Voor Jezelf Opkomen? 10 Tips Die Je Meteen Kunt Toepassen

Wekelijks kom je in verschillende situaties terecht waarin je voor jezelf zou moeten opkomen. Toch doe je dat vaak niet. Uit onzekerheid, angst of schaamte. 

We durven geen loonsverhoging te vragen of tegen onze partner te zeggen we genoeg hebben van de beperkingen die we krijgen opgelegd.

Het kan zijn dat je gewoon extreem beleefd bent, maar het kan ook betekenen dat je jezelf het niet waard vindt om anders behandeld te worden.

Heb jij moeite om voor jezelf op te komen? Heb je het idee dat mensen vaak over je heen lopen?

Lees snel verder en ontdek de 10 eenvoudige manieren om elke dag voor jezelf op te komen. 

Doel van dit artikel: je leert waarom voor jezelf opkomen noodzakelijk is in deze wereld. Ook krijg je 10 waardevolle tips om assertiever te worden en nee te zeggen wanneer dat nodig is in je werk en relaties. 

Direct opkomen voor jezelf met behulp van één krachtige methode?
Klik dan hier en ontdek hoe je de controle over je leven weer in eigen handen neemt.


Voor jezelf opkomen is belangrijk

Er zijn elke dag tal van situaties waarin het nodig is om te weten hoe je voor jezelf op moet komen.

Als iemand bijvoorbeeld je plekje inpikt op het parkeerterrein, wanneer iemand voordringt in de rij, of wanneer je collega over je roddelt tegen je baas.

Soms is het makkelijker om conflict te vermijden en maar te doen wat anderen willen. Conflict geeft immers behoorlijk wat stress en dat kan vervelend zijn.

Maar wist je dat als je mensen over je heen laat lopen, je net zo goed stress ervaart?

Wetenschappelijk Bewezen: Als je niet leert om voor jezelf op te komen, dan kan dat je gevoel voor eigenwaarde behoorlijk schaden, zo blijkt uit onderzoek.

Assertieve mensen hebben vaak minder last van onzekerheden dan mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Dit betekent niet dat mensen die agressiviteit gebruiken of zelfs fysiek geweld op een juiste manier assertief zijn. Je hoeft niet iemand in zijn gezicht te slaan om voor jezelf op te komen.

Assertief zijn betekent niet dat je met elke persoon moet vechten die je verkeerd aankijkt.

Een standpunt innemen kan zo simpel zijn als 'nee' zeggen als je moe bent of gewoon weigeren te luisteren naar iemand die je minacht. 

Neem een paar seconden om te bepalen wat assertiviteit voor jou is, en dan kun je een plan maken om voor jezelf op te komen.

Het gaat erom dat je op een communicatief heldere manier jezelf verdedigt. Dat je in jezelf gelooft en de controle over je leven weer in eigen handen neemt. Het is jouw leven, dus de controle hoort in jouw handen te liggen.

Wanneer je voor jezelf leert op te komen, voel je je sterker en wordt je ook sterker. Hierdoor kun je eindelijk je eigen dromen waarmaken, waardoor je succesvoller wordt en zelfs aantrekkelijker.

Want mensen die hun eigen pad bewandelen en weten waar ze voor staan, zijn onweerstaanbaar.

Heb je last van uitstelgedrag? Gebruik hiervoor mijn artikel over hoe je uitstelgedrag kunt aanpakken en doorbreken.


Assertiviteit en zelfvertrouwen

Assertiviteit betekent veel meer dan alleen opkomen voor jezelf.

Assertief zijn betekent: 

  • Dat je het recht hebt om nee te zeggen
  • Je niet verantwoordelijk bent voor het gedrag van anderen
  • Je tijd neemt om over iets na te denken en je het recht hebt om van gedachten te veranderen

Je kunt assertief zijn en toch anderen respecteren. Dat betekent dat je gezonde grenzen hebt.

Het lijkt soms vredig om maar mee te gaan met de eisen en wensen van anderen...

Maar in de werkelijkheid is assertiviteit - om te vragen wat je wilt, nee te zeggen wanneer nodig en het afdwingen van wederzijds respect - veel effectiever om zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen.

Volgens de psycholoog Randy Paterson is assertiviteit een manier om de angst die je hebt om voor jezelf op te komen en je eigen grenzen aan te geven, te trotseren.

Deze angst kan bijvoorbeeld zijn dat je denkt dat mensen je misschien een zeurpiet vinden of je egoïstisch vinden als je voor jezelf opkomt, wat niet ten goede zou komen van je zelfvertrouwen.

Maar juist wanneer je voor jezelf opkomt, wanneer je goed je grenzen aan kunt geven, groeit je zelfvertrouwen.

Niet assertief zijn maakt het makkelijker om genegeerd te worden, uitgebuit te worden of zelfs gepest te worden. Daardoor kun je je verdrietig, depressief, gefrustreerd of boos voelen. Het schaadt je zelfvertrouwen.

Hier zijn drie makkelijke stappen om je te helpen bij je zelfvertrouwen:

  1. Identificeer de aspecten van jezelf die je goed vindt. Probeer minstens vijf positieve dingen op te noemen aan jezelf. Dit kunnen dingen zijn die je zeker weet en die je helpen om het negatieve beeld wat je van jezelf hebt aan te pakken.
  2. Verander de manier waarop je over jezelf denkt met je lijst van positieve eigenschappen. Gebruik die lijst om jezelf te herinneren aan je speciale talenten. Zeg tegen jezelf dat je net zo als iedereen bent met zowel sterke als zwakke kanten.
  3. Verander de manier waarop je je gedraagt. Pik iemand uit die de eigenschappen heeft die jij bewondert en doe hem of haar gewoon na.

Wanneer we een lage eigenwaarde hebben, vergelijken we onze eigen gevoelens van onzekerheid met diegenen die veel zelfverzekerder lijken. Maar je kunt leren om je meer zelfverzekerd te gedragen.

Wanneer je voor een groep spreekt, spreek bijvoorbeeld duidelijk en harder. Loop niet gebogen maar houd je rug recht.

Het is belangrijk om je zelfverzekerd te gedragen door niet weg te kijken of naar beneden te kijken, en vaak te lachen.

Hoe vaker je dit oefent, hoe natuurlijker dit gaat en hoe makkelijker het is om voor jezelf op te komen.


Voor jezelf opkomen op het werk

Op elke werkplek vind je meestal mensen met deze vier persoonlijkheden:

Passief of onderdanig

Degenen die onderdanig zijn doen er alles aan om conflicten te voorkomen en in de meeste gevallen falen ze om problemen aan te pakken.

Hoewel het lijkt alsof ze de vrede bewaren, laten ze gewoon toe dat problemen niet worden uitgesproken of opgelost.

Passief agressief

Passief-agressieve mensen hebben de neiging om al hun negatieve gevoelens uit te drukken via acties in plaats van woorden.

Dit kan onder meer inhouden dat ze te laat op het werk komen of zich slechts gedeeltelijk inspannen op werk.

Agressief

Deze mensen reageren altijd op verschillende situaties door anderen te vervreemden op een uiterst vijandige, irritante en onbeleefde manier.

Ja, agressieve mensen laten vaak hun mening horen, maar door de manier waarop maken ze uiteindelijk ook veel vijanden.

Assertief

Mensen die assertief zijn, gedijen op de werkplek, vooral in dubbelzinnige situaties. Ze komen voor zichzelf op, op een manier die de gevoelens van anderen niet schaadt. Ze zijn erg transparant in hun omgang met hun collega's en zijn duidelijk en eerlijk in hun communicatie.

Ze zorgen ook voor betere resultaten door hun directe omgeving op een zeer positieve manier in de hand te houden.

Assertieve mensen zijn zelfverzekerd, wat betekent dat ze moeiteloos het respect krijgen van mensen met wie ze werken.


Durf te vragen om een loonsverhoging

Stel nu dat je eigenlijk al heel lang recht hebt op loonsverhoging en je baas lijkt er maar niets aan te doen.

Zelfs als je weet dat je een hoger salaris verdient, kun je, net als veel andere mensen, aarzelen om een verhoging te vragen.

Je hebt drie opties:

  • Je kunt niets doen, maar dan blijf je voor onbepaalde tijd op hetzelfde salaris hangen.
  • Je kunt op zoek naar een baan die meer betaalt.
  • Of je vraagt om een loonsverhoging

Het is duidelijk dat rondhangen en wachten op je baas om de eerste zet te maken tot nu toe niet heeft gewerkt, en het zoeken naar een andere baan kan een behoorlijk gedoe zijn.

De enige optie die op dit moment gunstig voor jezelf kan uitpakken is de derde optie. Wat heb je te verliezen? Het enige wat je misschien hoort is nee. En dat weet je dan ook weer.


Durf voor jezelf op te komen

Lilian, de directrice van een kleine bibliotheek in Noord-Holland, vertelt dat ze als directrice eigenlijk altijd heel zachtmoedig was, tot drie jaar geleden.

“Ik liet mensen altijd over me heen lopen en daardoor was ik vaak behoorlijk ongelukkig.

Tot dat op een dag veranderde.

Ze had een kleine fout gemaakt op werk en een vrouwelijke medewerker, die bekend stond als een pestkop, stuurde daar een e-mail over naar het persoonlijke e-mailadres van Lilian. Ze had het bestuur in de CC gezet.

Lilian erkende de fout, verontschuldigde zich en vroeg de medewerker om e-mails voortaan naar haar zakelijke e-mailadres te sturen in plaats van haar persoonlijke. Daarna ontving ze precies dezelfde mail in haar zakelijke e-mail.

De volgende dag werd ze nog eens aangesproken door de vrouw op haar fout, en wel in het bijzijn van andere medewerkers.

Lilian ontplofte. Ze stond op en zei: “Wat mij betreft is dit gesprek over. Je hebt jezelf duidelijk gemaakt. Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden. En nu is het klaar.”

De vrouw antwoordde: “Ha, nu hebben we eindelijk een directrice”, en liep weg. Dit betekende dat Lilian eindelijk haar assertiviteit had laten zien, wat nodig was voor deze baan.

Lilian zegt dat dit haar voorgoed heeft veranderd. Ze is achter de kracht van haar eigen assertiviteit gekomen en heeft zichzelf bevrijd van pesterijen en mensen die over haar heen lopen.


Voor jezelf opkomen in een relatie

Een eenzijdige relatie waarin de ander alles altijd maar bepaalt is ongezond en zal onvermijdelijk ook stranden.

Dit geldt niet alleen voor de relatie met je partner, maar ook voor die met je kinderen, je vrienden, je ouders of je schoonouders.

Dat is al reden genoeg om te leren voor jezelf op te komen en assertiever te worden.

Door niet assertief te zijn, wordt je eigen zelfvertrouwen niet alleen geschaad, maar heeft de relatie zelf het ook zwaar te verduren.

De beste manier om te leren omgaan met een manipulatieve partner is door voor jezelf op te komen. Dat kan eng lijken.

Zeker wanneer je een persoon bent die niet houdt van confrontatie of een “people pleaser” bent en het iedereen het altijd maar naar zijn zin wilt maken.

Je denkt misschien dat het makkelijker is om alles maar te laten gaan in plaats van dat je een discussie opent met je partner, wat misschien in een conflict eindigt.

Misschien ben je gewoon bang om ruzie te hebben en je relatie op het spel te zetten.

Maar juist wanneer je leert om op een heldere en liefdevolle manier voor jezelf op te komen, maak je je relatie en je leven makkelijker en gezonder.

Ben jij opgevoed door een narcistische ouder? Lees dan dit artikel.


Weet wat je waard bent in een relatie

Het eerste wat je moet bedenken wanneer je voor jezelf op wilt komen in een relatie, is hoeveel je waard bent in die relatie.

Een relatie is symbiotisch waarbij beide partners op de een of andere manier afhankelijk van elkaar zijn. Dit kan emotioneel zijn of financieel.

Wanneer een van de twee zijn of haar waarde vergeet, is het makkelijk om te denken dat het niet uitmaakt wat hij of zij denkt of voelt. Op die manier wordt er misbruik van ze gemaakt en kan hun partner ze makkelijker manipuleren (wel of niet onbewust).

Het beseffen van je waarde geeft je het nodige vertrouwen om respect en erkenning af te dwingen in een relatie.


Weet wat je waard bent zonder relatie

Sommige mensen gaan ervan uit dat er niets anders is dan de onderdrukkende relatie die ze hebben

. Ze zijn misschien bang om alleen te zijn omdat ze denken dat ze zich dan eenzaam en ongelukkig voelen. Het is dan makkelijk voor hun partner om te krijgen wat hij of zij wil.

Maar wanneer je duidelijk en direct communiceert wat je wilt, begrijpen mensen je beter en geven ze je het respect dat je wilt.

Als je wilt weten hoe je voor jezelf op moet komen in een relatie, onthoud dat dan. Het is niet nodig om je mening voor je te houden en op eieren te lopen omdat je je bang bent voor ruzie.

Bovendien hoort je eigenwaarde wanneer je single bent net zo groot te zijn als in een relatie. Erken dat je ook waarde hebt buiten je relatie om.

Daardoor kun je, wanneer je voor vanzelfsprekend wordt genomen door je partner, makkelijker de relatie beëindigen en jezelf omringen met mensen die je het respect geven dat je verdient.

Hieronder een video van Adam Galinsky over het opkomen voor jezelf (let op deze video is wel in het Engels: 


10 Tips die je helpen opkomen voor jezelf

Hoe kom je nu het best voor jezelf op?

Hier volgen 10 tips die je helpen om assertiever te worden op een rustige, respectvolle en liefdevolle manier.


1: Wees transparant en authentiek

Soms kan dat moeilijk zijn, maar als je leert om jezelf eerlijk te uiten, voelt het alsof er een gewicht van je schouders wordt genomen.

We verschuilen ons zo vaak achter onze nep glimlach en knikken maar mee, in plaats van dat we zeggen wat we denken.

Dat is hartstikke vermoeiend!

Het heeft wel wat oefening nodig, maar je kunt leren om authentiek (trouw aan jezelf) en open te zijn over wat je voelt en denkt. Dat is de eerste stap.

Zodra je de gewoonte hebt om je mening te geven zonder al te meegaand of defensief te zijn, zullen mensen vaker bereid zijn om naar je te luisteren.


2: Neem kleine maar krachtige stappen

Als je moeite hebt met assertiviteit, neem dan kleine stapjes.

Zelfs het lopen met meer zelfvertrouwen (je hoofd rechtop, je schouders naar achteren) kan je al helpen om meer zelfverzekerd over te komen en jezelf ook zo te voelen.

Gebruik die zelfverzekerdheid wanneer je met anderen moet dealen.

Deze houding kun je op elk gebied in je leven toepassen. Vind je het vervelend als iemand bij je voordringt in de rij bij de kassa?

Vraag ze beleefd om achter de rij aan te sluiten.

Krijg je een factuur van de energiemaatschappij waarmee je het niet eens bent? Bel ze op of dien een bezwaarschrift in.


3: Blijf kalm wanneer iemand je pest

Wanneer je zelfvertrouwen groeit en het makkelijker voor je wordt om je te uiten, zul je ook moeten omgaan met mensen die je onder de voet willen lopen.

Er zullen altijd mensen zijn met een agressieve persoonlijkheid.

Het is belangrijk dat je kalm blijft, maar wel assertief, wanneer je het idee hebt dat iemand je pest.

Sta jezelf niet toe om hierdoor uitgeput te raken, emotioneel te worden of op hetzelfde niveau terug te slaan.

Geef er gewoon geen aandacht aan en blijf rustig. Houd de eer aan jezelf. Als je dit doet, zul je merken dat je een ongekend zelfvertrouwen opbouwt.


4: Luister naar jezelf

Soms heb je niet door wat er precies aan je vreet.

Misschien ben je het niet eens met het systeem op werk, de manier hoe mensen met elkaar en met jou omgaan of met de vakantieplannen van je partner.

Luister naar jezelf en bepaal wat je precies stress oplevert. Door dit uit te vogelen en er vervolgens iets over te zeggen, verminder je de controle die het over je heeft.

Vergeet niet dat mensen je gedachten niet kunnen lezen. Als je niet onder woorden brengt wat je dwarszit, weet niemand het.


5: Verduidelijk jezelf zonder emotioneel te worden

Het is verleidelijk om zelfingenomen te zijn wanneer je zeker denkt te weten dat je gelijk hebt.

Vanuit jouw perspectief verdedig je jezelf gewoon tegen iemand die het compleet verkeerd heeft.

Maar het is belangrijk dat je niet toegeeft aan de neiging om emotioneel te reageren.

Haal in plaats daarvan even diep adem en leg jouw perspectief op een kalme manier aan de ander uit.

Vermijd beschuldigende woorden of agressieve taal.

Maak duidelijk wat je bedoelt en luister naar het antwoord van de ander. Alleen dan kun je een echt gesprek voeren.


6: Oefening baart kunst

Zodra je raakt gewend aan hoe het is om voor jezelf op te komen, is het tijd om te oefenen met het vragen wat je wilt.

Wanneer iemand iets zegt waar je het niet mee eens bent of wanneer je wordt gedwongen om iets te doen wat je niet wilt, zeg er dan iets over.

Onderzoek laat zien dat het ongeveer 60 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren, dus blijf je assertiviteit twee maanden oefenen.

Je zult verbaasd zijn met het resultaat.


7: Wees doelbewust

Hier is een situatie die veel mensen herkennen: het delen van een kantoorruimte met een rommelige medewerker of een huis met een sloddervos.

Misschien zeg je er vaak niets van, waardoor je alleen maar meer geïrriteerd wordt.

Het kan verleidelijk zijn om dan maar passief-agressief gedrag te tonen, zoals het agressief doen van de afwas of nare opmerkingen te maken. Maar dit wekt alleen maar meer stress bij je op.

Probeer in plaats daarvan doelbewust te zijn.

Vertel de persoon in kwestie hoe je je voelt over iets zonder gelijk te beschuldigen. Gebruik klare en directe taal.

Stel daarna een simpele oplossing voor die helpt om de situatie te verbeteren, zoals:

“Als je ’s avonds eventjes een minuutje de tijd neemt om jouw ruimte op te ruimen, zou dat al ontzettend fijn zijn.”


8: Verdedig je eigen tijd

Tijd is waardevol en beperkt. En toch voelen we ons vaak gedwongen om het te geven aan iemand of aan iets wat niet onze tijd verdient.

Maar we hebben de mogelijkheid om gewoon nee te zeggen.

Soms heb je even geen keuze, zoals wanneer je baas zegt dat een project prioriteit heeft en af moet voor een bepaalde tijd. Maar laat verplichtingen niet bepalen hoe je je dag spendeert.

Jij bent in controle over je eigen tijd. Stel iets uit wanneer dat nodig is of verwijder mensen of situaties uit je leven waar je ongelukkig van wordt en die je tijd onnodig in beslag nemen.


9: Weet dat je gevoelens en acties van jou zijn

Niemand kan je dwingen om iets te voelen of iets te doen wat je niet wilt.

Je overtuigingen, je emoties, je gedachten en je ideeën zijn van jou. Niemand heeft het recht om deze teniet te doen.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat jij dat recht niet hebt om dat bij anderen te doen.

Wanneer je dit wel doet, is de kans klein dat er een oplossing voor een conflict wordt gevonden of dat er een open discussie plaats kan vinden.


10: Blijvend voor jezelf opkomen op een hoger level

Opkomen voor jezelf is niet eenvoudig. Zoals eerder gezegd, baart oefening kunst. Je leert niet in één dag hoe je voor jezelf op moet komen.

Met deze oefeningen en tips ben je al een heel eind op weg om beter op te komen voor jezelf. Heb je nog steeds moeite om je grenzen aan te geven? En wil je assertiever zijn wanneer het nodig is? Dan heb ik de oplossing voor je met één krachtige methode.

 Klik hier voor meer informatie. Je leert voor jezelf opkomen do's en don'ts en ontdekt dingen  die je leven voorgoed zullen veranderen. Je leert krachtige eigenschappen op een natuurlijke manier eigen te maken zodat het een onderdeel wordt van jouw persoonlijkheid.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>