Misschien heb je het zelf al meegemaakt: een narcistische ex-partner die weer contact met je opneemt en stel je jezelf de vraag: “Komt een narcist altijd terug?”
Het gebeurt inderdaad heel vaak dat een narcistische ex-partner weer contact opneemt. Waarom? Omdat hij of zij van je houdt en jullie relatie weer een eerlijke kans willen geven?
Vergeet het maar!
Een narcist komt altijd terug om heel andere redenen. Wil je weten wat deze zijn en wat je kunt doen om erger te voorkomen? Lees dan snel verder.
Doel van dit artikel: In dit artikel kom je te weten waarom een narcist altijd bij jou terugkomt. Je leert ook hoe je het beste reageert op zijn of haar pogingen om weer deel uit te maken van je leven.
Hoe zit een narcist in elkaar?
Om te begrijpen waarom narcisten steeds terugkomen is het belangrijk om te weten hoe narcisten precies in elkaar zitten en wat de typische kenmerken van narcisten zijn.
Hoewel narcisten vol lijken van zichzelf hebben zij vaak een laag gevoel van eigenwaarde. Dit wordt bevestigd door een studie die werd gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift ‘Personality and Individual Differences’.
Mary Kowalchyk, auteur van het betreffende artikel en coördinator klinisch onderzoek bij ‘Icahn School of Medicine at Mount Sinai’ stelt dat typisch narcistisch gedrag eigenlijk een manier is om een laag gevoel van eigenwaarde te overwinnen en te verdoezelen.
Herinner je je nog de chocolade paashazen die je als kind met Pasen kreeg? Of misschien ben je er nog steeds dol op…
Zo’n glanzende chocolade paashaas ziet er prachtig uit aan de buitenkant. Na een hap echter merk je al hoe hol zo’n paashaas is aan de binnenkant. Bovendien zijn ze erg kwetsbaar. Na de eerste hap valt zo’n prachtige paashaas vaak helemaal uiteen in talloze gewone stukjes chocolade.
Wel, zo is het precies met narcisten: mooi aan de buitenkant, hol aan de binnenkant en bijzonder kwetsbaar.
Narcisten focussen zich vaak op hoe jij je gedraagt omdat ze bang zijn gekleineerd te zullen worden. Zodra ze een verandering in je gedrag of zelfs een verandering in je stem opmerken gaan ze twijfelen aan zichzelf.
Om onzekere gevoelens over zichzelf te compenseren willen narcisten zoveel mogelijk bevestiging krijgen.

Hoe doen ze dit?
Een narcist heeft constant deze aanvoer nodig om zich goed te voelen over zichzelf.
Als een narcist merkt dat hij niet voldoende aanvoer krijgt kan hij deze op heel gemene manieren zoeken.

Vaak uit zich dit in manipulatie, vernedering, intimidatie of gaslighting.
Hoe angstiger en geïntimideerd jij je als partner voelt, hoe groter de kans immers dat je zult toegeven aan de constante behoefte aan narcistische voorraad van je partner.
Tot zover – in het kort – wat een narcist beweegt om je te manipuleren, te vernederen, te intimideren en je slecht te behandelen.
Als je je relatie met een narcistische partner hebt verbroken dan voel je je vast vrijer en opgelucht dat je er niet langer het slachtoffer van bent. Oef… eindelijk innerlijke rust.

Maar plots – net als jij je leven weer wat onder controle krijgt - … een berichtje van je ex. Je weet niet goed wat je ermee moet …
Enerzijds voel je je opgelaten. “Denkt hij nog aan mij? Hé, wat fijn!”
Anderzijds denk je aan alles wat je met je ex-partner hebt doorgemaakt en dat geeft je een pijnlijk gevoel.
Laat me eerst en vooral duidelijk stellen dat als je narcistische ex-partner weer contact met je opneemt hij helemaal niet stilstaat bij jouw gevoelens. Een narcist kent immers helemaal geen empathie.
Bij jou terugkomen doet een narcist enkel en alleen omwille van zichzelf. Lees hier wat een narcist doet als je hem of haar negeert.
Waarom zoekt een narcist weer contact?
Je kunt het een beetje vergelijken met een aasgier die probeert kleine stukjes van een karkas te plukken.
Op een gegeven ogenblik ziet de gier een ander skelet waar nog wat stukjes vlees aan hangen en hij haast zich om ook deze eraf te plukken zonder dat hij het andere karkas uit het oog verliest.
Lees ook: Wanneer stopt een narcist met stalken?

Het gaat helemaal niet om jou als je ex-partner bij jou terugkomt. Het gaat om hem of haar net zoals dat tijdens jullie relatie het geval was.
Je narcistische partner komt terug bij jou omdat hij wil nagaan of er nog ‘voorraad’ is.
Ergens is je ex-partner bang dat jij hem niet met open armen zult ontvangen en daarom zal hij een van zijn andere manipulatietechnieken bovenhalen, namelijk hoovering.
Lees ook ons artikel 'Wat Is een Narcist? De Ware Betekenis Onthuld + 4 Tips'.
3 Redenen waarom een narcist altijd terugkomt en contact zoekt
Een narcist treurt niet om een gebroken relatie en voelt zelden spijt.

Maar waarom komt hij of zij dan terug vraag je je nu vast af. Waarom zoekt een narcist weer contact?
De redenen hiervoor wil ik graag even met je doornemen.
Reden 1: Omdat een narcist aanvoer nodig heeft
Tijdens jullie relatie ging het voor je partner eigenlijk helemaal niet om jou. Je partner had jou nodig voor een constante narcistische aanvoer in de vorm van aandacht, complimenten, bevestiging, enz…
Voor je partner was het belangrijk om te horen en bevestigd te krijgen hoe ‘geweldig’ hij wel was. Omdat jij je vaak niet op je gemak voelde door de verschillende manipulatietechnieken die je partner gebruikte gaf je hem deze voorraad ook. Dit kan leiden tot trauma binding.

Als hij deze bevestiging niet meer van jou krijgt of als hij deze niet voldoende vindt gaat hij op zoek naar een ander ‘slachtoffer’. Iemand met meer prestige, die er beter uitziet, die meer heeft te bieden, enz…
Toch kan hij jou niet helemaal loslaten want hij wil zoveel mogelijk aanbod en hij weet dat hij dit bij jou ook kan krijgen.
Reden 2: Omdat een narcist controle over jou wilt uitoefenen
Ooit al eens getreiterd, achtervolgd of geprovoceerd geweest door je ex-partner?
Veel narcisten stalken hun ex-partner weken, maanden en zelfs jaren nadat de relatie werd beëindigd.

Vooral als jij degene bent die een punt heeft gezet achter de relatie of als je narcistische ex-partner merkt dat je verder gaat met je leven kun je hier het slachtoffer van worden.
Dit bedreigt immers het gevoel van controle dat je ex-partner ooit over jou had.
Hiermee laat je ex-partner je weten dat hij je niet vergeten is, dat hij je nog steeds in de gaten houdt.
“Denk maar niet dat je gewoon kunt doorgaan met je leven!”, is een vaak gehoorde bedreiging van een narcistische ex-partner.
Angstaanjagend! Dat weet je vast als je dit ooit zelf hebt meegemaakt.

Een narcist komt altijd terug als hij voelt dat hij de controle die hij ooit over je had dreigt kwijt te geraken.
Je had zo gehoopt dat je van hem en de controle die hij uitoefende verlost was maar … daar staat hij telkens weer opnieuw.
Als je narcistische ex-partner je blijft stalken en als jij de kracht vindt om je hierdoor niet te laten intimideren dan is dit een goed teken. Dat betekent immers dat je ex-partner weet dat hij of zij niet langer macht kan uitoefenen op jou.
Reden 3: Omdat een narcist jou wil straffen
Een laatste reden waarom een narcist kan terugkomen is om je te straffen.
“Hoe durf je verder te gaan zonder mij?"
"Hoe durf je afscheid van mij te nemen?”
Zelfs al ben jij gedumpt door je narcistische ex-partner toch kun je met dergelijk uitspraken geconfronteerd worden.

Omdat je ex-partner merkt dat je doorgaat met je leven – of misschien wel een nieuwe liefde hebt gevonden – gebruikt hij deze manipulatietechniek om je als het ware te straffen.
Maar waarom is een narcist zo gefocust op straffen?
Als jij doorgaat met jouw leven dan beseft een narcist heel goed dat je niet langer ‘in de ban bent’ van hem. Dat hij of zij niet langer het middelpunt van jouw bestaan is.
Door zelf je leven in handen te nemen heb je zijn of haar ego behoorlijk gekneusd. Hij heeft niet langer invloed op jou en dat is voor een narcist onaanvaardbaar.

Een narcist wil je straffen omdat jij niet langer de trofee bent waarvoor hij of zij zo hard heeft gejaagd.
Hoe harder hij dit beseft hoe meer redenen hij zal vinden om steeds bij jou terug te komen.
Ik hoop dat je nu heel goed begrijpt waarom een narcist altijd terugkomt. Ik hoop nog meer dat je begrijpt dat als je ex-partner bij jou terug wilt komen het helemaal niet om jou gaat. Een narcist komt altijd terug uit eigenbelang.
Ik begrijp heel goed dat als je je in deze situatie bevindt je je afvraagt wanneer een narcist je eindelijk met rust laat en hoe je hierop het beste reageert.

Daarom ga ik hier graag wat dieper op in.
Hoe kun je vermijden dat een narcist bij jou terugkomt?
Tip 1: Geef jezelf nooit de schuld
Nu je je ex duidelijk kunt zien als de narcist die ze waren en je herkent hoe ongezond die patronen waren waar je al die tijd aan meedeed, schaam je je waarschijnlijk voor wat er gebeurd is...
Je vraagt je misschien af hoe je zo 'naïef', 'dom' of 'goedgelovig' kunt zijn. Je kunt je vooral schamen als je bij familie of vrienden bent die het al van verre zagen aankomen.

Narcisten zijn experts in verleiding, en jij bent ook maar een mens.
Alleen omdat ze je als afval behandelen, wil nog niet zeggen dat het gemakkelijk is om over een narcist heen te komen. In feite is dit soort uiteenvallen vaak een van de moeilijkste om verder te gaan.
Je voelt je op en neer, keer op keer - het is net zo'n achtbaan als je relatie zelf. Dus hier is precies hoe je voor eens en voor altijd over een narcist heen kunt komen.
Trap er niet in. Herinner jezelf er keer op keer aan waarom je bent vertrokken om te voorkomen dat je gemanipuleerd wordt door je narcistische ex of, erger nog, dat je weer met ze uitgaat.

De beste manier om dit te doen is om geen contact te hebben.
Tip 2: Vind manieren om met je angsten om te gaan
Je narcist heeft je waarschijnlijk maanden of jaren op scherp gehouden en je zenuwstelsel schiet waarschijnlijk nog steeds in die richting.
Weggaan kan ook leiden tot nieuwe spanningen of angsten, waardoor je angst nog erger wordt. Bovendien is seks gestopt, dus je hebt niet de dopamine en oxytocine die hielpen om je hoofd boven water te houden.
Lange, langzame diepe ademhaling, yoga, dansen, zwemmen en andere vormen van lichaamsbeweging. Doe elke dag iets, elke keer dat je het nodig hebt.

Tip 3: Stop met terugkijken
Als je voor langere tijd bij je narcist bent gebleven, kijk je misschien terug en vraag je je af waarom je zoveel tijd aan hem hebt verspild.
En als je een hoop schulden voor hen hebt opgebouwd of hun kinderen hebt gekregen, heb je veel meer dan verspilde tijd op je bord.
Het belangrijkste is dat je eruit bent gekomen. Probeer te stoppen met achterom te kijken en je blik gericht te houden op je vrijheid en de toekomst.

Tip 4: Focus op zelfliefde
Aangezien een van de strategieën van de narcist is om anderen naar beneden te halen om zichzelf te verbeteren, is het onwaarschijnlijk dat je ooit complimenten, steun of waardering hebt gehoord toen de verleidingsfase voorbij was.
Het kan ook zijn dat je te maken hebt gehad met verbaal geweld. Narcisten willen dat je onzeker blijft, dus zeker zijn van jezelf is op dit moment vreemd terrein voor jou. Je hebt misschien ook het vertrouwen in je eigen oordeel verloren als gevolg van zo lang gaslighten.
Onderstaande video is van Caitlyn Roux die bij TEDxYouth vertelt over zelfliefde.
Waar te beginnen met genezen van dit alles?
Ga er nooit vanuit dat je narcistische ex-partner helemaal uit je leven verdwenen is.
Hij of zij kan altijd weer bij je terugkomen omdat hij narcistische voorraad nodig heeft, omdat hij controle over jou wil uitoefenen of om je – in zijn ogen althans – te straffen.
Niet omdat hij van je houdt. Onthoud dit goed! Het gaat helemaal niet om jou het gaat om hem of haar.
Je hebt het zo’n beetje gehad met je narcistische partner die zich telkens weer komt verontschuldigen of die overal opduikt waar jij ook bent. De talloze berichtjes maken je gek en je telefoon heb je hierdoor al op stille modus gezet.

Waarschijnlijk vraag je je af wat je het beste kunt doen in deze situatie en hoe je het beste reageert op de talloze hoovering pogingen van je ex.
Het antwoord is eenvoudiger dan je misschien denkt: reageer nooit en te nimmer!
Beschouw je narcistische ex-partner als een vreemde. Laat zijn of haar pogingen om weer bij jou terug te komen van je afglijden als water van een eend.
Je bent er eindelijk – waarschijnlijk na een heel moeilijke periode – in geslaagd om je los te maken van deze toxische persoon. Kijk niet terug.
Trap niet in de val. Als je een keer toegeeft zal je narcistische ex-partner keer op keer weer bij je terugkomen en misbruik van je maken.

Hoovering als manipulatietechniek
Verdiep je in de hoovering technieken die narcisten gebruiken om bij jou terug te komen zodat je deze tijdig kunt herkennen.
Als jij niet reageert op de hoovering pogingen van je ex-partner laat je zien dat je emotioneel veel sterker bent geworden. Je bent niet langer het slachtoffer van jouw narcistische ex-partner.
Je ex-partner helemaal uit je leven verwijderen is de beste manier om te voorkomen dat hij of zij bij jou terugkomt. Letterlijk: geen contact!

Helaas is dit praktisch niet altijd mogelijk. Misschien moeten jullie nog contact houden omwille van de kinderen of een gezamenlijke eigendom.
Als de ‘no contact’ regel omwille van welke reden dan ook niet mogelijk is, maak jezelf dan zo oninteressant mogelijk.
Eenmaal een narcist voelt dat je niet meer in zijn val trapt zul je ook niet langer meer interessant zijn voor hem.
Als je volhoudt zal hij beseffen dat hij jou niet langer kan gebruiken om zijn narcistische behoeften te bevredigen en zal hij waarschijnlijk snel op zoek gaan naar een ander slachtoffer.
Zwaare psychische ouders ik ben zelfs vergiftigd waardoor m’n algvleesklier n stukje is afgestorven blijkt dat dat vaker in hun cultuur zo word gedaan
In vijf jaar tijd, zijn wij zeker vijf keer uit elkaar geweest.
hij was in het begin ook niet lief.
Ik heb hem moeten verdienen .
Daarna wert het niet beter zoals in een gewone relatie
Enkel slechter .
Ik was voor hem een gebruik
voorwerp
Ik heb zware last van mijn vader die supernarcistisch is , ik ben blij dat ik het contact heb verbroken.