8 Signalen Dat je Man een Narcist Is & Wat je Eraan Kunt Doen

Mijn man is een narcist. Het is een vaststelling waar je zeker niet blij van wordt want een narcistische man kan je leven tot een hel maken.

Een van de problemen van narcistisch misbruik is dat je het vaak helemaal niet ziet aankomen.

Toch bestaan er enkele typische signalen die erop kunnen wijzen dat je man narcistische trekken vertoont en dat hij naar narcisme neigt.

In dit artikel laat ik je kennismaken met deze signalen van een narcistische man en leer je wat je eraan kunt doen.

Doel van dit artikel: met dit artikel wil ik je duidelijk maken dat een narcistische man voor heel wat ellende kan zorgen. Ik doe dit door enkele signalen te bespreken die erop kunnen wijzen dat je man een narcist is. Je leert in dit artikel ook wat je kunt doen om te vermijden dat je helemaal onderdoor gaat aan het narcistische gedrag van je man.


Is mijn man een narcist?

Er klopt iets niet in jullie relatie. Je hebt het gevoel dat je altijd op de tweede plaats komt.

Aan de behoeften en verlangens van je man moet altijd tegemoet gekomen worden.

Er is helemaal geen ruimte om jouw behoeften kenbaar te maken. Probeer je dit wel te doen dan luistert hij niet of minimaliseert hij jouw verlangens.

Hij staat als het ware een trapje hoger op de ladder van jullie relatie als jij. Jullie relatie is volledig uit balans en je vindt het een hele uitdaging om met zijn superieure gedrag om te gaan.

Toen je je man voor het eerst ontmoette, gaf hij je het gevoel dat je de bijzonderste persoon ter wereld was. Nu deze bewondering in minachting is omgeslagen besef je hoe egocentrisch hij wel is.

Toch blijft er iets knagen want je hebt het gevoel dat je helemaal afhankelijk bent van hem. Het lijkt wel alsof je verslaafd bent aan die ongewone relatie die je met je man hebt.

Herken je deze gevoelens? De kans is groot dat je man een narcist is of op zijn minst narcistische symptomen vertoont.


Hoe weet je dat je partner een narcist is? 8 signalen

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening en kan alleen worden vastgesteld door een psychiater. Volgende signalen kunnen er echter wel op wijzen dat je getrouwd bent met een narcist.

#1. Je man kan heel charmant zijn

In gezelschap straalt je man charme en charisma uit. Hij is een vlotte prater en heeft het talent om mensen om zijn vinger te winden. Zo is hij er trouwens ook in geslaagd om jou naar zich toe te trekken.

Je viel meteen voor die attente man die je overstelpte met aandacht en complimenten. Je stond er helemaal niet bij stil dat een van zijn talloze manipulatietechnieken was. In narcistisch jargon wordt dit love-bombing genoemd. Je raakte overweldigd door zijn mooie woorden, zijn attente gedrag en wat hij allemaal voor je deed.

charismatische man

#2. Je voelt je niet verbonden met je man

Een gezonde relatie wordt gekenmerkt door emotionele verbondenheid. Je begrijpt elkaar en je houdt rekening met elkaars gevoelens.

Narcisten hebben echter een totaal gebrek aan empathie waardoor ze zich niet kunnen verplaatsen in de gevoelens van anderen. Een diepe emotionele connectie is dan ook helemaal niet mogelijk met een narcistische man.

Jullie relatie voelt afstandelijk aan en heel vaak heb je het gevoel dat je het in je eentje moet zien te redden.


#3. Hij bezorgt je een gevoel van kwetsbaarheid

Als je een narcistische man hebt dan kun je heel veel druk ervaren om je richten op en je te gedragen naar zijn wensen en noden. Je gaat op eieren lopen om toch maar tegemoet te komen aan wat hij belangrijk vindt.

Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld, een gebrek aan zelfvertrouwen, een gevoel van uitputting en zelfs depressieve gevoelens.

Als je gevoel eigenwaarde alleen maar gebaseerd is op de mening van je man over jou, dan ga je je kwetsbaar voelen in alles wat je doet en zelfs in alles wat je denkt.

Lees ook: Weet een narcist hij dat een narcist is?


#4. Hij geeft je het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn

Je man haalt je vaak naar beneden, zelfs tot op het punt dat je je vernederd voelt. Je doet zo hard je best om aan zijn wensen en eisen tegemoet te komen maar het lijkt nooit goed genoeg te zijn voor hem.

Je houdt van koken en je hebt zijn favoriete gerecht klaargemaakt. Bij zijn thuiskomt krijg je te horen dat hij al bij vrienden heeft gegeten omdat je toch altijd hetzelfde klaarmaakt. De partner van zijn beste vriend is veel creatiever in de keuken.

Haalt je man je steeds weer naar beneden dan ga je op een gegeven moment zelf geloven dat je ‘niet goed genoeg’ bent. Je vindt de moed niet meer om de dingen waar je zo gepassioneerd mee bezig was te blijven doen.


#5. Zijn humeur slaat vaak plots om

Het ene moment lijkt je man tevreden maar plots reageert hij woedend op een kleine opmerking die je maakt. Nooit kun je zijn stemming voorspellen. Dat korte lontje van je narcistische man heeft een reden.

De narcist creëert een vals beeld van zichzelf om narcistische voorraad te krijgen en om zijn lage zelfbeeld te verbergen. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer dit valse zelfbeeld bedreigd wordt de narcist meteen in de verdediging gaat.


De kleinste opmerking kan dan leiden tot een narcistische woedeaanval.


#6. Hij verpest heel bewust speciale momenten

ruïneert alles

Verpest je man vaak familiebijeenkomsten, verjaardagen of andere feestjes? De kans is groot dat hij een narcist is.

Je man verveelt alle aanwezigen met een lofrede over zichzelf. Hij maakt je met bepaalde opmerkingen belachelijk (het was maar een grapje hoor, schat). Hij wil helemaal niet naar het feestje en verwacht dat jij ook niet gaat.

In wezen voelt een narcist zich erg ongemakkelijk als mensen om hem heen plezier maken, vooral als hij zich buitengesloten voelt.

Omwille van zijn superioriteitsgevoel is dit voor hem namelijk ondenkbaar. Hij zal er dan ook alles aan doen om wat voor jou belangrijk is te saboteren zodat je al je aandacht op hem zou richten.


#7. Je man is ontzettend jaloers

Narcisten beschikken over een flinke portie jaloezie. Ze willen beter, rijker en succesvoller zijn dan mensen in hun omgeving.

Maar ze beschikken nog over een gevaarlijker eigenschap: afgunst. Vanuit zijn superioriteitsgevoel wil de narcist bewijzen dat hij de beste is en gunt hij ook anderen geen succes. Dat is een heel kwaadaardige eigenschap vooral als je dag in dag uit te maken hebt met de narcist.

De jaloezie van je narcistische man kan ook op een andere manier tot uiting komen. Hij kan jaloers zijn op je vrienden, je familieleden en zelfs op jullie kinderen. Alle tijd die je met anderen doorbrengt is voor hem ‘verloren’ tijd want dan kan jij hem geen aandacht en bewondering geven.


#8. Hij maakt op zijn beurt ook jou jaloers

Je man staat op feestjes vaak te flirten met andere vrouwen. Dat vind jij natuurlijk verschrikkelijk want je ziet hem al vreemdgaan. Hoewel narcisten inderdaad niet de meest trouwe partners zijn bestaat er ook nog een andere reden waarom hij andere vrouwen probeert te verleiden.

Onderzoek heeft aangetoond dat narcisten bij hun partners heel bewust jaloezie opwekken. Grandioze narcisten doen dit vooral om macht en controle te verkrijgen over hun partner. Bij verborgen narcisten is dit ook een reden maar hier komen nog enkele belangrijke aspecten bij. Op deze manier willen ze wraak nemen op hun partner, de relatie testen en hun laag gevoel van eigenwaarde compenseren.

Het kan een heel confronterende ontdekking zijn als je beseft: mijn man is een narcist. Je ziet meteen een leven vol ellende voor je. Je twijfelt sterk of je op deze manier de rest van je leven wilt doorbrengen.

Je houdt van je partner maar tegelijkertijd besef je dat je jezelf helemaal kunt verliezen als je steeds moet toegeven aan als zijn verlangens. Hoe kun je hier een balans in vinden is een vraag die je je steeds vaker stelt.


Wat moet je doen als je partner een narcist is?

Mijn antwoord op deze vraag zal je misschien teleurstellen. Het is niet aan mij om je te zeggen wat je moet doen als je man een narcist is.

wat zou je moeten doen

Je kunt ervoor kiezen om te scheiden van de narcist, maar dat is misschien om bepaalde redenen niet wat je werkelijk wilt.

Kies je ervoor om samen te blijven met je narcistische man dan geef ik je graag enkele tips om de situatie draaglijker te maken. Ik antwoord je dan ook liever op de vraag: wat kùn je doen als je man een narcist is?


Wat kun je doen als je man een narcist is?

Om zo weinig mogelijk last te hebben van het gedrag van je narcistische man is het belangrijk dat je grip krijgt op zijn narcistisch gedrag.

Van daaruit kun je verder om het narcistische gedrag van je man te counteren.

Want het is waar: hoe beter je narcisme begrijpt, hoe beter je je kunt wapenen tegen narcistisch misbruik.

Je ziet er misschien tegenop om in de tegenaanval te gaan. Ik begrijp heel goed dat je je uitgeput voelt en dat je de energie niet hebt om er iets aan te doen.

Toch is dit belangrijk als je je leven weer in handen wilt nemen en je niet langer het gevoel wilt hebben dat je in je relatie op de tweede plaats komt.

Het besef ‘mijn man is een narcist’ hoeft niet te betekenen dat je leven een aaneenschakeling van ellendige momenten moet blijven.

Het is hierbij echter wel belangrijk dat je omgaan met een narcist op de juiste manier aanpakt. Hierbij kan ik je helpen!

Ik nodig je graag uit om eerst de gratis Narcisme Test te maken.

Zo krijg je een beter beeld van het narcistische gedrag van je man en welke invloed dit op je relatie en je leven heeft. Als je deze test hebt gemaakt krijg je direct de resultaten te zien.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>