8 Praktische Tips Voor Zelfontwikkeling en Zelfontplooiing

Eén van de meest verstandige beslissingen die je voor jezelf kunt nemen is streven naar voortdurende zelfontwikkeling.

Enkele dingen die we allemaal voor onszelf willen, zijn onder meer: de kwaliteit van ons leven verbeteren, meer bereiken, betere mensen worden en proberen een betere versie van onszelf te zijn.

Daarom stellen we persoonlijke ontwikkelingsdoelen in ons leven. Jezelf ontwikkelen vergt aandacht en wilskracht.

Doel van dit artikel: in dit artikel krijg je de meest praktische tips en adviezen om je zelfontwikkeling een boost te geven die je een stuk gelukkiger en zelfverzekerder maken.


Wat is zelfontwikkeling precies?

Wat bedoelt men nu eigenlijk, wanneer er gesproken wordt over zelfontwikkeling of zelfontplooiing?

Volgens encyclo.nl is de definitie van zelfontwikkeling als volgt: “inzicht verwerven in eigen identiteit, waarden, sterke en zwakke kanten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig competenties verder te ontwikkelen.” 

In deze omschrijving kunnen we al enkele belangrijke begrippen terugvinden: identiteit, interesses, ambities, competenties, actie. Jezelf ontwikkelen kan alleen maar als je jezelf goed kent, als je weet wat jouw sterktes en jouw persoonlijke gebreken zijn.

Het is belangrijk om een doel te hebben in jouw leven en te weten hoe je dat doel kan bereiken door je eigen talenten zo goed mogelijk te gebruiken en te ontwikkelen. Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, dat is het zeker.

Zelfontwikkeling is een lang, soms moeizaam, maar zeer bevredigend proces. Degene die zich op het pad van zijn eigen ontplooiing begeeft, kan ware voldoening uit zijn leven halen.

Het is werk dat je stap voor stap moet ondernemen, altijd rustig aan en zonder te veel druk te leggen op jezelf. Het fijne is dat je er vandaag nog mee kunt beginnen. Het is nooit te vroeg (of te laat!) om de eerste kleine stapjes te nemen!


Waarom is zelfontwikkeling zo belangrijk?

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en ontplooien. Stilstand is achteruitgang, een irritant cliché maar een waarheid als een koe.

Zelfontwikkeling is niet enkel een manier om dichter bij jezelf te komen en meer van jezelf te gaan houden, het bepaalt ook hoe je jezelf naar buiten brengt in de wereld en hoe andere mensen naar je kijken en met je omgaan.

Wanneer je onbewust blijft over jezelf, zullen zowel je emoties en gevoelens als de mensen om je heen je heel makkelijk kunnen manipuleren. Iemand die zichzelf niet onderzoekt en onderwijst, is slaaf van zijn eigen gedragspatronen.

Zelfontwikkeling zal je het zelfvertrouwen geven dat je nodig hebt om sterk en gefocust in deze wereld te leven. Wanneer jij weet waar je voor staat, zal een ander je niet zomaar van de wijs kunnen brengen of misbruik van je kunnen maken. Zoals ze altijd zeggen; zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

In de volgende tips leer je hoe je meer uit je leven kunt halen en professionele groei kunt realiseren:


Jezelf ontwikkelen? 7 tips

Tip 1: Ontdek je AAN/UIT knop

Neem op tijd je rust, of beter gezegd... mediteer!

In deze hectische samenleving vergeten we soms om eens een moment op te houden met al onze bezigheden en gewoon te zijn. We vergeten om onszelf die broodnodige rust te gunnen.

De dagen vliegen vaak voorbij en voor je het weet is er alweer een volledige maand gepasseerd en heb je nog niet één keer echt even kunnen uitblazen.

Het is van cruciaal belang, als je je eigen persoonlijkheid wil kunnen ontwikkelen en ontplooien, dat je af en toe gewoon zit en luistert. Inademen en uitademen. Niets meer dan dat.

Wanneer je je lichaam even de tijd geeft om op adem te komen en alles op een rijtje te zetten, zal je zien dat je doorheen de dag die rust beter zal kunnen blijven bewaren en zo dus helderder kunt nadenken. Dit helpt enorm om dichter bij jezelf te komen.

Naast de mogelijkheid om meer rust in je leven te brengen, is het ook aangetoond dat meditatie je concentratievermogen op een positieve manier kan beïnvloeden.


Tip 2: Verbeter je lichaamstaal

Heb je er ooit bij stilgestaan dat lichaamstaal een vorm van communicatie is?

Dat betekent ook dat mensen jouw beoordelen op de manier waarop jij je non-verbaal communiceert.

Het kan een wereld van verschil maken waarop mensen jou beoordelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de juiste lichaamstaal je kan helpen om effectiever contact te maken met anderen en je boodschap efficiënter over te brengen.

Een zelfverzekerde houding en een positieve uitstraling zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen, assertiviteit en doorzettingsvermogen communiceert. In feite kunnen bepaalde lichaamshoudingen ook helpen om je prestaties te verbeteren.


Tip 3: Stop met uitstellen

Het zal je misschien verrassen...

Maar soms kan het zinvol zijn om dingen op te schorten, maar het wordt wel een probleem als je werk of je leven eronder gaat lijden.

Uitstelgedrag is eigenlijk niets anders dan een zelfvernietigend gedragspatroon dat gebaseerd is op korte termijn voordelen.

Je weet immers heel goed dat het beter is om de taak meteen te volbrengen, maar toch doe je het niet.

Op korte termijn kan uitstelgedrag handig lijken, maar uiteindelijk brengt het je alleen maar in de problemen.

Taken uitstellen kan praktische negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Als je je uitstelgedrag wilt aanpakken is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van dit probleem.

Lees daarom mijn artikel om uitstelgedrag aan te pakken en te doorbreken.


Tip 4: Durf grenzen te stellen

Grenzen stellen is enorm krachtig om je een gigantische boost van zelfvertrouwen te geven.

Grenzen aangeven voor een ander, maar ook voor jezelf. Leer op tijd nee te zeggen wanneer dit jouw zelfontwikkeling niet ten goede komt.

Wanneer je vanbinnen voelt dat je iets echt niet wilt doen, wees dan ook zo lief voor jezelf om hiernaar te luisteren en gewoon beleefd te weigeren.

Je zal op deze manier meer zelfrespect ontwikkelen en meteen ook respect van anderen afdwingen, als je tenminste op een tactvolle en diplomatische manier iets kunt weigeren.

Dit zal je ook meer tijd geven om je bezig te houden met dingen die je wél graag doet! De voldoening die je hiervan krijgt, zal van jou gegarandeerd een meer zelfverzekerd persoon maken.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je voor jezelf grenzen stelt. Stel je voor, je hebt de ambitie om een nieuwe taal te leren via avondonderwijs, je hebt een voltijdse baan en twee kinderen om voor te zorgen.

Maak voor jezelf een planning en begrens het aantal taken dat je voor jezelf inplant op elke dag- geef jezelf ook af en toe de tijd om even lekker niets te doen.

Druk bezig zijn is namelijk niet altijd productief bezig zijn. Als je nooit even kalmeert, zal je brein nooit op volle functionaliteit kunnen werken.

Stel daarom voor jezelf grenzen en plan je dagen niet tot op de laatste minuut vol. Je zal zien dat je je talenten zo veel effectiever zal kunnen ontwikkelen.


Tip 5: Laat het verleden los

Een van de grootste belemmeringen voor persoonlijke groei is het vasthouden aan het verleden.

Om gelukkig te zijn in de ware zin van het woord, is het erg belangrijk om in het heden te zijn. Je moet dus leren de spoken uit het verleden los te laten en de lijken uit de kast te verwijderen.

Zodra je merkt dat je gedachten hebt die je terugbrengen naar het verleden, probeer die gedachten dan zoveel mogelijk om te keren en op het heden te richten.


Tip 6: Verminder je stress

Te veel stress in je leven kan je productiviteit én creativiteit omlaag brengen. Stress heeft met name invloed op je mentale en emotionele gezondheid.

Je moet weten hoe je stress effectief kunt beheersen. Er zijn tegenwoordig veel technieken voor stressmanagement beschikbaar.

Dus alles wat je nodig hebt om te ontwikkelen is de bereidheid om stress te bestrijden. Het vinden van de middelen om stress aan te pakken kun je dit artikel over stress vinden.


Tip 7: Stel ambitieuze en haalbare doelen

We zullen dan ook maar eens wat dieper ingaan op die ambities. Laat het vanaf begin duidelijk zijn dat je ambities niet per se heel groots en gewaagd moeten zijn. Je mag gerust ook bescheiden doelen hebben.

Eindelijk eens dat ene boek lezen waar je al zo lang belangstelling voor hebt, zonder daarbij een deadline voor jezelf te stellen. Of eindelijk eens een dag vrijmaken om op je gemak het berghok op te ruimen.

Je hoeft niet per se een nieuwe taal te gaan leren of een boek te gaan schrijven om een volwaardig doel te hebben. Zoals hierboven al vermeld werd: kleine stapjes. Langzaam beginnen. Geen onnodige stress.

Hoe kan je ooit grootse dromen waarmaken als je niet eens iets aan iets kleins kan werken? Negeer de druk van de samenleving om altijd maar de slimste, de beste, de sterkste te zijn en neem voortaan je tijd om aan je eigen persoonlijke doelen te werken.

Wanneer je voor jezelf een beeld hebt gemaakt van de dingen die je binnen een maand of binnen een jaar gedaan zou willen hebben, kan je werken aan een plan om deze dingen ook effectief gedaan te krijgen.

Zo ontwikkel je je talenten, kweek je een bevredigende levensstijl en bouw je aan toekomst.

Ambities stellen je in staat om je leven ten volste te benutten en je volle potentieel als mens te kunnen bereiken. Als je klein begint, kan je gaan ontdekken wat voor jou het beste werkt om datgene te verkrijgen wat je wil.


Je ontwikkeling naar een hoger niveau tillen?

Dit waren alvast heel nuttige tips om meteen aan je zelfontwikkeling te beginnen. Maar dat is nog niet alles... Er is nog iets cruciaal wat ik je niet heb verteld, want onderzoek heeft aangetoond dat jouw IQ niet de belangrijkste factor is om jezelf snel te ontwikkelen. 

Er zijn drie factoren die als veel belangrijker worden beschouwd dan intelligentie bij het bepalen van succes en persoonlijke groei in je leven. Over deze factoren en de gevolgen voor jouw leven heb ik een E-book geschreven die ik het ‘Zelfvertrouwen Geheim’ heb genoemd. 

Dit document geeft je de grootste kans om je innerlijke blokkades te overwinnen en meer zelfontwikkeling te realiseren. En dat is precies wat ik wens voor jou. Ben jij hier klaar voor? 

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis en privé naar je toe: 

Ik zie je daar!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>