5 Tips Om Persoonlijke Groei en Ontwikkeling Door Te Maken

Herken jij het volgende? Je leeft in een dagelijkse sleur. Je gaat naar je werk, spreekt af met vrienden die je al jaren kent en je leven is verre van uitdagend.

Je hebt het gevoel dat je stilstaat. Je bent niet bewust bezig om bepaald doel te bereiken, zoals afvallen of een taal leren. Je leeft in een sleur en die  weerhoudt jou ervan om een persoonlijke groei en ontwikkeling door te maken.

Herken jij dat en lukt het niet om het maximale uit jezelf te halen? Leef jij zonder focus op groei of ontwikkeling? Sta jij stil terwijl jij juist vooruit wil?

Ik geef je 5 tips over hoe jij de beste en meest succesvolle versie van jezelf kunt worden door middel van groei en ontwikkeling op alle persoonlijke vlakken.

In dit artikel leer je:

  • Wat persoonlijke groei is.
  • Waarom persoonlijke groei en ontwikkeling belangrijk zijn
  • Wat persoonlijke groei bij kan dragen aan een succesvol en gelukkig leven
  • Hoe jij concrete doelen stelt als het gaat om je ontwikkeling
  • 5 tips zodat jij jezelf nog succesvoller door het leven gaat
  • … en nog heel veel meer!

Wat is persoonlijke groei?

Iedereen kent wel een moment waarop je stil lijkt te staan in het leven.

Alles gaat op de automatische piloot. Je hebt weinig doelen in het vooruitzicht en degene die je hebt zijn gemakkelijk haalbaar. Toch heb jij al een lange tijd de wens om gewicht te verliezen of een nieuwe taal te leren, maar…Je hebt niet de motivatie om het voor elkaar te krijgen.

Je kunt je vast een moment herinneren waarop jij de behoefte had aan een nieuwe start. Gewoon weer even kind zijn, zodat je opnieuw mocht beginnen, maar weet je dat wij dagelijks die keuze hebben.

Veel mensen stoppen voor hun idee na school met leren, maar juist de dingen die je niet leert op school helpen je succesvoller te worden. Doordat we stil blijven staan, vallen we terug op de informatie en gewoontes die we kennen en wordt het leven vrij snel saai.

Dat kunnen we veranderen. Dagelijks kunnen wij opnieuw beginnen en starten aan een traject waardoor jij alles wat je maar wil in jouw leven, kunt leren en bereiken. Dat kun je doordat je kiest voor persoonlijke groei.

Ik leg je graag uit wat persoonlijke groei inhoudt voordat we verder gaan met hoe je dit bewerkstelligt.

Ben je er nog niet uit wat je wil in het leven en heb je hier hulp bij nodig? Dat kan, leer wat jij wil met jouw leven in dit artikel. Terug naar persoonlijke groei nu!

Persoonlijke groei is het proces waarin jij heel bewust en stap voor stap jezelf ontwikkelt op de vlakken en aspecten die nodig zijn om jouw doelen te behalen.

Heb je bijvoorbeeld al jaren de wens om een bepaald lichaamsgewicht te behalen, dan zul je een proces aan moeten gaan waarin je een gezonde levensstijl ontwikkelt en een nieuwe relatie met voeding opbouwt.

Of misschien wil je een taal leren? Dan zul je de discipline in moeten bouwen om dagelijks te investeren in de nieuwe taal.

Het leuke aan persoonlijke groei is dat je dat je hele leven kunt en zal doen. De ene keer wat bewuster dan de andere keer, maar met een goede instelling zal jouw groei en ontwikkeling vaart maken.

Je persoonlijke groei kan wel spannend zijn, je moet namelijk wel out-of-comfort stappen. Je veilige keuzes passen niet binnen het proces wat nodig is voor het behalen van jouw doel.

Wil je bijvoorbeeld afvallen en jij eet iedere dag een zakje chips, dan is het heel moeilijk om die gewoonte (jouw veiligheid) los te laten.

Dan moet je heel bewust de keuze maken om uit jouw comfort-zone te komen en zul je bijvoorbeeld een paprika moeten eten of een handje noten in plaats van een ongezonde snack. Zodra je resultaat hebt, ervaar je een gevoel van geluk en dan weet je dat je gegroeid bent.

Voel je jezelf nog niet zeker genoeg om jezelf uit je comfort-zone te begeven? Dan is het heel belangrijk dat je eerst werkt aan je zelfvertrouwen om de beste versie van jezelf naar boven te halen.

Ik ga je niet alleen vertellen waarom het belangrijk is om persoonlijke groei en ontwikkeling aan te gaan. Nee, ik heb voor jou ook alle adviezen opgeschreven om jou een flinke boost in persoonlijke groei te geven.

Om je eerste te leren waarom die groei zo belangrijk is starten we daarmee.


Waarom is persoonlijke groei en ontwikkeling zo belangrijk?

Stilstaan is voor niemand goed. Je wordt er niet gelukkiger van en je bereikt er heel weinig mee.

Zo kun je al jaren vastzitten in hetzelfde patroon, waardoor jij al jaren geen salarisverhoging hebt gehad. Je zit vast in dingen die je eigenlijk niet bent en ook niet wilt zijn.

Jij wil niet tegen een laag tarief werken, of slecht voor je gezondheid zorgen. Als je het niet meer weet staat je leven even stil.

Persoonlijke groei zorgt juist voor het tegenovergestelde en zorgt voor verbetering van deze punten.

Het zorgt voor een energieker leven, een bewuster leven en voor een succesvoller bestaan. Zodra jij een persoonlijke ontwikkeling doormaakt zul je ervaren dat je weer betekenis aan je leven geeft.

Je omgeving ziet dat jij groeit en mensen zijn nou eenmaal liever omringd door sterke en ontwikkelde mensen.

Kijk maar naar grote voorbeelden als Ghandi. Hij is de personificatie van zelfontwikkeling en persoonlijke groei en mensen nemen een voorbeeld aan hem.

Je straalt namelijk door ontwikkeling en persoonlijke groei ook uit dat je sterk in je schoenen staat, wat vaak ook aantrekkelijk is voor anderen.

Wil je meer leren over hoe jij sterk in je schoenen kan staan, lees dan ook mijn artikel over hoe je voor jezelf kan opkomen.


Voorbeelden van persoonlijke groei en talentontwikkeling

Nu heb je een duidelijker beeld van wat persoonlijke groei en ontwikkeling inhoudt, maar zelf vind ik het altijd prettig om een voorbeeld te krijgen. Daarom heb ik een aantal voorbeelden voor jou opgesomd.

Stel je bent al jaren aan het werk als assistente voor een baas, terwijl jij het daar niet naar je zin hebt. Je zou heel graag voor jezelf gaan werken. 
Na de werkuren voor jou baas ga jij je inlezen over hoe jij voor jezelf kunt beginnen en je eigen baas wordt (bewust proces).
Je werkt heel erg hard om jouw onderneming op te zetten buiten werktijd om en neemt uiteindelijk ontslag en gaat voor jezelf werken en bent veel gelukkiger (doel).
Of je merkt dat je veel stress ervaart en eigenlijk veel relaxter zou willen zijn. Je besluit dan om te een app te installeren en te gaan mediteren (bewust proces). Totdat jij weer een ontspannen- en geluksgevoel hebt (doel).

Maar ook realiseert persoonlijke ontwikkeling:

  • Verbetering van gezondheid, relaties, talenten, vaardigheden en carrière;
  • Een bewuster leven en kun je dus nog meer groeien;
  • Het verwezenlijken van ambities en dromen;
  • En een effectiever en efficiënter leven, zowel privé als zakelijk.

De beste persoonlijke groei tips voor jou

Zou jij ook een voorbeeld als hierboven willen bereiken. Volg dan onderstaande tips, die ik speciaal voor jou heb geschreven om een persoonlijke groei en ontwikkeling door te maken!


Tip 1: omarm je groei

Het klinkt gemakkelijk en logisch, maar toch is deze tip een hele belangrijke. Door je groei te omarmen en er vol voor te gaan, breng je jezelf in een stroomversnelling.

Kies heel bewust voor verandering en zorg dat jij de beslissing heel duidelijk maakt dat jij een betere versie van jezelf wilt worden.

Vertel bijvoorbeeld tegen iedereen om jou heen wat jouw doel is en zorg dat jouw omgeving weet dat je bewust naar dit doel aan het toegroeien bent.

En accepteer ook dat de weg lang kan zijn. Om een doel te bereiken zijn harde keuzes nodig, die weg naar zo’n doel kan soms langer duren dan je zou willen.

Ben bereid en bewust dat de weg lang kan zijn, maar onthoud ook dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is.


Tip 2: Overwin je angsten

Angst kan voorkomen dat je groeit en vooruitgaat.

Als je bijvoorbeeld bang bent om in het openbaar te spreken, volg dan een klas of sluit je aan bij een groep die mensen helpt betere openbare sprekers te worden.

Als je bang bent risico's te nemen, zoek dan een mentor die je kan helpen goede beslissingen te nemen en je zelfvertrouwen op te bouwen.

Groei en leer door dingen te proberen die je misschien niet prettig vindt. Als je verlegen bent, begin dan een gesprek of volg dan een handleiding om assertiever over te komen. 


Tip 3: Leer een nieuwe vaardigheid of onderwerp

Leer een nieuwe vaardigheid of onderwerp, of je het nu zelf doet of je aanmeldt voor een les.

Je kunt bijvoorbeeld cursussen volgen om te werken aan je zelfvertrouwen, een andere taal te leren, een nieuw softwareprogramma of creatief schrijven.

Overweeg een webinar te bekijken over onderwerpen over professionele ontwikkeling, zoals ondernemerschap of marketing op sociale media.


Tip 4: Maak het concreet en haalbaar

Beslis waarin je wil groeien en schrijf een concreet en haalbaar doel voor jezelf op.

Wil jij bijvoorbeeld paard leren rijden, schrijf dat op en niet ‘ik wil een paardenstal bouwen met eigen handen en ik wil het duurste paard ter wereld’.

Houd je doelen concreet en haalbaar. Wil je hulp in hoe je die doelen formuleert?

Lees dan mijn artikel over het stellen van doelen met de SMART-methode. Je leert hoe jij leerdoelen concretiseert.


Tip 5: Meditatie om je brein te hervormen

De verbazingwekkende hersenscans van de Amerikaanse neurowetenschapper Sara Lazar laten zien dat meditatie de grootte van belangrijke hersengebieden kan veranderen, ons geheugen verbetert en ons empathischer, mededogender en veerkrachtiger maakt onder stress!

Bekijk haar korte presentatie in deze video:

Ze legt uit dat mediteren een invloed heeft op zelfontwikkeling, omdat je er mentaal en emotioneel sterker door wordt en ook minder stress ervaart. Wat allemaal elementen zijn die je helpen om gemakkelijker persoonlijk te groeien.

Sommige mensen geloven niet in meditatie en denken dat het maar een ‘zweverig’ gedoe is voor mensen die niet weten hoe ze met hun werkdruk om moeten gaan.

Door veel mensen wordt meditatie echter gezien als een methode om de rommel in je hoofd op te ruimen. Zoals je je woning opgeruimd houdt, moet je dat eigenlijk ook doen met je geest.

Al die nieuwe gedachten die dagelijks je hoofd binnen stromen, moeten geordend worden. Anders wordt het immers één grote warboel.

In dit artikel worden een aantal simpele en korte meditatie oefeningen uitgelegd.


Tip 6: Observeer anderen en vraag om feedback

Kijk en leer van de mensen die je inspireren. Dit kan iemand zijn die u kent, zoals een leidinggevende, een familielid of een publieke figuur.

Identificeer de kwaliteiten die je erin bewondert en probeer die in jezelf na te bootsen.

Benader een familielid, vriend, collega of manager en vraag hem of haar om feedback te geven over een recent project of prestatie.

Gebruik hun positieve opmerkingen en hun constructieve kritiek om manieren te vinden om te verbeteren.

Soms heb je een onbevooroordeelde mening van buiten nodig om een ander perspectief te krijgen.


Tip 7: Maak de volgende stap in jouw persoonlijke groei

Zoals ik al een aantal keer benoemde kan de weg van groei lang zijn, maar daar heb ik een oplossing voor.

Ik heb alle informatie die je nodig hebt gebundeld en zo kan je jaren van tijd, geld en frustratie besparen.

Met het e-book ‘Zelfvertrouwen Geheim’ vlieg jij door het traject van zelfontwikkeling. Dit document geeft je de grootste kans om je innerlijke blokkades te overwinnen en persoonlijke groei te realiseren.

En dat is precies wat ik wens voor jou. Ben jij klaar voor het realiseren van persoonlijke groei?

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis naar je toe:

Ik zie je daar!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>