevindt, dan zal zelfmedelijden deze echt niet oplossen.
Overtuig jezelf dat niet alle situaties even makkelijk zijn en dat je zelfvertrouwen krachtig genoeg is om ook moeilijke omstandigheden het hoofd te bieden.
In het Engels heeft men hiervoor trouwens een prachtige uitdrukking: ‘When life gives you lemons, make lemonade!’. Ga ervoor, hoe hard de omstandigheden ook mogen zijn.
Tip 3: Verspil je tijd niet aan zelfmedelijden
Tijd is een kostbaar. Elk ogenblik dat je je wentelt in zelfmedelijden is verloren tijd. Denk maar eens aan alle positieve dingen die je kunt doen tijdens de minuten dat je jezelf beklaagt.
Het is echt de moeite niet waard om je kostbare tijd te verspillen aan de gedachte hoe zielig je jezelf vindt.
Probeer dan ook om je kostbare tijd te gebruiken om oplossingen te zoeken voor de situatie waarin je je bevindt.
Deze oplossingen kunnen je leven een totaal andere wending geven waardoor je ook je zelfvertrouwen en het vertrouwen in anderen of in bepaalde situaties weer terug kunt vinden.
Tip 4: Stel je niet langer de vraag ‘waarom’
Mensen met zelfmedelijden stellen zich vaak de vraag ‘waarom?’
Waarom moet mij dat overkomen? Waarom zie ik er niet beter uit? Waarom sta ik er altijd alleen voor?
Het probleem met deze ‘waarom-vragen’ is dat je hierop eigenlijk geen doeltreffend antwoord kunt formuleren.
Integendeel, elke vraag die begint met ‘waarom’ zorgt ervoor dat je in je huidige situatie blijft zitten waardoor het gevoel dat je het slachtoffer bent nog versterkt.
Als je dan toch met je innerlijke zelf wilt communiceren en jezelf vragen wilt stellen probeer dan het woordje ‘waarom’ te vervangen door een ander vraagwoord.
Zo kun je jezelf de vraag stellen: ‘Hoe kan ik de situatie veranderen?’ Of ‘Wat kan ik doen om dit probleem op te lossen?’.
Na een tijdje zul je merken dat je door jezelf deze vragen te stellen, je proactief gaat handelen en je jezelf minder zult wentelen in zelfmedelijden.
Tip 5: Verander je kijk op de zaken
Hoe we ons voelen bepaalt vaak de manier waarop we bepaalde zaken bekijken.
Voel je je droevig, dan zul je een kleine tegenvaller ervaren als iets wat onoverkomelijk is. Heb je stress, dan lijkt een vrij eenvoudige opdracht vaak veel moeilijker dan die in werkelijkheid is.
De dingen zijn niet altijd zoals ze lijken. Het zijn vaker onze emoties die aan de basis liggen van zelfmedelijden dan hoe de zaken werkelijk zijn.
Eenmaal je beseft dat de manier waarop je reageert in relatie staat tot hoe je je voelt, probeer dan de zaken eens vanop afstand te bekijken
Zo bekijk je de zaken helemaal anders en kun je voorkomen dat je zwelgt in zelfmedelijden.
Tip 6: Wees dankbaar voor alle positieve dingen
Een van de belangrijkste redenen van zelfmedelijden is zich concentreren op negatieve dingen.
Bij iedereen loopt er wel eens iets fout, dat is nu eenmaal het leven.
Als je neigt tot zelfmedelijden, probeer je dan zoveel mogelijk te concentreren op de positieve zaken in het leven. Je hebt vast veel meer om dankbaar voor te zijn dan je denkt.
Een handig hulpmiddel hiervoor is het bijhouden van een dagboek. Probeer elke dag 5 tot 10 dingen te noteren die je blij maken en waarvoor je dankbaar bent.
Loopt er iets fout en heb je het gevoel dat alles je tegenzit?
Blader dan even door je dagboek en voor je het weet zorgen al die positieve zaken ervoor dat er helemaal geen reden is om medelijden te hebben met jezelf.
Tip 7: Vergelijk jezelf met mensen die het minder goed hebben
Voel je dat je je om een of andere reden dreigt over te geven aan zelfmedelijden, denk dan eens heel bewust aan alle mensen die het veel minder goed hebben dan jij.
Terwijl jij je beklaagt over het feit dat je al om 7 uur moet beginnen werken, zijn er mensen die niet weten hoe ze hun avondmaal zullen betalen.
Als jij medelijden voelt met jezelf omdat je moet poetsen in plaats van op stap te gaan, besef dan goed dat er ergens ter wereld mensen zijn die geen dak boven hun hoofd hebben.
Tip 8: Neem je verantwoordelijkheid en verander je mindset
Zelfmedelijden is een emotie die je op termijn helemaal nergens brengt.
Eventjes het gevoel hebben dat alles tegenzit is heel menselijk, maar je wentelen in zelfmedelijden is helemaal geen oplossing.
Actie ondernemen om je negatieve gedachten achter je te laten is dit wel. Verander daarom je mindset!
Hoe je dit kunt doen leer je in het gratis e-boek ‘Zelfvertrouwen Geheim’. Aan de hand van een krachtige methode die in dit boek uitgebreid besproken wordt, leer je hoe je zelfmedelijden voorgoed achter je kunt laten.
En dat is precies wat ik wens voor jou. Ben jij hier klaar voor?
Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis en privé naar je toe:
Ik zie je daar!