Waarom Liegen Narcisten? Dit Is Wat Je Moet Weten

Waarom liegen narcisten?  Een narcist en liegen kan verwarrend en schadelijk zijn.

In dit artikel ontdek je hoe je hun leugens kunt doorzien en jezelf kunt wapenen tegen hun manipulatieve gedrag.

Want een narcist en liegen is geen onschuldig leugentje voor eigen bestwil. 

Ontdek waarom narcisten liegen en leer hoe je jezelf tegen narcistische leugens kunt beschermen.

Doel van dit artikel: Het doel van dit artikel is om het fenomeen van de narcist en liegen te onderzoeken en je te voorzien van waardevolle inzichten en tips om met narcistische leugens om te gaan. 


Waarom liegen narcisten zo vaak?

Narcisten liegen. Het is niet alleen dat ze het doen - ze doen het veel en doen het op de meest duidelijke, brutale manieren mogelijk.

Waarom? Dat is wat iedereen wil weten.

Het antwoord is simpel: omdat ze het kunnen. Narcisten worden gedreven door een diep gevoel van rechtvaardiging, dus als er iets is dat ze willen, ongeacht hoeveel het iemand anders pijn doet of de regels breekt, zullen ze het nemen.

De reden dat narcisten zoveel liegen, is dat hun zelfwaardering ervan afhangt. Narcisten hebben constant validatie van hun superioriteit en belangrijkheid nodig om zich goed te voelen over zichzelf, ook al is het allemaal een illusie gecreëerd door hun pathologische ego's.

Om zich goed te voelen over zichzelf, moeten andere mensen als inferieur of op een of andere manier inferieur worden gezien - hetzij mentaal, fysiek of emotioneel:

Narcisten liegen om te manipuleren. Ze liegen om verantwoordelijkheid te vermijden, om een voordeel te behalen ten opzichte van anderen en om zich superieur te voelen. Narcisten liegen ook omdat ze de leugens zelf geloven.

Voordat je verder leest, bekijk eerst deze video:

Narcisten en liegen: wat is het doel? 

Liegen is de handelsvoorraad van een narcist. Dit is hoe ze anderen manipuleren en controleren en zichzelf machtig en belangrijk laten voelen.

Voor de meeste mensen is liegen iets dat af en toe gebeurt. Ze liegen om zichzelf of iemand anders te beschermen of om iemand niet te kwetsen. Maar als je te maken hebt met een narcist, zijn leugens de norm.

Narcisten liegen omdat ze hun zin willen krijgen. Ze liegen omdat ze als perfect gezien willen worden - zelfs als ze dat niet zijn. Ze liegen omdat het hen er goed uit laat zien en hen helpt zich beter te voelen.

Sommige narcisten liegen gewoon voor de lol, genietend van het gevoel om te zeggen wat er op elk gegeven moment in hun hoofd opkomt, ongeacht hoe belachelijk of buitensporig het ook mag zijn.

Lees ook: Zo herken je een narcist


De belangrijkste reden waarom narcisten zoveel liegen

Narcisten liegen om verschillende redenen, maar twee belangrijkste komen het meest voor: controle en aandacht.

Om elke situatie en persoon om hen heen te controleren, kunnen narcisten liegen over hun relaties en eerdere ervaringen om zelfverzekerder en succesvoller te lijken dan ze werkelijk zijn. Deze behoefte aan controle drijft hun bedrieglijke gedrag.

Ze willen ook aandacht van anderen - zelfs als het negatieve aandacht is - omdat ze op een bepaald niveau goedkeuring verlangen.

Daarom overdrijven ze vaak of verdraaien dingen over zichzelf en hun leven (of verzinnen ze volledig verhalen), zodat ze de goedkeuring of bewondering van iemand anders kunnen krijgen.

De reden waarom narcisten liegen is dat ze bang zijn om ontdekt te worden. Narcisten zijn zeer onzekere mensen met een laag zelfbeeld die hun hele zelfwaarde baseren op de meningen van anderen over hen. Ze hebben constante validatie nodig van anderen om te bevestigen dat ze waardig en waardevol zijn.

Lees ook: 10 Symptomen van een narcist

Narcisten gebruiken ook liegen om anderen te manipuleren om te doen wat ze willen dat ze doen. Wanneer iemand het niet eens is met hun mening of strategie, zal een narcist liegen om zijn zin te krijgen en elk conflict of meningsverschil met anderen te vermijden.

Een narcist wil zich in alle situaties superieur voelen, dus hij overdrijft vaak of blaast zijn prestaties op om zichzelf er beter uit te laten zien dan iedereen. Hij liegt ook over zijn gevoelens om gevoeliger en zorgzamer te lijken voor andere mensen, terwijl hij in werkelijkheid niets om hen geeft - alleen om zichzelf.


Geloven narcisten hun eigen leugens? 

Narcisten zijn vaak bezig met gedrag dat bekend staat als "narcistische voorziening", waarbij ze op zoek zijn naar aandacht, bewondering en validatie van anderen om hun eigenwaarde te vergroten. In dit proces schromen ze niet om te overdrijven, manipuleren en zelfs regelrecht te liegen om zichzelf gunstiger voor te doen.

Opmerkelijk genoeg geloven narcistische individuen vaak hun eigen leugens, althans tot op zekere hoogte. Ze hebben een vervormd beeld van de werkelijkheid en kunnen daadwerkelijk geloven dat hun verzinsels en leugens waar zijn. Dit wordt veroorzaakt door hun opgeblazen ego en zelfgerichte overtuigingen.

Daarnaast zijn narcisten meesters in zelfbedrog, waarbij ze selectief gebeurtenissen en omstandigheden herinneren die hun gewenste versie van de realiteit ondersteunen.

Een onderzoek uit 2018 aan de Ariel University in Israël bracht een verband aan het licht tussen narcistische persoonlijkheidskenmerken en de bereidheid van mensen om te liegen. Interessant genoeg bleek uit de studie ook dat narcisten vaak denken dat ze beter zijn in liegen dan anderen en mogelijk vaker liegen.

Deze bevindingen suggereren dat narcisten zich er waarschijnlijk van bewust zijn dat ze opzettelijk liegen, met als doel anderen te misleiden, in plaats van dat ze hun eigen leugens werkelijk geloven.


Pathologisch liegen en narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak pathologische leugenaars. Ze begrijpen het verschil tussen waarheid en fictie niet echt.

Hun leugens zijn gewoontjes en automatisch: ze hoeven er niet eens over na te denken. Narcisten liegen zo reflexmatig dat ze het doen zelfs als ze weten dat ze betrapt zullen worden.

Veel narcisten hebben altijd een excuus voor hun gedrag: "Ik bedoelde het niet zo." "Ik probeerde alleen maar te helpen." "Het was mijn schuld niet." Of, het meest voorkomende van allemaal: "Jij hebt me ertoe gedwongen!" 

Narcisten geven vaak andere mensen de schuld van al hun problemen, inclusief het echte probleem van het zijn van pathologische leugenaars die het verschil tussen waarheid en fictie niet lijken te kunnen vertellen als hun leven ervan afhangt.

Lees ook: 14 Gevaarlijke kenmerken van narcisme

ze liegen

De pathologische leugenaar zal ook dingen verzinnen die nooit zijn gebeurd en deze verhalen vertellen alsof ze waar zijn. Bijvoorbeeld, ze kunnen zich gedragen als een kind dat zijn ouders vertelt dat ze het vuilnis hebben buitengezet als ze dat niet hebben gedaan.

Deze leugens kunnen zeer overtuigend zijn en moeilijk te weerleggen zonder bevestiging. Daarom komen narcisten er zo lang mee weg voordat iemand erachter komt.


Hoe weet je wanneer een narcist liegt?

Er zijn een paar tekenen die kunnen aangeven wanneer een narcist liegt:

  • Inconsistenties in hun verhaal: Als narcisten liegen, kunnen ze moeite hebben om hun verhaal consistent te houden, omdat ze proberen anderen te bedriegen. Let op eventuele inconsistenties in wat ze zeggen en vergelijk dit met wat je weet dat waar is.
  • Gebrek aan berouw: Als een narcist liegt en anderen schade berokkent, kunnen ze geen berouw of bezorgdheid tonen voor de impact van hun acties. Dit kan een rode vlag zijn dat ze niet eerlijk zijn.
  • Deflectie: Een narcist kan proberen de schuld of verantwoordelijkheid af te wenden wanneer hij geconfronteerd wordt met zijn leugens in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor zijn acties.
  • Ontwijkend gedrag: Als een narcist direct wordt gevraagd naar zijn acties of woorden en terughoudend is om te antwoorden of de vraag te ontwijken, kan dit een teken zijn van liegen.
  • Inconsistente lichaamstaal: Let op non-verbale signalen, zoals het vermijden van oogcontact, friemelen, of verschuiven in hun stoel. Deze kunnen ongemak of oneerlijkheid aangeven.

Narcistisch berouw: voelen ze dat?

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Berouw is een gevoel van spijt of schuld dat vaak geassocieerd wordt met negatieve acties tegenover anderen. Het kan helpen om relaties te herstellen en toekomstige schade te voorkomen.

Om berouw te voelen, moet een persoon de gevolgen van zijn acties op anderen begrijpen, wat empathie vereist - het vermogen om te voelen wat anderen voelen in een bepaalde situatie.

Echter, veel narcisten hebben moeite met empathie en voelen zich misschien niet slecht over het kwetsen van anderen. 

Narcisten kunnen empathie missen en daardoor mogelijk geen berouw voelen voor hun acties, inclusief liegen. Zelfs als ze soms wat berouw voelen, is dat misschien niet genoeg om hun gedrag ten opzichte van anderen te veranderen.


Tips om met leugens van een narcist om te gaan

Met een beter begrip van de "wat" en "waarom" van narcistische leugens, laten we de tips verkennen om ermee om te gaan.

Bij het omgaan met een narcistische partner of vriend die liegt, kan het verleidelijk zijn om te proberen hen te confronteren in de hoop dat ze hun gedrag zullen veranderen. Dit is echter vaak een onwaarschijnlijke uitkomst.

Narcisten zijn bedreven in manipulatie en bedrog. Ze kunnen tactieken gebruiken zoals het ontkennen van de waarheid, het afwenden van de schuld, het devalueren van anderen en het negeren van het probleem om verantwoordelijkheid voor hun acties te vermijden.


Is het een goed idee om een narcist te confronteren met hun leugens?

Het is belangrijk om te onthouden dat het hoofddoel van narcisten vaak is om zelfbelang te behouden. Ze zijn mogelijk niet bereid om hun gedrag te veranderen, zelfs als het anderen schaadt.

Het confronteren van een narcist over hun leugens kan vaak leiden tot meer van hetzelfde gedrag dat je probeert te vermijden.

confronteren

Als je besluit een narcist te confronteren, is het belangrijk om voorbereid te zijn op hun mogelijke reacties en om een duidelijk idee te hebben van wat je wilt bereiken met de confrontatie.

Omgaan met narcistische leugens kan moeilijk zijn. Iemand vertrouwen die liegt en anderen manipuleert voor eigen gewin kan lastig zijn.

Hier zijn enkele tips voor het omgaan met narcistische bedrog:
  • Stel grenzen: Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en je verwachtingen op het gebied van eerlijkheid en respect in de relatie te communiceren.
  • Zoek steun: Het kan nuttig zijn om met een vertrouwde vriend, familielid of therapeut over de situatie te praten en emotionele steun te krijgen.
  • Zorg voor jezelf: Goed voor jezelf zorgen is cruciaal bij het omgaan met narcistisch bedrog. Dit kan onder andere voldoende rust nemen, gezond eten en zelfzorgpraktijken zoals meditatie of lichaamsbeweging omvatten.
  • Zoek de waarheid: Als je vermoedt dat er tegen je gelogen wordt, probeer dan zoveel mogelijk informatie te verzamelen en de waarheid te verifiëren. Dit kan je helpen de situatie beter te begrijpen en te beslissen hoe je verder wilt gaan.
  • Overweeg hulp te zoeken: Als je in een ongezonde of misbruikende relatie met een narcist zit, kan het nodig zijn om hulp te zoeken bij een vertrouwde autoriteit of professional, zoals een ervaren narcisme coach of dit erkende online hulpprogramma voor slachtoffers van narcisme. Onthoud dat het nooit acceptabel is dat iemand je respectloos behandelt of misbruikt.

Tot slot

Je hebt nu het antwoord gekregen op waarom narcisten zo veel liegen.

Narcisten hebben verschillende redenen om te liegen. Het kan zijn dat ze controle willen houden, hun ego willen beschermen, of dat ze simpelweg niet om de gevoelens van anderen geven als gevolg van hun leugens.

Het is ook mogelijk dat sommige narcisten hun eigen leugens geloven, terwijl anderen wel weten dat ze liegen maar er geen spijt van hebben.

Het is zeker niet makkelijk om met de leugens van een narcist om te gaan, maar het helpt als je je eigen grenzen stelt, steun zoekt en goed voor jezelf zorgt.

Soms kan het nodig zijn om de leugens onder ogen te zien en de waarheid te achterhalen. Zo krijg je een beter beeld van de situatie en kun je beter bepalen wat je volgende stappen zullen zijn.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Veel begrepen,geleerd,ook voor mezelf,80 jarige,psychologisch volledig mee om te proberen rustig mee om te gaan!

  • op mijn zus is toen ze 15 was borderline vastgesteld en heeft in de loop der jaren narcisme ontwikkeld zij is nu 70 en ik 75 er is nimmer iets uitgekomen heb nare ziekte ontwikkeld leven volkomen kapot geen huisarts meer en familie en vrienden want in dit land beschouwen ze als mens de slachtoffers worden als beesten behandeld! vriendelijke groet

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >