12 Signalen Dat Iemand Narcistische Spelletjes Met Je Speelt 

Narcisten staan erom bekend te spelen met de geest en emoties van anderen.

Heb jij ook het gevoel dat er narcistische spelletjes met je worden gespeeld?

De narcist is alleen maar uit op zijn eigen gewin, en dan blijf jij als verliezer achter.

Hoe kun je deze narcistische spelletjes van een ander toch herkennen, zodat je ze op tijd kunt stoppen?

Ik geef je hieronder een aantal belangrijke signalen van narcistische spelletjes en ik geef je daarna tips hoe je hiermee kunt omgaan.

Hoe de narcist met je hoofd speelt

Het is belangrijk om de geest van een narcist te begrijpen. Ze zien relaties als een middel om te krijgen wat ze willen, zonder zich zorgen te maken over de gevoelens van de ander.

Hun enige zorg is wat ze eruit kunnen halen. Relaties worden gebruikt om hun ego te versterken en hen te geven wat ze waarderen, zoals status, macht, positieve aandacht, achting en seks.

Je moet iets te bieden hebben om er iets voor terug te krijgen. Ze zijn alleen daardoor gemotiveerd en zijn niet geïnteresseerd in jou als persoon of om iets voor je te doen zonder enige vorm van betaling

Een relatie met een narcist kan collegiaal, vriendschappelijk, een familieband of een liefdesrelatie zijn.

De narcist heeft een egoïstische, zakelijke mentaliteit. En dit laat zich zien in jullie relatie. Er is weinig ruimte voor echte emoties (als in: gemeend).

Een relatie heeft voor de narcist een duidelijk doel. Voor de narcist is een relatie als een transactie, met een koper, een verkoper en een product. De narcist wil krijgen wat hij wilt, maar tegen de laagst mogelijke prijs.

 • Voor een mannelijke narcist kan het gaan om seks en status. Hij wilt een mooi persoon aan zijn zijde.
 • Een vrouwelijke narcist wilt vaak materiële dingen, zoals cadeaus, rijkdom, seks, extravagantie.

Daarom is het belangrijk dat je de geest van een narcist begrijpt. Wat zit achter de façade? Dan kun je de narcistische spelletjes herkennen en ze stoppen.

Narcisten zien relaties als een middel om te krijgen wat ze willen. Ze maken zich hierin geen zorgen om de gevoelens van anderen.

Hun enige zorg is hetgeen ze eruit kunnen halen. Relaties worden door de narcist gebruikt om hun ego te versterken en te krijgen wat ze willen: status, macht, geld, waardering, seks, enzovoort.

Dit is hun enige motivatie. Ze zijn dus niet geïnteresseerd in jou als persoon.

Ze zien de relatie tussen jou en hen als een zakelijke transactie. De narcist probeert zoveel mogelijk te krijgen en zo min mogelijk te geven.

De narcist ziet dit als een spel. Hij zal je manipuleren om te krijgen wat hij wil. Lukt het niet in één keer? Dan gebruikt hij 'flying monkeys' als bruikbare handlangers. 

Dan zal hij doorgaan totdat het wel lukt. Krijgt hij onverwacht tegenslag in het spel dat hij speelt?

Dan haalt de narcist een aantal gevreesde trucjes uit de kast. Bijvoorbeeld huilen, boosheid, chantage of gaslighting.

Stel je hebt nieuwe promotie op je werk na jarenlang hard werken binnengehaald, maar de narcist zou het in de helft van de tijd hebben gedaan.

Ze zullen je zeker wijzen op alle dingen die je NIET hebt gedaan of bereikt.

Nogmaals, dit is zodat je je minderwaardig voelt ten opzichte van de narcist, en ook om de focus (en de energie) terug te verleggen naar de narcist.


Signalen dat een narcist spelletjes met je speelt

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de narcist in een relatie als doel heeft om niet-gecommitteerd plezier te hebben.

Dit is een narcistisch spel en winnen is het doel. Ze kunnen dit narcistische spel met meerdere mensen tegelijk spelen, omdat ze niet emotioneel intiem met hen hoeven te zijn.

Enkele signalen dat er narcistische spelletjes met je worden gespeeld:

 • De narcist is moeilijk te bereiken of verdwijnt plotseling
 • Een warm/koud relatie. Eerst intiem (vriendschappelijk of seksueel), daarna wordt er plotseling afstand genomen. Bijvoorbeeld door niet te antwoorden op berichten, pas laat terug te bellen of onpersoonlijke reacties te sturen.
 • Beloften doen die ze niet nakomen of niet kunnen nakomen.
 • Liegen en smoesjes geven, en daarna niet willen toegeven en geen excuses aanbieden. In de ogen van de narcist is het nooit zijn schuld.
 • Snel stappen zetten. In het begin erg charmant en verleidelijk, met veel flirten, om vervolgens snel de volgende stappen in de relatie te (willen) zetten.
 • De narcist weigert een stempel op de relatie te drukken. Hij noemt jullie dus geen vrienden (bij een vriendschap), partners, verkering of exclusief (bij een liefdesrelatie).
 • De narcist flirt met anderen waar je bijstaat.
 • De narcist verbergt je voor zijn vrienden en familie. Zal je ooit zijn familie ontmoeten?
 • De narcist verwacht dat jij zijn gedachten kan lezen. Vooral vrouwelijke narcisten hebben dit. Dat je dit niet kan, wordt door de narcist als een groot minpunt gezien.
 • Seks en gevoelens zijn een middel. Als je goed oplet, zie je dat seks, emoties en gevoelens door de narcist worden gebruikt in het spel om te krijgen wat hij wil.
 • De narcist is een meester in anderen de schuld geven, geen verantwoordelijkheid nemen en het slachtoffer spelen.
 • Nooit zal de narcist als eerste bellen of een bericht sturen. Jij moet eerst, zodat je vastzit in zijn net.

Hoe herken je nog beter een narcist en zijn narcistische spelletjes? Lees dit verder in mijn gratis eBook Narcist Ontmaskerd.


Wat kun je doen tegen deze narcistische spelletjes?

Je kunt stappen zetten om jezelf te beschermen tegen de narcistische spelletjes van de narcist.

Wanneer dit de situatie niet verbetert, kun je beter de even afstand nemen.

Hoe pijnlijk dit ook kan zijn, het is minder pijnlijk dan verder wegzakken in de val van de narcist.

 • Kennis is macht. Leer meer over narcisme, zodat je beter de achtergrond en de manipulatietechnieken herkend en begrijpt.
 • Loop weg bij een date die niet reageert, druk lijkt te zijn of geen oprechte interesse in je toont.
 • Praat over het afstandelijk gedrag van de ander. Dan kun je ontdekken of je wellicht daadwerkelijk met een narcist te maken hebt.
 • Neem de leiding en ga de confrontatie aan met het slechte gedrag. Hiervoor moet je zelfverzekerd in je schoenen staan en je eigen gevoelens vertrouwen.
 • Stel duidelijke grenzen voor jezelf. Je wilt geen relatie met een persoon die jouw grenzen niet respecteert.
 • Wees niet 24/7 beschikbaar. Wees realistisch en stel grenzen. Als de (mogelijke) narcist daardoor verdwijnt, spreekt dit boekdelen.

Onthoud dat er meer vissen in de vijver zitten, maar dat deze vis giftig is!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • 8 dagen geleden ontmoette ik een hele verlegen man die iets tegen me zei. Ik vrrkeer al 3 jaar in een kwetsbare situatie door een dochter die zwaar invalide is geraakt in een zorginstelling die geen aansprakelijkheid erkent. Het werd een intens gesprek van 5 uur lang. We wisselden gegevens uit nadien. Na 3 dagen kreeg ik de meest poëtische, complimenten en liefdesverklaringen. Dat bracht me behoorlijk in de war.
  Ik las net je artikel over verlegen verborgen narcisten. En heb hem zojuist bedankt voor de leuke ontmoeting, hem geluk en liefde gewenst, maar zonder mij.
  Heel duidelijk is je artikel een bevestiging van mijn onderbuik gevoel. Hij is narcist. Dank.

 • Ohhh wauw!!! Ik had deze pagina veel eerder moeten vinden. Ik zou zo graag mijn ervaring in willen zetten om andere vrouwen te helpen.

 • Ik heb geen narcistische partner, wel een volwassen narcistische dochter, wreed omgaan met mij is haar”zijn”. Is ook ongelooflijk hoe ze mijn eigen familie probeert op te zetten tegen haar eigen moeder. Iemand kwetsen is haar hobby. Ik stel mijn grenzen en wil afstand van haar om mijn mentaal welzijn.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >