Mensen die anderen pleasen vergeten vaak zichzelf. Ben jij een mensen pleaser? Zorg je veel voor anderen, maar weinig voor jezelf?
Bijvoorbeeld voor je vrienden of partner, maar ook voor familieleden?
Het pleasen van anderen of in een relatie kan een serieus probleem zijn en het is een moeilijke gewoonte om te doorbreken.
In dit artikel lees je 9 belangrijke tips om je eigen leven te leven - in plaats van te leven voor een ander - en het pleasen van anderen te stoppen.
Wat is pleasen?
Ooit was ik een echte mensen pleaser. Ik was altijd bereid dingen voor anderen te doen, voor vrienden, familie, buren, collega’s, enzovoort.
Ik zag dit als een sterke kwaliteit van mezelf, en ik deed het graag (dacht ik steeds).
Bijna alles wat ik deed was gebaseerd op het blij maken of het helpen van een ander. Ik dacht dat anderen dit in mij waardeerde, en dat ze me dan een aardig persoon vonden. Ik voelde mezelf populair, dacht ik. Maar eigenlijk voelde ik me verward en verloren.
Continue was ik op zoek naar de waardering van anderen, maar waardeerde mijzelf niet. Dit werd hopeloos vermoeiend.
Achteraf zie ik dat ik zo’n pleaser was dat sommigen mij irritant vonden. Ik was die helpende meid die altijd voor iedereen klaarstond, maar geen eigen mening had.
Een mensen pleaser “wil dat iedereen om hem/haar heen blij is, en zal er alles voor doen. Alles en iedereen is belangrijker dan henzelf.
Het is bijna een verslaving die hen het gevoel geeft dat ze nodig zijn. Daardoor voelen ze zich belangrijk, dat ze een bijdrage leveren aan het leven van een ander”, zo zegt Susan Newman, psycholoog en auteur, in haar boek The Book of No.
Waarom moet je dit veranderen? Is dit geen goede eigenschap? Nee... Als je door het leven gaat als pleaser, en anderen voortdurend probeert te pleasen, leef je niet je eigen leven, maar het leven van een ander.
Je denkt dat je aardig wordt gevonden en toegankelijk bent. Maar door je eigen behoeften te negeren doe je eigenlijk niemand iets goeds.
Je gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen is gebaseerd op het verkrijgen van goedkeuring van anderen.
Eigenlijk omring je jezelf met onbeleefde, egoïstische en onaardige mensen die niet jouw kwaliteiten als persoon waarderen, maar hun eigen behoeften op de eerste plaats stellen.
Ze behandelen je meer als een deurmat. Dat is geen uitgangspunt waarin je zelf tot bloei kunt komen.
Mijn ervaring met het pleasen van anderen
Ik was zo’n people pleaser. Anderen pleasen was voor mij als drugs of alcohol. Als een manier om het gevoel van ongemak en afkeuring van anderen te voorkomen.
Als anderen die niet fijn vonden, het niet konden waarderen of irritant vonden, werd ik net een grote baby. Ik kroop terug in mijn cocon naar trauma’s uit mijn kindertijd en in mijn eigen diepe gevoel van onzekerheid.
Maar belangrijker dan praten over hoe ik anderen graag wil pleasen, is te vertellen hoe ik hier overheen ben gegroeid.
Want als jij net zo bent als ik was, en graag andere mensen wilt pleasen, dan weet je dat het belangrijk is om op een bepaald moment te stoppen met anderen pleasen, maar juist zelf tot bloei komt.
https://www.youtube.com/watch?v=55HERZnmHT8
De gevolgen van anderen pleasen
Ben jij een mensen pleaser?
- Je bent altijd blij, met alles en in alle situaties
Of je je blij, verveeld, boos, depressief, bang of diep ongelukkig voelt, je hebt altijd dezelfde vriendelijke lach op je gezicht. Je laat nooit je negatieve emoties zien, maar alleen je lach.
Door jouw lach zullen anderen zich beter voelen, alsof je altijd alles prima vindt.
Maar is dat ook zo? Je denkt dat anderen op deze manier graag bij je zijn, terwijl die voortdurende lach ook vervreemd kan aanvoelen.
- Je hangt nooit op
Als iemand je belt, ben jij altijd het luisterend oor.
“Uhuh, ja, ja, ja, ja klopt, zeker, uhuh, ja….”
Jij bent nooit de persoon die het telefoongesprek eindigt. Je wacht altijd totdat de ander zegt dat hij/zij moet ophangen.
Pas dan neem je afscheid. Bij een telefoontje van een callcenter kan dit lastig worden.
- Je zegt nooit wat jij wilt doen
“Wat wil je vanavond eten?”
Wat is jouw antwoord op deze vraag?
“Wat jij wilt…” Of “Waar jij trek in hebt.” Of “Kies jij maar.”
Jij bent nooit de eerste die een suggestie doet. Op deze manier ontkom je namelijk de situatie waarin de ander het niet met je eens is, en eigenlijk iets anders wilt eten dan jij.
Maar tegelijkertijd voorkom je ook dat jullie iets gaat eten waar jij zin in hebt. Gaat de liefde niet door jouw maag?
- Je biedt aan dingen te doen die je eigenlijk niet wilt doen
Je weet dat een vriendin iets fijn vindt en daarom biedt je aan haar ermee te helpen, zelfs wanneer je het helemaal niet leuk vindt om te doen, zoals bijvoorbeeld altijd maar haar huis schoonmaken of op haar kleine oppassen.
En je biedt ook aan te helpen wanneer je er helemaal niet goed in bent, zoals de belastingaangifte voor een ander doen.
Je biedt het aan omdat je weet dat je de ander daarmee een plezier doet, maar tegelijkertijd is het ongelooflijk vermoeiend voor je.
- Je bent zo gewend aan anderen pleasen dat je jezelf niet meer kent
Je bent zo gewend om altijd overal in mee te gaan, en op alles ‘Ja’ te zeggen, dat je met dingen instemt die je haat.
Na een tijdje weet je helemaal niet meer wat je wel/niet lekker vindt.
Zo zit je weer met je hoofd boven een kom erwtensoep nadat je overtuigend zei ‘Ja heeeerlijk’, terwijl je erwtensoep afschuwelijk vindt. Je zegt altijd ‘Ja’ in een poging om overal bij te kunnen horen.
- Je vraagt nooit iets direct aan een ander
Je draait er juist om heen, waardoor de vraag er nooit duidelijk uitkomt. Je geeft de ander juist mogelijkheden om ‘nee’ te zeggen.
Misschien dat de ander juist wacht op je vraag en heel graag met je mee wilt.
- Je gaat weg zonder gedag te zeggen
Je bent het muurbloempje dat opeens weg is zonder anderen gedag te zeggen. Dan hoef je anderen niet te vertellen dat je liever naar huis wilt gaan. Zo zien iedereen je alleen wanneer je het ontzettend naar je zit hebt, denk je.
Weet je wat het grootste probleem is? Je bent jezelf verloren. Door altijd anderen te pleasen doe je niet meer de dingen die jij wilt doen.
En weet je, daar wordt je niet gelukkiger van. Het zit vooral in je eigen hoofd. Jij denkt anderen te pleasen, maar de ander ziet dit heel anders.
De ander maakt ook graag zijn eigen ontbijt, of gaat ook graag naar het Thai restaurant dat jij zo lekker vindt, of begrijpt heel goed dat je graag naar huis gaat. De ander ziet dingen anders dan jij denkt.
6 tips om pleasen af te leren
De enige authentieke manier om uit je mensen pleasen-dilemma te komen, is om te beginnen je bewust te worden van je eigen omgeving.
Je kunt alleen jezelf veranderen!
De onderstaande tips hebben mij enorm geholpen om te stoppen met constant anderen te pleasen en te beginnen om mijn leven te leiden zoals ik het wil.
Tip 1: Realiseer je dat je een keuze hebt
Mensen die pleasen hebben vaak het gevoel dat ze ja moeten zeggen als iemand om hun hulp vraagt.
Vergeet niet dat je altijd de keuze hebt om nee te zeggen. Wanneer iemand je om een gunst vraagt, is het prima om te zeggen dat je erover moet nadenken.
Stel jezelf de vraag: 'Heb ik eigenlijk wel tijd om dit te doen?' en 'Hoeveel energie kost me dit?'. Jezelf deze vragen stellen is van cruciaal belang omdat je vaak automatisch ja zegt.
Tip 2: Verdedig je antwoord niet
Door te doen alsof je voetbal leuk vindt, zet je eigenlijk een masker op. Je komt jezelf dus uiteindelijk tegen. Wees jezelf!
En dan zullen anderen vanzelf van je gaan houden. Dan ben je authentiek, spontaan en echt.
“Authenticiteit is de dagelijkse praktijk van het loslaten van wie we denken te zijn en het omarmen van wie we echt zijn." - Brené Brown
Het is verleidelijk om je beslissing te willen verdedigen om nee tegen iemand te zeggen, zodat zij je redenering begrijpen. Maar dit werkt eigenlijk averechts.
Zodra je begint met uitleggen, geef je de andere persoon veel speelruimte om terug te komen en te zeggen: 'Oh, dat kun je later doen', 'Je kunt je schema aanpassen' of 'Dat is niet zo belangrijk als wat ik vraag.'
Tip 3: Werk aan je zelfvertrouwen
Je zelfvertrouwen is een proces dat altijd in ontwikkeling is, maar iedereen moet dit proces op gang brengen.
Accepteer jezelf en je eigenwaarde, pas dan kun je de beste versie van jezelf worden.
Hoewel het belangrijk is om indruk te maken op je baas en te laten zien dat je aangenaam kunt zijn, kan onderdanigheid averechts werken. Je zult nooit je grootste potentieel bereiken als je probeert altijd voor iedereen klaar te staan.
Begin met de gewoonte die mensen aanspreekt door nee te zeggen tegen iets kleins. Geef je mening over iets eenvoudigs.
Of kom op voor iets waar je in gelooft. Elke stap die je zet, zal je helpen meer vertrouwen te krijgen in je vermogen om jezelf te zijn.
Als je echt moeite hebt om deze gewoonten los te laten, zoek dan hulp om te werken aan je zelfvertrouwen.
Tip 4: Trek niets aan van wat anderen van je denken
Wanneer je continu de bevestiging van anderen zoekt, wordt je hun gevangene.
Wanneer je je realiseert dat hetgeen wat anderen van je denken, niet jou definieert, wordt je vrij.
Dan ben je vrij van hun oordeel of mening. Je doet elke dag je best en houdt van jezelf. Dan heb je de mening van anderen niet nodig om jezelf beter te voelen.
Je kan niet iedereen pleasen. Dat is onmogelijk. De mening van anderen is slechts hun perceptie, gebaseerd op hun achtergrond, overtuigingen en ideeën. Jij vindt jezelf mooi, niet omdat anderen dat vinden, maar omdat jij dat bepaalt!
Tip 5: Stel gezonde grenzen voor jezelf op
Een van de eerste dingen die je moet leren, is om ‘nee’ te zeggen wanneer je iets niet wilt doen.
En doe dit dan zonder dat je jezelf egoïstisch voelt, schuldig voelt, je zorgen maakt over de ander of dat je bang bent de ander pijn te doen.
Nee zeggen betekent niet dat je de ander afwijst of pijn wilt doen. Je zegt ‘ja’ tegen de persoon, maar ‘nee’ tegen de activiteit.
Daarmee kan je niemand teleurstellen. Mensen stellen zichzelf teleur wanneer ze andere verwachtingen hadden. Dat is hun perceptie. Als ze echt van je houden, begrijpen ze jouw standpunt.
Grenzen stellen kan lijken op iets egoïstisch, maar in werkelijkheid is het een vorm van zelfrespect, zelfliefde en zorgen voor jezelf.
"Niemand kan je minderwaardig laten voelen zonder je eigen instemming." - Eleanor Roosevelt
Tip 6: Wees assertief in je communicatie
Je vindt het waarschijnlijk erg moeilijk om voor jezelf op te komen.
Je vindt het waarschijnlijk moeilijk om ‘nee’ te zeggen omdat je niet goed weet hoe je duidelijk en met zelfvertrouwen jezelf kunt uitdrukken.
Waarschijnlijk omdat je bang bent dat je agressief of onbeleefd zal zijn.
Maar je kunt ook ‘nee’ zeggen zonder iemand te beledigen. Dit heb ik moeten leren.
Assertiever kun je zijn met de volgende uitspraken:
- Dit komt mij momenteel even niet goed uit.
- Ik red het helaas niet om deze zondag/deze week/deze maand langs te komen.
- Ik heb momenteel te veel hork op mijn vork.
- Wat lief dat je aan me denkt. Sorry dat ik deze keer niet kan.
- Wat super jammer dat ik nu te druk ben, maar laat me weten hoe het was.
- Een andere keer. Laat me weten of volgende week voor je uitkomt.
- Nee dankjewel, maar het klinkt erg leuk.
Lees hier meer tips over hoe jij assertiever kunt zijn >>>
Tip 7: Waak voor manipulatie
Soms profiteren mensen duidelijk van je, dus het is belangrijk om op je hoede te zijn voor mensen die manipulatietechnieken toepassen, zoals gaslighting.
Met name narcisten kunnen in het begin vleiende opmerkingen naar je maken: 'Oh, je bent zo goed in het bakken van een taart, zou je een taart willen maken voor mijn verjaardag?' of 'Ik weet niet hoe ik deze garderobekast in elkaar moet zetten, maar je bent zo handig, kun je me helpen?'
Een klassieke regel is: Niemand doet dit beter dan jij. Ook zullen narcisten je overhalen om iets te doen wat je eigenlijk niet wil doen. Kortom, voordat je het weet, nemen ze de beslissing voor je en ben je weer aan het pleasen.
Tip 8: Zeg met overtuiging nee
"De eerste keer nee zeggen is altijd het moeilijkste. Maar zodra je over die eerste hobbel heen bent, ben je goed op weg om van de ja-loopband af te komen.
Denk er ook aan dat je om goede redenen nee zegt. Je krijgt tijd voor jezelf en voor de mensen die je écht wilt helpen.
Eerder schreef ik al een artikel over hoe je het beste nee kunt zeggen zonder je schuldig te voelen.
Tip 9: Word je eigen beste vriend
Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Je hebt een ander dus niet nodig voor je eigen geluk en blijdschap.
Zorg dat jij je eigen prioriteit bent. Doe dingen waar jij blij van wordt.
Dan creëer je blijdschap van binnenuit, in plaats van dat je blijdschap probeert te zoeken in de bevestiging of waardering van anderen.
Als je van jezelf houdt, kun je ook van anderen houden.
Probeer deze tips eens in je eigen leven. Dan zal je snel ontdekken dat het helemaal niet eng of moeilijk is.