Een relatie hebben met een narcist is geen prettige ervaring. De destructieve invloed straalt uit naar alle gebieden van je leven.
Een relatie met een narcist kan je zo uitputten dat je er helemaal onderdoor gaat. Om je eigen leven weer in handen te nemen is een relatie met een narcist beëindigen vaak de enige oplossing.
Maar ik weet ook dat er heel wat redenen kunnen zijn waarom je dit (nog) niet doet.
In dit artikel krijg je de beste tips als je een relatie hebt met een narcist, en wat je kunt doen als je deze relatie wilt verbreken.
Doel van dit artikel: Ik wil er in dit artikel voor zorgen dat jij iets kan doen tegen de narcist. Als je dit artikel hebt gelezen dat heb je dé 6 tips die jou verder gaan helpen in jouw relatie met de narcist.
Heb je een relatie met een narcist? 8 kenmerken
In theorie lijken narcisten ideale partners; ze hebben vaak een goede baan, zijn succesvol en hebben een zekere status. In het begin zijn ze aardig, charmant, grappig en al wat je je kunt wensen.
Helaas… deze uiterlijke tekenen van succes en een aangename persoonlijkheid zijn slechts schijn.
Dit onderzoek met de toepasselijke naam ‘From Light to Dark’, toonde aan dat het perfect mogelijk is om een bevredigende korte relatie te hebben met een narcist, maar dat de eigenschappen van een narcist lange termijn relaties ondermijnen.
Al deze geweldige eigenschappen waar je voor viel verdwijnen in het niets als een narcistische partner in een relatie je voortdurend naar beneden haalt om zichzelf beter te voelen.
Met een narcist kan je geen bevredigende relatie op lange termijn opbouwen omdat een narcist geen empathie kent, manipulatief is en geen verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn gedrag in een relatie. Dat wordt ook bevestigd door een studie van de universiteit van Alabama.
1. Superioriteit
Zich superieur voelen ten opzichte van anderen is een van de kerneigenschappen van een narcist.
Hij voelt zich – ondanks een wankel gevoel van eigenwaarde – beter dan anderen. Een narcist in een relatie wil deze superioriteit door zijn partner bevestigd zien.
2. Jaloersheid
De jaloersheid van een narcist kan vele vormen aannemen.
Hij kan jaloers zijn op wat anderen bereikt hebben. Maar deze jaloersheid komt ook tot uiting in het feit dat hij zijn partner enkel voor zichzelf wil hebben. En dan bestaat er nog een andere vorm van jaloersheid: een narcist denkt ook dat anderen jaloers zijn op hem.
3. Gebrek aan empathie
Geven om hoe jij je voelt, begrip tonen als jij het wat moeilijker hebt, meeleven met fijne gebeurtenissen in je leven… vergeet het maar in een relatie met een narcist.
Door een gebrek aan empathie is een narcist helemaal niet in staat om te begrijpen hoe jij je voelt.
4. Manipulatief
Het toxisch gedrag van een narcist uit zich allerlei manipulatietechnieken. Deze hebben tot doel bij jou een schuldgevoel of een gevoel van schaamte op te roepen.
Vanuit deze gevoelens ga jij nog meer je best doen om aan de eisen van de narcist in een relatie tegemoet te komen. De narcist zal er alles aan doen om je terug te winnen.
5. Bewondering
Diep van binnen kampt een narcist met een laag gevoel van eigenwaarde. Jouw bewondering heeft een narcist nodig om zijn zelfvertrouwen op te krikken. Hij verwacht van jou dat je hem bewierookt bij alles wat hij doet of zegt.
6. Behoeften
De behoeften van een narcist in een relatie komen altijd op de eerste plaats.
Volgens de narcist moet een partner kunnen aanvaarden dat zijn behoeften nu eenmaal superieur zijn. Ruimte voor jouw behoeften is er niet.
7. Kritiek
Voor elke vorm van kritiek is een narcist overgevoelig. En hoewel een narcist in een relatie geen kritiek duldt, heeft hij er geen moeite mee om zijn partner te bekritiseren.
Dat doet hij trouwens niet alleen achter gesloten deuren. In een relatie met een narcist kun je verwachten dat hij ook in het openbaar kritiek geeft of je belachelijk maakt.
8. Succes
Narcisten voelen een enorme drang naar succes. Dit is onderdeel van hun gevoel van superioriteit. In een relatie met een narcist komt dit vooral tot uiting in overdreven dominant gedrag. Hij moet en zal controle op jou uitoefenen.
Herken je enkele kenmerken, dan betekent dit nog niet dat je een relatie hebt met een narcist.
Om een gefundeerd antwoord te kunnen geven op de vraag ‘heb ik een relatie met een narcist’ moet je op zoek gaan naar clusters van verschillende signalen. Merk je deze clusters op dan is de kans groot dat je een relatie met een narcist hebt.
Besef vooral goed dat narcisme een persoonlijkheidsstoornis is. Daarom kun je – hoe hard je ook je best doet – een narcist niet veranderen.
Op lange termijn zul je steeds geïsoleerder geraken en steeds meer afhankelijk worden van de narcist.
Zo wil je toch niet verder leven?
Het beste wat je kunt doen voor je gezondheid, veiligheid en geluk is een relatie met een narcist beëindigen.
Misschien heb je al met dat idee gespeeld maar vraag je je af: hoe verbreek je een relatie met een narcist?
Net omdat het geen ‘normale’ relatie betreft, geef ik je hiervoor graag enkele nuttige tips.
Relatie met een narcist verbreken of beëindigen? 6 tips
Een relatie met een narcist beëindigen is niet makkelijk. Maar met een goed plan, als je weet wat de typische reacties van een narcist kunnen zijn en met professionele hulp is het wel mogelijk.
1. Waarom een relatie met een narcist beëindigen?
Maak aan de hand van je ervaringen een lijstje waarom je de relatie met een narcist wilt beëindigen.
Een narcist kan heel gemeen zijn om zijn zin te krijgen, dat hebben meerdere onderzoeken uitgewezen.
Twee van zijn favoriete manipulatietechnieken zijn gaslighting en in een slachtofferrol kruipen. Hierdoor ga je je eigen werkelijkheid in twijfel trekken.
Het ene moment voel je je klaar om de relatie met een narcist te beëindigen. Het volgende moment - na smeekbedes – denk je dat je moet blijven. Door je ervaringen op te schrijven kun je je eigen realiteit terugvinden.
2. Beoordelen maakt van jou geen slecht mens
Door zo’n lijstje te maken krijg je misschien het gevoel dat het niet helemaal eerlijk is om je partner zo te beoordelen. Je vraagt je misschien zelfs af of je hierdoor niet slechter bent dan je narcistische partner. Dat is niet zo vreemd want we zijn vaak opgevoed met ‘oordeel niet’.
We veronderstellen dat telkens wanneer we beslissen dat iets niet goed voor ons is, we slechte mensen zijn en we veroordelen onszelf.
Maar oordelen over je narcistische partner maakt van jou helemaal geen slecht mens. Het maakt je alleen maar wijzer.
Vraag jezelf af: als je beste vriend of je kind in zo’n relatie zou terechtkomen, zou je het er dan mee eens zijn? Ik denk dat het antwoord op deze vraag wel duidelijk is.
3. Zorg voor een plan
Bedenk wat je gaat doen na de aankondiging van de breuk.
Woon je samen met je partner denk dan van tevoren goed na of jij zult vertrekken of als je je partner zult vragen te vertrekken. Weet je waar je naartoe kunt gaan? Op welke manier zul je hem vragen om te vertrekken?
Een duidelijk plan helpt je beter om te gaan met een mogelijke tegenaanval. Zonder plan ben je misschien niet in staat om helder te denken en kun je makkelijker ten prooi vallen aan de hoovering-pogingen van je partner.
4. Erken je fouten, maar laat ze niet tegen je gebruiken.
Fouten maken is menselijk. Toen je onder druk werd gezet een uitgedaagd werd, ben je misschien door het lint gegaan. Je hebt misschien gemene dingen gezegd in het heetst van de strijd.
Bij het beëindigen van een relatie zal je partner ongetwijfeld deze fouten in je gezicht gooien: ‘Anything you say can and will be used against you’.
Je hebt de dingen misschien ook verkeerd aangepakt. Maar in tegenstelling tot de narcist, heb je niet uit eigenbelang opzettelijk een val opgezet om je partner te misleiden en te misbruiken.
5. Omring jezelf met mensen die je steunen
Toxisch gedrag van een narcist kan heel ver gaan. Zo kan hij je helemaal isoleren van anderen.
Door het narcistisch misbruik heb je misschien al lang geen contact meer met vrienden of familieleden. Je mist een ondersteunend netwerk en je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat.
Zoek opnieuw contact met de mensen van wie je het gevoel hebt dat ze achter je staan en laat ze weten dat je hun steun nodig hebt om uit deze moeilijke relatie te komen.
6. Het perfecte moment om een relatie te beëindigen bestaat niet
“Nu kan ik de relatie niet beëindigen, want …”
Er bestaan tal van excuses; je partner gaat door een moeilijke periode, de vakantie is net voorbij, zijn moeder is ziek, volgende week is er een familiebijeenkomst, enz…
Het ideale moment om een relatie met een narcist te beëindigen bestaat niet.
Dit gevoel van onzekerheid en angst zal je blijven achtervolgen. Heb je het beëindigen van de relatie goed overwogen, dan kun je het je partner maar zo snel mogelijk vertellen.
Wil je de relatie met een narcist beëindigen, onthoud dan goed dat je geen relatie hebt met een empathisch persoon die jouw standpunt begrijpt. Hij zal reageren met alle verdedigingsmechanismen die hij ter beschikking heeft.
Wat is het gedrag van de narcist na een relatiebreuk?
Een narcist zal in de eerste plaats zijn gezicht proberen te redden als jij de relatie wilt verbreken.
“Wie ben jij om mijn superioriteit in twijfel te trekken? Ik beslis hoe het er in onze relatie aan toegaat.”
Je kunt dan ook verwachten dat hij in de tegenaanval zal gaan.
Onderhandelen, toegeven of compromissen sluiten? Vergeet het maar. Is de narcist in zeldzame gevallen daartoe wel bereid, dan kun je verwachten dat zijn voorwaarden telkens weer veranderen.
Een narcist zal nooit zijn aandeel in het beëindigen van een relatie erkennen. Hij zal jouw woorden verdraaien en jouw een schuldgevoel proberen aan te praten. En uiteraard kun je je ook verwachten aan lastercampagnes en leugens.
Omdat hij zijn belangrijkste bron van narcistische voorraad is kwijtgespeeld zal hij talloze hoovering-pogingen ondernemen om jou weer in zijn leven te zuigen.
Na een relatiebreuk is het belangrijk om zowel de reactie van de narcist als de narcist te negeren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat hij je leven blijft beheersen.
Wil je een nieuwe relatie na relatie met narcist?
Het is goed om na een traumatische relatie een tijdje single te blijven. Tijdens je herstel heb je heel wat geleerd en het zou jammer zijn om meteen in gelijkaardige patronen te hervallen.
Daarom graag enkele tips als je je klaar voelt om een nieuwe relatie aan te gaan.
Als slachtoffer van narcistisch misbruik ben je gelukkig niet veroordeeld tot een leven zonder liefde. Besef wel goed dat je hiervoor een heel proces zal moeten doormaken. Uiteindelijk zul je leren te vertrouwen op de belangrijkste persoon die je hierbij zal begeleiden: jezelf.
Laatste gedachten
Gezonde, bevredigende relaties worden gevormd wanneer beide partners zich veilig kunnen voelen om uit te drukken wie ze werkelijk zijn, en helemaal zichzelf kunnen zijn zonder oordeel of kritiek.
Eén of meerdere kenmerken herkennen betekent niet meteen dat je een relatie met een narcist hebt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan ‘clusters’ van eigenschappen.
Ben je tot de conclusie gekomen dat je partner inderdaad aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt en is je leven met hem niet langer houdbaar? Dan kun je inderdaad overwegen om je relatie met de narcist te beëindigen.
Je hebt altijd een keuze. En welke manier je ook kiest, zorg eerst voor jezelf.
Het goede nieuws is dat je aan de hand van de 'Narcisme test' inderdaad nog een beter inzicht in narcisme krijgt.
Na het maken van deze test ontvang je een gratis hulpgids dat helemaal in het teken staat van narcisme.
Wil je nog meer tips ontvangen over hoe je op een gezonde manier narcistisch misbruik kunt overleven? Meld je hieronder aan en ik stuur het je gratis naar je inbox.
Gisteren weer een gesprek met vriend over mijn financiële situatie. Door leningen en giften aan hem en zijn bedrijf ben ik bijna door mijn erfenis heen en sta op een punt om mijn huis te gaan verkopen vanwege toekomstige verplichte kosten voor huiseigenaren, wat ik niet heb. Hij vond dat ik dan mijn basis kwijt zou raken ( ja inderdaad) en dat niet moet doen. Ik moet t gaan verhuren voor een pittige prijs. En dan bij hem gaan wonen. Ik ben bang voor zijn woede aanvallen. Narcistische woede. Hij gaat 4 maanden op reis en wil dat ik op zijn huis ga passen. Op de dieren ook. En hij zou de Jeep verkopen die ik betaald heb. Als ik dan een nieuwe kleine voor hem zou kopen. En die reis slokt alles op en er is geen extra budget. Puinhoop en geen realiteitszin. Sprookjes en hij is de prins( letterlijk op zijn witte paard) Reizend naar Santiago de Compostela te paard. Ik ben zo moe hiervan en heb steeds het gevoel dat ik er ingetuind word sinds ik me inleest op dit soort blogs.