Charisma Aanleren? 14 Tips Om Charismatisch Over Te Komen

Een sterke charismatische uitstraling hebben betekent niet dat je knap moet zijn.

Charisma draait om een uitstraling die helemaal eigen is aan jou.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je leren om charismatisch te zijn. Het is een vaardigheid die je met wat oefening kan aanleren.

In dit artikel leg ik  je aan de hand van een aantal tips uit hoe je charisma kan ontwikkelen en charismatischer overkomt op andere mensen (hint: het gaat niet alleen om je lichaamstaal).

Wat betekent charismatisch zijn?

Charisma is een persoonlijke aantrekkingskracht die je uitoefent op andere mensen. Andere mensen voelen zich tot je aangetrokken omdat jij ze een goed gevoel geeft.

Als je charismatisch bent, zal je meer succes hebben op alle vlakken van je leven. Je gaat meer klanten aantrekken, mensen zullen sneller naar je luisteren en je persoonlijke relaties gaan verbeteren.

Charismatische personen wekken een gevoel van vertrouwen op bij de mensen om hen heen. Mensen met charisma hebben een duidelijke visie en behouden hun focus.

Veel mensen zien charisma als de ultieme succesfactor van leiderschap. Charismatische leiders beschikken over het vermogen om mensen te inspireren en beter te maken.

Als je charismatisch bent, doe je je niet anders voor dan je bent. Je stelt je op gelijke voet met anderen.

Ook al bevind je je in een machtigere positie, je voelt je nooit beter of anders. Je vindt iedereen even belangrijk en je hebt voor iedereen even veel respect.

Kenmerken van een charismatische uitstraling

Mensen met charisma beschikken over een aantal specifieke kenmerken.

Sommige mensen hebben meer aanleg om charisma toe te passen dan anderen, maar toch kan iedereen het onder de knie krijgen.

Het is een kwestie van je bepaalde kenmerken eigen te maken zonder dat je je geforceerd of anders gaat gedragen.


Visie

Mensen met een charismatische uitstraling hebben een duidelijke visie. Ze weten wat hun doel is en werken ernaar toe.

Die visie kunnen ze bovendien heel goed verwoorden. Ze zijn in staat om hun visie over te brengen aan een groot publiek.

Uitstraling

Charismatische mensen zijn vaak aantrekkelijk omdat ze zich goed weten te presenteren.

Ze staan rechtop, lachen veel en ze geven andere mensen een goed gevoel. Ze zijn zich bewust van hun uitstraling en voelen zich op hun gemak.

Deze mensen hebben een bescheiden en elegante manier van meningen overbrengen waardoor anderen graag in hun nabijheid vertoeven.

Maar ook mensen met een introvert karakter kunnen charismatisch zijn!

Zelfvertrouwen

Mensen met charisma stralen enorm veel zelfvertrouwen uit. Als ze voor een groep spreken lijkt het wel alsof ze dit uit hun losse pols doen.

Ze gebruiken de juiste woorden, timing, intonatie en maken connectie met de menigte. Meestal gaat hier toch een goede voorbereiding aan vooraf.

Charismatische mensen zijn helemaal zichzelf en vol vertrouwen in wie zij authentiek zijn. Ze zitten goed in hun vel en zijn moedig genoeg om hun ideeën uit te spreken.

Creativiteit

Mensen met charisma hebben veel lef en beschikken over een grote dosis creativiteit. Ze hebben een eigen, unieke stijl en zoeken steeds naar oplossingen die nog niet eerder zijn onderzocht.

Charismatische persoonlijkheden kiezen niet altijd voor de meest voor de hand liggende oplossing, maar durven verder te kijken en nieuwe dingen uit te proberen.

Toegewijd

Charismatische mensen zijn enorm gedreven en toegewijd aan hun doelen. Ze kunnen hun medewerkers naar een hoger niveau tillen en hen motiveren om beter te presteren.

Ze geloven dat ze dingen kunnen veranderen in positieve zin en doen hun uiterste best om dit ook waar te maken.

Ze weten goed wat ze willen en gaan er vervolgens ook echt voor. Ze nemen concrete stappen om dichter bij hun doel te komen en betrekken er andere mensen bij.

Voorbeelden van charismatische personen

Charismatische leiders als Barack Obama en Tony Blair stralen energie uit en gaan rechtstreeks op hun doel af.

Hierdoor hebben ze meer aantrekkingskracht en kunnen ze mensen motiveren.

Charisma ontwikkelen start meestal met een beslissing. Barack Obama was in het begin helemaal niet zo zeker van zichzelf. Hij kende een periode van wanhoop en onzekerheid.

Tot hij op een gegeven moment zijn eigen beperkingen begon te aanvaarden. Vanuit die aanvaarding besloot hij om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van de Verenigde Staten.

Wat charismatische leiders allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze heel goede sprekers zijn en vol kracht achter hun boodschap staan.

Ze spelen in op het gevoel van hun volgelingen en ze stralen een soort van innerlijke rust uit.

14 tips om meer charisma te ontwikkelen

Je herkent meteen die mensen die als ze ergens binnenkomen onmiddellijk iedereen kunnen inpakken.

Het lijkt wel iets ongrijpbaars. Iets dat je hebt of niet.

Sommige mensen zijn inderdaad van nature erg charismatisch. Toch is dit niet altijd aangeboren, het is een vaardigheid die je kan aanleren. Hieronder leer je 14 nuttige tips.

Tip 1: Ontwikkel een gevoel van zelfvertrouwen

Mensen met charisma stralen zelfvertrouwen uit. Zelfvertrouwen is niet iets dat je kan faken, want dan val je al snel door de mand.

Het is belangrijk dat je eerst ten volle in jezelf gelooft voordat andere mensen in je gaan geloven. Werk dus aan je zelfvertrouwen en focus je zoveel mogelijk op je goede eigenschappen.

Heb vertrouwen in wat je kunt en aanvaard je minder goede kantjes. Overloop op het einde van de dag wat er allemaal goed is gegaan en begin niet te piekeren over de minder goede dingen.

Tip 2: Blijf bescheiden

Luid pratende mensen die altijd het middelpunt van de belangstelling willen zijn, zullen nooit als charismatisch beschouwd worden. Het vertellen van je eigen successen draagt niet bij aan je charisma.

Charismatische mensen zijn net zo sympathiek omdat ze bescheiden blijven over hun prestaties en talenten. Ze hebben er geen problemen mee om andere mensen een podium te geven.

Als ze zelf aan het woord zijn, zoeken ze steeds interactie met hun publiek en in discussies benaderen ze de ander op een constructieve manier.

Natuurlijk mat je trots zijn op je goede eigenschappen, maar het is niet nodig om hierover op te scheppen. Weet wat je waard bent, maar blijf bescheiden.

Tip 3: Wees je bewust van je lichaamstaal

Een belangrijk deel van charisma komt voort uit je lichaamstaal. Geloofwaardigheid komt tot stand door oogcontact en connectie.

Het is belangrijk dat je een houding aanneemt die het publiek aanspreekt.

Als je te statisch voor een groep gaat spreken, geef je geen ruimte voor emoties. Je publiek is sterk gericht op je lichaamstaal en mimiek omdat die verraden hoe je je op dat moment echt voelt.

Je woorden moeten overeenkomen met je uitstraling en lichaamstaal en pas dan word je als geloofwaardig beschouwd. Hoe je jezelf presenteert, bepaalt hoe mensen op je gaan reageren.

Tip 4: Geef waarde weg

Draag altijd je steentje bij. Mensen gaan je veel meer respecteren als je laat zien dat je ook bereid bent om minder leuke dingen te doen.

Of dit nu gaat om een uurtje langer werken of over het uitladen van de vaatwasser.

Door iets te doen voor andere mensen zonder eerst aan jezelf te denken, krijg je veel meer aanzien en respect.

Charismatische personen proberen niet uit alles en iedereen een eigen gewin te halen. Hoe jij de ander kan helpen staat op de eerste plaats, ook al krijg je er zelf niets voor terug.

Tip 5: Observeer je omgeving

Scan je omgeving en neem alles goed in je op. Wees gevoelig voor de stemming en de sfeer die er op dat moment heerst en pas je acties en woorden aan aan de situatie.

Geef elk individu evenveel aandacht en maak oogcontact. Charismatische mensen gedragen zich altijd op een gepaste manier.

In een situatie waar je uitbundig mag zijn, moet je je niet te stijf gaan gedragen.

En in omstandigheden waarin discretie vereist is, gedraag je je professioneel en ga je je toon aanpassen aan de situatie.

Tip 6: Geef je eigen fouten toe

Heb je een fout gemaakt? Geef het dan gewoon toe. Neem je verantwoordelijkheid op in plaats van het af te schuiven op andere mensen of omstandigheden.

Op die manier kom je veel charismatischer over dan wanneer je te laat komen gaat steken op je dochter die extra aandacht nodig had.

Smoesjes en excuses helpen je niet vooruit. Wees eerlijk, geef je fouten toe en probeer er telkens uit te leren.

Tip 7: Probeer in elke situatie iets leuks te zien

Charismatische mensen gaan elke situatie tegemoet met enthousiasme.

Wie weet wie je gaat tegenkomen in de supermarkt of misschien brengt die training je wel tot nieuwe inzichten?

Leef in het moment en verwacht altijd iets leuks of positiefs. Enthousiasme werkt aanstekelijk en trekt mensen aan.

Als je al op voorhand denkt geen zin in iets te hebben, ga je dit ook uitstralen. Bekijk elke situatie van een positieve kant, dat is veel charismatischer.

Eerder schreef ik een artikel over hoe je positiever in het leven kunt staan.

Tip 8: Verbeter je sociale vaardigheden

Voordat je iemand gaat ontmoeten, kun je eerst je innerlijke energie verhogen.

Denk bijvoorbeeld aan die medewerker, klant of collega en overloop in je hoofd wat je allemaal bewondert of waardeert aan die persoon.

Op die manier ga je onbewust positieve energie uitstralen naar die persoon zonder dat je er iets actiefs voor moet doen.

Die collega of klant gaat aanvoelen dat hij belangrijk is voor jou en dat gaat hij enorm waarderen.

Let wel op dat je bewondering of waardering oprecht is. Dit kan je namelijk niet veinzen. Deze oefening kun je elke dag doen voordat je iemand ontmoet.

Ik raad je aan om dit artikel te lezen als je manieren zoekt om je verlegenheid te overwinnen.

Tip 9: Wees authentiek

Kies steeds voor je eigen pad, je eigen mening en blijf trouw aan je eigen smaak.

Op die manier blijf je veel dichter bij jezelf. Charismatische mensen zijn heel authentiek en doen zich dus nooit anders voor dan dat ze zijn.

Het is gebleken dat authenticiteit meer aandacht vangt en als positiever wordt gezien.

Authentiek zijn betekent dat je je persoonlijkheid durft te tonen en kwetsbaar durft te zijn. Je bent vanbinnen net zoals iedereen.

Andere mensen waarderen iemand die het lef heeft om echt zichzelf te zijn. Dit kweekt vertrouwen en respect.

Tip 10: Geef andere mensen een goed gevoel

Als je andere mensen een goed gevoel wilt geven, moet je eerst zelf optimistisch in het leven staan.

Martin Seligman, een Amerikaanse onderzoeker, vond een verband tussen optimisme en de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen.

Hij onderzocht de teksten van de toespraken en zag een verband met de kandidaten die zouden winnen. De toespraken die het meest positief waren droegen bij aan de overwinning.

Oefen elke dag om positief in het leven te staan, zo geef je andere mensen automatisch ook een goed gevoel. Bedenk aan het einde van je dag welke dingen er allemaal goed gingen.

Vanuit dit positieve gevoel, kun je gemakkelijk andere mensen inspireren om ook de positieve dingen van het leven in te zien.

Optimisme draag bij tot charisma en je kan het perfect aanleren door je elke dag te focussen op de goede dingen van je dag.

Aardig gevonden worden begint met andere mensen aardig vinden.

Belangrijk is dat je elke nieuwe persoon volledig blanco benadert zonder te oordelen. Wees nieuwsgierig en gebruik je waarneming en intuïtie.

Tip 11: Toon interesse

Oprechte interesse en belangstelling tonen in andere mensen is heel belangrijk.

Laat de ander uitspreken en geef hem al je aandacht. Luister met volle focus en leef je in in de belevingswereld van de ander.

Interesse tonen is iets dat je niet kan veinzen. Als je oppervlakkige en geveinsde interesse toont, zal de ander dit meteen aanvoelen.

Als je aan iemand vraagt hoe het met hem gaat en na twee seconden onderbreek je de persoon met een reactie als: ‘Ja, met mij gaat het ook heel goed’, toon je geen echte interesse.

Interesse tonen kun je ook doen door vragen te stellen. Zo kom je al snel meer te weten over die persoon. Wees nieuwsgierig en sta open voor elke mening en visie.

Door oprechte interesse te tonen geef je de ander een goed gevoel, kom je sympathiek over en vermijd je arrogantie. Maak duidelijk dat je er voor de ander bent en blijf zo ontspannen en natuurlijk mogelijk.

Tip 12: Blijf rustig en kalm

De meest succesvolle mensen blijven altijd rustig en kalm. Ze houden hun emoties goed onder controle. Ook al staan ze onder druk, ze kunnen altijd hun kalmte bewaren.

Rustig blijven kun je doen door ook in stresserende situaties diep in en uit te blijven ademen. Doe een beroep op anderen en onthoud altijd goed wat je waard bent.

Weet wanneer het beter is om te zwijgen. Je hoeft andere mensen niet te entertainen. Wees authentiek en blijf rustig als iemand je aanvalt.

Net door je kalmte te bewaren, krijgen mensen geen vat op je. Jij weet dat agressie een teken is van zwakte.

Tip 13: Wees menselijk maar kritisch

Charismatische mensen zijn heel menselijk.

Ze zoeken altijd verbinding met hun publiek en zullen zich nooit verheven voelen boven een ander.

Ze kunnen zich net heel goed in de ander verplaatsen. Als je dit kan, zullen andere mensen zich veel sneller verbonden met je voelen en naar je opkijken.

Natuurlijk moet je ook kritisch blijven en hoef je niet met iedereen te kunnen opschieten. Zo krijg je veel meer respect. Belangrijk is dat je een goede balans vindt tussen de twee.

Gebruik hiervoor mijn artikel over hoe je met psychologische tips assertiever kunt worden.

Tip 14: Het belangrijkste advies voor meer charisma

In dit artikel heb je belangrijke tips van mij gekregen om charismatischer over te komen. 

Maar er is nog iets cruciaal wat ik je niet heb verteld, want onderzoek heeft aangetoond dat jouw IQ niet de belangrijkste factor is voor meer zelfvertrouwen en charisma. 

Er zijn drie factoren die als veel belangrijker worden beschouwd dan intelligentie bij het bepalen van succes en zelfvertrouwen. 

Over deze factoren heb ik een E-book geschreven die ik het ‘Zelfvertrouwen Geheim’ heb genoemd. Het geeft je de grootste kans om je innerlijke blokkades te overwinnen en persoonlijke groei te realiseren. En dat is precies wat ik wens voor jou. Ben jij hier klaar voor? 

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis en privé naar je toe: 

Ik zie je daar!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>