Nu is het moment voor patronen doorbreken!
Zit je vast in oude patronen? Bijvoorbeeld een ongezonde levensstijl, roken, slechte relatie, niet sporten of een slecht ritme?
Omdat we in oude patronen blijven zitten, leven we niet het leven zoals we dat willen leven.
We lopen blijheid, vrijheid en potentie mis. Dan maar stoppen?
Het is ontzettend moeilijk om deze diepgewortelde patronen te doorbreken. Maar niet getreurd: de oefeningen in dit artikel helpen je bij het doorbreken van oude patronen.
Doel van dit artikel: In dit artikel ga ik je helpen begrijpen wat patronen zijn en hoe je deze zelf kunt doorbreken en loslaten.
Wat zijn patronen?
Iedereen volgt patronen. Of je dit nu wilt of niet; vaak realiseer je het niet eens. Toch reageer je vaak op dezelfde manier.
We hebben geleerd om ons op een bepaalde manier te gedragen, al vanaf jongs af aan. Ter zelfbescherming, of omdat we het fijn vinden om een vast patroon te volgen. Dat heet regelmaat.
Patronen zijn daarom niet per se iets slechts. Maar patronen zijn wel zwart of wit. Sporten is goed, nagelbijten is slecht.
Er is dus een onderscheid tussen functionele en niet-functionele patronen.
Functionele patronen
Je doet dingen op de automatische piloot. Je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn prettige patronen.
Je wordt wakker – Bekijkt je berichten op je telefoon – Stapt uit bed – Geeft de kat/hond eten – Gaat naar de wc – Stapt onder de douche – Enzovoort.
Het is een vast patroon dat je wellicht elke ochtend volgt. Het is inefficiënt om na elke stap te moeten nadenken wat je vervolgens moet doen, of om na te denken hoe je je bed op zal maken, of wanneer je je tanden gaat poetsen. Daarom volg je elke ochtend hetzelfde patroon.
Patronen geven rust en efficiëntie in je dagelijkse bezigheden.
Niet-functionele patronen
Patronen die een vervelende of negatieve emotie veroorzaken, zijn niet-functionele patronen. Deze patronen maken je bijvoorbeeld verdrietig, gestrest, boos, moe, teleurgesteld, misselijk, enzovoort. Dan kun je beter deze patronen doorbreken.
In relaties kunnen veel niet-functionele patronen ontstaan. Je partner vindt het vervelend dat jij het bed niet elke ochtend opmaakt, terwijl jij dit niet nodig vindt.
Het kan ook zijn dat jij op een bepaalde manier reageert, omdat je dit als kind hebt geleerd.
Je hebt jezelf bijvoorbeeld bepaalde patronen aangeleerd om liefde en aandacht te krijgen, maar deze patronen werken niet hetzelfde bij je partner en dit kan voor irritatie en onbegrip zorgen.
De niet-functionele patronen zijn vervelende patronen die je wilt doorbreken. Je leven wordt beter, pretteriger of productiever wanneer je dit patroon doorbreekt.
Waarom wil je ongewenste patronen doorbreken?
Je doet het altijd al zo, maar dat zegt niet dat het goed is.
Je wilt patronen doorbreken omdat deze niet goed (voor jou of anderen) zijn. Het zijn niet-functionele patronen die een negatieve emotie bij je oproepen.
Je baalt ervan, het maakt je misselijk, je voelt je moe, je raakt teleurgesteld in jezelf of het is ongezond.
Welke niet-functionele patronen wil jij doorbreken?
Patronen zijn diep ingebed in onze hersenen. Je herhaalt ze voortdurend, en soms al jarenlang.
En sommige patronen brengen je ook nog plezier en zitten daardoor ook nog gekerfd in een ander deel van onze hersenen, als in kortdurende plezier, zoals overmatig alcoholgebruik, drugs of porno.
In de meeste gevallen is er een bepaalde trigger waardoor het patroon steeds weer opnieuw wordt gestart.
Er zit ook een groter patroon aan ten grondslag: Je doet het altijd op dezelfde manier. Je komt thuis, gooit je schoenen uit, kookt iets makkelijks en ploft op de bank met je avondmaaltijd.
Je verlaat de bank niet meer totdat je (veel te laat op de avond) gaat slapen. Elke dag als je thuiskomt uit je werk val je in ditzelfde patroon.
Je baalt van jezelf. Je wilt het niet, maar doet het steeds weer opnieuw. Je wilt de routine veranderen, maar lijkt hier niet toe in staat.
Dit zijn routines, en we houden van routines. Het geeft ons rust. We hoeven niet elke dag het wiel opnieuw uit te vinden.
Door de routine met vaste patronen te volgen, hoeven we niet elke dag opnieuw beslissingen te nemen en over dingen na te denken. Het nadeel van deze vaste routine is dat we daarmee in slechte patronen belanden.
Wil je deze routines met slecht patronen doorbreken? De volgende tips en oefeningen helpen je erbij.
8 tips om oude patronen los te laten
Herken je jezelf in het bovenstaande verhaal?
Welke oude patronen wil jij doorbreken? Patronen doorbreken is lastig. Je moet je vaste regelmaat en routine veranderen.
De volgende tips en oefeningen helpen je hierbij.
Bekijk ook eens deze video van Sajeda Batra waarin ze het heeft over hoe je het onderbewustzijn herschrijft:
Tip 1: Leer om triggers te herkennen
Een trigger is de eerste stap in het ontwikkelen van een patroon. Wijs de trigger achter een je gedrag aan, want dit is de eerste stap om het patroon te doorbreken.
Bijvoorbeeld een emotionele trigger, sociale trigger, omgevingstrigger, situationele trigger, enz.
De volgende vragen helpen je om de trigger te identificeren, en daarmee je slechte patroon te herkennen:
Voorbeeld: Je slechte patroon is dat je te laat naar bed gaat, en dit wil je graag doorbreken.
Na een aantal dagen waarop je je gedrag bestudeert, realiseer je dat je tot laat opblijft omdat je voor de tv blijft hangen.
Of misschien omdat je nog laat met vrienden praat via WhatsApp. Je ontdekt dat als je ’s avonds een boek leest of een wandeling maakt, je wel op tijd naar bed gaat.
Als je de trigger weghaalt, en de tv en/of telefoon om 21 uur uitzet, ontdek je dat je wel op tijd naar bed gaat. Je hebt dus ontdekt hoe je het slechte patroon kunt doorbreken!
Tip 2: Focus op hetgeen dat je wilt veranderen
Waarom lijk je niet in staat om een patroon te veranderen?
Onderzoek toont aan dat het makkelijker is om je gedrag te veranderen wanneer er een beloning, waardevol resultaat of voordeel aan hangt.
Denk een paar minuten na over waarom je het patroon wilt doorbreken en schrijf de voordelen hiervan op.
Hang deze beweegredenen ergens waar je ze regelmatig ziet, zoals op je koelkast, tv, boven je bed of naast de spiegel.
Als je het lijstje met voordelen van verandering ziet, kan dit een extra motivatie zijn om het oude patroon te doorbreken.
Tip 3: Vraag een vriend(in) om hulp
Wil jij en een vriend/vriendin/je partner samen een ongewild patroon doorbreken? Doe het dan ook samen.
Eigen last is gedeelte last. Dit maakt het makkelijker om door te zetten wanneer je terugvalt in een oud patroon. Dit komt door de onzichtbare sociale druk van de ander, want je samen met je vriend/vriendin/partner de slechte gewoonte wilt doorbreken.
Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken of samen gaan sporten. Door elkaar te helpen is de kans veel groter dat je een nieuwe gewoonte aanleert.
Praat er ook met de ander over en hou elkaar scherp.
Tip 4: Gebruik mindfulness tips
Mindfulness is de laatste jaren enorm populair geworden. En echt verwonderlijk is dat niet. Meer en meer mensen hebben last van stress, depressies en burn-outs.
Medicatie kan wel enige verlichting bieden, maar dit lost de oorzaak van het probleem niet op en het heeft ook heel wat bijwerkingen. Met mindfulness kun je die oorzaak wel aanpakken.
Mindfulness betekent dat je meer met je aandacht in het hier en nu leeft, zonder te oordelen. We leven vaak op de automatisch piloot. Je voert zonder er zelfs maar over na te denken, taken uit. Je bent fysiek wel aanwezig, maar je gedachten bevinden zich ergens anders.
Gebruik onze mindfulness oefeningen om je bewust te zijn van je gevoelens, gedachten en handelingen.
Deze oefeningen helpen je om impulsen op te merken die leiden tot de slechte gewoonte, zonder deze te veroordelen of erop te reageren.
Tip 5: Vervang de slechte gewoonte met een andere gewoonte
Het is misschien makkelijker om een slechte gewoonte te doorbreken wanneer je een ongewilde gewoonte vervangt met een nieuwe (gezonde) gewoonte.
Voorbeeld: Als je de slechte gewoonte van snoepen op je werk wilt doorbreken, kun je het snoep weghalen. Maar dan blijft de trigger aanwezig dat je honger hebt tijdens het werken. Daardoor kun je gemakkelijk in je oude patroon vallen.
Vervang het snoep daarom met iets anders gezonds om te knabbelen, zoals gedroogd fruit, nootjes, snoeptomaatjes of snoepworteltjes. Zo heb je toch een snoepoptie als je in de verleiding komt.
Tip 6: Neem de tijd, en verwacht uitglijders
Het kan een lastige uitdaging zijn om een diepgeworteld patroon te doorbreken.
Het is erg makkelijk om weer in oude patronen te vallen, vooral wanneer nieuwe patronen nog niet stevig gefundeerd zijn.
Verandering is moeilijk. Het koste tijd om het slechte patroon op te bouwen, dus je zal hier niet in één dag overheen groeien.
Volgens een onderzoek uit 2009 is de tijd die nodig is om een gewoonte te vormen echter niet zo eenduidig.
In extreme gevallen kan een slechte gewoonte onmiddellijk worden verbroken, bijvoorbeeld als je ernstig ziek wordt door het roken van sigaretten of bijna een autoongeluk veroorzaakt om je voortdurend bent afgeleid door je smartphone.
Maar in de meeste gevallen duurt het langer dan dat, en ben je waarschijnlijk 2 maanden kwijt aan het aanleren van een nieuw gewoonte.
Neem daarom de tijd om je slechte patronen te doorbreken. Maar verwacht ook uitglijders, zodat je je niet schuldig of gedemotiveerd hoeft te voelen.
Probeer van een uitglijder te leren en wees eerlijk tegen jezelf. Zo blijf je op het juiste pad naar verbetering.
Tip 7: Laat een ‘alles of niets’ mentaliteit los
Accepteer bij voorbaat dat je een aantal uitglijders zal maken op het pad naar het doorbreken van je slechte patroon.
Wanneer het doorbreken van je slechte patroon niet direct lukt, kun je je onzeker voelen.
“Kan ik dit wel?”
En als je dan toch weer terug glijdt in je oude patroon, kan dit voelen als een mislukking.
Laat daarom deze negatieve mentaliteit los. Ja, je kan afglijden in je oude patroon. MAAR, herpak je weer, leer ervan en probeer opnieuw je oude patroon te doorbreken.
Zo leer je je trigger(s) kennen en kun je actie ondernemen om ze te doorbreken.
Het goede nieuws is dat mensen bijna altijd in staat zijn om iets anders te doen wanneer ze zich bewust worden van een slechte gewoonte en voldoende gemotiveerd zijn om te veranderen.
Tip 8: Leer vertrouwen op je eigen mogelijkheden
Als je gelooft dat je iets kunt bereiken, dan ga je dat ook bereiken.
Ik weet precies wat je bedoelt, want ook ik had mijn angsten en onzekerheden. Twijfels en besluiteloosheid belemmeren je om je dromen waar te maken. Mijn verleden was gevuld met ongelooflijk veel onzekerheden.
Maar na vele jaren heb ik eindelijk de enige juiste manier gevonden om dit te veranderen. Ik weet nu hoe ik kan voorkomen dat angsten en gedachtes me tegenhouden om echt gelukkig te zijn.
Ik heb ambities en ik kan ze waarmaken. Mijn levensenergie stroomt en dat is precies wat ik jou ook gun. Het is niet moeilijk, maar je moet wel weten hoe.
Dan moet je werken aan je zelfvertrouwen. Door namelijk je vertrouwen in jezelf te verbeteren, kun je van jezelf houden en jezelf verbeteren.
Hoe? Doe de Zelfvertrouwentest en ontdek hoe het gesteld is met jouw zelfvertrouwen.