Narcist de Baas Ervaringen van Wilma

"Ja, ik had het niet gedacht dat ik nu tegen jou zou zeggen, na zo'n zware tijd, het gaat goed met me. Maar het gaat echt lekker, ja. Ik voel me beter. Ik heb er weer zin in."

Begon het klein, maar merk je nu dat je partner wel héél veel van je vraagt? Laat het hier niet zo maar bij zitten en geef op tijd je grenzen aan. Lees hier het verhaal van Wilma en haar ervaringen met narcisme.

Bekijk hier het interview:

Mijn naam is Wilma, ik ben 63 jaar en ik heb 2 jaar een narcisme probleem gehad.

Bewaak je grenzen voor het te laat is

Wat was je situatie?

Ik ben 9 jaar weduwe geweest. Na verloop van tijd had ik toch wel behoefte aan een nieuwe man in mijn leven. Dus ben ik gaan daten en leerde ik deze man kennen. Ja, dat was gewoon een hele leuke verschijning. 

Als hij binnenkwam dan stond daar iemand. Mijn familie en vrienden vonden hem ook heel plezierig in de omgang. En ik was er eigenlijk heel blij mee, waardoor we een relatie kregen.

Twee mensen die handen vasthouden

Hoe is de periode voor het narcistisch misbruik verlopen?

Ik voelde me eigenlijk wel heel gelukkig. Het was een hele lieve man. Een beetje een gentleman. Er waren leuke dingen die hij plande, zoals lekker uit eten gaan. Ik voelde me verwend, in de watten gelegd.

Hij vertelde ook dat hij een goed bedrijf had en hij reed ook een prachtige auto. Dus ja, het leek gewoon allemaal heel goed te zitten.

Wat waren de eerste signalen van narcistisch misbruik?

Wat me op een gegeven moment wel opviel was dat ik eigenlijk nooit in zijn privé leven ben gekomen. Hij heeft me nooit bij hem thuis uitgenodigd...

Zijn familie, hij had verhalen, maar ik heb ze eigenlijk nooit ontmoet. Ook zijn vrienden niet. Ja, dat vond ik op een gegeven moment wel vreemd. Een beetje verdacht. Zo van waarom niet?

Vraagteken op een vel papier

Hoe zijn de problemen begonnen?

Je werd ook betrokken bij het bedrijf. Dus toen er op een gegeven moment het verhaal kwam dat hij toch wat problemen had in zijn bedrijf, waardoor hij om geld verlegen zat en hij mij vroeg hem te helpen, ik daar gewoon aan toegaf. Ik heb 500 euro overgemaakt en ja, je wordt zo betrokken dus dan denk je ja daar ga je ook voor. 

Maar daar bleef het gewoon niet bij. Kort daarna was het weer "Kun je me even helpen? Want het zit toch tegen een faillissement aan". En ja, je voelt je zo betrokken dat je weer geeft. Dat liep eigenlijk toch wel uit de hand hoor. Dat ging  toch wel om hele bedragen. En dan ga je toch wel denken... Je zit toch wel erg in de problemen...

Wat is het omslagpunt geweest?

En toen kwam ik zelf zonder werk te zitten. En kwam ik ook in de financiële problemen. En ik wilde daar natuurlijk gewoon over kunnen praten. Dus ik heb hem aangesproken, want er stond toch een behoorlijk bedrag open wat ik hem geleend had. Daar wilde ik toch wel een bepaalde regeling voor treffen nu ik zelf krap bij kas zat.

Vrouw met financiele problemen

Maar daar ben ik zo van geschrokken, van zijn reactie. Hij had echt, echt... Hij gaf me gewoon het gevoel... Hoe kon ik hem vragen om het geld wat ik hem geleend had. Hoe kon ik dat doen? Het werd me gewoon kwalijk genomen. Het voelde zo frustrerend want ik dacht ja, ik heb altijd naar jouw problemen geluisterd... Ik mag toch ook om mijn geld vragen? Ook al was het maar een betalingsregeling.

Maar nee... Sterker nog, hij werd er heel kwaad om. Ik zag ineens een heel ander persoon voor me. En ja, dan probeer je het nog een keer. Om hem toch weer te proberen in te laten zien dat het voor mij ook echt serieus was, de financiële problemen.

Maar toen kreeg ik geen gehoor meer. Ik kon hem niet bereiken. Telefoon werd niet opgenomen. Het duurde weken. Het was zo absurd. Het maakte me zo onrustig, ik heb er gewoon niet van geslapen. Echt. En het klopte ook wel, want later in de cursus hoorde ik dat je dat een stiltebehandeling noemt en dat dit heel herkenbaar is.

Persoon met telefoon in hand

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Ik voelde me zo slecht. Op een gegeven moment dacht ik, ik moet hier iets mee. Ik moet hulp gaan zoeken. Toen ben ik bij een psychologe terecht gekomen. Maar na een paar gesprekken merkte ik gewoon dat dit niet mijn weg was om in te slaan. 

Ik ben verder gaan zoeken en toen ben ik bij Vera terecht gekomen. Ik heb daar een test gedaan en toen bleek wel dat het te maken had met narcistische problematiek. Daar zijn we in verder gaan werken.

Wat heb je geleerd van de methode?

Door deze cursus heb ik wel inzicht gekregen. Het grootste probleem bij mij was dat ik er gewoon niet in kon berusten dat ik het zo ver heb laten komen.

Vrouw wijst verbaasd naar zichzelf

Want ik die altijd alles op orde heb. Financieel ook. Ik kon er gewoon niet bij dat dat mij overkwam. Dat ik daar gewoon ingetrapt ben. Ik was zo mijn eigenwaarde daarin kwijt.

"Dat ik nu weet, door de tools die ik heb gekregen vanuit de cursus, dat dat me nooit meer gaat overkomen. En ik zeg nooit nooit, maar het voelt wel zo. Mij gaat dit niet meer gebeuren."

Wat zou je anderen willen meegeven?

Ik zou anderen heel graag meegeven: geef op tijd je grenzen aan. Het begint vaak met iets kleins, maar voor je het weet gaat het van kwaad tot erger. Dan zit je er midden in. Dus probeer je grenzen te bewaken en te herkennen wat er aan de hand is. Zodat je daaruit je conclusie kunt trekken, voodat het te laat is.

Vrouw houdt hand omhoog als stop teken

Wat vond je de sterke punten van het programma?

"Wat ik prettig vond aan het programma is dat het heel duidelijk was uitgelegd. Je komt veel herkenbare dingen tegen en je krijgt praktische tips. Ook technieken die je makkelijk kunt toepassen."

Ik had eerst wel mijn twijfels bij het digitale. Ik dacht dat het misschien niet goed te lezen zou zijn, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Ik heb daar eigenlijk helemaal geen problemen mee gehad.


Waar wacht je nog op? Volg het advies van Wilma op en begin meteen met het aangeven van jouw grenzen. Voorkomen is beter dan genezen.

Als je meer wil weten over ons programma, en net als Wilma nooit meer een narcisme probleem wil meemaken, bekijk dan: Narcist de Baas Methode.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>