8 Hulpvolle Tips Voor Als Je Denkt ‘Ik Weet Het Niet Meer’

Het kan gebeuren: niet weten wat je met jezelf aan moet. Gedachtes als 'ik weet het niet meer' schieten door je hoofd. Je zit in de put, voelt je neerslachtig, onzeker en je weet gewoon geen oplossing meer.

Ik kreeg de afgelopen weken meerdere vragen van lezers rondom hetzelfde thema. Vragen als 'ik weet niet meer wat ik met mezelf aan moet, wat moet ik doen?' en 'wat moet je doen als je het even niet meer ziet zitten?'.

Ik was geraakt door deze mailtjes en de persoonlijke verhalen van deze sterke vrouwen. Worstel jij ook met deze gedachtes? Weet je geen uitweg uit dit dal? Dan is het belangrijk dat je vandaag de eerste stap zet om je leven meer sturing te geven!

 In deze blog geef ik je daarom 8 waardevolle tips voor als je het even niet meer weet.

Doel van dit artikel: als je het niet meer weet staat je leven even stil. In dit artikel ga ik jouw 8 dingen vertellen die je moet weten als je niet weer wat je met jezelf aan moet. 

We bevinden ons soms op een doodlopende weg of een kruispunt in ons leven. En dan zeggen we: “Ik weet niet wat ik met mijn leven aan moet.”

Dit context kan verschillend zijn.

  • Je zit in een doodlopende relatie.
  • Je ziet het leven niet meer zitten.
  • Je weet niet wat je professioneel met je leven wilt.
  • Je bent niet tevreden met je leven en hoe je leven gaat.
  • < vul zelf in >

Er is één overeenkomt: In je hoofd zit je vast.

Herken je dit?

Het maakt niet uit in welk stadium je in dit proces zit: Je moet je leven opnieuw evalueren!

De volgende tips helpen je hierbij.


1.     Het is oké. Je kunt de toekomst niet voorspellen

Onthoud dit: Je weet niet wat de toekomst brengt. Het leven zit vol met verrassingen.

Voortdurend nieuwe dingen nastreven en plannen maken, maken het leven juist interessant en leuker.

  • Vind je het leuk om sieraden te maken? Streef deze hobby dan na. Misschien ben je over vijf jaar een succesvolle sieraden ontwerper.
  • Of misschien doe je over vijf jaar iets heel anders. Dat maakt niet uit. In de toekomst zal je weer andere projecten tegenkomen die je met veel plezier doet.

2.     Wees comfortabel met een ongemakkelijk gevoel

Je voel je nu wellicht ongemakkelijk. Je zit niet lekker in je vel. Je bent niet tevreden met hoe dingen lopen. Zo is het leven. Het leven is soms ongemakkelijk.

Soms hebben we niet genoeg geld om de dingen te doen die we graag willen doen. Het kan ook gebeuren dat je vastzit in een relatie of dat je erachter komt dat de relatie niet goed meer voor je is. Misschien heb je een liefdesrelatie met een narcistische minnaar.

Als je iets hebt wat je wilt nastreven, moet je leren leven met dit ongemakkelijke gevoel.

Als je een droom hebt, moet je dus leren om te leven met de ongemakken die daarbij komen kijken. Deze ongemakken maken op het moment veel minder uit, omdat je je droom nastreeft.

Als je droom bijvoorbeeld is om een b&b te openen in Frankrijk, zal je waarschijnlijk enkele maanden of jaren leven met een laag inkomen en onzekerheid.

Ook zal je veel moeten klussen en hard moeten werken. Maar dat maakt niet uit, want je leeft je droom achterna.


3.     Accepteer dat het leven vol onzekerheid zit

Dingen gebeuren. Ik dacht dat ik het allemaal had: een goede baan, een lieve man, twee honden en een mooi huis aan de rand van het bos.

Maar toen kreeg ik op een dag een verontrustend telefoontje. Mijn moeder was overleden. Ik zat thuis op de bank en ik wist niet meer wat ik met mijzelf aan moest.

En zo zat ik 4 weken.

“Totdat een vriendin mij adviseerde dat dit het moment was om mijn droom na te streven. Ik had mijn vriendin nodig om mij uit de depressie te trekken. Toen ben ik begonnen met mijn droom: schrijven en anderen helpen. Ik ben blogartikelen en boeken gaan schrijven. Vitaal Gezond is hiervan het resultaat.”

Wat is jouw droom?

Grijp je onzekerheid bij de lurven en draai het op zijn kop. Elke slechte gebeurtenis is het perfecte moment om iets goeds te laten gebeuren.

Bovendien is het nooit te laat om je pad te veranderen, vooral als er iets misgaat.

Geloof je me niet? Dit is het bewijs. Hoe jij opnieuw kunt beginnen en je leven opnieuw kunt starten, ook wanneer je denkt dat het te laat is:


4.     Overwin afleidingen en stop met uitstellen

Je wordt er niet jonger op! Sorry dat ik dit moet zeggen, maar het is de waarheid.

Als je niet de kans aangrijpt om je dromen na te leven, heb je het einde van je leven bereikt zonder een droom te hebben waargemaakt.

Dan heb je je tijd gebruikt om veel tv te kijken en heb je miljoenen Facebookberichten gecheckt.

Is dat hetgeen wat je had willen bereiken in je leven?

Als je serieus je droom wilt nastreven, kun je er beter nu mee beginnen!

Zet daarom vandaag de eerste stap en ga aan de slag! Doe je dit niet? Prima, maar dan zal je blijven denken hoe geweldig het had kunnen zijn. Beter nog: leer uitstelgedrag te stoppen!

Wetenschappelijk bewezen: professor psychologie Fuschia Sirois van de Universiteit van Sheffield geeft de oplossing: “Je moet dieper graven om een aantal persoonlijke waarden te vinden die in je droom liggen”.

Dit kan je namelijk motiveren om er toch voor te gaan. Concentreer je daarom op wat echt belangrijk is in je leven.


5.     Ik zit vast in mijn relatie

Dit is een specifieke tip voor jou, als jij het gevoel hebt dat je vastzit in je relatie.

Wat is de reden dat je vastzit in je relatie?

In onze tijd is het gevaar groter dan ooit dat we onszelf voorbijlopen. We zijn te druk met ons werk, kinderen, vrienden, verplichtingen en verwachtingen.

Jij en je partner zijn elkaar voorbijgestreefd in jullie streven naar hetgeen wat jullie dachten dat geluk was. Relatieproblemen liggen op de loer.

Sta daarom eens even stil.

Ga terug naar het begin. Waarom ben je verliefd geworden op je partner? Wat vond je aantrekkelijk en wat trok je aan in je partner?

Dit is een pad die je samen moet begaan. Je moet samen weer het geluk vinden in jullie relatie. Dat geluk is er geweest. Dat betekent dat dit geluk nog ergens zit, maar jullie moeten het weer vinden.

In deze tijd is het antwoord vaak dat jullie weer tijd met elkaar moeten nemen. Daarom mijn tips.

  1. Schakel een relatietherapeut in en ga samen op zoek naar jullie geluk.
  2. Tip van hoogleraar duurzame relatie Esther Kluwer: Plan elke week één vaste date-avond. Deze avond brengen jullie samen door. Ga uit eten, naar de bios, een film thuis kijken, thuis koken en/of vrijen. Het is belangrijk dat jullie deze avond met z’n tweeën doorbrengen, dus zonder kinderen en vrienden.
  3. Ga zo nu en dan een weekendje weg met z’n tweeën. Dit hoeven geen dure city trips te zijn, maar mag ook een weekendje in een stacaravan aan het strand zijn. Het doel is om quality time samen te creëren.

Zo kom je erachter waarom het vastloopt. Je kunt samen werken aan de knelpunten.

Komen jullie er niet uit? Heb je er alles aan gedaan? Kies dan voor je eigen geluk. Je bent gelukkiger alleen dan in een slechte relatie.

Heb je kinderen? Een scheiding kan heel zwaar zijn voor kinderen. Maar je kunt je kinderen meer liefde geven als je zelf gelukkig bent. Dus wat je ook doet, beschadig en kwets de kinderen zo min mogelijk.


6.     Stel jezelf vragen

Neem wat tijd voor jezelf. Stel jezelf grote, belangrijke vragen. En kleine vragen.

Leer meer over jezelf. Mediteer. Schrijf de dingen op die je interesseren en dingen die je jezelf zou zien doen als tijd en geld geen doel waren.

Wetenschappelijk bewezen: droom groots. Stel je echt voor dat je die dingen gaat doen. “Herhaaldelijk mediteren leidt tot blijvende veranderingen in het brein”, zo stelt prof.dr. Lisa Cheng.

Door jezelf zinvolle vragen te stellen, bouw je voor jezelf een onoverwinnelijke motivatie op. Als er uitdagingen ontstaan, weet je hoe je ermee om moet gaan.

Lees hier mijn 6 korte meditatie oefeningen voor thuis >>>


7.     Doe vrijwilligerswerk of loop stage

Heb je een droom of hobby? Probeer deze dan uit. Dit is de beste manier om erachter te komen of dit iets voor je is.

Geen betere manier dan vrijwilligerswerk doen of stage lopen. Dan leer je wat het is en inhoud, maar leer je ook belangrijke kennis en doe je praktijkervaring op.

Is je droom om een b&b te openen in Frankrijk? Ga dan een stage lopen bij een b&b bij jou in de buurt. Dan leer je dit beroep echt kennen.

Heb je een passie voor honden? Ga dan vrijwilligerswerk doen in een asiel om je passie verder te voeden en inspiratie op te doen.

Wil je verder gaan in het sieraden maken? Ga dan stage lopen bij een goudsmid. Je zal vol met inspiratie en ideeën thuiskomen.

Zit je in de sleur van elke dag? Stap uit de sleur. Doe vrijwilligerswerk waarbij je anderen helpt. Bijvoorbeeld in het buurthuis of in een verzorgingshuis. Je zal merken dat je hier ontzettend veel voldoening en blijdschap uit kunt halen.


8.     Neem je kansen

Kansen kloppen op je deur, maar als je de deur gesloten houdt, zal er nooit verandering komen. Je moet zelf actief de deur opendoen om kansen en verandering in je leven toe te laten.

Doe jij de deur open?

Soms denk je dat dit niet het juiste moment is. Maar kansen ontstaan wanneer ze zich voordoen. Als je de deur dicht laat, kan de kans voorbijlopen en op de deur van iemand anders kloppen.


Wil jij meer richting geven aan je leven?

De beste tip heb ik als laatste bewaard. Het belangrijkste wat je moet onthouden, is dat geen actie ondernemen ook een actie is. Je moet nieuwe dingen proberen en beslissingen nemen, ook als het een slechte beslissing blijkt te zijn.

Er zijn drie factoren die als veel belangrijker worden beschouwd dan intelligentie bij het bepalen van succes en richting in je leven. Over deze belangrijke factoren en gevolgen voor jouw leven heb ik een E-book geschreven die ik het ‘Zelfvertrouwen Geheim’ heb genoemd. 

Dit document geeft je de kans om je innerlijke blokkades te overwinnen en meer sturing te geven aan je leven. Zodat jij de koers bewandelt die het beste bij jou past. En dat is precies wat ik wens voor jou. Ben jij hier klaar voor? 

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis en privé naar je toe: 

Ik zie je daar!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>