9 Signalen Om Narcisme Bij Vrouwen Te Herkennen

Het algemene plaatje over narcisten is wel bekend. De sluwe narcistische man doet schade aan zijn onschuldige vrouw. Ze is het slachtoffer van zijn kwaadaardige narcistische gedrag!

Vreemdgaan, liegen, manipuleren, naar beneden halen… Je zou jezelf bijna afvragen of vrouwen wel narcistisch kunnen zijn?

Het antwoord is heel simpel: ja, dat kunnen ze! Denk maar aan die vreselijke schoonmoeder, waar je maar niet van af komt.

Of misschien heeft je eigen vrouw of je moeder wel een handje van slachtoffer spelen. Narcisme bij vrouwen komt dus ook voor.

Doel van dit artikel: Jij vraagt je af of vrouwen narcistisch kunnen zijn. Het antwoord heb ik je hier op gegeven, dat is ja. Ik wil je nu gaan uitleggen wat kenmerken van narcistische vrouwen zijn, want ze zijn niet altijd makkelijk te herkennen en de kenmerken kunnen van mannen verschillen.

Daarnaast geef ik je een aantal voorbeelden en beschrijf ik kort hoe je het beste met narcistische vrouwen om kan gaan. 


Is narcisme bij vrouwen anders dan bij mannen?

De patronen en kenmerken van narcisme zijn voor vrouwen hetzelfde als voor mannen. Het ziet er alleen anders uit, omdat vrouwen zich meestal anders gedragen dan mannen.

Ik heb het dan over typische vrouwelijke eigenschappen bij narcistische vrouwen. Vrouwen hebben bovendien een andere rol in de maatschappij dan mannen. Vrouwen horen bijvoorbeeld make up te dragen, mannen niet.

Vrouw met een hoed kijkt naar links

Hierin ziet ijdelheid voor vrouwen er dus anders uit dan voor mannen. Daarnaast worden vrouwen sneller gezien als lief, empathisch en zacht.

Het is daardoor zo veel makkelijker om als vrouw het slachtoffer te spelen, omdat het zo veel aannemelijker is.

Vrouwen worden sowieso al sneller gezien als een slachtoffer. 'Hoe kun je haar dat aan doen!' wordt dan tegen je gezegd.

Vrouwen worden in deze maatschappij gezien als meer emotioneel en meer kwetsbaar. Daar maakt de narcistische vrouw geslepen misbruik van.

De narcistische baas vind haar eigen werk belangrijker dan haar personeel en de narcistische partner is ontzetten veeleisend.

De narcistische vrouw geeft echter niets om de gevoelens van een ander. Al kan het in een relatie dus wel eerst zo lijken.

Daar waar de narcistische man romantiek gebruikt, gebruikt de narcistische vrouw haar seksualiteit.

Daarnaast is er nog iets wat de mannelijke narcist niet heeft en de vrouwelijke narcist wel: ze is kattig.


9 kenmerken waaraan je narcisme bij vrouwen herkent

1. Ze is geobsedeerd door haar uiterlijk

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… Of beter gezegd, dat spiegeltje continue in haar hand.

Elke paar minuten wordt gecheckt of de make up nog goed zit, of het haar nog glanst en of de kleding nog recht zit.

Vrouwen die geobsedeerd zijn door hun uiterlijk kijken continue of ze er nog wel precies perfect uit zien.

Vrouw lacht en kijkt naar de camera

Dit zijn meestal ook de vrouwen die altijd met make up op de deur uit gaan. Zelfs al is het maar even naar de supermarkt.

Op haar telefoon staan meer foto’s van haarzelf dan van andere mensen.


2. Ze kleden zich uitdagend

Korte rokjes, lage topjes, hoge hakken. Provocerende kleding zorgt er voor dat de aandacht op hun gericht is.

En dat is precies wat ze willen. Misschien is haar jurk wel vies geworden, in plaats van dat ze er iets overheen draagt, doet ze de jurk zelf uit.

Ja, ze heeft nog een onderjurk. Maar die jurk is nog net wat korter en nog net wat strakker.

Ze doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is, ze doet alsof ze van geen kwaad bewust is.


3. Ze zijn koelbloedig

Narcistische vrouwen geloven dat ze speciaal zijn en dat ze dus ook een speciale behandeling verdienen.

Dit is net zoals bij mannen, maar omdat ze we van vrouwen verwachten dat ze empathisch en berouwvol zijn, komen ze ineens super koelbloedig over.

Ze hebben geen spijt van dingen die ze hebben gedaan.

Vrouw steekt haar tong uit

Sterker nog, als jij boos wordt op iets dat zij heeft gedaan is het jouw schuld dat het zo is gelopen en is ze ook nog zielig dat jij boos op haar wordt.

Zo is de narcistische moeder als vrouw extreem koelbloedig naar haar kinderen toe.


4. Ze gedragen zich als slachtoffer

Een vrouwelijk slachtoffer, in alle hoeken van het land sociaal geaccepteerd. En daardoor dus ook makkelijk uit te buiten.

Wanneer je een man en vrouw tegenover elkaar zet en ze twee kanten van hetzelfde verhaal laten vertellen, zullen de meesten mensen haar geloven in plaats van hem.

Een man wordt al gauw als de dader gezien en dit dus ook terwijl hij onschuldig is. Ze kan zeggen dat hij vreemdgaat, agressief is of geweld gebruikt.

Vrouw steekt haar hand naar voren en bedekt haar gezicht

En we zijn geneigd haar gelijk te geloven. Narcisme bij vrouwen wordt soms gemaskeerd en kan dus best verborgen zitten.


5. Ze zijn graag het middelpunt van aandacht

Narcisme kenmerkt zich onder andere door grootheidswaanzin. Alles draait om hen, en als het niet om hun draait, zullen ze er wel voor zorgen. Is je vriendin bijvoorbeeld zwanger? Hoe leuk is het dan dat zij oma wordt. Daarnaast moet iedereen zien hoe geweldig ze zijn. De narcistische moeder, dochter, zus of partner.

Haar rol maakt niet uit, ze staat in het middelpunt. Ze trekt de aandacht. Ze schreeuwt het hardst of ze vertelt in stilte wat haar is overkomen zodat ze aandacht zich alsnog op haar richt.

Grootsheidswaanzin

6. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun gedrag

Ze zien hun eigen fouten niet, alleen die van anderen. Daardoor nemen ze geen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag. Uit zichzelf zullen ze en kunnen ze hun eigen fouten niet zien.

Wanneer je haar confronteert met haarzelf, zal waarschijnlijk eerst het slachtoffer spelen. En het zo draaien dat jij verantwoordelijkheid moet nemen voor jouw gedrag.

Dokter Ramani is een psycholoog en professor psychologie. Ze vertelt over de vrouw specifieke kenmerken van narcisme.

Het blijkt dat een groot deel van haar patienten juist mannen zijn die te maken hebben met een narcistische vrouw in hun omgeving.


7. Ze saboteert andermans vriendschappen en relaties

Narcistische vrouwen zijn vaak heel jaloers. Deze jaloezie komt uit angst en onzekerheid. Dat wat vaak onder het narcisme zit.

Wanneer jij aandacht geeft aan iemand anders geeft, is dat voor haar een bedreiging. Zij is toch het belangrijkste?

Narcisme bij vrouwen uit zich in het kapot maken van die relaties, zodat zij weer het belangrijkste is.

Dit doet ze natuurlijk niet open en bloot en soms is narcisme bij vrouwen ook gewoon moeilijk te herkennen.

Vrouw geeft een knuffel aan een andere vrouw maar kijkt geirriteerd

8. Ze manipuleert, charmeert en misbruikt.

In liefdesrelaties gebruiken narcistische vrouwen hun seksualiteit om een man te krijgen.

Eenmaal in de relatie blijft het manipuleren doorgaan. Misschien slaat het door in emotioneel of fysieke misbruik. Het gebeurt niet vaak, maar het gebeurt wel.

Hun seksualiteit is iets wat de man aanspreekt en daar speelt ze op in. Hierdoor krijgt de man het gevoel echt een man te zijn, maar eigenlijk speelt ze een spelletje.

Ook vrouwen doen aan gaslighting. En ook vrouwen slaan hun partners. Vrouwen gaan ook vreemd en ze liegen ook. Ze zal er alleen niet zo snel van verdacht worden.


9. Ze is oppervlakkig

Verwacht van haar geen diepgaande gesprekken over gevoelens, meningen, gedachten of het leven.

Haar uiterlijk en haar spullen zijn belangrijk. Ze laat graag aan iedereen zien wat zij allemaal heeft, vooral aan mensen die dat zelf niet hebben.

Verwacht van haar geen zelfreflectie op haar gedrag en op haar waarden. Daar is ze niet toe in staat.

Wellicht als ze kijkt naar wat er echt aan de hand is, wordt ze geconfronteerd met haar eigen onzekerheid.


Ervaringen met narcisme bij vrouwen

In het programma Bride & Prejudice Australia krijgen we koppel Codie Lea en Nathan te zien dat geterroriseerd wordt door moeder van de man, Laurelle.

Laurelle is er van overtuigd dat de verloofde van haar zoon vreemdgaat en vraagt haar een leugendetector test te doen. Codie Lea blijkt de waarheid te vertellen, ze gaat niet vreemd.

Vrouw met een leugendetector

De narcistsische Laurelle kan het niet hebben. Ze wordt geconfronteerd met haar eigen fouten. Ze is niet blij voor haar zoon of iets dergelijks. In een tussenshot spreekt ze nog over Codie Lea: ‘Ik haat haar’.

Wanneer Laurelle zelf een leugendetector ondergaat is er sprake van deceptie wanneer haar gevraagd wordt of ze jaloers is op de relatie van haar zoon en zijn verloofde.

Ze zegt nee, maar dat blijkt een leugen. Hiermee geconfronteerd zegt Laurelle dat het niet klopt. Ze wordt boos, ze schreeuwt, ze huilt.

Op elk moment in het programma dat Laurelle aangesproken wordt op haar gedrag, speelt zij gelijk het slachtoffer: ‘Hallo, hoe denk je dat het voor mij is?!’

Vrouw houdt hand voor haar gezicht waar een kruis op is geplakt

Maar wat nou als je partner een vrouwelijke narcist is en je woont samen?

Een anonieme man, laten we hem Mark noemde, laat zich uit op sociale media. Hij plaatste een lijst met dingen waar hij doorheen ging in zijn relatie met deze narcistische vrouw.

Zo was zij altijd degene die bepaalde, in alles. Ze luisterde nooit echt naar hem, hij voelde zich niet gehoord.

Hij kwam altijd in ruzies terecht en het kwam nooit tot een echte oplossing, ook al wilde hij dat wel. Verjaardagen en feestdagen werden vaak verpest.

Vrouw en man maken ruzie met elkaar thuis

Tijdens het daten was er nog enige interesse in zijn familie en vrienden, maar daarna was er van haar kant geen enkele inspanning om hun te leren kennen.

En in dik gedrukte letters: wanneer ik haar het meest nodig had – kwam ze niet.

Dit zijn maar enkele punten van een lijst van 35. De respons in de opmerkingen was een en al herkenning. Gelukkig is hij nu wel uit de relatie met haar.


Omgaan met narcisme bij vrouwen

De narcistische vrouw is eigenlijk heel erg onzeker en angstig. Alles wat ze doet is om een masker over haar onzekerheid heen te zetten.

Narcisme bij vrouwen ziet er vaak uit als en is eigenlijk ook altijd drama. Ze doet het er om en ze geniet er van. Diep van binnen is ze ontzettend bang dat ze alleen achter blijft en dat ze niet goed genoeg is.

Vrouw drinkt een glas wijn

Alles wat ze doet is om te laten zien dat ze geweldig is, dat ze beter is dan iedereen. Want als ze beter is dan iedereen dan is ze wel goed genoeg. Dit maakt voor ontzettend giftige relaties.

Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met een narcistische vrouw? Dan is het belangrijk dat je het gedrag herkent en eraan ontsnapt.

Lees in dit artikel tips over hoe je er mee om kunt gaan als de narcist in je omgeving een vrouw is.

De narcist zelf zal niet spontaan haar gedrag veranderen, maar jij kan wel jouw gedrag veranderen! Dit is de sleutel tot het ontsnappen van de situatie en in sommige gevallen het ontsnappen van de relatie algeheel.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Ik ben 50 jaar getrouwd met de zelfde vrouw en kom nu tot de vaststelling,dat zij narcist is.
  Op haar werk had zij veel vrienden.Nu is ze op pensioen en ze wil met haar vrienden niks meer te maken hebben.
  -Als er iets fout loopt,het is altijd mijn schuld.
  -Als ik iets doe voor haar,in de tuin werken,dan kan zij dat ook,(mij naar beneden halen bij kennissen)
  -Ik ben een leugenaar,en zij kan alles beter.
  -Zij kan nooit haar ongelijk toegeven.
  -momenteel ben ik aan het werken aan mijn lichaamsgewicht.Ik weeg er nu 75kg en ik kom van 95kg.Zij weegt er 80kg.Als ik zeg dat ik 75kg weeg is het kot te klein.
  Mijn vraag wat moet ik met dat mens aanvangen??????

 • Hallo,
  Ik zit met het volgende. Ik ben pas gescheiden en heb via Lexa contact met een vrouw, ben ook al een keer op de koffie geweest. Maar iets in mij zegt dat het niet klopt, volgens mij is het een narcist(dat ben ik nu een beetje aan het uitzoeken). Ze is behoorlijk direct, ze wilde me zien maar de hobby’s die ik heb vind ze niks, het luchtje wat ik draag is niet goed. Ze heeft al heel veel meegemaakt waarvan ik af toe ook de twijfels heb. Ik krijg ook het idee dat ze niet heel veel vrienden heeft, ik zie op facebook maar weinig vrienden etc. Zijn dit tekenen van narcisme?

  • Is dat toevallig een vrouw uit Assen?
   Moet wel heel toevallig zijn! Maar toch.

 • Beste Vera,
  Ik herken dit heel erg. In mijn eigen relaties en ook zie ik het om me heen veel gebeuren. Het is voor mannen tegenwoordig niet leuk meer om een relatie te hebben. Het gemanipuleer, gekwets en beschuldigen heeft veel gezinnen/mannen stuk gemaakt. Ik wil het gedrag van sommige niet goedpraten, maar het gedrag van vrouwen is erg onderbelicht.

 • Ik ben moeder van een narcistische dochter, haar man is ook narcist. Ons 2 kleinkindjes krijgen totaal geen liefde, weinig of geen knuffels. En als ze niet luisteren worden ze gestraft. Het is een zeer triestige situatie voor deze kinderen. Van zodra ik mijn mening zeg dreigen ze ermee dat we ons kleinkindjes niet meer zien. Zo worden wij behandeld door hen. Zij zijn dan ook niet capabel om kinderen te hebben want hun relatie is kil. Omdat ik hen doorheb en dat weten zij, haten ze mij beiden enorm. Ik ben consequent, rechtvaardig en zal niet dulden dat mijn kleinkinderen zo worden behandeld. Zij zijn ouders die geen liefde kunnen geven. Waarom hebben zulke mensen kinderen

 • Verdient een narcist liefde ? Of heeft het geen zin om ze überhaupt liefde te proberen te geven? Mijn moeder is een narcist.

 • als je merkt dat je vrouw iets gedaan heb zal zij dan altijd jou de schuld geven ? iets wat je eerder heb gedaan ? Ik merk dat heel erg en ook mijn familie mijn zusje kwam langs had ik 1 jaar niet gezien liep ik mee naast in de winkel en zij wou geen contact met haar vond het een kut kind die niet hoorde in me leve me vriende wil ze ook niet alleen haar familie wil ze dat ik contact mee heb ?
  Is dit teken van narcisme?

 • Maar wat nou als die narcistische vrouw een relatie krijgt met een narcistische man, werkt dat?

  • Beste Claire,

   Dat is een goede vraag 😉 Over het algemeen zullen narcisten over het algemeen slachtoffers kiezen die bij hun profiel past. Als een andere narcist het nog niet eens kan opbrengen om naar de andere narcist de luisteren, zal er waarschijnlijk al snel een ego clash plaatsvinden. Maar het is zeker mogelijk in bepaalde gevallen dat twee narcisten een relatie met elkaar krijgen, het kan dan zijn dat ze zich op anderen richten. Dus bijvoorbeeld vrienden, familie, kinderen die dicht bij hun staan. De dynamiek kan heel wisselend zijn, daarom zijn narcisten vaak zo moeilijk te herkennen. Ik hoop dat dat een beetje je vraag beantwoord 🙂

   Liefs,
   Vera

 • dank je voor dit artikel! Door er nog eens over te lezen, leer ik meer over hoe ik met sommige mensen om moet gaan. Ik kom zelf uit een narcistisch gezin. En al zie ik dat, in mijn omgang met mensen, als co-dependant om me heen blijf ik kwetsbaar voor manipulatie. Hulde voor je inzet!

  • Beste Jos,

   Graag gedaan hoor en blij om te horen dat je wat aan de artikelen hebt. 🙂 Het zijn patronen die door de jaren zijn ingesleten en deze zullen er niet zomaar uit gaan, maar als je de tijd hebt en je blijft ontwikkelen is het zeker mogelijk om grote sprongen te maken. Ik wens je veel succes Jos!

   Liefs,
   Vera

 • Hartelijk dank voor uw interessante uiteenzetting.
  Als seniore wijs/wijzer geworden kan ik zeggen vitaal gezond te zijn. Uw rubriek draagt alles er toe bij voor eenieder die het nodig heeft gezond in het leven te staan.
  Met vriendelijke groet,

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >