13 Onmisbare Tips Bij Het Scheiden Van Een Narcist

Heb je een relatie met een narcist en wil je scheiden van een narcist?

Bereid je dan voor op een moeilijke periode.

Scheiden is op zichzelf al een moeilijk en emotioneel proces, maar wanneer je te maken hebt met een narcistische partner, wordt het nog ingewikkelder.

In dit artikel zullen we je begeleiden door de stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen en uiteindelijk je leven terug te krijgen na het doorbreken van de banden met een narcistische ex-partner.

Zoek je direct professionele hulp bij het scheiden van een narcist?

Klik hier voor toegang tot deskundige begeleiding en een ondersteunende gemeenschap die je helpt om door dit uitdagende proces te navigeren. 

Doel van dit artikel: Het doel van dit artikel is om mensen die een relatie hebben met een narcist en willen scheiden, te begeleiden en te informeren over de uitdagingen die ze kunnen tegenkomen. Het biedt praktische strategieën, tips en advies om zichzelf te beschermen en hun leven op te bouwen na het verbreken van de banden met een narcistische ex-partner.


De complexiteit van scheiden van een narcist

Scheiden van een narcist kan een emotioneel en mentaal uitputtend proces zijn. Slachtoffers van narcistisch misbruik krijgen vaak te maken met manipulatieve tactieken zoals gaslighting, waarbij de narcist zijn of haar partner laat twijfelen aan hun eigen realiteit en herinneringen. 

Daarnaast proberen narcisten vaak de controle te behouden door conflicten te escaleren en het scheidingsproces te verlengen. 

Het kan voelen alsof je verstrikt raakt in een web van leugens en valse beschuldigingen, wat de scheidingsprocedure alleen maar ingewikkelder en pijnlijker maakt.

Het is niet ongebruikelijk dat narcisten wraakzuchtig zijn en proberen hun ex-partner in een kwaad daglicht te stellen, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. 

In dit artikel zullen we praktische strategieën en tips bespreken om je te helpen navigeren door de uitdagingen van een scheiding van een narcist en je te ondersteunen in dit moeilijke proces.


Hoe reageert een narcist op een scheiding?

Een narcist kan op verschillende manieren reageren op een scheiding, afhankelijk van hun persoonlijkheid en de specifieke situatie. Enkele veelvoorkomende reacties zijn:

#1: Woede en wraakzucht

Narcisten kunnen boos worden wanneer ze geconfronteerd worden met een scheiding, omdat het hun gevoel van controle en superioriteit aantast. Ze kunnen proberen wraak te nemen op hun partner door het scheidingsproces moeilijk en pijnlijk te maken of door te proberen hun reputatie te beschadigen.


#2: Manipulatie

Een narcist kan manipulatieve tactieken gebruiken om hun partner te overtuigen om niet te scheiden of om de controle te behouden tijdens het scheidingsproces. Dit kan variëren van emotionele chantage en het gebruik van kinderen als pionnen tot het dreigen met financiële consequenties.


#3: Ontkenning en slachtofferschap

Ontkenning


Narcisten kunnen de verantwoordelijkheid voor het falen van het huwelijk ontkennen en zichzelf als slachtoffer afschilderen. Ze kunnen de schuld leggen bij hun partner of externe factoren, en sympathie zoeken bij anderen om hun eigen imago te beschermen.


#4: Vertragingstactieken

Om controle te behouden, kunnen narcisten het scheidingsproces vertragen door onredelijke eisen te stellen, belangrijke documenten achter te houden of juridische procedures te misbruiken.


Snelle verandering van ex-partner

 In sommige gevallen kan een narcist snel een nieuwe partner vinden en deze relatie openlijk tonen. Dit gedrag kan bedoeld zijn om hun ex-partner te kwetsen of om te laten zien dat ze snel verder zijn gegaan.

Het is belangrijk te beseffen dat elke narcist uniek is en dat hun reacties op een scheiding kunnen variëren. Het voorbereiden op mogelijke reacties en het opbouwen van een ondersteunend netwerk kan cruciaal zijn om veerkrachtig te blijven tijdens het scheidingsproces.


Scheiden van een narcist: waar moet je op letten?

Tip 1: Voorbereiden op de scheiding

Een scheiding heeft eigenlijk geen echte winnaars, maar alleen verliezers.

Maar met een beetje geluk is er een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheden en bezittingen.

Dit is niet het uitgangspunt van de narcist. De narcist ziet zichzelf als slachtoffer en jou als boosdoener.

De narcist is dus geenszins bereid om een middenweg te vinden.

Tijdens het scheiden van een narcist zullen de leugens en manipulaties door je narcistische ex-partner gewoon doorgaan, en heftiger dan ooit.


Financiële gegevens

Voordat je begint met het scheidingsproces, is het belangrijk om een grondig overzicht te hebben van de financiële situatie. Verzamel alle relevante documenten, zoals bankafschriften, loonstrookjes, belastingaangiften, hypotheekgegevens en informatie over gezamenlijke en individuele bezittingen en schulden.

Het is raadzaam om kopieën van deze documenten te maken en ze op een veilige plaats te bewaren, bij voorkeur buiten het huis. Dit zal je helpen om beter voorbereid te zijn op de financiële aspecten van de scheiding. Ook om eventuele onjuiste beweringen van je narcistische partner te weerleggen.


Tip 2: communiceer op de juiste manier

Communicatie met een narcist kan vaak moeilijk en verwarrend zijn. Om jezelf te beschermen en je zaak te versterken, is het essentieel om een gedetailleerd archief bij te houden van alle communicatie met je partner.

goede communicatie

Bewaar e-mails, tekstberichten, voicemails en andere vormen van correspondentie die relevant kunnen zijn voor de scheiding. 

Neem indien mogelijk ook notities over mondelinge gesprekken en confrontaties, inclusief de datum, tijd, locatie en de belangrijkste punten van het gesprek.

Door een duidelijk beeld te hebben van de communicatiepatronen, kun je niet alleen onjuiste beweringen weerleggen, maar ook aantonen hoe je narcistische partner probeert het scheidingsproces te manipuleren.

Het spel dat de narcist al jaren speelt, is het spel van macht, winnen, erkenning en beter zijn dan de rest.

Dit spel zal je narcistische ex-partner door blijven spelen, ook in de rechtbank.

Je narcistische ex-partner is in staat om veel bezwaren in te dienen, valse en niet relevante beschuldigingen te maken aan jouw adres, tijd te verspillen en er alles aan doen om jou af te beelden als een nalatige ouder.

Het doel van je ex-partner is om jou onder druk te zetten zodat je de strijd opgeeft.


Tip 3: Vind steungroepen en online forum

Het omgaan met een scheiding van een narcist kan een eenzame en overweldigende ervaring zijn. Het is cruciaal om een ondersteunend netwerk op te bouwen dat je kan helpen door deze moeilijke tijd heen te komen.

 Steungroepen en online forums kunnen een geweldige bron van steun en informatie zijn, waar je in contact kunt komen met anderen die soortgelijke ervaringen hebben gehad. Hier kun je je verhaal delen, advies krijgen en leren van de ervaringen van anderen. 

Een uitstekend voorbeeld van een dergelijk platform is het besloten lotgenotenforum dat onderdeel uitmaakt van de 'Narcist de Baas' methode. Dit forum biedt een veilige en vertrouwelijke omgeving waar je openlijk kunt praten over je ervaringen, zonder angst voor vergelding of beoordeling. 

De leden van dit forum begrijpen wat je doormaakt en kunnen waardevolle inzichten en praktische tips bieden om je te helpen navigeren door het scheidingsproces en je leven daarna opnieuw op te bouwen. 

Door je aan te sluiten bij het 'Narcist de Baas' lotgenotenforum, sta je er niet alleen voor en heb je een sterke gemeenschap achter je die je helpt om te herstellen en je leven terug te krijgen.


Tip 4: Houd rekening met vertragingstechnieken

Tijdens het scheidingsproces kunnen narcisten verschillende vertragingstactieken gebruiken om het proces te rekken en de controle te behouden.

Ze kunnen bijvoorbeeld weigeren om informatie te verstrekken, onredelijke eisen stellen of juridische procedures misbruiken. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze tactieken en voorbereid te zijn op de mogelijkheid dat het scheidingsproces langer kan duren dan je zou willen.

De narcist gebruikt ook de rechtszaak, advocaten, bezwaren en moeilijkheden om zijn/haar macht en controle op je uit te blijven oefenen.

Dit betekent helaas ook dat het de narcist niet kan schelen hoe lang het afronden en regelen van de scheiding duurt.

Jij wilt dit proces waarschijnlijk zo snel mogelijk oplossen en achter je laten, maar voor de narcist is dit een manier om je binnen zijn/haar invloedzone te houden.


Tip 5: Het belang van geduld en veerkracht

Gedurende het scheidingsproces van een narcist is het cruciaal om geduld en veerkracht te cultiveren. De vele obstakels en uitdagingen kunnen emotioneel uitputtend zijn.

Door veerkrachtig te blijven en je geduld te bewaren, kun je jezelf beter beschermen en in een sterkere positie verkeren om een eerlijke uitkomst te bereiken. Zorg voor je mentale en fysieke gezondheid en omring jezelf met een ondersteunend netwerk.


Tip 6: Effectieve communicatie met een narcist

Om effectief te communiceren met een narcist, is het belangrijk om je emoties onder controle te houden en je te concentreren op de feiten. Probeer niet in te gaan op provocaties en vermijd het uitwisselen van beschuldigingen.

Communiceer op een duidelijke, beknopte en assertieve manier, en leg indien mogelijk de nadruk op het belang van het kind of de kinderen. Overweeg om te communiceren via e-mail of een co-ouderschap-app om schriftelijke communicatie bij te houden en om te voorkomen dat je wordt meegesleept in emotionele gesprekken.

Houd rekening met een strategie die de narcist voert tijdens de scheiding.

Naar de rechtbank gaan betekent dat de rechter beslist.

Dit is een comfortabele manier voor de narcist, omdat dit betekent dat de narcist geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor de uitkomt, vooral wanneer de narcist verliest.

Dit klinkt paradoxaal, maar het afstaan van de controle geeft de narcist de illusie dat hij/zij de controle behoudt.


Tip 7: De narcist zal bezwaar maken

De narcist zal zoveel mogelijk tijd willen winnen.


Bereid je dus voor op een lange duur, bezwaren en verzoeken die het gehele proces vertragen.

Scheiden van een narcist zal heel veel tijd in beslag nemen.

De narcist zal zichzelf altijd presenteren als slachtoffer, en zal dit desnoods met leugens en manipulaties onderstrepen, ook wanneer de argumenten totaal niet relevant zijn.

De narcist voedt zichzelf hiermee. Dit zijn zijn/haar strategie, en het is aan jou om de bezwaren, leugens en verzoeken te weerleggen of te blokkeren.

Tip 8: Je ex-partner zal weigeren te onderhouden of te schikken

Tijd is een van de pijlen op de boog van je narcistische ex-partner. Scheiden van een narcist zal heel lang duren.

Dit is een spel voor de narcist, en het doel is om jou te breken. Je ex-partner gebruikt tijd dus als wapen.

Ze zullen zeer lage voorstellen geven en voorstellen die totaal waanzin zijn.

Of ze reageren niet op alle aspecten van een voorstel tot onderhandeling. Je ex-partner zal niet zoeken naar een middenweg.

scheiden van een narcist

Waarschijnlijk ziet de narcist de gehele scheidingsprocedure als een soort noodzakelijke drempel, maar een drempel die hij/zij zal overwinnen.

Lees ook: 10 cruciale tips voor een relatie met een narcistische (ex-)partner


Tip 9: Je ex-partner zal je zwart maken

Je partner zal met alles gooien om jou zwart te maken, het papierwerk te vergroten, de kosten te verhogen en de tijd te verlengen. Na een tijdje zal niks je meer verbazen.

Dit is onderdeel van het gebrek aan empathie van de narcist, het gebrek in het inzien van de consequenties en het diepe verlangen om te winnen. Allemaal kenmerken van een narcist.

Ook tegenover je vrienden, familie, kinderen en collega’s zal je ex-partner jou zwart maken.

Het doel is om jouw schade aan te brengen, zowel reputatieschade, emotionele schade als sociale schade.


Tip 10: Co-ouderschap versus parallel ouderschap

Wanneer er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, kan het co-ouderschap met een narcistische ex-partner zeer uitdagend zijn.

Co-ouderschap vereist samenwerking en effectieve communicatie, wat vaak ontbreekt bij narcisten. In dit geval kan parallel ouderschap een alternatief zijn. 

Bij parallel ouderschap houden beide ouders zich bezig met het opvoeden van hun kinderen, maar doen dit onafhankelijk van elkaar en met minimale communicatie tussen hen. Dit kan helpen om conflicten te verminderen en een stabielere omgeving voor de kinderen te creëren.


Tip 11: Zorg ervoor dat je advocaat op de hoogte is van de situatie

Het is niet altijd direct duidelijk dat je ex-partner een narcist is. Informeer je advocaat dus direct hierover.

Dan kan je advocaat proactief zijn in het dwarsbomen van en de omgang met je narcistische ex-partner.


Tip 12: Het opbouwen van een ondersteunend netwerk

Een sterk ondersteunend netwerk is cruciaal tijdens een scheiding, vooral wanneer je te maken hebt met een narcistische ex-partner.

Familie en vrienden kunnen een belangrijke bron van emotionele steun en praktische hulp zijn. Wees niet bang om hen te vertellen wat je doormaakt en om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt.

Daarnaast kunnen steungroepen en online forums, zoals eerder besproken, je in contact brengen met anderen die soortgelijke ervaringen hebben gehad.

Door je verhaal te delen en van anderen te leren, kun je je minder geïsoleerd voelen en waardevolle inzichten opdoen over hoe je het beste met je situatie kunt omgaan.

Het opbouwen van een ondersteunend netwerk helpt je niet alleen tijdens het scheidingsproces, maar ook bij het herstellen en opnieuw opbouwen van je leven daarna.


Tip 13: Het belang van zelfzorg tijdens het scheidingsproces

Het doel van je narcistische ex-partner is om jou te breken, zodat je ex-partner wint.

Scheiden van een narcist kan een enorme impact hebben op je fysieke gezondheid. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze impact en stappen te ondernemen om goed voor je lichaam te zorgen.

Zorg voor een gezond en evenwichtig dieet, blijf regelmatig bewegen en zorg voor voldoende rust en slaap. 

Door je fysieke gezondheid te onderhouden, ben je beter in staat om de uitdagingen van het scheidingsproces aan te gaan en veerkrachtig te blijven.

Val dus niet in zijn/haar valkuilen, want dit zal schade aanbrengen aan jouw positie in de scheidingsprocedure.

Stuur dus geen boze berichten, ga niet schreeuwen, toon geen onmacht en ga niet dreigen of intimideren.

Al deze acties zullen vrijwel zeker tegen je worden gebruikt door je narcistische ex-partner.

Realiseer je dat je ex het verhaal wil beheersen om zijn/haar eigen zelfrespect te behouden.

Hij/zij zal daarom alles aangrijpen om zichzelf als slachtoffer te zien en ook zo af te beelden.

Hij zal nergens voor terugdeinzen. Hij/zij zal dit dus ook gebruiken om je vrienden, familie en kinderen te overtuigen dat je ex het slachtoffer is en om jou te breken.

Zoek je hulp bij het scheiden van een narcist?

Zoek je hulp bij het scheiden van een narcist? De 'Narcist de Baas' methode biedt ondersteuning, inzichten en tools om je door dit proces te leiden. Dit programma omvat toegang tot het besloten lotgenotenforum en professioneel advies van experts in narcisme en scheiding.

Klik hier voor meer informatie en ontdek hoe de 'Narcist de Baas' methode je kan helpen bij het navigeren door het scheidingsproces en het terugnemen van de controle over je leven. 

Investeer in jezelf en neem de controle over je leven terug. Klik op de onderstaande link om je aan te melden en begin aan je reis naar herstel en een gelukkig leven zonder narcistische invloed

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Als de narcist dreigt terugdreiden heb ik al gehoord en tot nu toe ook al succesvol toegepast. Je dreiging moet wel zeer overtuigend overkomen

  • Beste Sunny,

   Dat kan inderdaad ook goed helpen. Fijn dat dit voor jou zo het geval is 🙂

   Ook veel sterkte voor jou toegewenst!

   Liefs,
   Vera

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >