14 Manieren Om de Beste Versie Van Jezelf Te Zijn

Werkdruk, onzekerheden, geldzorgen, eenzaamheid, lage eigenwaarde, het zijn allemaal factoren die ons ervan kunnen weerhouden om werkelijk in ons eigen kunnen te geloven.

Als je dit artikel leest, betekent het dat de tijd rijp is om de beste versie van jezelf te gaan ontwikkelen.

Genoeg met jezelf op de tweede plaats te zetten, jezelf te kleineren en verlegen voor de dag komen.

Niets maakt  zo gelukkig als het vrijelijk laten vloeien van je levenskracht, gewoon lekker zijn wie je bent en authentiek zijn.

Wat is dat nu precies, de beste versie van jezelf zijn? Hoe kom je er stap voor stap dichterbij en leer je van jezelf houden?

Doel van dit artikel: In dit artikel leer je alles over dit fascinerende onderwerp en vind je 14 tips om de beste versie van jezelf te zijn.

Jezelf zijn: wat betekent dat?

Authentiek zijn

We zijn allemaal uniek. Dit stereotiepe zinnetje hebben we zeker al honderd keer gehoord. Neem het toch maar eens serieus.

Dit leven is een pad van vallen en opstaan, waardoor we stukje bij beetje naar de beste versie van onszelf toe kunnen groeien.

Je moet niet extrovert, ongelofelijk grappig, modieus of slim te zijn als die eigenschappen niet bij je passen.

Authentiek zijn betekent net dat je op zoek gaat naar iets dat enkel binnenin jezelf gevonden kan worden.

In plaats van je focus op de buitenwereld te plaatsen om te weten wat de volgende stap is, zoek je die drijfveer beter in je eigen ziel.

Denk aan jezelf en blijf bij jezelf.

Wetenschappelijk Bewezen: Uit een onderzoek dat uitgevoerd is door de Amerikaanse auteur Brené Brown is gebleken dat wanneer je vaker aan jezelf denkt, je gelukkiger en positiever wordt. 

Je wil bijvoorbeeld die cursus acteren volgen omdat je voelt dat je jezelf beter wil leren uitdrukken.

Een minder authentieke reden zou zijn omdat er toevallig collega’s van je aan deelnemen en omdat je bang bent dat je iets gaat missen.

Als acteren niets voor jou is, voeg je dan bij een frisbee-team, volg kalligrafie-lessen, spendeer tijd met je vrienden of leer paardrijden.

Zolang het maar iets is waar JOUW hart van gaat zingen. Wees jezelf!

De legende van Ridder Percival en de zoektocht naar de gouden graal is een mooie metafoor om de vreugde van ware authenticiteit te verklaren. Enkel de moedige ridders die hun eigen pad volgden konden de graal vinden.

De gouden graal wordt soms geïnterpreteerd als de eigen persoonlijke zonnekracht, onbesmet door sociale angsten, onzekerheden en valse autoriteiten. Je eigen gouden graal zit vanbinnen.

Het is datgene wat ons uniek maakt.

Onze eigen autonomie en eigenwaarde waardoor we met enthousiasme in het leven staan.

Het is normaal dat het ons in bepaalde situaties erg moeilijk wordt gemaakt om onszelf te zijn, maar daar zit nu net de uitdaging in om het telkens weer te proberen.

Blijf bij jezelf

Ons ware zelf is wat er overblijft als we de labels, oordelen en mooie verhaaltjes weglaten die we als uithangbord naar buiten toe gebruiken.

Als kind is het vaak nodig om overlevingsmechanismen te creëren zodat we de niet altijd even heilzame invloeden van onze omgeving kunnen trotseren.

Die mechanismen wortelen zich in onze persoonlijkheid maar we hebben nog steeds de mogelijkheid om te veranderen.

Om een betere versie van jezelf te worden is het nodig om wonden uit het verleden te helen en eigenwaarde te cultiveren. 

We werken aan onze angsten, schuldgevoel en schaamte en herwinnen onze autonomie zodat wij en wij alleen verantwoordelijk zijn voor ons leven.

Jezelf zijn is je natuurlijke staat van zijn zonder die maskers en pretenties. Het bestaat ook allesbehalve uit de oordelen die anderen van ons vormen.

Als je kijkt naar kleine kinderen die aan het spelen zijn, merk je hoe vrij ze zich voelen en hoe weinig het hen kan schelen wat andere mensen van ze denken.

Ze bestaan in hun oorspronkelijke, ware zelf. Ze zijn nog te klein om volledig ‘opgevoed’ te worden naar de juiste gedragingen volgens hun opvoeders.

Ze hoeven nog niet te ‘passen’ in dat keurslijf van de maatschappij. Ze vinden het helemaal niet erg om spontaan een dansje op de stoep te beginnen doen als ze een leuk deuntje horen.

Kinderen blijven bij zichzelf, en daar kunnen we veel van leren.


Jezelf zijn in een groep

Het kan zijn dat je thuis met de excentriekste kleren rondloopt, als een gek stoeit met je honden, geen koffie maar thee drinkt en door je gezin geapprecieerd wordt voor wie je bent.

Wanneer je echter in een grotere groep mensen terechtkomt, bekruipt het gevoel je dat je je anders moet voordoen. Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Naast jezelf zijn in een groep is het ook heel belangrijk dat je voor jouw eigen ideologieën opkomt en niet wegkruipt in een hoekje. 

Dit komt enerzijds door de (irreële) angst om door de groep verstoten te worden, en anderzijds door eventuele risico´s zoals je job verliezen, belangrijke connecties verliezen.

Ook hier moeten we weer voor onszelf uitmaken wat belangrijker is: meer assertiviteit en authenticiteit tonen of inbinden en ons schikken.

Het is belangrijk om begrip te tonen voor de situatie en niet te hard te zijn voor onszelf.

Beetje bij beetje zul je jezelf naar waarde leren schatten en begrijpen dat je de mensen die je niet aanvaarden voor wie je bent liever kwijt dan rijk bent.

Het komt op het volgende neer: Ben je jezelf wanneer je je in een groep bevindt? Als dit niet het geval is, wat kun je dan doen om dit te herkennen en te veranderen?

Een spreuk van Nietzsche brengt inzicht:

“Het individu heeft altijd moeten worstelen om niet overweldigd te worden door de groep. Als je het probeert, zul je vaak eenzaam en soms bang zijn. Maar geen enkele prijs is te hoog  om te betalen voor het privilege om bezit te hebben over jezelf.”

Deze spreuk legt uit dat het veiliger aanvoelt om deel uit te maken van een groep, al verliezen we daarbij aspecten van onszelf.

Als je toch probeert om je eigen weg op te gaan en je hart te volgen, dan zullen vele leden van die groep je misschien de rug toekeren.

Het kan angstaanjagend lijken omdat we denken abnormaal te zijn terwijl we gewoon onszelf proberen te zijn.

Van jezelf houden, jezelf kennen en jezelf zijn is echter onontbeerlijk om een gelukkig leven te kunnen leiden. De risico´s die eraan vasthangen zouden je niet mogen tegenhouden om het toch te proberen.

Wetenschappelijk Bewezen: Lief voor jezelf zijn en vaak van jezelf houden, maak je gezonder. Uit een Brits onderzoek dat uitgevoerd werd door Oxford, is gebleken dat vaker aardige gedachten over jezelf hebben, ervoor zorgt dat je zowel mentaal als fysiek gezonder bent.


Jezelf kunnen zijn in een relatie

Een prille relatie biedt zelden de vrijheid om schaamteloos onszelf te kunnen zijn. Je bent verliefd en wil jezelf van de mooiste kant laten zien. Jezelf zijn betekent echter alle delen van jezelf te tonen, niet enkel de opgepoetste.

Naarmate de relatie groeit leren jullie elkaar beter kennen en sijpelen de minder aangename kantjes ook het plaatje binnen.

De relatie blijft duren en de schaamte valt weg.

Voor je het weet keuvel je gezellig met de deur open vanaf het toilet met je liefste die in de badkamer haar oksels scheert.

Voorbeeld:

Het kan lijken alsof je volledig jezelf kan zijn bij je vriendin, maar op professioneel vlak ben je aan een ommekeer toe.

Je besluit om je prestigieuze job als advocaat op te geven en een wereldreis te gaan maken.

Je vriendin doet er alles aan om dit plan uit je hoofd te praten, maakt je voor gek uit en dreigt de relatie te beëindigen.

In welke mate kun je jezelf zijn in een relatie als die spaak komt te staan op je persoonlijke vrijheid?

Het is goed dat je vriendin haar eigen voorwaarden stelt. Dat is een teken dat ze trouw blijft aan haar eigen gevoelens en de angst en onzekerheden die ze voelt bij deze plotse ommekeer weet uit te drukken.

Ze houdt van je (en misschien ook van de zekerheden die je huidige job biedt), en ze wil je niet laten gaan.

Als deze loopbaanonderbreking nu echt iets is waar je ziel naar hunkert, wat kan dan zo belangrijk zijn om je ervan te weerhouden?

Deze relatie kan een test zijn, om te zien waar je meer waarde aan hecht: Je eigen hart volgen of in het plaatje van iemand anders’ wensen passen?

Enkel jij weet wanneer jij en je partner elkaar voldoende de ruimte laten om jezelf te kunnen zijn. Het is normaal dat jij of de andere persoon op een bepaald moment beslissingen nemen waar de ander niet meteen op zit te wachten.

Probeer je begrip te tonen op die momenten? Brengen ze je relatie in gevaar?

Is er een balans tussen geven en nemen en wordt er respect getoond voor de mening van de ander? Staan ze haaks op je eigen authenticiteit?

De antwoorden op deze vragen zullen bepalen of de eed van ‘In goede en kwade dagen’ geldt, of dat het beter is om elk zijn eigen weg te gaan.


14 Tips om de beste versie van jezelf te zijn

1: Volg je intuïtie

Als je de beste versie van jezelf wil worden is de eerste stap om op te houden met het klakkeloos volgen van orders.

Neem terug bezit van jezelf!

"Jezelf zijn is belangrijk, omdat je anders niet gelukkig zult zijn".

Wanneer je vertrouwt op en openstaat voor intuïtieve ingevingen zul je zien dat ze vaak een groot stuk waarheid bevatten.

In onze maatschappij wordt ons aangeleerd dat je enkel met logische denkprocessen tot de waarheid kunt komen.

De abstractere en grilligere wegen die de intuïtie gebruikt om stukjes waarheid aan het licht te brengen worden vaak als onzin afgedaan.

Op die manier werken we onze buitenzintuiglijke vermogens tegen. Je intuïtie volgen is het luisteren naar je innerlijke stem.

Hoe vaker je je afstelt op die stem, hoe dichter je bij je eigen waarheid kan komen.


2: Wees je bewust van je eigen gedachten

Meditatie wordt steeds bekender. Is het een trend, of een sleutel om onze warrige gedachtegangen tot rust te brengen en tot de ware essentie te komen?

Soms nemen onze gedachten de vorm aan van vele stemmen: kritische, gemene, belerende en destructieve stemmen.

Misschien achtervolgt de stem van je strenge grootmoeder of autoritaire stiefvader je wel nog steeds tot op de dag van vandaag.

Welke gedachten cultiveer je? Zijn ze vrolijk, wanhopig of triest?

Door middel van meditatie of andere oefeningen om je bewust te worden van je gedachten krijg je meer inzicht in jouw gedachtepatroon.

Je ervan bewust worden is al een enorme hulp om er iets aan te kunnen veranderen.

Horen je gedachten bij jou of zijn ze een weerspiegeling van de kritiek van anderen? Welke gedachten zou je graag cultiveren? Je kunt alleen jezelf zijn door je eigen ik voorop te stellen.


3: Geef je behoefte aan veiligheid op

Veilig zijn is iets waar we allemaal baat bij hebben en het zorgt ervoor dat we onze wortels diep in de wereld kunnen laten groeien om als een zelfzeker individu naar voren te komen.

Als persoonlijke vooruitgang echter in het gedrang komt door die gehechtheid aan veiligheid, dan is er sprake van overdaad.

Als je authentiek wil zijn en dichter wil komen bij de beste versie van jezelf, accepteer dan dat er kritiek, uitdagingen, misverstanden, afwijzingen en mislukkingen mogelijk zijn.

Als alles wat we doen al bij voorbaat zonder risico is, hoe kunnen we dan het gevoel hebben dat we iets gepresteerd hebben?

Onze eigenwaarde stijgt net als we uitdagingen aangaan, en uitdagingen kunnen niet altijd honderd procent zeker zijn. Durf jezelf te zijn en ga uitdagingen aan.


4: Ga sporten

Het is algemeen geweten dat sporten op lange termijn je lichamelijke energie verhoogt. Voel je je dus moe en uitgeput, dan is bewegen hier de (ietwat tegenstrijdige) oplossing.

Door ons aan een routine te houden, versterken we ook onze persoonlijke wil en ons zelfvertrouwen.

Door regelmatig aan sport te doen wordt je lichaam niet alleen gezonder en strakker, je voelt je ook gewoon beter in je vel.

Gevechtssporten zijn extra aangeraden als je drastisch je zelfvertrouwen wil vergroten.

Of het nu Tai-chi, voetbal, yoga, pingpong of hardlopen is, sporten zal je leven een boost geven op vele vlakken.


5: Eet gezond

Naast beweging is voeding ook cruciaal in het proces om dichter bij jezelf te komen. Als je lichaam je voertuig is, je wil de brandstof en je hart de bestuurder om dromen na te jagen, hoe ver raak je dan met een ongezond en uitgeput voertuig?

Hou van jezelf. Verzorg je lichaam en voed het met heilzame, gezonde voeding.

Wat stop je in je lichaam?

Als je niet weet wat gezonde voeding inhoudt, informeer je dan bij een voedingsdeskundige zoals Het Voedingscentrum of een diëtist. Vermijd

  • Een overdaad aan (witte) suiker
  • Wit brood , witte pasta en andere geraffineerde graanproducten
  • Gefrituurde voedingswaren
  • Industriële melkproducten
  • Voorverpakte voeding
  • Rood vlees en verwerkte vleesproducten
  • Industriële vlees- en visproducten
  • Frisdrank en vruchtendranken
  • Roomijs, koekjes, snoep, snacks
  • Junkfood

6: Lees inspirerende boeken

Laat dat spannende en interessante tv-programma vanavond eens voor wat het is en lees een boek.

In het gigantische aanbod van de bibliotheek, boekenwinkel of internet vind je vast een inspirerend boek die je van je sokken blaast. Volg je gevoel bij het zoeken naar een onderwerp.

Wat zou je op dit moment tot in de toppen van je tenen kunnen inspireren?

Boeken kunnen een prachtige bron van kennis zijn en kunnen onze wereld een beetje groter maken.

Oude overtuigingen achter je laten en nieuwe bekrachtigende ideeën aannemen kunnen de bron van groot plezier vormen.

Het pad van de zelfontwikkeling wordt als geen ander uiteengezet via verhalen, ervaringen, getuigenissen en tips in de vele sterke (zelfhulp)boeken die er te vinden zijn.


7: Blijf jezelf ontwikkelen

Denk nooit dat je het allemaal wel al gezien en beleefd hebt. Als je jezelf afsluit voor nieuwe leermogelijkheden dan verander je stukje bij beetje in een karikatuur van jezelf.

Het is nooit te laat om nieuwe dingen te leren. Van jezelf houden betekent dat je jezelf constant blijft ontwikkelen.

Zelfs al ben je zestig jaar oud en komt het in je op dat je wil leren schilderen, doe het gewoon.

Blijf bij jezelf!

Vertik het om in een vakje gestopt te worden door je beroep, sekse, leeftijd, of sociale klasse. Je bent meer dan al die labels!

Door jezelf te ontwikkelen bewijs je niet enkel aan jezelf, maar ook aan anderen wat je waard bent.


8: Maak plezier

Als er plezier in je leven is dan vloei je beter, voel je je beter in je vel en lijkt het leven een spel te zijn.

Plezier doet de energie in je lichaam stromen, waardoor je minder snel blijft vastzitten bij de nare ervaringen van het leven.

Haal herinneringen boven uit je kindertijd en denk aan al die keren dat je overvallen werd door een lachbui of iets heel erg grappig vond.

Wanneer leken de uren voorbij te vliegen door puur vermaak? Iedereen verdient plezier.

Ga bewust op zoek naar activiteiten waar je plezier aan beleeft.

Je eigenwaarde verhogen, je eigen beslissingen nemen en de druk om alles perfect te doen laten varen, helpen om je levensvreugde en spontaniteit terug te winnen.


9: Durf te dromen

Soms zijn we opgehouden met dromen, omdat we niet geloven dat we ooit iets kunnen waarmaken dat vanuit onze eigen creativiteit en verlangens komen.

Je dromen zijn net heel typerend voor jou en jou alleen. Durf ze te dromen!

Het moment dat je weer in je eigen dromen gaat geloven, heb je je vrij geworsteld van het juk van geloofsovertuigingen die van buitenaf komen.

Voor alles bestaat er een oplossing. Begin klein, stapje voor stapje.

Zoals de bekende motivator Og Mandino het mooi kon uitleggen:

“Mijn dromen zijn waardeloos, mijn plannen zijn als stof, mijn doelen zijn onmogelijk. Geen van allen is van waarde tenzij ze gevolgd worden door actie.” Og Mandino

Haal je dromen van onder het stof en overweeg om er iets mee te gaan doen.

Weet jij niet hoe je jezelf over 10 jaar ziet? Weet jij niet hoe je je dromen kunt aanpakken? Bekijk dan hieronder de video (Engelstalig) van Ian Hacon waarin hoe hij je uitlegt hoe je kunt leren dromen en je daarmee ook daadwerkelijk je doelen kunt behalen: 


10: Spendeer tijd in de natuur

We staan dichter bij de natuur dan we denken.

Het geluid van de vogels en insecten, het groen, de rust, de harmonie, allen hebben een positieve uitwerking op ons lichaam en onze geest. In de natuur kunnen we ons vrij van alle zorgen en compleet voelen.

Waarom trekken massa´s toeristen jaarlijks naar de zee of naar de bergen? Op een mooie zomerdag lopen de stadsparken vol. Denk eraan dat de dingen die het meeste geluk brengen altijd gratis zijn.

Probeer eens een zonsopgang of een zonsondergang bewust mee te maken. Ook een boswandeling of een kampvuur kunnen wonderen doen om je weer helemaal op te laden.

Laat de natuur weer deel uitmaken van je leven hier op aarde en je zult zien dat de harmonie zich ook een beetje zal herstellen.


11: Cultiveer discipline

De wil is een spier die verslapt als we geen inspanningen doen om hem te cultiveren.

Als je in de val van het gemak valt, dan val je vroeg of laat ook ten prooi aan uitstelgedrag, lethargie, slechte gewoontes en de neiging om slecht voor jezelf te zorgen.

Dit zijn allemaal eigenschappen die nu niet bepaald helpen om een betere versie van jezelf uit te vinden.

Daarom is het belangrijk om bewuste moeite te doen om onze wil te versterken door discipline te cultiveren.

We kunnen onszelf bijvoorbeeld opleggen om te gaan stoppen met roken, om meer te gaan sporten, om niet meer te schelden, om regelmatig te mediteren, om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Dit zijn allemaal activiteiten die bijdragen aan het cultiveren van zelfdiscipline. Enkel met de nodige discipline kun je je leven in eigen handen nemen en naar jouw wensen vormen.


12: Omring je met positiviteit

Filter de negatieve invloeden uit je leven en denk aan jezelf.

Door van jezelf te gaan houden ontwikkel je een radar om te voelen welke mensen en situaties negativiteit uitstralen, en welke je kracht geven. Denk ook vaker aan positieve dingen in het leven. Het is belangrijk dat je ook positief blijft tijdens moeilijke tijden, hoe moeilijk het ook is.  

Als je je authentieke zelf wil beschermen dan zet je beter een stapje terug van die negativiteit en focus je je leven op positieve en/of succesvolle mensen.

In de onderstaande video vertelt Dr. Alia Crum hoe een positieve mindset, ons dagelijks leven kan beïnvloeden.

Door de inspiratie en bemoedigende opmerkingen die ze je geven kun je in een opwaartse spiraal terechtkomen. 

Door dichter en dichter bij jezelf te groeien zullen de overbodige relaties en activiteiten vanzelf duidelijk worden.

Heb je regelmatig last van negatieve gedachten? Met deze bewezen 12 tips doorbreek jij negativiteit voorgoed. 


13: Gebruik je tijd nuttig

Tijd is relatief, zoals Einstein tot ieders verwondering heeft aangetoond. Toch is het een prachtig hulpmiddel om te groeien als menselijke wezens. Verspil je tijd dus niet.

Zorg dat je voldoende slaap krijgt en genoeg tijd uitrekt voor je maaltijden, en denk goed na over de rest van je tijd.

Misschien werk je teveel, of vliegen de uren net voorbij voor het televisiescherm.

Zijn er bepaalde activiteiten die je tijd zo opslorpen dat je er geen meer over hebt om tot rust te komen, jezelf te ontwikkelen, iets voor elkaar te krijgen? Gebruik je tijd nuttig.


14: Vermijd drank en drugs

Het kan erg aanlokkelijk zijn om in plaats van voor het pad van de zelfontplooiing te kiezen, te opteren voor de kortstondige verlichting en uiteindelijk destructieve uitwerking van drank en drugs.

Alle planten en middelen kunnen in de juiste dosis en op het nodige moment als medicijn dienen.

Een eenmalige lichte overdaad aan rode wijn kan bijvoorbeeld tijdelijk helend werken als de persoon in kwestie te rigide, beschaamd en ongelukkig was.

Het gevaar ligt echter in de onbenullige gebruiker die deze middelen op regelmatige basis als vervanging gebruikt voor iets dat eigenlijk vanbinnen moet opgelost worden.

Hoe kan je op die manier jezelf zijn en blijven groeien?

Drank en drugs zijn erg toxisch voor het lichaam en kunnen de persoon ook beroven van zijn verantwoordelijkheidsgevoel en realiteitszin.

Hoe haal jij de beste versie in jezelf naar boven? Laat het hieronder weten door een reactie te geven in de comments.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>