Je kunt er niet zo meteen de vinger opleggen maar je merkt wel dat je je soms niet op je gemak voelt bij deze man.
Van die attente man waar jij verliefd op werd blijft niet veel meer over. De kans is groot dat je op een foute man bent gevallen.
Het is niet moeilijk om verstrikt te raken in het web van een foute man.
Wil je weten of je met een foute man te maken hebt? Met deze 14 signalen test je het!
Doel van dit artikel: in dit artikel maak je kennis met enkele signalen zodat je tijdig een foute man kunt herkennen. Dit kan je veel leed besparen. Herken je veel signalen? Aan het einde geef ik je enkele tips hoe je erin kunt slagen een foute man los te laten.
Hoe herken je een foute man? 14 signalen
We willen allemaal een eerlijke en evenwichtige relatie die fijn aanvoelt. Helaas voelt ‘liefde’ ook vaak beangstigend aan.
Het toxisch gedrag van een foute man kan heel wat leed veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je een foute man tijdig herkent.
1. Je voelt je niet op je gemak bij hem
Echte liefde herken je aan hoe iemand anders jou over jezelf laat voelen.
Twijfel je vaak aan jezelf, voel je je onzeker of loop je op eieren als je partner in de buurt is? Dit is een heel belangrijk signaal dat hij een foute man is.
In een relatie moet je helemaal jezelf kunnen zijn zonder je ongemakkelijk te voelen over wie je bent.
2. Hij vertelt je weinig over zijn leven (je ontmoet nooit zijn familie)
Jullie zijn al een tijdje een stel, maar toch heb je het gevoel dat je helemaal niets van hem afweet.
Zijn leven – en vooral het leven voor hij je leerde kennen – lijkt een groot mysterie.
Hij laat je gewoon niet binnen in zijn wereld. Zijn familie heb je nog nooit ontmoet en ook zijn vrienden komen nooit bij jullie op bezoek.
3. Hij controleert wat je doet
Je partner belt je om de haverklap op om te weten ‘hoe het met je gaat’. Dit is heus niet uit bezorgdheid, maar uit een behoefte om over jou controle uit te oefenen.
Hij controleert met wie je afspreekt, met wie je praat en waar je heengaat. Hij kan zelfs nog een stap verder gaan en je telefoontjes of e-mails controleren of zelfs proberen te beslissen hoe jij je moet gedragen.
4. Hij bewaakt zijn smartphone
Ook in een relatie heb je recht op wat privacy. Hij hoeft je heus niet altijd te vertellen wie hem opbelde of wie hem een berichtje stuurde.
Draagt je partner zijn smartphone altijd en overal bij zich? Hij behoort vast niet tot de nationale veiligheidsdiensten, dus zijn telefoon bewaken hoeft echt niet.
5. Hij doet afstandelijk als er andere vrouwen bij zijn
Gaan jullie samen op stap dan gebeurt het wel vaker dat zijn aandacht naar andere vrouwen uitgaat en zijn interesse in jou afneemt. Als jij wat dichterbij komt gaat hij zich heel afstandelijk gedragen, net alsof jullie geen stel zijn.
Het is begrijpelijk dat hij je niet altijd 100% aandacht kan geven. Maar als hij vaak afstandelijk doet in het bijzijn van andere vrouwen is dit een duidelijk signaal dat je te maken hebt met een foute man.
6. Hij vindt zijn uiterlijk enorm belangrijk
Iedereen ziet er graag goed uit. Het geeft ons gewoon een beter gevoel over onszelf. Ook een foute man ziet er omwille van deze reden graag goed uit.
Toch heeft hij hiervoor ook nog een andere reden: een constante zoektocht naar aandacht en validatie. Hoe beter hij eruitziet, hoe groter de kans dat anderen hem aandacht zullen geven en hem zullen prijzen.
7. Hij is vreemdgegaan
Het is leuk om eventjes aandacht te krijgen van iemand. De meeste mensen kunnen echter aan deze lokroep weerstaan als ze een vaste relatie hebben.
Omdat de nood aan aandacht, bevestiging en validatie van een foute man zo groot is, wordt hij makkelijker verleid om daadwerkelijk vreemd te gaan.
8. Hij is onvoorspelbaar
Je partner is de ene dag lief en aanhankelijk. De volgende dag komt hij sluw uit de hoek en gebruikt hij allerhande manipulatietechnieken.
Door deze ‘Jekyll en Hyde’-houding aan te nemen wil een foute man volledige controle op jou uitoefenen. Jij moet je voegen naar zijn gemoedstoestand.
9. Hij aanvaardt niet dat je grenzen stelt
In een gezonde relatie is het normaal dat je grenzen stelt. Niet alles wat je partner doet vind je leuk. Jullie zijn nu eenmaal twee verschillende individuen.
Bij een foute man heb je het vaak moeilijk om grenzen te stellen omdat hij dit helemaal niet aanvaardt. Hij heeft immers geen aandacht voor jouw behoeften binnen de relatie.
Hierdoor heb je het gevoel dat je jezelf niet kan of mag zijn. Ik hoef je vast niet te vertellen welke negatieve impact dit heeft op je gevoel van eigenwaarde.
10. Hij zit vol loze beloftes
“Ooit neem ik je mee om mijn familie te ontmoeten.”
“Plan je vrije dagen alvast in want wij gaan samen op vakantie.”
Terwijl jij je hierop verheugt, onderneemt je partner helemaal geen stappen. Typisch voor een foute man is je aan het lijntje houden.
Hij wil geen oprechte of ‘officiële’ relatie en geen verbintenissen. Hij heeft jou alleen nodig om zijn narcistische voorraad te vullen.
11. Hij heeft amper tijd in het weekend
Tijdens de week hebben jullie beiden een drukke baan. Helemaal niet zo vreemd dus dat jullie niet veel tijd met elkaar doorbrengen. Maar helaas, ook in het weekend heeft je partner ‘geen tijd’.
Er bestaat een groot verschil tussen niet veel tijd hebben en geen tijd willen maken.
Als je partner liever videospelletjes speelt of met vrienden op stap gaat dan weet je meteen waar zijn prioriteiten liggen. Je bent helemaal niet zo belangrijk voor hem als je denkt.
12. Hij heeft veel relaties met vrouwen gehad
Foute mannen hebben vaak al heel wat relaties met vrouwen achter de rug.
Een eerste reden hiervoor is dat ze niet in staat zijn om liefde te beantwoorden.
Een tweede reden is omdat ze constant op zoek zijn naar iemand die hun narcistische voorraad vult. Merken ze dat hun huidige partner hier niet meer toe in staat is, dan gaan ze een andere relatie aan.
13. Hij praat denigrerend over zijn exen
Er zijn wel meer mensen die niet zoveel positiefs te vertellen hebben over ex-partners.
Bij een foute man gaat alles echter over goed of slecht, superieur of inferieur en juist of fout.
Een foute partner zal zijn aandeel in het stuklopen van een relatie nooit zien en ook nooit toegeven.
Hij is er vast van overtuigd dat zijn ex-partner hem onrecht heeft aangedaan en dat laat hij merken door denigrerend over zijn ex te praten.
14. Hij heeft geen aandacht voor jouw seksuele verlangens
Goede seks verschilt van persoon tot persoon en binnen een relatie moet daarover gepraat kunnen worden.
Een foute partner is niet geïnteresseerd in jouw seksuele verlangens. Hij is zelfs helemaal niet geïnteresseerd in het intieme aspect van seksualiteit. Net zoals bij alle aspecten van het leven voelt hij zich ook in bed superieur.
Kan jij hierover inderdaad niet praten met je partner, dan is de kans groot dat je met een narcist in bed ligt.
Hoe weet je dat hij serieus met je is?
Vooral bij het begin van een nieuwe relatie is het moeilijk om in te schatten of je partner wel serieus met je is.
Gelukkig heeft de wetenschap een aantal tastbare tekenen gevonden dat een man echt verliefd is.
Enkele bevindingen:
1. Hij vraagt hoe je de toekomst ziet
Een man die serieus met je is toont een gezonde interesse in je toekomstplannen. Zo zal hij bijvoorbeeld vragen of je van plan bent om te verhuizen of kinderen te krijgen.
Hiermee zegt hij niet noodzakelijk dat hij deze dingen wil, maar hij toont interesse in hoe jij de toekomst ziet.
2. Hij zet jouw verlangens op de eerste plaats
Het zit hem vaak in kleine dingen: hij laat de restaurantkeuze aan jou over of hij biedt aan om even naar de supermarkt te lopen als je trek hebt in iets.
Hier bestaat een term voor: compassievolle liefde.
Onderzoek heeft een verband gelegd tussen tegemoet komen aan de kleine verlangens van een partner en ware liefde.
De onbaatzuchtige dingen die een partner voor je doet zijn tekenen dat hij serieus met je is.
3. Hij investeert tijd in jullie relatie
Als je man graag op een gezonde manier tijd met je doorbrengt weet je zeker dat hij serieus met je is.
Onderzoekers hebben een ‘investeringsmodel’ gevonden dat voorspelt hoe gehecht iemand is aan een relatie. Als je partner een positief gevoel heeft over jullie relatie is hij bereid veel tijd met jou door te brengen.
5 Tips om een foute man los te laten
Gevoelens kun je niet zomaar uitschakelen en voor je het weet zit je gevangen in een toxische relatie.
Om jezelf te beschermen is het toch belangrijk om een foute man los te laten.
1. Erken dat je verslaafd bent aan hem
Het heeft geen zin om in ontkenning te leven: erkennen dat je verslaafd bent aan hem is een eerste stap om een foute man los te laten.
Deze verslaving heeft te maken met traumahechting. Dit ontstaat wanneer een foute man zijn cyclus van misbruik steeds weer herhaalt. Hierdoor wordt jouw behoefte aan zijn validatie aangewakkerd.
Jij gaat je steeds harder hechten aan hem en je krijgt meer en meer het gevoel dat je zijn bevestiging ook echt nodig hebt.
Erkenning zorgt ervoor dat je je schrap zet tegen alle mogelijke manipulatietechnieken van de foute man in je leven.
2. Verbreek alle contact met de foute man in je leven
Ga ‘Cold turkey’ als je van je verslaving aan een foute man wilt afkicken. Cold turkey gaan betekent dat je in een keer stopt met het middel waar je verslaafd aan bent.
Makkelijk is dat niet en het zal even doorzetten zijn. Maar om ervoor te zorgen dat de narcist je met rust laat is dit echt noodzakelijk.
Verbreek alle contact met de foute man in je leven. Verwijder hem uit je telefoon en wis zijn e-mailadres. Blokkeer hem op al je socialemediakanalen zodat hij niet meer opduikt in je nieuwsoverzicht. Doe je dit niet, dan zul je vast even stiekem gaan kijken wat hij doet.
Alle contact verbreken is noodzakelijk om te voorkomen dat de verslaving weer de kop opsteekt.
3. Wis je foute partner volledig uit je leven
Ervoor zorgen dat de foute man in je leven geen contact meer kan opzoeken met jou beschermt je tegen zijn manipulatietechnieken.
Maar wat als je net op zoek gaat naar zaken die jou aan hem herinneren?
Misschien wil je plaatsen bezoeken waar jullie vaak samen naartoe gingen? Luister je nog vaak naar zijn favoriete nummer? Lees je af en toe nog eens zijn berichten?
Heel begrijpelijk want niet alles liep fout in jullie relatie. De foute man in je leven heeft je op een bepaald moment misschien ook wel heel gelukkig gemaakt.
Door te blijven hangen in het verleden zul je je echter nooit op de – mooiere – toekomst kunnen richten.
Daarom is het belangrijk om alles wat jou aan hem herinnert helemaal te wissen uit je leven. Verwijder oude berichten. Stop foto’s in een doos en berg deze op een plek op waar je zeker nooit komt. Bezoek geen plekken die je aan hem doen denken. Luister naar andere nummers en bekijk andere films.
Blijf lief voor jezelf, vooral als je je gefrustreerd voelt omdat de verslaving niet snel genoeg stopt.
4. Zoek steun bij vrienden en familie
Misschien heb je door je relatie je vrienden en familie verwaarloosd. Heel begrijpelijk want de foute man in je leven wilde jouw volledig aandacht.
Misschien was hij bang om ontmaskerd te worden en stond hij erop alle contact met vrienden en familie te vermijden. Dat hij hierdoor meer controle op jou kon uitoefenen was natuurlijk mooi meegenomen.
Het is vaak niet makkelijk om na narcistisch misbruik weer contact op te nemen met vrienden en familieleden. Je schaamt je en je voelt je schuldig dat dit misbruik je zover heeft gebracht.
Besef heel goed dat echte vrienden en familieleden vaak maar al te goed begrijpen dat je leed onder het toxisch gedrag van je partner.
Onderzoek heeft uitgewezen dat liefde je inderdaad blind maakt. Onder invloed van bepaalde hormonen zien we bepaalde aspecten van iemands persoonlijkheid niet. Anderen merken deze vaak wel op.
5. Sluit je aan bij een steungroep
Mensen die nog nooit het slachtoffer geworden zijn van een foute man weten niet welke impact dit kan hebben op je leven. “Ah, dat was toch geen man voor jou, er zwemmen wel meer vissen in de zee.”
Helemaal ongelijk hebben ze niet, maar daar sta jij dan met een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag gevoel van eigenwaarde. Je vraagt je af hoe je er in hemelsnaam kunt in slagen om je leven weer in handen te nemen.
Praten met mensen die hetzelfde als jij hebben meegemaakt kunnen je hierbij helpen.
Met het ‘Narcist De Baas video herstelprogramma’ krijg je toegang tot een lotgenoten community voor slachtoffers van narcistisch misbruik.
Deze mensen kennen de signalen van een foute partner want ze hebben net hetzelfde meegemaakt als jij. Ze begrijpen ook hoe moeilijk het is om je leven weer op de rails te krijgen na narcistisch misbruik.
Als je deel uitmaakt van deze community krijg je trouwens ook toegang tot deskundig advies en je kunt er met allerhande vragen over narcisme terecht.
Interesse in deze steungroep? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.