Durf jij geen nee te zeggen als jou om een gunst of verzoek wordt gevraagd? Voel je je verplicht om altijd 'ja' te zeggen als een ander wat van je wil?
Velen van ons zeggen vaak "ja" tegen uitnodigingen en gunsten om de gezeur en ongemak te voorkomen van het zeggen van "nee".
Als je geen nee kunt zeggen, kun je op den duur vermoeid, gestrest en geïrriteerd raken. Wacht niet tot je energie op is voordat je voor jezelf durft op te komen.
Het leren van nee zeggen kan je angst voor afwijzing overwinnen en helpt je om de controle terug te krijgen over je eigen leven. Heb je moeite met nee zeggen? Dan gaat dit artikel je helpen!
Stop met ja zeggen als je nee wilt zeggen
Het is fijn om andere te helpen, wij mensen krijgen daar zelf een goed gevoel van.
Van even de deur open houden tot de hele inboedel van een goede vriend verhuizen.
Soms zetten we onze eigen behoeftes en verlangens aan de kant voor een ander en dat kan iets heel moois zijn.
Maar wat nou als je altijd ja zegt, terwijl je eigenlijk nee wil zeggen? Waar blijft dan de ruimte voor jouw eigen behoefte en verlangens?
Het ja zeggen omwille van de ander wordt ook wel people pleasing genoemd.
Je zegt alleen maar ja om de ander te pleasen, maar eigenlijk gaat het over jezelf. Door ja te zeggen hoef je jezelf niet schuldig te voelen.
Maar eigenlijk wil je het niet echt, dus baal je en heb je eigenlijk helemaal geen goed gevoel. Door geen assertief gedrag te vertonen doe jij jezelf tekort.
Dat is voor de ander ook helemaal niet fijn en voor jullie beide oneerlijk. Want hoe zou jij het vinden als je geholpen wordt door iemand, terwijl diegene dat niet wil, omdat hij geen nee durft te zeggen?
En hoe zou jij het vinden als je iemand iets vraagt en diegene zegt nee? Dat is helemaal niet erg om te horen en dus ook niet erg om te zeggen. Ik geef je nu 10 manieren om nee te zeggen en voor jezelf op te komen.
Heb je geen zin om het hele artikel door te lezen, dan heb ik speciaal voor jou een infographic gemaakt: (klik voor een grotere weergave)
10 manieren waarop je nee kunt zeggen tegen mensen
Natuurlijk wil je het liefste voor jezelf opkomen en vaker nee zeggen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk.
Toch kun je maar beter vervelende situaties voorkomen dan genezen. Ik leg op 10 verschillende manieren uit hoe je makkelijker nee kunt zeggen zonder schuldgevoel.
1: Communiceer duidelijk
De meest duidelijke manier om nee te zeggen is door ‘nee’ te zeggen.
Het is een directe manier en wij Nederlanders kunnen dat goed hebben.
De angst kan er voor zorgen dat je zoekt naar uitwegen, dat kan er uit zien als: ‘Ja, nee, misschien, morgen, even kijken, ik laat je weten…’ Op deze manier wordt het nee zeggen uitgesteld.
Daarnaast weet de ander ook niet waar hij aan toe is. Wanneer de communicatie duidelijk is, weet iedereen waar die aan toe is en kan iedereen weer door.
Dit is heel fijn voor jezelf en heel fijn voor de ander. Door hier op te letten en het vaker te doen en te oefenen zal je er ook steeds beter in worden.
2: Gebruik je lichaamstaal
Lichaamstaal is ook communicatie en ook hierin kan je duidelijk zijn. Sta rechtop, schouders naar achter, borst naar voren.
Kijk de ander aan, maak oogcontact, schud je hoofd van links naar rechts. Je kan met je lichaamstaal kracht zetten achter je woorden. De ander weet dat je het meent.
Lichaamstaal is hetgeen het gesproken woord onderstreept en ondersteunt en omdat je niet, niet kan communiceren is het belangrijk hier gebruik van te maken volgens onderzoek.
3: Verminder je beschikbaarheid
‘Nee, ik heb nu geen tijd.’ Is iets wat mensen snel zullen snappen. Je hoeft hierin niet eens te liegen.
Meer tijd in jezelf investeren, vermindert automatisch de beschikbaarheid die je hebt om met andere bezig te zijn.
Aan de andere kant kan je ook een beschikbare tijd voor jezelf vaststellen, waarin je ja zegt en doet op de vragen die andere mensen aan je stellen.
Ga hierin voor realistisch en zorg dat de tijd voor jezelf altijd meer is.
Nogmaals, het is helemaal oké om andere te helpen, maar als je al je tijd en beschikbaarheid daar aan besteed, houd je niks over voor jezelf. En dat heeft ook weer invloed op je gezondheid!
4: Denk aan je gezondheid
Enerzijds kan het stress opleveren als je altijd bezig bent voor andere en als je vaak ja zegt, terwijl je nee bedoeld heeft dat invloed op je mentale gezondheid.
Wetenschappelijk Bewezen: Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak kiezen wat op dat moment het meest bevredigend voor hun is in plaats van wat het beste is voor onze toekomst.
Wanneer iemand je vraagt of je even tijd hebt om een verhaal aan te horen, maar jij hebt behoefte aan stilte, denk dan aan je gezondheid en zeg nee. Aan de andere kant is het voor je fysieke gezondheid ook niet fijn als je altijd in de weer bent.
Wanneer iemand vraagt of je even kan komen helpen om een zware kast naar boven te tillen, maar je hebt eigenlijk last van je rug. Denk dan aan je gezondheid en zeg nee.
5: Wees vastberaden
Durf het twee keer te zeggen, de ander durft het ook twee keer te vragen.
Daar is op zich niks mis mee, de ander wil het zeker weten en dan kan jij het nog zeker zeggen.
Sommige mensen zullen daar echter niet genoeg mee nemen. Misschien gaat de ander wel smeken of argumenten erbij halen waarom jij alsnog moet helpen.
Wees vastberaden blijf bij je antwoord. Het is namelijk jouw keuze om ja of nee te zeggen, niet die van een ander.
Bovendien is het ook best respectloos van een ander om door te blijven zeuren en hierin mag je best voor jezelf opkomen.
Je vastberadenheid zal er uiteindelijk ook weer toe leiden dat mensen weten waar ze aan toe zijn bij jou. Daarom is het belangrijk om voet bij stuk te houden. Herhaal het woord nee zo vaak als nodig is.
Door bij elke herhaling dezelfde woorden te gebruiken, geef je je vriend aan dat je niet wordt beïnvloed, ongeacht de druk die hij of zij op je uitoefent.
6: Vertrouw op je gevoel
Dat onderbuik gevoel, ook wel intuïtie genoemd.
Soms is het echt beter om nee te zeggen, zeker als je het aanvoelt met je intuïtie. Vertrouw hier op en vertrouw op jezelf.
Het kan zijn dat iemand op straat vraagt je telefoon te lenen en dat geeft je ineens een naar gevoel, zeg dan gerust nee.
Intuïtie kan echter een heel subtiel gevoel zijn en erop vertrouwen, laat staan op jezelf vertrouwen, kan moeilijk zijn als je twijfelt en je onzeker voelt.
Het overwinnen van je onzekerheid zal je ook helpen in het vertrouwen van je eigen oordeel.
7: Durf egoïstisch te zijn
Het is heel krachtig om egoïstisch te kunnen zijn en soms ook gewoon noodzakelijk.
Soms willen andere een duidelijke ‘nee’ niet accepteren. Kies dan voor jezelf en laat de ander los.
Misschien is het wel iemand die met je op date wil, maar daar heb jij echt geen behoefte aan. Geef de ander dan ook minder of geen aandacht meer.
Dat is belangrijk. Want anders blijft iemand misschien toch stiekem hoop houden.
En ja, soms is het sneu als mensen iets willen en het niet krijgen, maar het is ook heel sneu als je iets geeft wat je eigenlijk helemaal niet wil geven.
8: Geef je grenzen aan
Leer je grenzen kennen en leer je grenzen aan te geven. Je grenzen aangeven kan op een hele duidelijke manier.
Zeg: ‘Stop, je gaat nu over mijn grens heen.
Mijn antwoord is nee.’ Duidelijke communicatie, verbaal en door duidelijke lichaamstaal kan ook je uitspraak ondersteund worden.
Dit is niet altijd even makkelijk, maar wel heel erg belangrijk.
Ook als iemand vraagt of je het leuk hebt of dat je het eens bent met iets, mag je best nee zeggen.
Zelfs al bestaat de kans dat je de ander daarmee kwetst, want tegen iemand liegen kwetst sowieso.
9: Bied een andere oplossing aan
Soms betekent nee zeggen gewoonweg dat je even de mogelijkheid niet hebt. Je kan altijd iemand even doorverwijzen naar iemand anders.
Vraagt iemand je hulp bij het nakijken op spelling van zijn sollicitatiebrief, maar heb jij zelf even werk te verrichten, zeg dan het even aan Jessica te vragen, die is namelijk zo goed in Nederlands.
En als iemand vraagt of jij weet hoe je iets moet doen, kan je ze ook simpel weg de richting op sturen waar je dat geleerd hebt.
Als je zelf niet weet waar de ander terecht zou kunnen kan je ook zeggen: ‘Nee, vraag het even aan iemand anders.’
Hierin komt de duidelijke communicatie ook weer terug, want het is een simpele en heldere taal die de ander zal begrijpen.
10: Ontdek waar jouw passief gedrag vandaan komt
De beste tip heb ik als laatste bewaard. Niet voor jezelf opkomen is een eigenschap die je op de lange termijn helemaal niets brengt.
Actie ondernemen om voor jezelf op te komen is dit wel. Verander daarom je mindset!
Om te kijken in hoeverre jij passief, assertief of agressief gedrag vertoont is het belangrijk dat je de gratis assertiviteitstest invult. Na het invullen van de test ontdek je de uitslag en ontvang je het gratis e-boek 'Nee = Nee: De Kunst van Assertief Gedrag'.
Aan de hand van een krachtige methode die in dit boek uitgebreid besproken wordt, leer je hoe je zelfmedelijden voorgoed achter je kunt laten.
En dat is precies wat ik wens voor jou. Ben jij hier klaar voor?
Vul hieronder de test in en ik stuur het E-boek gratis en privé naar je toe:
Ik zie je daar!
Het nee zeggen an sich zou voor mij niet zo een probleem zijn. Het lastige is dat het vaak moeilijke situaties zijn waarin het vaak al onacceptabel is om nee te zeggen. Bijvoorbeeld: je schoonzus gaat verhuizen en vraagt op het laatste moment jouw hulp. Daarbij heeft al bijna iedereen die haar zou helpen afgezegd. Of: Je zou iemand in zijn werk ondersteunen, maar dit word je teveel. Dan wil je aangeven dat je dit niet kunt, en dan is diegene je voor door te zeggen dat haar vader plotseling is overleden. Dan kun je eigenlijk al niet meer weigeren he?