10 Overduidelijke Signalen Dat Een Narcist Klaar Met Je Is

Vastzitten in een cyclus van narcistisch misbruik is op zijn zachtst gezegd beangstigend.

Omdat een narcist zo wisselvallig is weet je vaak niet waar je precies aan toe bent.

De narcist wil namelijk dat je helemaal in de war raakt zodat hij of zij controle op jou kan uitoefenen.

Het is dan ook niet zo makkelijk om te weten wanneer de narcist klaar met je is.

In dit artikel bespreek ik enkele overduidelijke signalen die erop wijzen dat de narcist met je klaar is.

Doel van dit artikel: als slachtoffer van narcistisch misbruik blijf je hopen dat je narcistische partner op een gegeven ogenblik zal veranderen. Omdat de narcist over zoveel verschillende manipulatietechnieken beschikt is dit niet makkelijk.

Daarom geef ik je in dit artikel enkele signalen waar je op kunt letten om te weten of de narcist klaar is met je.


Hoe weet je dat een narcist klaar met je is?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te weten hoe een narcist precies in elkaar zit en wat hij of zij van een relatie verwacht.

Je hebt het vast wel al door: narcisten willen uitbuiten en manipuleren.

Als een druggebruiker komt de narcist op je af op zoek naar narcistische voorraad. Het ontbreekt hem diep van binnen aan eigenwaarde dus verwacht hij dat jij hem deze eigenwaarde bezorgt.

De narcist neemt je volledig over en probeert je te veranderen in iemand van wie hij denkt hoe jij zou moeten zijn.

Voortaan zal jouw taak zijn om hem een goed gevoel te geven over wie hij is. Hij of zij wilt jouw bewondering en wilt dat je altijd instemt met zijn of haar verlangens.

De narcist verwacht dat je zijn onbeschoftheid altijd vergeeft en dat je zijn toxische gedrag aanvaardt. Jij mag hem niet confronteren met zijn tekortkomingen maar hij voelt zich wel gerechtigd om dat bij jou te doen.

Na verloop van tijd ga je je hier allesbehalve goed bij voelen. Je voedt zijn narcistische voorraad niet langer zoals hij van jou verwacht.

Voor de narcist is dit een belangrijk keerpunt in een relatie: de narcist is klaar met je. Hij voelt dat je niet langer meewerkt en daarvoor wil hij je ‘straffen’. Dit is zijn manier om te voorkomen dat hij gezichtsverlies lijdt.


10 signalen dat een narcist klaar met je is

De signalen die een narcist je geeft omdat hij klaar is met je zijn eigenlijk niet meer dan een afrekening voor het feit dat hij van jou niet langer de nodige narcistische voorraad krijgt.

#1: Je voelt de verandering aan

veranderingen voelen

Vroeger had je misschien nog het gevoel dat je partner zijn best deed om het narcistisch misbruik te camoufleren. Hij probeerde nog om het in te kaderen alsof hij het beste met jou voor had.

Merk je dat dit niet langer het geval is en voel je je misbruikt, vernederd of tekort gedaan, vertrouw dan op je intuïtie en je buikgevoel. Het is namelijk inderdaad zo dat wanneer de narcist met je klaar is, hij je inderdaad veel gemener zal gaan behandelen.


#2: De narcist maakt niet langer gebruik van love-bombing

Na elke episode van misbruik probeerde de narcist je met love-bombing weer in zijn web te spinnen.

Nu maakt hij of zij niet langer meer gebruik van deze manipulatietechniek. De narcist vindt jou toch niet langer de moeite waard om te houden.


#3: Hij laat zijn irritatie duidelijk merken

De narcist maakt je heel duidelijk dat hij zich ergert aan jou en dat jouw aanwezigheid irritant is.

Dat doet hij niet alleen door heel afstandelijk te zijn of je zelfs te negeren. Hij kan je ook duidelijk zeggen hoe hard je hem irriteert.


#4: Kritiek bereikt een hoogtepunt

Onderzoek heeft uitgewezen dat narcisten heel gevoelig zijn voor kritiek. Dat is zo omdat ze innerlijk maar een lage portie eigenwaarde bezitten. Kritiek geven op anderen kunnen ze echter als de beste.

Complimenten hoefde je waarschijnlijk al niet te verwachten van je narcistische partner. Maar als de narcist klaar is met je gaat hij nog een stapje verder: hij bekritiseert alles wat je zegt of doet en zelfs wie je als persoon bent.


#5: Ook gaslighting bereikt een hoogtepunt

Door te gaslighten wil een narcist je helemaal in de war brengen zodat je gaat twijfelen aan jezelf en de realiteit. Het is een heel gemene manier om controle op jou uit te oefenen.

Is een narcist klaar met je dan bereiken zijn gaslight-pogingen – net als zijn kritiek – een hoogtepunt.

Misschien had je vroeger al gehoord dat je ‘spoken zag’ maar nu gaat de narcist nog een stap verder. Hij kan je er ronduit van beschuldigen dat je ‘niet spoort’ of gek aan het worden bent, alleen maar om zijn acties te rechtvaardigen.


#6: Ontrouw wordt niet langer verborgen

Misschien had je al langer het gevoel dat je partner vreemd ging maar twijfelde je aan deze realiteit.

Ook wetenschappelijk Onderzoek toont aan dat narcisten niet de meest trouwe partners zijn. Dus zo mis had je het vast niet.

Als je je partner confronteerde met zijn verdachte gedrag dan probeerde hij je vroeger vast met talloze argumenten en manipulatietechnieken te overtuigen van je ongelijk. Is de narcist klaar met je dan zal hij zijn ontrouw niet langer verbergen. Meer nog: hij kan je zelfs ronduit vertellen dat hij iemand anders heeft.


#7: Hij gaat jou beschuldigen van ontrouw

beschuldigen

Aan de andere kant kan de narcist er jou ook van gaan beschuldigen dat je hem ontrouw bent.

Door deze beschuldigingen ga jij je zorgen maken over hoe de narcist over jou denkt. Je eerste reactie is om je te verdedigen tegen deze beschuldigingen, wat de hele situatie nog erger maakt want hij zal voet bij stuk houden.

Zijn doel hierbij is je een slecht gevoel te geven over jezelf als straf omdat je niet langer zijn narcistische voorraad voedt.


#8: Zijn of haar uiterlijk is belangrijker dan ooit

We zien er allemaal graag goed uit maar een narcist is vaak veel meer met zijn of haar uiterlijk bezig dan anderen. Vooral vrouwelijke narcisten besteden overdreven veel aandacht aan hun uiterlijk.

Is je narcistische partner klaar met je dan zal hij of zij er nog beter willen uitzien. Tijdens hun zoektocht naar nieuwe narcistische voorraad maken narcisten namelijk graag gebruik van hun uiterlijk om potentiële kandidaten te verleiden.


#9: Je partner brengt geen tijd meer door met jou

Je vond het vast niet altijd even leuk om alleen maar naar de feestjes of plaatsen te gaan die je narcistische partner wilde bezoeken. Maar hoewel hij of zij altijd besliste waar jullie heen gingen, brachten jullie tenminste nog tijd met elkaar door.

Wanneer een narcist klaar is met je zal hij of zij jou liever niet meer in de buurt hebben. Je partner zoekt uitvluchten waarom jij niet met hem of haar mee kan of zegt gewoon dat hij of zij geen tijd heeft. Helemaal niet zo vreemd want je partner is druk op zoek naar andere narcistische voorraad.


#10: De narcist vertelt gewoon dat hij of zij klaar is met jou

Sommige narcisten vertellen je gewoon dat ze klaar zijn met jou.

Ze kunnen je recht in de ogen kijken en zeggen dat er nooit sprake was van liefde. Dit is een heel pijnlijke manier om je te laten weten dat ze klaar zijn met jou.

Als jij te horen krijgt dat jullie relatie al die tijd een grote leugen was en dat je partner je alleen maar heeft gebruikt dan blijf je verweesd achter.


Wat doet een narcist om je terug te krijgen?

Dringt het besef tot je door dat de narcist klaar is met jou dan stort je wereld in. Maar na verloop van tijd voel je opluchting dat hij uit je leven is verdwenen.

voel opluchting

Echter, wanneer je het minst verwacht kan de narcist weer bij jou terugkomen.

Hij toont berouw, verklaart zijn liefde en beweert dat hij veranderd is. De love-bombing fase start opnieuw: jij bent de meeste fantastische persoon die hij kent!

Trap niet in deze val! Een narcist komt alleen bij jou terug als hij denkt dat hij hier zelf op een of andere manier zelf beter van wordt.


Tot slot

Je bent er nu achter gekomen hoe je kunt weten wanneer een narcist klaar met je is.

Dit kan in het begin verwarrend, pijnlijk en verdrietig aanvoelen, maar uiteindelijk zal het een opluchting zijn dat de narcist je liet gaan. Nu is het tijd om jezelf terug te vinden.

De kans is groot dat je ex op een dag weer contact met je opneemt en zal proberen om jou terug te krijgen.

Om de cirkel van narcistisch misbruik helemaal te doorbreken zul je sterk in je schoenen moeten staan. Hierbij kun je alle hulp goed gebruiken.

Bij het doorbreken van deze vicieuze cirkel van narcistisch misbruik sta je echter niet alleen. Ik kan je hierbij helpen.

Ik nodig je graag uit om onderstaande gratis narcisme test te maken. Zo kun je nagaan welke invloed je narcistische partner uitoefent op je leven.

Na het maken van deze test krijg je helemaal gratis de ‘Hulpgids Narcisme’ in je mailbox toegestuurd.

In dit e-boek vind je tal van tips om beter om te gaan met het besef dat een narcist helemaal klaar met je is.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>