Gedumpt Door een Narcist? 6 Tips Hoe Ermee Om te Gaan

Je was ervan overtuigd dat jij en je partner samen hoorden.

Het ene moment was je nog alles wat je dacht dat je partner wilde en het volgende moment sta je alleen.

Iedereen die een relatiebreuk te verwerken krijgt voelt zich teleurgesteld en ‘aan de kant gezet’.

Als je echter wordt gedumpt door een narcist is dit gevoel nog eens zoveel sterker.

Maar waarom is dat zo en hoe kun je een relatiebreuk met een narcist het beste verwerken?

Om je te helpen krijg je in dit artikel 6 tips hoe ermee om te gaan als je gedumpt wordt een narcist.

Doel van dit artikel: met dit artikel wil ik je wat meer uitleg geven waarom je het zo moeilijk kunt hebben als je gedumpt werd door een narcist. Je komt ook te weten hoe je hier het beste mee omgaat.


Waarom is het zo pijnlijk om gedumpt te worden door een narcist?

Volgens dokter Judith Orloff, psychiater verbonden aan de afdeling klinische psychiatrie van de Universiteit van Californië zijn narcisten erg goed in jou het gevoel geven dat je het middelpunt van het universum bent.

Als ze je echter niet meer kunnen ‘gebruiken’ hebben ze geen moeite om je zomaar aan de kant te schuiven. En dat doet natuurlijk veel pijn…

Het voelt heel moeilijk om door een narcist gedumpt te worden omdat ze zo ‘verslavend’ zijn. Ze zijn charmant en kunnen zich heel authentiek voordoen.

Vooral in het begin van een relatie geeft een narcist je het gevoel dat je hun hele wereld bent. Ze overladen je met aandacht en complimenten en dat voelt goed. De aandacht die ze je geven is verslavend.

Vrouw lachend tegenover man

Na verloop van tijd echter neemt deze positieve aandacht af. Heel langzaam – zelfs zonder dat je het merkt - stelt een narcist zichzelf in de belangstelling.

Plots is die positieve aandacht zo afgenomen dat je al gelukkig bent als je niet bekritiseerd wordt.


Gaslighting

Gedumpt door een narcist? Pas op voor gaslighting! Deze techniek om iemands zelfvertrouwen aan te tasten wordt heel vaak door narcisten toegepast en heeft zelfs een naam: gaslichting.

Je verwachtingen zowel over je partner als over jezelf zijn zo bijgesteld dat je gewoon aanvaardt hoe je narcistische partner je behandelt.

Twee vrouwen praten samen over gaslighting

De typische kenmerken van een narcist zijn niet altijd meteen duidelijk. Deze komen vaak pas na een hele tijd aan de oppervlakte.

Een narcist is immers een grootmeester in zichzelf anders voordoen dan hij werkelijk is.

En dan is het voor jou ‘te laat’. Je hebt je al helemaal laten inpalmen. Je bent verslaafd aan de persoon wie hij in het begin van jullie relatie was.

Ook al besef je heel goed dat er iets niet klopt, toch wil je je partner niet kwijt. Je komt in een heel verwarrende situatie terecht…

Man die met zijn handen in zijn haren zit door zijn narcistische partner

Wat alles nog ingewikkelder maakt is dat wanneer je partner je heeft gedumpt je denkt dat hij zal veranderen.

Je bent ervan overtuigd dat je partner in een volgende relatie een beter mens zal zijn.

Deze angst is heel begrijpelijk want narcisten gaan inderdaad vaak meteen een nieuwe relatie aan.

Voor hen zijn relaties immers oppervlakkig. Op sociale media scheppen ze er graag over op waardoor je nog meer pijn ervaart en je nog meer in de steek gelaten voelt.

Narcist typt op laptop op sociale media

Hoovering en love bombing

Wat ook zo verwarrend is en wat ervoor zorgt dat je telkens weer voor je narcistische partner valt is dat hij op een gegeven moment gaat ‘hooveren’.

Je ex-partner manipuleert je door jou naar zich toe te zuigen. "Schat, ik mis je. Ik realiseerde me niet hoe goed ik het had met jou."

"Als ik had geweten wat een geschenk je voor me was, had ik je nooit laten gaan.” Een tweede manipulatieve poging tot love bombing.

Love geschreven op een envelop

Wat te doen als je gedumpt wordt door een narcist? 6 Tips

Het is normaal om veel verdriet te hebben na een relatiebreuk met een narcist.

Daarom zal ik ook niet beweren dat je opgelucht moet zijn dat een narcist je heeft gedumpt. Je hield van deze persoon hoe moeilijk jullie relatie ook was en hoe zeer je zelfvertrouwen er door werd aangetast.

Ik wil echter wel dat je even stilstaat bij het volgende: de persoon die je mist is niet de echte persoon wie jij dacht dat hij was.

Man die een papier voor zijn gezicht houdt en zich voordoet als een ander

Je mist een fantasie van wat je wilde dat deze persoon zou zijn. Als een narcist je dumpt dan is het beter om in de realiteit te leven dan je leven lang slecht behandeld te worden.

Een van de gedachten die je kan helpen om deze pijn wat draaglijker te maken is jezelf er aan herinneren dat elke dag zonder narcist een goede dag is.

In het begin zal dit moeilijk zijn maar langzaam zul je gaan inzien dat dit een eerste stap is naar een nieuw en bevrijdend leven.

Man met handen omhoog op een berg

1. Geef een narcist geen aandacht meer

Net zoals jij ‘verslaafd’ bent aan de aanvankelijke aandacht van je narcistische partner is ook hij verslaafd aan bepaalde aspecten van jullie relatie.

Een narcist is verslaafd aan jouw bewondering, de troon waar jij hem op geplaatst hebt. Hij is verslaafd aan de belangrijkste persoon te zijn voor jou, aan het gevoel van overwinning en aan jouw aandacht. Narcisten willen dat je hun ego voedt en door hun manipulatieve gedrag slagen ze hier ook in.

Man met touwtjes in zijn handen

Vermijd daarom alle contact met je ex-partner.

Zelfs na een narcist jou heeft gedumpt zal hij bij jou nog steeds bevestiging zoeken.

Laat je hiertoe niet verleiden en probeer zonder enige emotie te reageren op zijn toenaderingspogingen.


2. Beschouw gedumpt worden door een narcist als een ‘wake up’ call

Eerder had ik het al over alle dingen waar een narcist aan verslaafd is. En eigen aan een verslaving is dat je er telkens meer van wilt om je beter te voelen. Dat is ook zo met een narcist. Hij zal meer aandacht, bewondering en bevestiging willen en om dit te bereiken zal hij steeds een stapje verder gaan.

Wake up call ahead geschreven op een verkeersbord

Besef heel goed dat jij dat op een bepaald ogenblik toch niet had kunnen geven wat hij wilde zonder er aan onderuit te gaan. Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde zouden op een gegeven ogenblik helemaal verdwenen zijn.


3. Praat over je relatiebreuk

Heb je een relatiebreuk doorgemaakt dan weet je vast hoe goed het kan doen om erover te praten.

Doe dit ook. Maar doe dit niet met iedereen!

Twee meiden die samen praten met koffie

Wees voorzichtig met gemeenschappelijke kennissen of vrienden. Narcisten zijn namelijk heel goed in mensen tegen elkaar opzetten.

Praat met goede vrienden of familieleden. Vertel hen over je ervaringen en hoe moeilijk je het hebt.

Je pijn delen met mensen die om je geven sterkt je in verdriet en teleurstelling.

Het is goed om alles van je af te praten want emotionele mishandeling door een narcist kan leiden tot angst of depressie.

Praten is een belangrijk deel van je herstelproces.


4. Werk aan jezelf en hou meer dan ooit van jezelf

Na een relatie met een narcist ben je niet meer gewend om je op jezelf te focussen. Alle aandacht ging immers uit naar je partner.

Waar word jij gelukkig van? Een voor jou ongetwijfeld moeilijke vraag om te beantwoorden als je al die tijd iemand anders op de eerste plaats hebt gezet.

Weet je wat je blij maakt? Goed! Doe het en doe het zo vaak mogelijk.

Lachende vrouw in een veld met bloemen

Weet je helemaal niet meer wat je echt gelukkig maakt? Probeer dingen te doen die je creativiteit een boost geven. Een nieuwe hobby kan een passie worden en als je gepassioneerd bezig bent met iets verdwijnen verdriet en negatieve gevoelens op de achtergrond.


5. Ontmoet andere mensen

Heb je het moeilijk om alleen te zijn onderneem dan activiteiten om andere mensen te leren kennen.

Probeer af te kicken van je narcistische relatie en misschien vind je wel iemand die jou op de eerste plaats zet.

Mensen die elkaar ontmoeten en samen praten

6. Verlies jezelf niet in je verdriet

Bij een relatiebreuk steken allerlei emoties de kop op: verdriet, teleurstelling, het gevoel dat het niet goed genoeg bent, onzekerheid, …

Hoeveel pijn je ook ervaart, probeer jezelf niet te verliezen in deze negatieve emoties. Emoties komen en gaan. Ooit maakt verdriet plaats voor vreugde en teleurstelling voor berusting.

Je stelt jezelf waarschijnlijk heel wat vragen als je gedumpt werd door een narcist. Ik wil je graag helpen door enkele van deze vragen te beantwoorden.

Droevige vrouw die uit het raam kijkt

Heeft een narcist ooit spijt?

Een narcist voelt zelden of nooit spijt als hij jou heeft gedumpt. Wat hij wel kan voelen is schaamte vooral wanneer jij na de breuk hem geen aandacht meer schenkt.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat hij ‘betrapt’ werd en zijn ego hierdoor werd gekrenkt.

Hij zal echter wel laten uitschijnen dat hij spijt heeft.

Trap niet in deze val!

Lees ook: Zo ga je om met narcistische triangulatie

Narcist die grijnst

Hij erkent hiermee niet dat hij fout was of dat hij jouw heeft gekwetst. Hij plaatst zichzelf alleen maar in een slachtofferrol.


Kan een narcist mij missen?

Misschien vraag je je af of je ex-partner jou net zo hard mist als jij hem of haar? Wanneer jij je dit afvraagt projecteer je je eigen gevoelens op je ex-partner. Onthoud vooral goed dat een narcist niet denkt zoals jij.

Hij zal wel proberen om nog steeds grip op jou te krijgen met uitspraken zoals: “Ik mis je.” Niet omdat hij jou echt mist, maar omdat hij zichzelf zo belangrijk vindt.

Portret van een narcistische vrouw bij paarse bloemen

Wat moet je doen als jouw narcistische ex-partner terug wil komen? Klik hier en kom het te weten.


Hoe kiest een narcist zijn slachtoffer?

Een veel voorkomende misvatting is dat narcisten vooral zwakke partners zoeken omdat ze die makkelijk kunnen manipuleren.

Maar een zwak persoon streelt helemaal het ego niet van een narcist. Narcisten willen net iemand die sterk is en die talenten of eigenschappen heeft die ze bewonderen.

Als ze sterke personen na verloop van tijd kunnen neerhalen hebben ze namelijk meer bereikt.

Een narcist valt vooral op iemand:

  • Die op de een of andere manier indrukwekkend is.
  • Die hem of haar een goed gevoel geeft over zichzelf.
  • Waar zijn of haar vrienden bewondering voor hebben.
  • Die zijn of haar gebreken over het hoofd ziet en niet geneigd is hem of haar te verlaten bij narcistisch misbruik.
Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>