Achterbakse Collega Aanpakken? Lees Hier 7 Tips

Heb jij regelmatig last van een achterbakse en onbetrouwbare collega? 

Je krijgt ineens een email van je baas met een waarschuwing dat je je mobiele telefoon weg moet leggen.

Je keek alleen maar even omdat je een bericht van het werk terug wilde zoeken! Je collega staat met een grote grijns achter je.

Je weet genoeg, het is weer die vervelende collega die het meteen aan de baas doorgegeven heeft. Wat kan je ertegen doen? Je wil die achterbakse collega aanpakken!

In dit artikel leg ik je haarfijn uit hoe je om kunt gaan met die achterbakse collega (hint: je hebt er nooit meer last van!).

Pesten op het werk

Voor sommige mensen is werk een leuke uitlaatklep, voor anderen is het een noodzakelijk kwaad.

Maar voor sommige mensen is het juist een regelrechte hel. Elke dag moet je weer naar kantoor waar je die achterbakse collega weer tegen komt die constant streken met je uithaalt.

Je voelt je niet gerespecteerd. Je hebt al geprobeerd om er iets van te zeggen, maar dat heeft niets geholpen. Het kan gaan over een onbetrouwbare collega, over een bemoeizuchtige collega of een achterbakse collega.

Wat zeker is is dat je al tijden met stress op het werk rondloopt door die ene vervelende collega.

Als je steeds door die collega aangepakt wordt denk je misschien weleens dat je de enige bent die zo getreiterd wordt. Het overkomt echter heel veel mensen.

Volgens een onderzoek van het CNV heeft ruim een kwart van alle werkenden in Nederland wel eens te maken met ontoelaatbaar gedrag op het werk.

Kijk eens om je heen op je werkplek! Als je bijvoorbeeld 19 collega’s hebt, betekent dat er gemiddeld gesproken nog 4 van de mensen om je heen net als jij gepest worden. Dat zijn toch schokkende cijfers?

Heb je geen zin om dit hele artikel door te lezen? Dan kun je ook onderstaande infographic bekijken om snel een idee te krijgen waar dit artikel over gaat:


Voordat ik je ga vertellen wat je tegen die achterbakse collega kunt doen, ga ik eerst even in op wat nu ontoelaatbaar gedrag is en wat er in eerste instantie op lijkt, maar het niet altijd is.

Achterbaks of ontoelaatbaar gedrag herkennen

Als je je onzeker voelt, is het soms lastig om te onderscheiden wat nu eigenlijk ontoelaatbaar gedrag is en wat niet.

De achterbakse collega laat gedrag zien waarmee je in het werk beperkt wordt. Of waarmee je persoonlijk in een kwaad daglicht gezet wordt. Een aantal voorbeelden.

  • Gerichte streken tegen iemand uithalen zoals expres koffie over iemands papieren of kleding morsen.
  • Er worden leugens verteld over de prestaties van een ander.
  • Expres op het verkeerde been gezet worden over verantwoordelijkheden zoals deadlines.
  • Er worden doelbewust fouten geplaatst in documenten waar jij verantwoordelijk voor bent.
  • Bedreigingen, vernederingen en andere verbale manieren van pesten. “Jij kan niet eens een rapport schrijven, dan zal je ook wel niet normaal voor je kinderen kunnen zorgen.”
  • Het overmatig monitoren van de prestatie van een ander.
  • Overdreven harde of onrechtvaardige kritiek.

Met name bij de laatste twee wordt ontoelaatbaar gedrag weleens verward met prestatiegerichtheid.

Het is mogelijk dat er gerichte disciplinaire maatregelen genomen worden op basis van een matige prestatie. Net zoals duidelijke opbouwende kritiek ook heel normaal is en weinig met pesten of ontoelaatbaar gedrag te maken heeft.

Herken jij veel van bovenstaande dingen die door een achterbakse collega uitgehaald worden dan is het tijd er iets aan te doen. Pak die collega aan met onderstaande tips en maak je werk weer een stuk leuker.


7 tips om te leren omgaan met een achterbakse collega

Onderstaande tips kunnen je helpen bij de achterbakse collega aanpakken. Zo zal je werk weer een stuk leuker worden. Lees ze door en pas ze zo snel mogelijk toe!

Tip 1: Spreek je zo snel mogelijk uit

Denken dat het vanzelf over gaat als je het maar laat gaan is vaak een denkfout. De stress die jij krijgt door de collega stapelt zich snel op en wordt alleen maar meer.

Hoe langer je wacht met jezelf uitspreken hoe lastiger het is om uit die positie van het favoriete pispaaltje te komen.

Het beste is om direct op het slechte gedrag in te gaan. Dan haal je namelijk de wind uit de zeilen van de achterbakse collega.

Meestal kiezen dat soort personen de weg van de minste weerstand dus als je er direct assertief op ingaat en dit ook herhaalt, dwing je af dat diegene je met rust laat.


Tip 2: Kom voor jezelf op

De beste manier om het werk leuk te houden en de stress door je collega te verminderen is door assertief te zijn.

Een van de belangrijkste manieren om goed voor jezelf op te komen is goed op je lichaamstaal te letten. Je wilt zelfverzekerd overkomen, zorg dus dat je rechtop met de borst vooruit staat als je degene aanspreekt.

Spreek de persoon met zijn of haar naam aan. Dat komt namelijk krachtiger over.

Geef met een duidelijke stem aan wat voor jou het probleem is en probeer ook een oplossing aan te dragen.

Probeer het zoveel mogelijk netjes te houden. Ondanks dat het soms heel verleidelijk is werkt schreeuwen en boos worden vaak contraproductief. Ook passief agressief gedrag maakt het gedrag vaak erger.

Wil je meer leren over assertief zijn? Lees dan dit artikel waarin alles over assertiviteit uitgelegd wordt. 


Tip 3: Documenteer het gedrag zorgvuldig

Die onbetrouwbare collega die jou telkens opnieuw in een kwaad daglicht zet omdat afspraken niet nagekomen worden moet worden aangepakt.

Wil je dat doen zodat duidelijk wordt dat jij niet de onbetrouwbare persoon bent maar jouw collega, dan is het handig om alle communicatie en afspraken duidelijk te documenteren.

Als je dan bij je baas verantwoording moet afleggen over de prestaties omdat diegene denkt dat je er een potje van maakt, ben je voorbereid.

Je kunt er dan in ieder geval voor zorgen dat je onbetrouwbare collega jouw imago niet negatief beïnvloedt en misschien valt die wel uit de gratie.

Voorwaarde is wel dat diegene niet onder jouw verantwoordelijkheid valt, want dan wordt alsnog verwacht dat jij diegene stuurt.


Tip 4: Sluit een achterbakse collega niet volledig uit en blijf professioneel

Hoewel het heel natuurlijk is om die achterbakse collega overal buiten te willen houden is dat vaak niet de oplossing.

Je wilt wel afstand houden en je moet je grenzen aangeven maar het blijft een collega.

Dus je zult tot op zekere hoogte toch samen moeten werken. Zorg daarom dat je geen passief agressief gedrag vertoond maar probeer de collega de ruimte te geven om zijn of haar ideeën te uiten.

Het is mooi meegenomen als de collega zijn ware aard laat zien en zichzelf in de problemen brengt.

Maar wat je wilt voorkomen is dat jij gezien wordt als de stoorzender, of degene die anderen niet laat uitpraten en die negativiteit brengt.


Tip 5: Houd controle over de situatie

Als je te maken hebt met een bemoeizuchtige collega zal diegene overal een mening over willen geven. Als je het er niet mee eens bent is het heel aantrekkelijk om in discussie te gaan.

Toch kun je daar beter niet te veel energie in steken. Deze personen zijn vaak veel beter in het afbranden dan in het maken van plannen.

Het is daarom beter om jouw plan en jouw doelen duidelijk uiteen te zetten en niet in discussie te gaan voordat je klaar bent.

Geef aan wat het stappenplan is en hoe je denkt bepaalde bedrijfsdoelen te bereiken. Als de bemoeizuchtige collega dan toch doorgaat met overal tegenin gaan, dan kun je vraag terugstellen. “Hoe denk jij dat je bepaalde doelen wilt bereiken?”

Omdat ze vaak meer bezig zijn met afbranden dan opbouwen komt er dan vaak geen beter idee op tafel en zet je ze misschien wel voor schut.


Tip 6: Bespreek het probleem met je baas

Als degene waar je een probleem mee hebt je baas is, kun je beter contact opnemen met HR. Is het echter een achterbakse collega dan kan hier een deel van de oplossing liggen.

Richt je daarbij specifiek op het probleem en duw jezelf vooral niet in slachtofferrol!

Je kunt bijvoorbeeld zeggen, “Dit is wat er gaande is. Ik heb op deze 3 manieren geprobeerd om hiermee om te gaan.

Dat heeft voorlopig nog niet genoeg effect gehad, dus vandaar dat ik wat input kan gebruiken.” Je maakt duidelijk dat je op een actieve manier met het probleem om probeert te gaan en dat wordt over het algemeen gewaardeerd.

Het is van belang om je situatie hierbij goed in te schatten, als de collega een oogappel of persoonlijke vriend van de baas is moet je daar voorzichtig mee omgaan.

Bekijk ook: 5 Tips Om Uit Jouw Slachtofferrol Te Stappen & Blijven


Tip 7: Zoek een andere baan en (nogmaals) leer assertief te worden

Assertiviteit en assertiviteit. Ik herhaal het nog maar eens, assertiviteit!

Soms weegt de stress op het werk vanwege de achterbakse collega gewoon niet op tegen de positieve kanten van het werk. Dan is een andere baan misschien wel gewoon de oplossing.

Bedenk je echter wel dat dit soort situaties altijd en overal voor kunnen komen en als je je eigen gedrag niet verandert, kan het bij een volgende baan ook weer raak zijn. Dus of je nu bij hetzelfde werk blijft of niet, verander je houding en wordt assertiever!

Wil je meer weten over je eigen assertiviteit, doe dan de gratis assertiviteitstest die speciaal is ontwikkeld om je assertieve vaardigheden te meten.

Zorg dat je goed voor jezelf op kunt komen met respect voor anderen.

Leer problemen op te lossen voordat ze echte problemen worden dan wordt je veel gelukkiger en succesvoller op het werk en in het leven!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>