7 Tips Om Echte Vriendschap Te Onderscheiden & Onderhouden

Echte vrienden zijn bijzonder. Je kunt ze vertrouwen en ze genieten met jou van de mooie momenten in het leven en steunen je in moeilijke tijden.

Het is heel belangrijk om vriendschappen aan te gaan en echte vrienden om je heen te verzamelen, én te behouden.

Maar hoe herken je nu wie je echte vrienden zijn? Wat is echte vriendschap en waarom is het zo belangrijk om echte vrienden te hebben?

En hoe herken je de nepvrienden, mensen die de naam ‘vriend’ niet verdienen en je alleen maar gebruiken?

Lees verder en leer de verschillen tussen echte vrienden en nepvrienden te onderscheiden én leer hoe je je echte vrienden bij je kunt houden.

Veel plezier!

Wat is echte vriendschap?

Vrienden zijn mensen op wie je kunt vertrouwen, die je altijd steunen en naar je luisteren. Echte vriendschap is waardevol en bijzonder.

Waarschijnlijk heb je veel vrienden die je graag mag en ziet, maar als je er nog eens even over nadenkt weet jij misschien ook wel dat niet al die ‘vrienden’ echte vrienden zijn.

Vrienden die je door dik en dun steunen, die er niet alleen maar voor je zijn op de goede momenten maar je ook steunen op je mindere momenten.

Leer met de onderstaande lijst echte vrienden van de rest onderscheiden.

De zeven tekenen van een echte vriendschap

#1 Echte vrienden accepteren je zoals je bent

Zelfs de dingen waar je niet trots op bent of eigenlijk aan wilt werken worden door je echte vrienden geaccepteerd.

Je echte vrienden nemen je zoals je bent en proberen je niet te veranderen! Dit betekent niet dat ze het altijd met je eens zijn.

Maar dat is ook helemaal niet nodig, ook beste vrienden kunnen verschillend over dingen denken.

Ondanks verschil van mening voel je je vrij bij je echte vrienden, je kunt vrij ademen, zeggen wat je wilt. Want zij zien altijd ook de positieve kanten van jou in, wat je ook zegt of wat er ook gebeurt.

#2 Vrienden zijn er voor je in goede en in slechte tijden

Een oude wijsheid, maar nog steeds zo waar! Echte vrienden laten je niet alleen door moeilijke tijden gaan. Ze staan voor je klaar, denken aan je, proberen je op te vrolijken.

Of het ze nu lukt of niet, of ze nu de juiste of verkeerde dingen zeggen, dat maakt niet uit: ze zijn er op het moment dat jij het zwaar hebt.

Maak na een moeilijke tijd zoals een relatiebreuk, overlijden, mislukking of depressie dus even goed de stand op: wie was er voor mij toen ik hem of haar om hulp vroeg?

Of wie hoefde ik zelfs niet eens om hulp te vragen? Op deze manier filter je eenvoudig je echte vrienden uit je netwerk en weet je wie jouw energie waard zijn

#3 Ze zijn oprecht blij voor je als je successen of doelen behaalt

Heb jij die nieuwe baan gescoord of loonsverhoging gehad? Of heb je de knoop doorgehakt en ga je nu toch echt die wereldreis maken? Echte vrienden zijn blij voor je!

Als jij een stap dichter bij je doelen komt, maakt dat ook jouw vrienden gelukkig. Ze zullen het met je vieren en zonder jaloezie steunen.

#4 Je voelt je volledig op je gemak bij een echte vriend of vriendin

Vaak weten je echte vrienden al veel van je, en anders staan ze open om alles over je te weten te komen.

Het gaat verder dan de oppervlakkige verhalen: je durft je dromen, wensen, verleden en heden volledig bij ze kwijt en vertrouwt erop dat ze dit voor zich houden.

#5 Ze vertellen je de waarheid, niet dat wat je wilt horen

Echte vrienden verschuilen zich niet achter beleefdheden. Als je een echte mening wilt horen kun je bij hen terecht.

Want ze vertellen je niet hun mening om jou naar beneden te halen, maar juist om je te helpen van jezelf te leren en jezelf te verbeteren.

Dus ook al doet het even pijn, je weet dat de waarheid het beste is en alleen een echte vriend je deze kan vertellen en je vervolgens verder helpt op je pad.

#6 Ze praten niet over je achter je rug

Echte vrienden zijn te vertrouwen, je kunt alles bij ze kwijt zonder bang te hoeven zijn of je te veel details geeft en waar die terecht komen.

Daardoor voel je je ook zo vrij bij hen. En als ze eens ergens mee zitten zullen ze naar je toekomen en het er met je over hebben, zonder erover te praten met anderen.

#7 Ze maken je blij

Let er eens op hoe je je voelt als je bij een vriend of vriendin vandaan komt. Ben je tevreden, blij of zelfs gelukkig?

Dan ben je waarschijnlijk bij een echte vriend langs geweest. Zij geven je energie en helpen je om vervolgstappen te zetten in je leven.

En? Heb je al een beetje een idee wie jouw echte vrienden zijn?

Grote kans dat dat op één hand te tellen is, of misschien heb je er zelfs maar één.

De meeste van je vrienden zijn meer oppervlakkige contacten waar je vaak maar tijdelijk contact mee hebt. Jullie hebben samen een leuke tijd en ook wel een aantal overeenkomsten.

Geniet ook van die vrienden, ook al staan ze niet altijd voor je klaar en vertel je hen niet al je verhalen, geheimen, wensen en dromen.

Geniet van de dingen die je samen doet, maar weet ook dat het van korte duur kan zijn.

Daarom is het belangrijk echte vrienden te leren onderscheiden en ze te waarderen! Want deze personen moet je niet kwijtraken.

Naast echte vrienden en oppervlakkige vrienden is er ook nog de gevaarlijke soort vriendschap: nep vriendschap.

Hoe moet je nu doorhebben of iemand echt geïnteresseerd in jou is en je niet gebruikt om er zelf beter van te worden? Leer hoe je nep vriendschap kunt onderscheiden en gooi ze uit je leven!

Hoe je nep vriendschap kunt onderscheiden

Met sommige vrienden voelt het een beetje als liefde op het eerste gezicht. Jullie lijken zoveel gemeen te hebben, er is direct een klik en je hebt de neiging om direct je hele ziel aan deze persoon toe te vertrouwen.

Maar pas op!

Want hou in de gaten dat vriendschap gebaseerd moet zijn op geven en nemen, en die balans ontwikkelen en ontdekken of je ‘meant to be’ bent kost een beetje tijd en vooral ervaring in verschillende situaties.

Hou daarom het hoofd koel en hou goed in de gaten of het wel geven en nemen is in jullie vriendschap.

Of heb je toch stiekem wel een beetje het gevoel dat je teveel geeft, en de ander teveel van je vraagt?

Iedereen is wel eens een nep vriend tegengekomen in zijn leven, en als je er eenmaal achter komt dat dit geen ware vriendschap is, dan kan dat je behoorlijk onzeker en gedeprimeerd achterlaten.

Gelukkig zijn er een aantal waarschuwingssignalen om te ontdekken of je te maken hebt met een nep vriendschap, zodat je ze op tijd uit je leven kunt schrappen!

Waarschuwingssignalen nep vriendschap:

 1. Ze doen je continu beloftes die ze niet nakomen.
 2. Ze geven je een schuldgevoel als je niet met hen optrekt.
 3. Ze verwachten dat je alles achterlaat en direct komt opdraven als ze je nodig hebben.
 4. Ze scheppen op en stralen uit zichzelf belangrijk te vinden, vaak ten koste van jou.
 5. Ze roddelen continu over anderen tegen jou.
 6. Ze zijn passief-agressief: je krijgt regelmatig een compliment waar eigenlijk een belediging in zit verstopt.

Een nepvriend gebruikt jou om er zelf beter van te worden of om zich beter over zichzelf te voelen.

Ze zullen dan ook niet toelaten dat jij over jezelf praat zonder er zelf op in te haken (wat goed van je, maar ik …). Continu draaien ze het gesprek naar zichzelf toe en ze verwachten teveel van je.

En grote kans dat ze je laten zitten zodra ze je niet meer nodig hebben. Een nep vriendschap moet je dus snel leren herkennen en ook toegeven aan jezelf.

Het doet soms even pijn als je nieuw verworven vriend geen blijvertje blijkt te zijn, maar geef het toe en stop er op tijd mee! Gebruik je tijd voor mensen die er toe doen en die respect voor je hebben.

Tips om ware vriendschap te onderhouden

Oké, dus nu heb je een onderscheid gemaakt tussen je echte vrienden en je nepvrienden, heel goed!

Die nep vrienden kun je maar het beste zo snel mogelijk uit je leven lozen. Dat kan op de harde manier door het ze eenvoudig weg te zeggen, maar ook door je niet meer door hen te laten gebruiken.

Dus: niet meer opdraven bij elk kleinigheidje, stoppen met energie en tijd geven en je niet af te laten katten of de grond in te laten boren.

Grote kans dat je ‘vriend’ hier al snel niks meer aan vindt en de vriendschap verwaterd.

Mooi zo, beter kwijt dan rijk, want, zoals de Britse schrijver Habeeb Akande zegt:

‘Nepvrienden zijn als schaduwen: altijd bij je op de meest stralende momenten, maar nergens te zien in je donkerste uren. Echte vrienden zijn als sterren: je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel.’

Dus terugkomend bij je echte vrienden, de sterren in je leven: hoe ga je er nu voor zorgen dat je hen niet verliest?

Want zoals al eerder genoemd is vriendschap een kwestie van geven en nemen. Ook jij moet ervoor zorgen dat je hier je steentje aan bijdraagt en dus regelmatig ook wat geeft.

Maar ook al hebben jullie soms lange tijd geen contact, een echte vriendschap kan prima standhouden. Lees de tips om ervoor te zorgen dat jouw echte vriend of vriendin een blijvertje is!

7 tips voor het onderhouden van je echte vriendschap

#1 Luister goed naar je vriend en toon interesse

Dit klinkt heel logisch, maar kan soms heel moeilijk zijn.

In ons enthousiasme praten we soms snel over een ander heen, we vertellen over onze eigen ervaringen, onze mening, of ons eigen verhaal, terwijl we eigenlijk moeten luisteren.

Empathisch luisteren is iets waar echte vrienden onder elkaar vaak heel goed in zijn, het maakt hun vriendschap duurzaam en diepgaand.

Want als jij in staat bent om echt naar je vriend of vriendin te luisteren en andersom, kun je elkaar op emotioneel gebied ontzettend helpen en zal jullie relatie zich steeds meer verdiepen.

Tijdens het luisteren hoef je het niet met de ander eens te zijn.

Het gaat nu om hem of haar en jij hoeft alleen maar te luisteren en af en toe de juiste vraag te stellen of een samenvatting te geven om te horen of je het goed begrijpt.

Je helpt elkaar zo echt een stap verder!

#2 Vraag af en toe actief hoe het met de ander gaat

Laat zien dat je om de ander geeft en toon interesse.

Dat hoeft echt niet te betekenen dat je elkaar wekelijks in real life of aan de telefoon volledig op de hoogte houdt van wat er in jullie leven gebeurt.

Af en toe een simpel berichtje om de ander te laten weten dat je aan hem of haar denkt kan volstaan.

Het is een manier om de relatie wederzijds te houden en ruimte te creëren om elkaars hulp in te schakelen.

Want gaat het niet goed met de ander, dan heb je dat snel door en kan je in actie komen.

#3 Neem contact op met de ander als het niet goed met jou gaat

Laat je ook helpen! Als jij de ander niet betrekt bij je moeilijke momenten, kan de ander ook niets voor je betekenen.

Hij of zij wil wel voor je klaarstaan, maar weet misschien niet dat het niet goed met je gaat. Geef dit dus ook gewoon aan!

Een echte vriend of vriendin zal blij zijn dat je ook de moeilijke momenten in je leven wilt delen.

#4 Doe regelmatig iets leuks samen

Ga naar de sauna, drink een wijntje in een leuk café, ga eens samen sporten of boek een nachtje weg in een onbekende stad.

Kortom: zoek elkaar af en toe bewust op. Vooral als je BFF niet om de hoek woont en je het echt moet regelen, doe er de moeite voor!

Vrienden zijn belangrijk en daar moet je tijd voor vrijmaken. Lukt het een keer niet? Ook geen probleem, jullie vriendschap is flexibel.

Maar doe wel je uiterste best om de ander te blijven zien en tijd voor elkaar vrij te maken. Zo blijf je bij elkaars leven betrokken en kun je er voor de ander zijn als hij of zij je nodig heeft.

#5 Wees te vertrouwen

Praat je mond niet voorbij tegen anderen en zorg ervoor dat de geheimen van je vriend of vriendin veilig bij jou zijn.

Dit voelt de ander aan en zorgt ervoor dat hij of zij jou als een echte vriend zal beschouwen.

 1. Zet je telefoon uit als je samen bent.

Echt contact vraagt om volledige aandacht. Dus we met die telefoon, zet hem uit of log jezelf uit op Instagram, Facebook en Snapchat en sta open voor wat de ander te vertellen heeft.

#7 Kom gemaakte afspraken en beloftes na

Je herkent het vast wel: op een gezellige avond worden er allerlei beloftes of afspraken gemaakt. 'Super!' denk je bij jezelf.

Ik kan wel wat hulp met verhuizen gebruiken. Des te vervelender is het dan als die persoon niet komt opdagen.

Mensen maken heel snel beloftes, maar komen die niet altijd na. En dat zorgt voor scheurtjes en irritatie binnen een vriendschap. Voorkom dat door je beloftes en afspraken na te komen.

Laat zien dat je er voor de ander bent als hij of zij je nodig heeft. Dat versterkt de vriendschap!

Vriendschap en liefde

Misschien heb je het wel eens meegemaakt, verliefd worden op een goede vriend of vriendin.

Een hele lastige situatie, want het is moeilijk in te schatten of het wederzijds is en of je er je vriendschap voor op het spel moet zetten.

Dat jullie het goed met elkaar kunnen vinden heb je allang door, en misschien zijn jullie wel al jarenlang bevriend.

Wat nu als je erachter komt dat je toch stiekem meer voor hem of haar voelt? Moet je het onderdrukken, eerlijk opbiechten of de ander proberen te verleiden?

Dat hangt natuurlijk ontzettend van jou, de ander en jullie vriendschap af en je moet je goed beseffen welke invloed jouw stappen op de ander en jullie vriendschap hebben

Allereerst is het belangrijk te achterhalen hoe serieus je gevoel is.

Het is namelijk best logisch dat je je aangetrokken voelt tot je (beste) vriend of vriendin: jullie hebben veel overeenkomsten, kennen elkaar goed en vertrouwen elkaar volledig.

Dat zijn niet alleen belangrijke eigenschappen van een vriendschap, maar ook van een relatie. Maar is het niet meer een tijdelijk gevoel? Aantrekkingskracht in plaats van verliefdheid?

Misschien wel aangespoord door jouw situatie: je zit in een dipje, je relatie is net uit of wat dan ook zit even tegen.

Geef jezelf de tijd om dit uit te zoeken en ga niet voor de makkelijke, snelle verleiding. Bedenk goed wat je op het spel zet en of dat het wel waard is voor je.

Vecht je al een tijdje tegen je verliefdheid en gaat het maar niet over? Dan moet je er toch wel wat mee doen.

Het beste is om je dubbele gevoel met je vriend of vriendin te bespreken en er open voor uit te komen.

Stiekem verleiden kan op hele vervelende, ongemakkelijke situaties uitdraaien, die je vriendschap waarschijnlijk geen goed gaan doen.

Dus open kaart spelen en peilen wat je vriend of vriendin hiervan denkt.

Schrikt hij of zij ervan? Geef de ander dan de tijd om eraan te wennen.

Als het niet wederzijds is, is het misschien verstandiger even wat afstand te nemen en als het gevoel met de tijd wegtrekt elkaar weer op te zoeken.

Voelt de ander ook wel iets van verliefdheid voor jou, of staat hij of zij er in ieder geval voor open? Dan moeten jullie rustig aftasten hoe jullie hier vorm aan willen geven.

Ga niet te snel te ver, en geef elkaar de ruimte om weer alleen vrienden te zijn als de ander daar behoefte aan heeft.

Om jullie goede vriendschap niet te verpesten zullen jullie goed op je eigen en elkaars gevoelens moeten passen.

Gaat jullie vriendschap echt over in een relatie?

Bereid je dan voor op een volledige verandering van jullie band, want als koppel komen er ook hele andere gevoelens kijken bij jullie relatie dan vroeger (liefde en seks, maar ook jaloezie, gevoeligheid, etc.).

Realiseer je dit en check goed of alle positieve en negatieve gevolgen wel de moeite waard zijn! Want een echte vriend is in sommige opzichten meer waard dan een partner.

Vriendschap quotes en spreuken

Veel mensen ervaren wat een echte vriend voor hen kan betekenen en er zijn dan ook een hele hoop quotes en spreuken over vriendschap te vinden.

Hieronder hebben we er een paar (vrij vertaald) voor je weergegeven. Sommigen gaan over de positieve kanten en de liefde die je van vrienden kunt ontvangen.

Anderen over het gevaar van neppe of slechte vrienden.

Lees ze, laat je inspireren en trek er je eigen les uit. Veel succes!

Vrienden kunnen elkaar helpen. Een echte vriend is iemand die jou volledig vrij laat om jezelf te zijn, vooral in je gevoelens. Wat je ook voelt op een moment, het is goed voor hen. Dat is wat echte liefde is: een persoon laten zijn hoe hij of zij echt is.” - Jim Morrison, zanger en schrijver

Een echte vriend is de grootste van alle zegeningen, en datgene waar we het minste voor hoeven te doen om het te verwerven.” - Francois de la Rochefoucauld, Franse schrijver in de 17e eeuw.

Een onoprechte en slechte vriend moet je meer vrezen dan een wild beest; een wild beest kan je lichaam verwonden, maar een slechte vriend zal je geest verwonden.” - Buddha

“Veel mensen willen met je in de meerijden in de limousine, maar wat je nodig hebt is iemand die de bus met je zal nemen als de limousine het begeeft.” - Oprah Winfrey

P.S. Laat ons weten hoe jij over vriendschap denkt. Hoe onderhoud jij een goede vriendschap? We zijn benieuwd naar je reactie! 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Vriendschap is als een klavertje 4; Moeilijk te vinden en een geluk om te hebben.

 • ik ben heel blij dat ik deze website heb bezocht. mijn oude buurjongen wilde geen vrienden met mij zijn en hierdoor hoop ik dat we onze relatie kunnen verbeteren (no homo).

 • ik ben een paar dagen geleden mijn vader verloren. ik leer nu mijn echte vrienden kennen. 2 van onze vrienden van mij en mijn overleden vader blijken niet te zijn wat ik dacht wel helpen met wat dingen. deze 2 hadden geld geleend bij mijn vader en deze hield het bij op een papier en ze hadden een sleutel van ons huis. dit papier is nu verdwenen. IK ben laaiend! ik ga ze uit mijn leven schoppen!

  • Beste Jur,

   Ten eerste: gecondoleerd! Heel veel sterkte met het verlies van je vader.
   Sommige mensen zijn inderdaad gewoon niet wat je van ze had verwacht. Verschrikkelijk dat mensen zo proberen om voordeel voor zichzelf te krijgen. Vies gewoon. Goed dat je in ieder geval deze mensen niet meer toe laat in je leven. Niet iedereen verdient een extra kans. Kies voor jezelf en de mensen die het wél waard zijn.

   Heel veel succes en liefde toegewenst. Blijf sterk! ♥

   Liefs,
   Vera

   • Beste Vera,
    Ik heb een, dacht ik een goede vriendin, ben veel ziek geweest, in de afgelopen drie jaar is die bewuste vriendin mij nooit een bezoekje komen brengen. Nu heb ik weer een operatie achter de rug, ik heb haar nog niet gezien.
    Ze woont woont dichtbij, dat zal het probleem niet zijn.
    Vera graag uw reactie.

    Gr. Ella.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >