Omgaan met Flying Monkeys? De Handlangers van Narcisten

Als je te maken hebt met een narcist in je leven, is de kans groot dat je ook te maken hebt met 'flying monkeys'.

Dit zijn mensen die door de narcist worden gemanipuleerd en gecontroleerd om hem of haar te helpen bij het misbruiken van anderen.

Het kan moeilijk zijn om met deze 'flying monkeys' om te gaan en jezelf te beschermen tegen hun manipulatieve gedrag.

In dit artikel delen we 5 tips over hoe je het beste kunt omgaan met flying monkeys van narcisten en jezelf kunt beschermen tegen hun schadelijke gedrag.

Doel van dit artikel: Dit artikel is bedoeld om inzicht te geven in hoe om te gaan met "vliegende apen" - mensen die door narcisten worden gemanipuleerd om te helpen bij hun beledigende gedrag. Het artikel identificeert de kenmerken van vliegende apen, hoe ze werken en geeft vijf tips om jezelf te beschermen tegen hun schadelijke acties.


Wat zijn flying monkeys?

Flying monkeys oftewel vliegende apen zijn mensen die als 'faciliteerders' voor narcisten dienen. Het zijn de flying monkeys die het narcistisch misbruik van anderen ondersteunen en mogelijk maken.

Narcisten zijn daarentegen personen die een grootheidswaan hebben, geen empathie hebben voor anderen en een overdreven behoefte hebben aan bewondering en aandacht.

Het begrijpen van de relatie tussen de flying monkeys en narcisten is cruciaal voor iedereen die misbruik heeft ervaren of momenteel ervaart door de handen van een narcist.

Het herkennen van de rol van flying monkeys kan slachtoffers helpen de dynamiek van hun situatie te begrijpen en stappen te ondernemen om zichzelf te beschermen tegen verdere schade.

Het kan ook slachtoffers van narcistisch misbruik helpen deze patronen te herkennen en te vermijden in toekomstige relaties.


De relatie tussen flying monkeys en narcisten

Flying monkeys zijn personen die worden gemanipuleerd en gecontroleerd door narcisten om hen te helpen bij hun manipulatieve gedrag jegens hun doelwitten.

Ze kunnen worden ingezet om de narcist te helpen bij het verspreiden van geruchten of roddels, het uitoefenen van geweld of het verschaffen van ondersteuning aan de narcist.

Sommige flying monkeys gedijen echt op drama. Wanneer je met een narcist te maken hebt, is het bijna onvermijdelijk dat je betrokken raakt bij drama.

Een flying monkey kan echt genieten van deze toxische situaties wanneer ze verstrikt raken in leugens, geheimhouding en bedrog.


Kenmerken van flying monkeys van narcisten

Flying monkeys vertonen vaak verschillende kenmerken, waaronder:

 • Blinde loyaliteit aan de narcist, zelfs als dit tegen hun eigen belangen of morele principes ingaat
 • Bereidheid om manipulatief of misbruikend gedrag te vertonen tegenover de doelwitten van de narcist
 • Een gebrek aan empathie voor de doelwitten van het misbruik van de narcist
 • Een bereidheid om de narcist te verdedigen en hun doelwitten aan te vallen, zelfs in het gezicht van overweldigend bewijsmateriaal dat het tegendeel bewijst.

Hoe gaat een fly monkey voor narcisten te werk?

Een flying monkey is een persoon die door de narcist wordt ingezet om diens belangen te behartigen en om de narcist te helpen bij het manipuleren van anderen.

Vaak worden de flying monkeys door de narcist gemanipuleerd en gemanoeuvreerd om op te treden als spreekbuis of als uitvoerder van de plannen van de narcist.

Hieronder vind je een aantal kenmerken van hoe een flying monkey voor narcisten te werk gaat:

narcist promoten
 • Ze zijn loyaal aan de narcist en handelen in diens belang.
 • Ze zullen de narcist verdedigen en zijn of haar gedrag goedpraten.
 • Ze zullen zich vaak bemoeien met de relaties van de narcist en proberen anderen tegen te werken die een bedreiging vormen voor de narcist.
 • Ze zullen leugens, geruchten en roddels verspreiden over anderen om de positie van de narcist te versterken.
 • Ze kunnen ook dreigementen uiten tegenover anderen om de belangen van de narcist te beschermen.

Het is belangrijk om te onthouden dat flying monkeys vaak onbewust worden gemanipuleerd door de narcist en dat ze niet per se kwaadwillend handelen.

Toch kunnen hun acties schadelijk zijn voor degenen die zich in de buurt van de narcist bevinden.

Het is daarom belangrijk om de situatie goed te begrijpen en passende stappen te nemen om jezelf te beschermen tegen de manipulatie van zowel de narcist als de flying monkeys.


Voorbeelden van typisch flying monkey gedrag

 1. Het verspreiden van geruchten of roddels over de doelwitten van de narcist
 2. Het maken van bedreigingen of het uitoefenen van verbaal of fysiek geweld tegen de doelwitten
 3. Het mogelijk maken van het gedrag van de narcist door hen middelen of ondersteuning te bieden
 4. Weigeren te geloven of het erkennen van het misbruikende gedrag van de narcist, zelfs wanneer bewijs wordt gepresenteerd dat het tegendeel aantoont
 5. Het aanvallen van personen die kritiek hebben op de narcist.

Praktijkvoorbeelden van flying monkeys kunnen zijn:

 • Een narcistische moeder die haar kinderen tegen hun vader opzet en hem als een slechte ouder afschildert.
 • Een narcistische baas die zijn werknemers manipuleert en controleert door roddels te verspreiden en bedreigingen te uiten.
 • Een narcistische vriend die zijn partner controleert door constant aandacht te eisen en manipulatieve tactieken toe te passen om zijn zin te krijgen.
 • Een narcistische stiefmoeder die haar partner laat distantiëren van zijn bloedeigen kinderen

 • Hoe omgaan met flying monkeys van narcisten? 6 tips

  Omgaan met een narcistische ex-partner en de handlangers van narcisten is niet makkelijk. Ze kunnen je het bloed onder je nagels vandaan halen.

  Hier zijn zes tips die kunnen helpen bij het omgaan met flying monkeys van narcisten:

  Tip 1: Herken het gedrag van flying monkeys

  De eerste stap bij het omgaan met vliegende apen en narcisten is het herkennen van hun gedrag.

  Let op patronen in hun gedrag die wijzen op blinde loyaliteit aan de narcist, bereidheid om manipulatief of misbruikend gedrag te vertonen jegens de doelwitten van de narcist en een gebrek aan empathie voor de slachtoffers van het misbruik.

  Wanneer je deze gedragingen hebt geïdentificeerd, kun je stappen nemen om jezelf te beschermen.


  Tip 2: Gebruik de Grey Rock-methode

  De Grey Rock-methode is een techniek om met narcisten en hun handlangers om te gaan. Het houdt in dat je emotioneel ongevoelig en oninteressant wordt voor de narcist en zijn volgers.

  Door je emotionele reacties te beperken en niet in te gaan op drama of conflicten, kun je voorkomen dat je het doelwit wordt van het misbruik van de narcist en zijn fly monkeys.

  Oninteressant zijn

  Tip 3: Documenteer alles

  Als je te maken hebt met een narcist en zijn vliegende apen, is het essentieel om alles te documenteren. Houd een logboek bij van elk misbruik of elke bedreiging, inclusief data, tijden en details van de incidenten.

  Deze documentatie kan worden gebruikt als bewijs als je juridische stappen moet ondernemen of hulp moet zoeken bij een geestelijke gezondheidsprofessional.


  Tip 4: Stel grenzen aan de vliegende aap

  Het stellen van grenzen is cruciaal bij het omgaan met narcisten en hun handlangers. Communiceer duidelijk je grenzen en verwachtingen en handhaaf deze consistent.

  Dit kan inhouden dat je je contact met de narcist en zijn volgers beperkt of alle communicatie volledig verbreekt.

  Lees ook: Dit moet je weten over de levensloop van een narcist.


  Tip 5: Distantieer jezelf van giftige relaties

  Uiteindelijk is de beste manier om met narcisten en hun vliegende apen om te gaan, om jezelf los te maken van giftige relaties. Dit kan inhouden dat je de relaties met de narcist en zijn handlangers beëindigt en hulp zoekt bij vrienden, familie of een ervaren narcisme coach.

  Onthoud dat jouw veiligheid en welzijn de hoogste prioriteit hebben en het essentieel is om jouw eigen behoeften en grenzen in elke situatie op de eerste plaats te stellen.


  Tip 6: houd je emoties onder controle

  De laatste tip om met een fly monkey om te gaan is om je emoties onder controle te houden.

  Narcisten gebruiken vaak leugens en lastercampagnes om je uit balans te brengen en je tot een emotionele uitbarsting te drijven. Op die manier kunnen ze wijzen naar jou en beweren dat jij altijd al de 'gekke' was!

  Als je merkt dat je emotioneel wordt in de buurt van een flying monkey, is het belangrijk om jezelf direct weg te halen, zelfs als het voelt alsof je die specifieke uitwisseling "verloren" hebt.

  Doorgaan is het niet waard. Blijf rustig en bewaar je emoties voor een veilige plek om te verwerken.


  Kunnen flying monkeys ooit tegen de narcist keren?

  Als de vliegende aap zelf ook een narcist is, zal deze vaak proberen de rollen om te draaien om de eerste narcist af te zetten en zijn plaats in te nemen.

  keren tegen

  Dit kan ook gebeuren met een antisociale persoonlijkheid als deze er baat bij heeft. Anders zullen ze misschien gewoon de banden met de narcist verbreken en verdergaan met hun leven.


  Tot slot

  Het is moeilijk om om te gaan met flying monkeys en narcisten.

  Flying monkeys zijn mensen die door narcisten worden gebruikt om anderen te manipuleren en te controleren. Het kan moeilijk zijn om weg te komen uit een giftige relatie met een narcist en door te gaan met je leven.

  Het is belangrijk om de tekenen van narcistisch misbruik te herkennen en stappen te nemen om jezelf te beschermen.

  Bijvoorbeeld door grenzen te stellen, hulp te zoeken bij een besloten lotgenoten community en steun te zoeken van mensen die van je houden.

  Zo kun je beginnen met het genezen van de pijn en weer controle krijgen over je leven.

  Ben jij het slachtoffer van een narcist? Onderneem actie en doe direct de gratis narcisme test. 

  Zo krijg je meer inzicht in de impact van narcistisch misbruik op jouw leven en kun je de nodige stappen zetten om te genezen en te herstellen.

  Onthoud, je verdient een leven vrij van de controle en manipulatie van narcisten en hun flying monkeys.

  Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Ik weet er alles van, allebei m’n kinderen staan onder invloed van hem en het ergste is dat ik m’n schoonzoon herken in m’n ex, ik voel me erg alleen en wordt steeds weer in de hoek getrapt

  • Ik weet er alles van mijn oom heeft mijn ouders tegen mij opgezet op een gegeven moment liep dit uit op een ruzie. Omdat ik het zat was heb ik een vliegende aap een klap gegeven waarop mijn oom die al maandenlang mijn ouders bewerkte er voor heeft gezorgd dat ik met nepdiagnose psychose in een kliniek ben terechtgekomen. Achteraf ben ik er achtergekomen dat deze man al maanden al mijn ouders manipuleerde en ineens als witte ridder voordeed om mij te helpen tegenover instanties ggz.

   Eigenlijk was er niks aan de hand totdat deze oom zich overal mee ging bemoeien. Wat was het nou ik ben de oom meerdere malen tegengekomen op straat en ben bij hem weggelopen omdat hij een narcistische persoonlijkheid stoornis heeft waarop hij mij ging stalken en dus met mij ouders ging bemoeien om mij te pakken. Ouders tegen mij op ging zetten

   reageer nergens op en verbreek gewoon de banden dat is mijn advies

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >