Narcist de Baas Ervaringen van een cursist

"Je hebt dit programma voor een paar tientjes in huis, ja dan vind ik het echt een goede deal. Daarnaast heb ik zo veel inzichten gekregen die onbetaalbaar zijn. Dus ja, ik zou het programma absoluut aanraden."

Het kan zijn dat (een van) je ouders vroeger veel van je eisten. Of dat ze je als maar vergeleken met je broer of zus. Heb je ooit bedacht dat er sprake kan zijn van narcisme?

Lees hier het verhaal van Joke en haar ervaringen met haar narcistische moeder. Misschien is dit jou ook wel overkomen. Het is nooit te laat om er iets aan te doen!

Bekijk hier het interview:

Wat was je situatie?

Ik heb altijd al een moeder gehad die wat anders was. Alleen heb je dat zelf niet zo door. Maar naar buiten toe was altijd alles perfect. Het perfecte plaatje naar buiten toe. Zelf ook niet in de gaten hebben dat ze anders was dan anders. Want je bent jong en je denkt dat dat zo moet. Dat het overal zo is. Dus dat was eigenlijk hetgene wat ik dacht dat het zo hoorde.

Wat waren de eerste signalen van narcisme?

Ik merkte de laatste jaren dat ik er niet meer zo goed tegen kon. Continu ruzie, strijd, dwingen om het perfecte te moeten zijn. Vooral na mijn scheiding, dan verwacht je eigenlijk veel steun. En eigenlijk was ze alleen maar tot last en had ik geen steun van haar. Toen besefte ik wel dat ik iets anders wilde dan dat het altijd gegaan was.

Man en vrouw gaan scheiden

Wat is het omslagpunt geweest?

Ik merkte toch de laatste jaren dat ik het niet meer prettig vond. We hadden vaak ruzie. Ze was heel dwingend. Het perfect moeten zijn. Na mijn scheiding, dat is best lastig. Het is best heftig om een scheiding door te maken. Dus ik hoopte eigenlijk steun van haar te krijgen.

Maar in plaats van dat ik steun van haar kreeg, was het meer een last en een hoop gebekvecht. Dat kon ik er toen niet echt bij hebben. Dus toen kwam ik er wel achter dat ik er wat aan wilde doen.

Wat is het ergste van de hele situatie geweest?

Het vervelendste van heel de situatie vond ik altijd die vergelijking met mijn zus. Mijn zus was altijd beter. Altijd als ik iets zei, werd het naar mijn zus gekopiëerd en werd er gezegd, ja maar je zus... Alsof ik het altijd minder deed dan zij. Alsof zij perfect was en alles goed deed. Daar heb ik toch heel veel last van gehad.

Twee zusjes lopen hand in hand

Hoe is de situatie op dit moment?

Mijn moeder blijft mijn moeder, zal ook altijd mijn moeder blijven. Natuurlijk blijf ik ook altijd van haar houden. Maar ze legt nu minder druk op mij. Onbewust heeft ze altijd zo'n druk op mij gelegd, en nu speelt ze een mindere rol in mijn leven.

"Door het programma heb ik geleerd hoe ik verder moet. Dus dit jaar wil ik het ook aanpakken en dan wil ik het achter me laten."

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Ik zat bij een vriendin, ze vertelde over narcisme. Toen vroeg ik 'Wat houdt narcisme nu precies in?'. Ze vertelde over een krantenartikel en toen dacht ik 'Nou, dat is zo herkenbaar. Daar herken is gewoon mijn moeder in'.

Toen ben ik gaan Googelen op narcisme en toen kwam ik uit op de test van Vera van VitaalGezond. En ja... Dat was het. Dat was gewoon echt mijn moeder. Dus die test heb ik ingevuld en ja... Er ging een wereld voor me open.

Vrouw kijkt geschokt naar het scherm van haar laptop

Wat zou je andere narcisme slachtoffers willen meegeven?

Wat ik andere zou willen aanbevelen, die in dezelfde situatie zitten, is dat het nooit te laat is. Ikzelf kwam er pas na 50 jaar achter. Ja, dat is laat. Maar goed, beter laat dan nooit. Ik ben uberhaupt blij dat ik erachter gekomen ben.

"Ik weet nu wat narcisme is. Ik weet nu hoe ik verder moet. Ik weet hoe ik verder kan bouwen, waardoor het mij rust geeft. Dus ja. Ga ervoor, het is nooit te laat."

Zou je de methode aan anderen aanbevelen?

Ja absoluut. Het is echt een compleet programma. Met bonussen, waar ik ook heel veel aan gehad heb. Als ik zie dat andere programma's honderden euro's kosten, terwijl je dit programma voor een paar tientjes in huis hebt, ja dan vind ik het echt een goede deal. Daarnaast heb ik zo veel inzichten gekregen die onbetaalbaar zijn. Dus ja, ik zou het programma absoluut aanraden.


Zoals Joke zegt: het is nooit te laat. Zorg dat je jouw nare verleden achter je laat. Ga verder en geniet weer van het leven! Als je meer informatie wilt over ons programma, klik dan hier!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>