Wat Wil Ik Met Mijn Leven? 15 Belangrijke Tips

Heb je te maken met terugkerende vragen als 'wat wil ik met mijn leven?' of 'ik weet niet wat ik wil'. Dan ben je niet de enige!

Veel mensen lopen vast. Vroeg of later hebben ze het gevoel tegen een muur aan te lopen.

Emotioneel staan ze stil en krijgen ze het niet voor elkaar om weer verder te gaan in het leven. Ze lijken niet in staat om erachter te komen wie ze zijn en wat ze willen.

Herken jij jezelf hierin? Het komt heel veel voor. In dit artikel vertel ik hoe je betere keuzes kunt maken en meer richting krijgt in je leven als je niet kunt kiezen.

Doel van dit artikel: je gaat leren hoe je voor jezelf helder kan krijgen wat je nu echt wil. Daarnaast geef ik je 15 praktische tips die jou daarmee gaan helpen.


Mensen lopen verdwaalt rond in de supermarkt omdat ze geen keuze kunnen maken in wat ze die avond willen eten. Ze veranderen drie keer van studie, want niets is waar ze zich blij bij voelen. Met tegenzin komen ze elke ochtend aan op werk, want ze halen totaal geen voldoening (meer) uit hun werk.

In een maatschappij die rust op ambitie en carrière, zijn er steeds meer mensen die niet weten welke kant ze professioneel op willen gaan.

Een professionele carrière en het privéleven sluiten echter naadloos op elkaar aan. Doordat ze dat niet weten wat ze willen, zijn ze zowel in hun privéleven als hun professionele carrière niet gelukkig. Ze voelen zich somber en neerslachtig.

Werk en een carrière zijn steeds meer de ankerpunten waaraan we onze persoonlijke identiteit ophangen. Doordat een persoon worstelt met de vraag ‘Wat wil ik?’, worstelt hij ook met zijn eigen identiteit. Want wanneer je iemand vraagt ‘Wie/Wat ben je?’, antwoorden ze bijna altijd met hun beroep, in plaats van met persoonlijke karakteristieken.

Ze antwoorden bijvoorbeeld met ‘advocaat’, in plaats van met ‘een aardige jongen die altijd voor zijn vrienden klaarstaat’. Of met: ‘docent’, in plaats van met ‘een zeer creatieve vrouw’.

Al deze vragen zijn emotioneel met elkaar verbonden. Je moet het zien als een puzzelstuk, waarbij sommige puzzelstukjes niet gevonden kunnen worden. Je voelt je rusteloos, verdwaalt en niet op je plaats.

Herken je dit?

Je kunt zelf een oplossing vinden. Het komt allemaal neer op een beginvraag: Wie ben ik? Dit is puur een identiteitsvraag.

Deze vraag kan worden opgedeeld in verschillende tussenvragen. Deze leiden naar de centrale vraag: Wat wil ik?

 Hieronder de vragen nog kort uitgewerkt

 • Wat zijn mijn talenten?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wie ben ik? ➔ Wat zijn mijn ambities? ➔ Wat wil ik?
 • Wat is mijn passie?
 • Wat zijn mijn interesses?
 • Wat vind ik leuk?

Deze vragen zijn met elkaar verbonden. Een persoon die niet lekker in zijn vel zit, kan zich afvragen: Wat wil ik? In werkelijkheid, echter, worstelt hij onbewust met één of meerdere van de deelvragen.

Blijf niet te lang met dit soort vragen lopen! Het maakt je namelijk ongelukkig en kan, op den duur, zelfs depressieve gevoelens opwekken. Daarvoor in de plaats moet je opzoek gaan naar wat het ongelukkige gevoel veroorzaakt. Vandaar deze lijst met tips om erachter te komen wie je bent en wat je wilt!


Wat wil ik met mijn leven?

Hetgeen wat veel mensen voelen wanneer ze emotioneel, professioneel en/of privé vastlopen, komt vaak neer op de vraag: Wat wil ik? Of: Wat wil ik met mijn leven?

Deze vraag kan opkomen in verschillende fasen in je leven. Al tijdens de middelbare school, je studententijd, je eerste baan of wanneer je 40 of 50 bent.

Je bent niet de enige! Steeds meer mensen laten het toe dat deze vraag hun leven negatief beïnvloedt. Ze zitten bij de pakken neer en ontwikkelen zelfs depressieve gevoelens. Deze depressiviteit heeft effect op de gezondheid van je hele lichaam. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval, slapeloosheid en neerslachtigheid.

Laat het niet toe dat je leven wordt bepaald door de vraag ‘Wat wil ik?’ Ga juist opzoek naar het antwoord. Hou je leven in je eigen hand en ga voor de oplossing. Wordt weer blij en gelukkig. Sta het toe dat je weer vol energie en met een blij gevoel ’s ochtends uit je bed stapt en aan het werk gaat!

Maar hoe?

Wanneer de vraag ‘Wat wil ik met mijn leven’ opkomt en je het antwoord niet weet, betekent dit dat er op een bepaald vlak in je leven een storing is. Er zit iets niet helemaal lekker. Er zit iets vast. De oplossing kan hier vaak in gevonden worden.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je baan niet meer leuk vindt. Een inkomen is echter noodzakelijk. Je hebt bijvoorbeeld een gezin te onderhouden of een hypotheek te betalen. Je voelt de verplichting om naar je werk te gaan, maar bent alle plezier hierin verloren. Dit betekent dat je toch echt je professionele leven moet omgooien. Waag de sprong

Het kan ook zijn dat je relatie niet meer goed zit. Jullie levens lopen uit elkaar en er mist de ruimte om weer een connectie met elkaar te maken. Wanneer je dit erkent, geeft dit de noodzaak om er wat aan te doen. Neem dan tijd voor elkaar en wordt weer gelukkig samen. Dit kan je een super goede boost van blijdschap geven in je dagelijkse bezigheden.

Het kan ook lichamelijk zijn. Je kan moe zijn, slecht slapen, depressief of niet lekker in je vel zitten. Probeer een oplossing te vinden waardoor je je weer kiplekker zal gaan voelen. Vaak zit (een deel van) het antwoord in beweging en sporten.

In onze maatschappij is er in het leven van veel mensen een routine ontstaan waarin ze te weinig bewegen. Dit hoeft niet per se een actieve sport te zijn. Echt niet. Het kan simpelweg al liggen aan dat je op een dag te weinig loopt of beweegt.

Door meer beweging, zal je je al een stuk beter voelen. Dat is echt waar! Zet je stappenteller aan op je smartphone en zie het voor jezelf.

Het oude gezegde ‘een frisse neus halen’ betekent simpelweg dat je weer fris wordt in je hoofd wanneer je even naar buitengaat, door een fris windje en verse zonnestralen op je hoofd in plaats van licht van een lamp en luchtcirculatie.

Ga overdag eens naar buiten in de pauze. Vang wat vitamine D op van de zon en loop een rondje. Je zult zien dat je weer met een fris hoofd verder kan gaan met je werk en nieuwe inspiratie en concentratie krijgt.

Of ga op de fiets naar je werk of boodschappen doen. De extra beweging zal je heerlijk vinden. Of ga voor een ommetje door het park. Er zijn zat mogelijkheden.

Als je nog een stap verder wilt gaat, raad ik je aan om met regelmaat te bewegen en te gaan sporten. Je zult merken dat je veel lekkerder, langer en dieper slaapt wanneer je op een dag voldoende hebt bewogen. Wanneer je goed slaapt, heeft dit een fantastisch positief effect op je humeur overdag.

Je kunt naar de sportschool gaan, maar constructiever is om met anderen te gaan sporten, zoals wielrennen, hardlopen, voetballen of volleyballen. Je aansluiten bij een team kan positieve effecten hebben. De keywords om je leven om te gooien en erachter te kunnen komen wat je wilt, zijn dus: beweging, zonnestralen, frisse lucht en slapen!'Ik weet niet wat ik wil' 

Als je niet weet wat je wilt, dan wil ik dat je nu even goed oplet. 

Je zit midden in je reis. Wat dat ook mag zijn; een carrière, school, ouderschap, reizen, zaken, een nieuw doel, een nieuwe relatie.

'Ik weet niet wat ik wil doen.'

'Ik weet niet wat ik wil voor een carrière.'

'Ik weet niet of ik deze persoon wil.'

'Ik weet niet wat ik wil.'

 Het lijkt erop dat je midden in tientallen reizen zit, maar je bent ergens onzeker over. Je bent een doodlopende weg geraakt, je zit in een put van onzekerheid.

Als je een eindeloze zee aan beslissingen hebt, gebeuren er een paar dingen. Je voelt je angstig, richtingloos en voelt een overweldigend gevoel van opwinding en rusteloosheid. 

Waarom? Omdat je weet dat er zoveel te doen is, zoveel mogelijkheden en toch doe je niets of heel weinig. Maar waarom?

 • Je probeert een beslissing zo diep te optimaliseren,
 • Je probeert na te denken over elke mogelijke uitkomst,
 • Je besteedt weken, maanden, jaren na te denken over de juiste keuze.

Het leven is bedoeld als een ervaring. Niet iets om te optimaliseren door de komende 10 jaar 24/7 op de automatische piloot te denken. Je komt erachter wat je wilt door verschillende dingen uit te proberen!

Richt je niet op wat je niet weet. Focus op wat je wel weet! Lees verder hoe je dat precies doet. 

Wat wil ik doen met mijn leven?

Wat wil ik doen met mijn leven?  Je zal jezelf waarschijnlijk afvragen: Maar hoe? Hoe vind ik (weer) een doel en plezier in mijn leven?

Ga er eens rustig voor zitten en schrijf op een vel papier of op je computer de antwoorden op de tussen-vragen die ik eerder al noemde. Denk er goed over na en schrijf zoveel mogelijk op.

 • Wat zijn mijn talenten?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat zijn mijn ambities?
 • Wat is mijn passie?
 • Wat zijn mijn interesses?
 • Wat vind ik leuk?

Je mag alles opschrijven. Er zijn geen foute antwoorden. Het kan goed zijn dat je niet de antwoorden weer op alle vragen. Dat maakt niet uit, want dit zijn dan de vragen waar je aan moet werken.

Jij kent jezelf goed, maar er zijn vast andere mensen die je goed kennen. Zij kijken op een andere manier naar jou dan dat je zelf doet. Zij zien andere dingen. Zij kunnen je een spiegel voorhouden, maar je ook op kanten van jezelf wijzen die je zelf nog niet had ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, een broer of zus. Maar ook vrienden of collega’s.

Vraag 1 of 2 personen uit je omgeving om je te helpen bij het vinden van het antwoord op de vragen waarvan je zelf niet goed het antwoord weet. Dat is heel makkelijk. Vraag ze gewoon: ‘Waar ben ik goed in?’ Of: ‘Wat is mijn passie?’ Vanuit hun eigen perspectief kan je een kant van jezelf leren kennen die nog onbelicht was. Dit kan je helpen bij erachter komen wie je bent en wat je wilt.

Deze stap kan voor sommigen een drempel vormen doordat ze er tegenop zien om anderen te vragen. Het leven is complex. Je moet begrijpen dat we het simpelweg niet alleen kunnen doen, maar de hulp van anderen nodig hebben.

Je kan je vrienden, familieleden of collega’s onder een kopje koffie of een drankje deze vragen voorleggen. Doe het voor jezelf en je eigen geluk. Denk er niet te zwaar over, want anderen helpen je graag.


15 Tips die je helpen te weten wat je wilt

In het proces waarin je jezelf beter wilt leren kennen om erachter te komen wat je wilt in het leven, zijn er naast het bovenstaande nog meer algemene tips te geven. Deze tips kunnen je helpen in het ontdekken waar de storing zit in je leven. Soms is het duidelijk waar er een storing zit, maar soms zit de storing diep.  

#1 Luister naar je gevoel

Wat zegt je eigen gevoel over wat goed en niet goed zit in je leven. Waar voel je je lekker bij? Waar wordt je blij van? Dit zijn gevoelens en persoonlijke emoties die je zelf goed kunt meten.

#2 Leer jezelf kennen

Ken jij jezelf? Wat is je favoriete kleur? Wat vind je leuk, lekker, mooi of uitdagend? Ga dit voor je na en schrijf de resultaten op een briefje.

#3 Ontdek waar je blij van wordt

Geluk en blijheid gaan samen. Wanneer je je momenteel misschien niet zo blij voelt, betekent dit dat je de dingen moet gaan doen waar je wel blij van wordt, zowel professioneel, als privé. Waar word jij blij van?

#4 Geef jezelf de tijd en de ruimte

Dit zijn belangrijke vragen in het leven van ieder persoon. Je zult niet binnen een uurtje, dag, week of maand weten wie je bent en wat je wilt. Gun jezelf de tijd en leer stap voor stap waar jij gelukkig van wordt.

#5 Maak kleine stapjes

Stap voor stap, rustig aan. Geen grote stappen, want dan zal je over bepaalde belangrijke aspecten en persoonlijke eigenschappen heen kijken.

#6 Ga op onderzoek uit

Probeer iets nieuws en ga na of het je bevalt. Neem eens een andere route, ga eens ergens uit eten, doe eens een ommetje door een ander park. Verander je omgeving waardoor je nieuwe inzichten kunt krijgen op basis van een ander perspectief.

#7 Denk minder over alles na

Geef jezelf de vrijheid en ga met de flow mee. Doe eens lekker gek en ga los. Wees niet altijd verantwoordelijk en netjes, want dan blijf je in hetzelfde ritme en in dezelfde sleur zitten waar je juist niet gelukkig van wordt.

#8 Veroordeel jezelf niet

Het is niet jouw schuld dat je niet lekker in je vel zit. Het is een resultaat van hoe dingen in het leven lopen. Je probeert je best te doen, maar er kunnen dingen gebeuren die je niet had kunnen voorzien of die je niet kunt veranderen. Keer het om: Het is nu jouw tijd! Ga ervoor!

#9 Verander oude gewoontes

Je oude structuur en ritme geven je niet het geluk in het leven waar je naar opzoek bent. Je moet van de gebaande paden wijken om te ontdekken wat je graag wilt doen met jouw leven. Durf een nieuw pad in te slaan.

#10 Bedenk wat je niet wilt

Voor veel mensen die in deze situatie zitten, is het erg lastig om te bepalen wat ze wél willen. Begin dus simpel: Wat wil je niet? Dit is een goede beginstap.

#11 Volg cursussen en workshops

Richt je op je eigen creativiteit. Dan kun je je gedacht op iets geheel anders zetten en ontdek je nieuwe hobby’s en dingen waar je goed in bent. Er zijn ook veel cursussen waarin cursisten zichzelf leren kennen. Is dit iets voor jou?

#12 Ga meer op reis

Je leert jezelf juist kennen wanneer je jezelf onderdompelt in geheel andere culturen, talen, ander eten en andere landschappen. Door er volledig uit te gaan, kan je tijd voor jezelf nemen en de dingen doen die jij graag doet.

Door je te begeven in een geheel andere omgeving, krijg je een spiegel voor en ontdek je wat je waardeert in je eigen leven, fijn vindt en lekker vindt. Ga dus op reis, ver weg van je eigen leven.

#13 Leer nieuwe mensen kennen

Verbreed je sociale omgeving door nieuwe mensen te leren kennen. Ga bijvoorbeeld bij een club of vereniging, zoals voetbal, een fietsclub, een expatclub of een kaartvereniging, enzovoort. Kom onder de mensen. Andere mensen kunnen dezelfde vragen, problemen of worstelingen hebben en kunnen hun inzichten met je delen.

#14 Verander van werk

Werk is een groot onderdeel van het leven van mensen. Wanneer je 8 uur per dag iets doet waar je niet blij van wordt, heeft dit een enorm effect of je algehele geluksgevoel. De oplossing is dus simpel: verander van werk. Ga opzoek naar ander werk. Dit is een lastige, maar noodzakelijke stap.

Laat je keuze niet beïnvloeden door salaris, want van geld wordt je niet gelukkig. Nee, laat je keuze beïnvloeden door het zoeken naar werk wat je leuk vindt en waar je denkt gelukkig te van kunnen worden, zodat je elke dag met plezier naar je werk gaat en blij en voldaan weer thuiskomt. Is dat wat je wilt?

#15 Praat erover met anderen

Leer jezelf kennen door wat anderen over je zeggen. Jij ziet jezelf op een bepaalde manier, maar anderen kunnen vanuit hun perspectief geheel nieuwe dingen over je vertellen waar je nog nooit aan had gedacht. Dit is onderdeel van het proces waarin je ontdekt wie je bent en wat je wilt.


Hoe leer je jezelf kennen?

De bovenstaande tips zijn bruikbaar in de zoektocht naar antwoorden op de vragen ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wilt ik?’. Neem deze adviezen ter harte. Ik kan me voorstellen dat deze adviezen nog wat globaal klinken en je niet aanzetten om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Ik begrijp het dat je jezelf afvraagt: Maar hoe dan?

Neem je rust

Door steeds maar bezig te zijn, ga je aan de dingen voorbij. Door niet de rust te nemen om over de essentiële vragen in het leven na te denken, zal je het antwoord niet vinden. Wanneer je in je huidige levensstijl de rust niet kan vinden, raad ik je aan om een weekje ertussen uit te gaan.

Boek een rustige Bed & Breakfast ergens volledige afgelegen. Of ga naar een klooster. Of ga ver weg op reis. Plan niets en zet je telefoon uit. Hierdoor zal je onthaasten en voor jezelf de gelegenheid creëren om over jezelf na te denken.

Neem de tijd

Verwacht niet snel een antwoord op al je vragen. Jezelf leren kennen kan een leven lang duren. Verplicht jezelf tot niets en heb geen haast. Neem de tijd om te achterhalen wat jij wilt in het leven.

Neem afstand

Neem afstand van de dingen die je ervan weerhouden om gelukkig te worden. Dit kan je werk zijn, je huis of de plek waar je woont. Durf stappen te nemen.

Maar neem ook afstand van je dagelijkse bezigheden om met een ander perspectief naar jezelf te kunnen kijken. Ga even weg en neem even vrij van je werk en verplichtingen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Hoi Randy, ik weet niet hoelang geleden dit geschreven is en of je dit nog leest, maar ik ben heel benieuwd wat je hiermee bedoelt. Zelf heb ik het idee dat mijn leven om moet….weg van dit huis, weg uit deze omgeving, weg van mijn ouders en kinderen, mijzelf leren kennen….ik zie mezelf ergens in de natuur….maar ja dat betekent wel huis verkopen, zit zelf in de wia dus hele onzekere tijden / toekomst en voel me verplicht naar kinderen en ouders.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >