Is je jarenlange relatie net op de klippen gelopen omdat jij of je ex niet meer verder wilde?
Dan ga je nu vast door een hele moeilijke tijd, want een gebroken hart doet pijn!
Iedereen zegt wel dat tijd alle wonden heelt, maar hoe kom je nu door deze pijn heen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je accepteert wat er is gebeurd en weer verder kunt gaan?
Een gebroken hart doet dan wel pijn, maar is met een beetje inspanning heel goed te helen!
Lees dit artikel, gebruik de tips en in no time sta jij weer een beetje positiever in het leven!
Wat is liefdesverdriet?
Liefdesverdriet is de pijn die je voelt wanneer je relatie stuk is gelopen. Je voelt je vaak machteloos en weet niet goed hoe je door deze eerste, moeilijke periode heen moet komen.
Liefdesverdriet heeft in sommige opzichten veel weg van een rouwproces.
Iemand die belangrijk voor je was verdwijnt opeens uit je leven, en dat levert natuurlijk veel verdriet op.
In welke vorm en hoeveel liefdesverdriet je ervaart hangt van veel factoren af en is dan ook voor iedereen verschillend.
Het hangt af van de intensiteit van de relatie, de lengte van jullie relatie, jouw karakter, de manier waarop je naar de dingen kijkt en de omstandigheden.
Jij bent echter de enige die precies weet hoe je het verdriet ervaart en de persoon die ermee om moet leren gaan.
Heb vertrouwen, want ook al lijkt de pijn nu uitzichtloos en voel je je soms hulpeloos of depressief, je komt hier uit! De eerste dagen zijn het allermoeilijkste, daarna ga je stapje voor stapje aan jezelf werken.
Grote kans dat jij uiteindelijk sterker en met meer zelfvertrouwen uit deze moeilijke periode komt!
Symptomen van liefdesverdriet
Bekende symptomen van liefdesverdriet zijn:
- Je bent heel erg moe en hebt nergens zin in
- Je voelt je soms depressief en neerslachtig
- Je hebt nergens trek in en ook geen honger of je hebt juist opeens last van vreetbuien
- Je dwaalt tijdens het werken constant af met je gedachten
- Je bent vaak vergeetachtig
- Je kunt pas laat de slaap vatten en slaapt vaak slecht
- Je bent boos op jezelf, op je ex of op alles en iedereen
Liefdesverdriet kan veel verschillende vormen aannemen en de symptomen kunnen dan ook veel van elkaar verschillen.
Iedereen is anders en reageert verschillend op moeilijke en verdrietige situaties.
Daarnaast is het misschien van invloed hoe intens je relatie was en of je je bedrogen voelt en wat de omstandigheden zijn.
Heeft iemand je bedrogen en voel je je gebruikt? Grote kans dat je naast verdriet dan ook boosheid voelt tegenover je ex. Heb jij juist zelf besloten dat deze relatie niet goed voor je is, maar was je wel heel erg verliefd?
Dan voel je misschien meer neerslachtigheid en depressiviteit.
Soms moet je deze moeilijke beslissing nemen omdat je weet dat het voor jou beter is om met een destructieve relatie te stoppen, maar dat maakt het niet minder pijnlijk.
Wat de reden van de breuk ook is en hoe intens en lang je relatie ook was, jij voelt de pijn die jij voelt.
Don’ts:
- Ga niet aan de medicatie of overmatig drank- of drugsgebruik! Je voelt je nu misschien verscheurd van verdriet, maar hier moet je zelf doorheen komen. Alcohol, drugs of medicijnen zijn schijnoplossingen die het verwerkingsproces alleen maar tegenwerken.
- In zelfmedelijden en isolatie blijven hangen. In je eentje wegkwijnen van verdriet lijkt in het begin het enige wat je kunt, maar na een paar avonden alleen snikkend op de bank heb jij ook wel door dat dit je niet verder helpt. Je bent niet de enige die liefdesverdriet heeft of heeft gehad en ook jij gaat hier overheen komen!
- Jezelf blijven vragen ‘Waarom?’ en ‘Wat als…?’. Dit helpt je namelijk helemaal geen stap verder. Je kunt het verleden niet veranderen en je werkt je herstelproces alleen maar tegen door jezelf gek te maken met dit soort gedachtes. Accepteer wat er is gebeurd en accepteer het verdriet dat je nu voelt. Dan zet je stappen om je gebroken hart te herstellen.
Tips die je helpen omgaan met liefdesverdriet
#1 Accepteer dat je verdrietig bent
Allereerst moet je jezelf openstellen voor het verdriet en de pijn die je voelt.
Ren je ervoor weg en sluit je jezelf af, dan komt het later 10 keer zo hard op je af. Je moet door een periode van pijn heen, of je nu wilt of niet.
Wees open tegen jezelf dat je het moeilijk vindt, dat je pijn hebt.
Je kunt hiervoor in een dagboek schrijven, aan mindfulness doen of je verdriet met een goede vriend of vriendin bespreken.
Accepteer de pijn die je voelt, huil zoveel als nodig is, en stel jezelf open voor je verdriet. Zo zorg je ervoor dat je open staat voor herstel.
#2 Ga je ex uit de weg
Een hele belangrijke: zorg dat je je ex niet opnieuw tegenkomt in de eerste weken na de breuk, of zolang als jij nodig hebt.
Blokkeer (tijdelijk) je connecties met hem of haar via social media, zoek elkaar niet op en stuur hem of haar geen berichtjes.
Ook niet in een dronken bui! Je maakt het zo voor jezelf en hem of haar alleen maar zwaarder.
Spreek voor jezelf en eventueel ook met elkaar een tijd af waarin je elkaar uit de weg gaat.
Dit hoeft echt niet voor altijd te zijn, bijvoorbeeld eerst een maand.
Zo geef je jezelf en de ander de ruimte te herstellen en te versterken voordat je jezelf weer blootstelt aan het moeilijke contact.
Geheid dat je na een maand veel helderder voor ogen hebt wat je wilt en wat goed voor je is, gun jezelf die tijd!
#3 Verwijder dingen die je aan je ex herinneren
Ga niet naar plaatsen die je aan hem of haar doen herinneren, verwijder foto’s van je computer, geef cadeautjes die je van hem of haar hebt gekregen aan een ander en ruim je leven op.
Zo zorg je ervoor dat er niet constant herinneringen aan hem of haar in je opkomen.
Gun jezelf de ruimte om van het verdriet te herstellen door jezelf niet te pijnigen met fijne herinneringen.
Zorg er in plaats daarvan voor dat je ruimte maakt voor nieuwe dingen, ervaringen en mensen. Dat gaat je veel meer opleveren!
#4 Blijf niet hopen dat jullie weer bij elkaar komen
Zolang jij hoop blijft houden dat het wel weer goed komt, is het onmogelijk om je verdriet te verwerken. Accepteer wat er is gebeurd en besef je goed waarom de relatie is beëindigd.
Een grote valkuil is om na de breuk de ander in je gedachten helemaal ‘op te hemelen’. Je herinnert je alleen nog maar de positieve dingen en idealiseert je ex volledig.
Stop daarmee!
Herinneringen zijn herinneringen en liggen in het verleden, laat ze je niet opnieuw hoop geven voor de toekomst.
Bedenk de redenen waarom het is uitgegaan en maak eventueel een lijst met de negatieve kanten van je ex en negatieve gebeurtenissen in jullie relatie.
Als je merkt dat je hem of haar weer eens aan het idealiseren bent pak je deze lijst er gauw bij!
#6 Zorg dat je nieuwe mensen ontmoet
Blijf om je heen kijken, dan ontdek je dat de wereld vol andere leuke mensen zit. Dat wil niet zeggen dat je meteen als een idioot op jacht moet gaan naar een nieuwe man of vrouw, juist niet!
Een overhaast contact gaat je nu geen goed doen en bewijst alleen maar dat je ex veel leuker was.
Nee, ga niet overhaast te werk, maar blijf wel kijken.
Ga eens uit, klets met andere mensen dan je normaal tegen komt, probeer een nieuwe sport uit of doe die cursus die je altijd al wilde doen.
Je ziet dat je wereld veel groter is dan je misschien dacht en dat geeft hoop!
#6 Ga sporten
Heel belangrijk: blijf niet op die bank zitten, maar kom in beweging!
Trek je sportschoenen aan en ga een rondje hardlopen, of maak eindelijk eens goed gebruik van dat sportschoolabonnement.
Door te sporten maak je endorfine aan, ook wel bekend als het gelukshormoon. En een beetje extra blijheid kun je nu wel gebruiken!
Dus zet je over die tegenzin heen en blijf actief.
Stop je energie in baantjes trekken, halters tillen, kickboksen, voetballen of die rondjes in het park. Zet je gedachten op nul en gaan!
7# Blijf niet alleen, maar zoek je vrienden op
Het is nu belangrijker dan ooit om je sociale netwerk in te schakelen. Je vrienden willen er graag voor je zijn, maar weten misschien niet goed hoe.
Vraag ze om hulp!
Geef aan dat je verdrietig bent en wilt praten, of juist afleiding wilt door iets leuks te gaan doen. Ga eindelijk eens met die vriendin die je al maanden niet spreekt naar de sauna.
Of vraag je beste vriend om langs te komen voor een avondje gamen of een filmmarathon. Bedenk wie je op kunnen vrolijken of op zijn minst voor een beetje afleiding kunnen zorgen, en schakel ze in
#8 Verzorg jezelf
De eerste dagen zit je weg te kwijnen op de bank, boeit het je helemaal niks hoe je er uitziet en dat is ook hartstikke prima.
Maar als je op een gegeven moment het daglicht weer een beetje kunt verdragen, ga je stappen ondernemen.
En dat doe je niet in je joggingbroek! Scheer je benen of je baard, trek iets extra moois aan en ga verzorgd op pad.
Zo zorg je ervoor dat je je zeker over jezelf voelt en weer meer open staat voor positieve dingen. Doe jezelf ook eens iets extra’s cadeau zodat je je nog beter voelt.
Shop nieuwe lingerie, ga naar de kapper of laat je masseren in de sauna. Wees bewust van je lichaam en waardeer het!
#9 Doe iets creatiefs
Jezelf openstellen voor je eigen creativiteit helpt je om jezelf opnieuw te leren kennen en de nieuwe wegen die je in wilt slaan helder voor ogen te krijgen. Doe een cursus of pak een oude hobby weer op.
Het maakt niet uit of je gaat schrijven, muziek maken, schilderen, tekenen, beeldhouwen, componeren, dansen of kleding ontwerpen.
Leg je emotie in je handen, je hersenen en je hele lijf.
Tot slot: wees geduldig en accepteer de situatie
Veel (nieuwe) dingen ondernemen, creatief zijn en sociaal actief blijven gaan je helpen om door deze moeilijke tijd heen te komen.
Het zorgt voor lichtpuntjes, afleiding en je kunt je verdriet hierdoor beter relativeren.
Je blijft waarschijnlijk momenten houden waarop je boos, neerslachtig of slapeloos bent, en daar moet je helaas doorheen.
Maar door de tips te volgen zorg je ervoor dat je af en toe lichtpuntjes in deze donkere dagen hebt. Je beseft na het sporten dat je een half uur niet aan je ex dacht.
Of tijdens een avond kletsen en wijntjes drinken met een vriendin ben je misschien wel zo afgeleid dat je om één van haar flauwe grapjes kan lachen.
En dat is precies de bedoeling!
Die kleine dingen zorgen ervoor dat je langzaamaan in gaat zien dat er nog andere, positieve dingen in het leven zijn.
Door creatief te zijn ontdek je misschien wel nieuwe dingen, nieuwe kwaliteiten, waar je je nooit bewust van was. Je verandert en je verdriet verandert met je mee en wordt steeds minder.
Totdat je op een gegeven moment beseft: ik ben over hem of haar heen!
Hoe ga jij om met liefdesverdriet? Wat heeft jou geholpen in deze moeilijke tijd? Laat hieronder een reactie achter.
Klopt ,fijn om te lezen dat het niet vreemd is hoe ik me voel Steeds huilen hoop dat het oplucht En ik weer snel rust in m’n hoofd krijg En ga inzien dat et zoveel mooie mensen en dingen om me heen zijn ,die me wel de moeite waard vinden Na 11 jaar zonder er ooit over gesproken te hebben verlaten Was en ben na 8 weken nog in shock Was gelukkig ,hij schijnbaar niet Sterkte allemaal
Zit er nog middenin.
En nu probleem ik het alleen zijn moeilijk vind.
Heel moeilijk zelfs.
Heb nu vrijwilligerswerk gevonden.
Hoop dat iets oplost.
ik ben net in deze verdriet gekomen ik vind het stuk over liefdesverdriet erg prettig om te lezen al vind ik het wel lastig dat er dingen in staan als zoek vrienden op vraag hulp .maar door mijn ex heb ik eigenlijk al mijn contacten kwijt geraakt en of zijn ze wonende in een andere stad . ik vind het moeilijk om dingen alleen op te pakken in mijn huis ik ga wel vaak wandelen .en helaas zit ik met n stoppen met roken en alcohol periode in mijn leven en dat helpt niet nu de relatie midden in me stoppen met slechte gewoontes is gekomen . ,ik heb zoveel vragen maar geen antwoorden , jammer dat nieuwe contacten opdoen tgw meestal niet loopt zoals ik zou willen , tgw is sex belangrijker dan leuke dingen doen . ik zal morgen beginnen met n dagboek en me huis weer opruimen en me uiterlijk weer oppakken want dat zijn dingen die mij kunnen helpen ..
verder hoop ik dat iedereen met liefdesverdriet hier snel uitkomt .elke dag is 1 teveel
Ook ik zit sinds een maand met liefdesverdriet. Ik vind het lezen wat hierboven verhelderend.
Net zoals Lucia vind ik het meest lastige het allen zijn en allen voelen.
Je kunt niet steeds bij je vrienden aankloppen.