15 Simpele Tips Om Je Assertiviteit Te Vergroten

15 Simpele Tips Om Je Assertiviteit Te Vergroten

Assertiviteit gaat om communicatie, zowel verbale als non-verbale communicatie.

Het is een manier van communiceren waarbij je voor jezelf opkomt, zonder je band met een ander te schaden.

Assertief zijn betekent dat je perfect kunt aangeven waar je grenzen liggen zonder anderen te kwetsen. Meer assertiviteit kun je perfect leren in korte tijd. Benieuwd hoe?

In dit artikel leer je 15 verschillende tips en technieken die je kunt gebruiken om assertiever te worden en je sociale vaardigheden te verbeteren. 

Wat is de betekenis van assertiviteit?

Assertief zijn betekent op een kalme en positieve manier opkomen voor je eigen rechten of van andere mensen en je eigen grenzen kunst stellen zonder agressief te zijn. 

Je bent in staat om op een rustige en zelfverzekerde manier iets duidelijk te maken terwijl je de ander in zijn waarde laat.

Je bent assertief als je zonder de gevoelens van anderen te kwetsen, je eigen grenzen kunt stellen en voor jezelf opkomt.

De Dikke Van Dale geeft volgende definitie van assertiviteit: ‘het zichzelf durven zijn’. Niet slecht en wie ben ik om de Dikke Van Dale tegen te spreken...

Toch gaat de betekenis van assertiviteit veel verder dan deze definitie. Het is niet alleen jezelf durven zijn, maar ook – en vooral – opkomen voor jezelf.

Assertief zijn betekent dat je het nodige zelfvertrouwen hebt om op een duidelijke maar rustige manier op te komen voor jezelf.

Belangrijk is dat je hierbij het respect voor anderen niet verliest. Assertiviteit is een balans vinden tussen eigenbelang en dat van anderen.

Sommige mensen hebben helemaal geen probleem om assertief te zijn.

Behoor jij niet tot deze laatste groep en voel je dat je jezelf vaak wegcijfert? Dan is het de hoogste tijd om te leren hoe je assertiever kunt zijn.

Zie het als de ultieme vorm van zelfontwikkeling zodat de kwaliteit van je leven verbetert.

Laten we even een voorbij erbij pakken: 

Als iemand je voorkruipt bij de kassa van de supermarkt en je vindt dit eigenlijk niet zo leuk dan moet je voor jezelf durven opkomen.

Dit moet je uiteraard op een correcte manier doen. Als je meteen gaat schreeuwen dat het jouw beurt is, is dit geen assertief gedrag.

Assertief reageren kun je bijvoorbeeld als volgt doen:

“Jammer, maar ik ben ook gehaast en ik sta hier al een tijdje aan te schuiven. Kunt u dit misschien aan iemand anders vragen? Dank u wel.”

Assertiviteit is de gulden middenweg tussen subassertief en agressief gedrag.

Assertief zijn en de communicatiestijlen

Er bestaan er meerdere vormen van communicatie:

  • Subassertief: Je durft niet goed aan te geven wat je wel en niet wilt. Je voelt je ongemakkelijk en onzeker naar de ander toe en daarom durf je niet goed ‘nee’ te zeggen. Je voelt je eerder een slachtoffer van je omgeving dan een deelnemer. Dit betekent vaak ook dat je veel dingen opkropt.
  • Assertief: Je kunt je gevoelens en grenzen op een vriendelijke manier uiten. Dit doe je bijvoorbeeld door feedback te geven op iets dat jij niet fijn vindt. Je durft ‘nee’ te zeggen en komt voor jezelf op.
  • Agressief: Je houdt liever geen rekening met anderen. Als je weerstand voelt, gebruik je macht of kleineer je de ander om je zin te krijgen. Door agressief gedrag maak je je niet geliefd. Je walst over andere mensen heen en houdt geen rekening met andermans gevoelens.

Assertieve communicatie is de basis van sterke en betekenisvolle relaties. Het betekent niet dat je agressief in je taalgebruik bent. Het is een misverstand dat assertief gedrag hetzelfde is als agressief gedrag.

Als je assertief bent, kom je op voor jezelf én voor de ander. Assertiviteit is dus niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je relaties.

Assertiviteit gaat eigenlijk over waarden. Het betekent dat we ons leven leiden volgens onze waarden en niet die van iemand anders.

We leven in een veeleisende samenleving. Voldoende assertiviteit is dan ook erg belangrijk. Als je niet leert om assertief te zijn, doe je jezelf te kort.

Assertiviteit helpt je om jezelf beter aan anderen te presenteren. Je laat dan zien wie je echt bent en op die manier sta je in allerlei sociale situaties sterker in je schoenen. Je voelt je zelfverzekerd en dit heeft positieve effecten op alle vlakken in je leven.


Assertiviteit kun je aanleren

Assertief gedrag is een sociale vaardigheid die je kunt aanleren. Sommige mensen zijn van nature assertief en anderen kunnen door een gebrek aan zelfvertrouwen wel een extra portie assertiviteit gebruiken.

Assertiviteit houdt in dat je over een aantal eigenschappen moet beschikken. Je moeten weten wat je zelf wilt en wat wel en niet bij jou past.

Daarnaast moet je je er ook van bewust zijn dat andere mensen nu eenmaal anders denken en andere meningen kunnen hebben. Samenwerken is altijd een kwestie van geven en nemen.


Voorbeelden van assertief gedrag

Voorbeeld 1:

Stel dat je in de supermarkt staat te wachten en dat een ander persoon voorsteekt.

Als je assertief bent, zou je op de volgende manier kunnen reageren als je die persoon aanspreekt: ‘Hallo, ik stond hier al even in de rij en nu sta jij voor mij, dat vind ik niet zo leuk. Is het mogelijk om achteraan aan te schuiven? Dank je wel’.

Voorbeeld 2:

Je moeder belt je op omdat ze ruzie heeft gehad met een vriendin. Het verhaal dat ze wilt doen is erg lang en jij hebt nog heel wat andere dingen te doen.

Een assertieve aanpak zou zijn: ‘Man, wat naar voor je. We moeten hier inderdaad over praten, maar ik moet eerst een berg werk afmaken. Ik bel je later op de dag terug!’

Voorbeeld 3:

Je baas vraagt of je wilt overwerken, terwijl je op hetzelfde moment hebt afgesproken met je partner. Zeg dan op een rustige manier dat dit niet gaat lukken omdat je al een andere afspraak hebt.

Assertiviteit houdt in dat je op een open, eerlijke en duidelijke manier communiceert. Het is niet de bedoeling om anderen te kwetsen of te kleineren. Veroordeel niet, maar blijf bij de feiten. Geef goed aan wat je wilt en gebruik een vriendelijke stem.


Hoe assertief te zijn op het werk

1. Richt de focus op jezelf

Als je assertief wilt communiceren, richt dan altijd de focus op jezelf. Gebruik zinnen zoals: ‘ik werk beter als…’ of ‘ik voel me afgeleid als..’.

Dit klinkt veel beter dan bijvoorbeeld: ‘jij maakt teveel lawaai’. Hierdoor gaat de ander alleen maar in de verdediging schieten en gaat de discussie over de ander en niet meer over wat jij wilt.

Voor je het weet zit je in een discussie verwikkeld en maak je het alleen maar erger. Richt dus de focus op jezelf door ik-boodschappen te geven.

Door op deze manier iets duidelijk te maken, geef je aan hoe het voor jou voelt. Door in de jij-vorm te reageren, voelt de ander zich veel sneller aangevallen. Ga dit maar eens na bij jezelf.

Probeer daarnaast overdrijfwoorden als ‘nooit’ en ‘altijd’ te vermijden. Deze woorden kunnen extreme reacties uitlokken.

Zinnen als ‘ik vind dat je altijd je troep laat rondslingeren’, klinken erg negatief en kwetsend.

De ander gaat je dan waarschijnlijk meteen van een stevige repliek voorzien. Kies steeds voor zintuigelijke woorden als ‘ik voel’ of ‘ik zie’.

Het is dus niet alleen belangrijk dat je een vriendelijke toon aanhoudt als je communiceert, maar ook de manier waarop je je zinnen formuleert is van belang.


2. Bied een oplossing

Kun je niet doen wat de ander van je vraagt? Bied dan een alternatieve oplossing aan. Voor de meeste problemen bestaat er een eenvoudige oplossing.

Heb je bijvoorbeeld geen tijd om langer te werken vandaag? Verplaats dit dan naar een andere dag.

Je kunt beter een afspraak afzeggen, dan er toch aan beginnen en je tijd spenderen aan iets dat niet je eerste voorkeur heeft of waar je eigenlijk geen tijd of zin in hebt. Dit is niet leuk voor jou, maar ook niet voor je baas of collega.

Moet je een afspraak afzeggen?

Hou je dan altijd aan de volgende assertieve regels:

  1. Bel op tijd: als je een afspraak 1 of 2 weken op voorhand afzegt, kun je dit eventueel per mail doen. Als je dit echter op het laatste moment moet doen, kun je beter bellen. Dit komt beter over naar de ander toe.
  2. Stel een alternatieve datum voor: als je een alternatieve datum voorstelt, wees er dan zeker van dat je er die keer wél tijd voor hebt. Het komt nogal onprofessioneel over als je een afspraak twee keer afzegt. Kijk dus eerst goed in je agenda en overschat deze niet. Je kunt eventueel ook de ander een datum laten voorstellen zodat jij je moet schikken.
  3. Wees eerlijk: maak geen smoesjes. Dit lijkt misschien de gemakkelijkste oplossing, maar het is ook de gevaarlijkste.

3. Wees alleen assertief als dat nodig is

Opkomen voor jezelf is belangrijk, maar het is niet nodig om een conflict aan te gaan over onbelangrijke problemen.

Vraag je af hoe belangrijk het echt is. Misschien is het niet de moeite waard om er je energie in te steken. Daarnaast kun je beter het potentieel leren inzien van het mogelijke conflict.

In elk conflict zit namelijk groeicapaciteit. Je kan uit elk conflict of meningsverschil iets leren waardoor jij jezelf beter kan ontwikkelen.

Een wereld zonder meningsverschillen zou niet echt spannend zijn, toch? Denk hieraan als je nog eens een discussie hebt met een collega.

We starten vaak een conflict als we per se ons gelijk willen halen. Dit betekent dat je dan eigenlijk niet helemaal bereid om naar de mening van de ander te luisteren.

Van zodra beide partijen voor hun mening gaan vechten, ontstaat er een conflict. Geef liever op een respectvolle manier je mening over een bepaald onderwerp en enkel indien dit nodig is.

Assertief zijn betekent niet dat je telkens moet vechten voor waar jij in gelooft. Behandel andere mensen steeds met respect en zie jouw waarheid niet aan als de ‘vaste’ waarheid.

Indien het onderwerp voor jou belangrijk genoeg is, kun je wel het gesprek aangaan. Vergeet echter niet aandachtig te luisteren naar de mening van de ander.


4. Verander agressie in assertiviteit

In de meeste gevallen is agressiviteit niet echt wenselijk. En al zeker niet op de werkvloer. Als je zelf vaak agressief reageert, zullen mensen niet meer graag met je willen omgaan.

Agressie komt vaak voort uit frustratie. Het is geen logisch middel om een bepaald doel te bereiken. Agressie komt soms ook voort uit onmacht of angst. Wil je je agressief gedrag veranderen in assertief gedrag? Dan is het belangrijk om aan je empathie te werken.

Als we in het verkeer zelf iets onhandigs doen, denken we meteen dat iedereen wel eens een foutje maakt. Wanneer iemand anders een fout maakt, vinden we dit een gevaarlijk en onbeschoft persoon.

Dit kun je ook doortrekken in een werksituatie. Als een collega een fout heeft gemaakt die invloed heeft op jou krijg je misschien gevoelens van woede en ga je agressief reageren.

Belangrijk is om de andere kant van het verhaal te leren inzien. Misschien heeft die collega een persoonlijk probleem waardoor het even misliep met die opdracht?

In plaats van agressief te reageren, kun je je best eerst eens verplaatsen in de gevoelens van de ander. Je zal merken dat je dan meteen veel meer begrip krijgt voor de situatie.


5. Excuseer jezelf niet bij het aangeven van je behoeften

Als we ‘nee’ zeggen tegen iemand, hebben we vaak de neiging om ons te verontschuldigen voor het feit dat we ‘nee’ zeggen. Dit is helemaal niet nodig.

Geef gewoon je behoeften aan zonder ‘sorry’ te zeggen. Jij hebt je redenen om iets niet te willen en daar hoef je je niet voor te verontschuldigen.

En niet alleen als we ‘nee’ zeggen, verontschuldigen we ons vaak. Ook wanneer we bijvoorbeeld een pen van een collega willen lenen, zeggen we al snel ‘sorry, maar..’.

We denken misschien dat het beleefd is, maar onnodig ‘sorry’ zeggen leidt alleen maar tot minder respect en een zwakke, onderdanige houding.

Wil je graag assertiever zijn? Zeg dan alleen ‘sorry’ als je echt iets fout hebt gedaan. Het is geen goed idee om de vrede ten koste van jezelf te bewaren.

Probeer bijvoorbeeld eens om ‘bedankt’ in plaats van ‘sorry’ te zeggen. Op die manier ben je ook beleefd aan het communiceren zonder dat je je onderdanig opstelt.

Zeg dus niet ‘sorry dat ik je stoor’, maar ‘bedankt dat ik je even mag storen’. Zo buig je die gewoonte om steeds ‘sorry’ te zeggen om naar een beschaafde, assertieve houding.

Dit is niet alleen goed voor je eigenwaarde, je krijgt ook meer respect van de mensen om je heen.


Assertief worden in een relatie

1. Werk aan je zelfvertrouwen

Als je assertief wilt zijn, moet je geloven in jezelf en in je relatie. De basis van assertiviteit is zelfvertrouwen. Je komt dan op voor jezelf en voor de ander.

Als je een negatief zelfbeeld hebt, cijfer je jezelf weg en vind je jezelf minder waard.

Het gevolg is dat je snel jaloers wordt wanneer je partner bijvoorbeeld een praatje maakt met een ander. Een gebrek aan zelfvertrouwen is dan ook vaak de oorzaak van de breuk in een relatie.

Onzekerheid kan zich uiten in jaloezie, maar ook in verlatingsangst. Je voelt je dan zo onzeker in de relatie, dat de kans steeds groter wordt dat je je partner ook echt zal verlaten.

Werk dus aan je zelfvertrouwen door eerst jezelf goed te leren kennen. Als je jezelf niet graag ziet, kun je ook moeilijk verwachten dat een ander dat wel gaat doen. Werk dus eerst aan jezelf en besef dat je de moeite waard bent.

In een relatie is communicatie het allerbelangrijkst. Communiceer altijd heel open met je partner, ook als je je kwetsbaar voelt.

Zo leer je elkaar door en door kennen en krijgt je relatie een sterke basis. Daarnaast is het ook belangrijk om elkaar vrij te laten. In een gezonde relatie heb je soms een beetje ruimte nodig om dingen voor jezelf te doen.


2. Wees open

We weten intellectueel gezien wel dat de meeste mensen geen gedachten kunnen lezen, maar toch gaan we ervan uit dat de ander het wel zal weten wanneer ze ons ergens mee kwetsen.

Je denkt dat je partner dit moet aanvoelen of opmerken, maar dit gebeurt in de meeste gevallen niet en dan voel je je gekwetst.

Dit zie je heel vaak terug in relaties. Wil je dit soort kwetsende situaties vermijden? Dan dien je je assertief op te stellen in de relatie door zo open mogelijk te zijn naar je partner toe.

De enige manier om je geliefde ervan op de hoogte te brengen dat hij of zij je gekwetst heeft, is door dit duidelijk te maken.

Maak dus een moment vrij om met je partner samen te zitten en over je gevoelens te praten. Weet wat je waard bent tijdens dit gesprek en dat je grenzen hebt gesteld voor jezelf over wat wel en niet kan.

Leg op een rustige manier uit waarom je je precies zo voelt en doe dit met respect voor je partner.

Misschien had hij of zij helemaal niet door dat er voor jou een grens overschreden werd. Door open te communiceren kun je er samen aan werken en het de volgende keer beter doen.


3. Stel je ook tijdens een ruzie assertief op

In elke goede relatie komt wel eens een ruzie voor. En dit kan zelfs goed zijn omdat jullie op deze manier allebei even stoom kunnen aflaten. Belangrijk is dan wel, dat je het goed doet.

Ruzies worden al gauw agressief op emotioneel, psychologisch en soms zelfs op fysiek vlak. Conflicten in een relatie zijn onvermijdelijk.

Het conflict op zich is echter niet het probleem, wel de manier waarop je ermee omgaat.

Als je je alleen maar focust op jouw visie, loopt het mis. Je gaat in de aanval en bent alleen maar bezig met wat jij wilt en waar jij staat in de ruzie. Je legt enkel de nadruk op jouw deel en niet dat van je partner.

Op die manier gaat de ruzie al snel ontsporen. Het is belangrijk om ook echt naar de ander te luisteren in plaats van te bedenken wat je eerstvolgend gaat zeggen. Luister oprecht naar je partner en zoek uit wat hem of haar echt dwarszit.

Als de ander zich wel agressief gedraagt in de ruzie kan dit een uitdaging zijn. Maar laat het dan aan jou zijn om de waardige, assertieve tegenhanger te zijn.

Zorg zelf voor kwalitatieve argumenten als je spreekt zonder een agressieve toon en zoek vervolgens ook de kwaliteit in de argumenten van je partner.


Assertief gedrag aanleren bij je kind

1. Geef je kind veel liefde en aandacht

Zelfvertrouwen is de basis van assertief gedrag. Als ouder kun je verschillende dingen doen om je kind te leren om assertief te zijn.

Begin met je kind veel liefde en aandacht te geven zodat je kind weet dat het er mag zijn.

Als je zoon of dochter opgroeit met veel knuffels, liefde en positieve aandacht, krijgt je kind het gevoel dat hij of zij belangrijk is en de moeite waard om van te houden. Op deze sterke basis kan je kind dan verder bouwen om nog meer zelfvertrouwen te krijgen.

Geef je kind dus vooral aandacht wanneer er iets goed gaat. Let niet teveel op wat er allemaal niet zo goed gaat. Als je kind slechte punten heeft op 1 vak en al de rest is goed, focus je dan op het goede in plaats van het minder goede.

Leer je kind dat fouten maken mag en geef zelf het goede voorbeeld. Leg uit dat je alleen maar kan leren als je iets fout doet. Op die manier gaat je kind zich niet slecht voelen wanneer er iets misgaat.

Een positief dagboek bijhouden kan ook helpen. Laat je kind elke dag 3 dingen opschrijven waar hij trots op is. Dit vinden ze meestal heel erg leuk.

Eerder schreef ik een artikel over hoe je positief opvoeden kunt toepassen op je eigen kinderen.


2. Kindermeditatie

Kinderen die niet goed voor zichzelf durven opkomen, kunnen soms veel piekeren over wat er allemaal niet lukt. Hierdoor voelen ze zich minderwaardig en krijgen ze bijvoorbeeld moeite met inslapen.

Heeft jouw kind hier moeite mee? Dan kan kindermeditatie een goede oplossing zijn. Hierdoor leer je je kind zijn aandacht te richten op het hier en nu waardoor het stopt met piekeren.

Er zijn tegenwoordig heel wat boekjes op de markt met meditatie-oefeningen die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen en hun ouders.

Daarnaast kun je ook online verschillende soorten meditatie-oefeningen vinden die een goed effect hebben op kinderen. Deze oefeningen vind je in de vorm van boeken, filmpjes of geluidsfragmenten.

Wanneer je kind de meditatie goed onder de knie krijgt, zal het meer innerlijke rust ervaren. Ze leren ook om zich meer bewust te zijn van hun gevoelens en emoties en ze leren ook om de wereld om hen heen beter te begrijpen.

Daarnaast komt dit ook de nachtrust ten goede en worden ze creatiever. Angsten en onzekerheden gaan verminderen en zelfs bepaalde allergieën en gezondheidsproblemen kunnen verminderen.

Ze gaan zich ook beter leren concentreren en beter met stress leren omgaan. Allemaal positieve eigenschappen die zorgen voor assertief gedrag.


3. Weerbaarheidstraining

Het is niet voor ieder kind vanzelfsprekend om sociaal vaardig en weerbaar te zijn in een groep. Dit kan tot angsten en onzekerheid leiden. Het kan dan heel goed zijn voor je kind om nieuwe vaardigheden aan te leren en deze in een veilige groep te oefenen.

Weerbaarheid betekent dat je een groot aantal vaardigheden moet leren als kind om te vermijden dat anderen misbruik van je maken.

Kinderen die weerbaar zijn, durven op te komen voor zichzelf  terwijl ze de ander respecteren. Ze kunnen zelf dingen oplossen en vormen zelf meningen en overtuigingen.

Tijdens een weerbaarheidstraining leert je kind om sterk te staan, ‘nee’ te zeggen, hulp te vragen en te bieden, inzicht te krijgen in sociale situaties, positief te denken en om te gaan met frustraties.

Vaardigheden die ook erg belangrijk zijn in hun latere leven. Hoe vroeger je kind deze belangrijke vaardigheden onder de knie krijgt, hoe steviger ze in hun schoenen staan in hun verdere leven.

Je kind krijgt tijdens zo’n training de kans om te oefenen met andere kinderen. Zo kunnen ze elkaars ervaringen delen en leren van elkaar.

Weerbaarheidstrainingen worden gegeven door therapeuten en worden soms ook in scholen georganiseerd. Je vindt er dus altijd wel eentje in je buurt. Vanaf de leeftijd van 4 jaar kun je je kind inschrijven voor weerbaarheidstrainingen.Assertiviteit vergroten met 4 krachtige tips

Tip 1: let op je lichaamstaal

Assertiviteit komt tot uiting in de manier waarop je communiceert. Communiceren doe je zowel verbaal als non-verbaal.

Het is dus niet alleen belangrijk wat je zegt, maar ook hoe je dit overbrengt. Je kan de juiste woorden gebruiken, maar als je die woorden geen kracht bijzet met de juiste lichaamstaal, kan dit je assertieve houding ondermijnen.

Als je zegt waar het op staat, maar tegelijk je schouders laat hangen en naar beneden kijkt, kom je niet geloofwaardig over.

Als je assertief wilt overkomen, sta of zit je best rechtop met je schouders naar achteren en je hoofd iets opgeheven. Voorkom dat je heen en weer gaat wiebelen en plaats je voeten stevig op de grond.

Ondersteun je woorden met korte en passende handgebaren. Let er echter wel op dat je niet te veel gebaren maakt, want zo kun je onrustig overkomen.

Mensen die niet assertief zijn hebben de neiging om weg te kijken tijdens een gesprek. Probeer zoveel mogelijk de neiging om weg te kijken te weerstaan.

Door iemand recht in de ogen te kijken, kom je zelfverzekerd en ook geïnteresseerd over. Belangrijk is dat je gezichtsuitdrukking vriendelijk blijft.

Als je iemand goed kent, kun je proberen om de persoonlijke ruimte wat te verkleinen. Dit kun je doen door iets naar voren te leunen en wanneer het gepast is de persoon af en toe even aan te raken. Hiermee geef je het signaal dat je niet bang bent voor de ander en dat je oprecht connectie wilt maken.


Tip 2: accepteer verschillen

Assertief zijn betekent dat je weet dat er bij conflicten of misverstanden niet altijd een akkoord bereikt kan worden.

De verschillen blijven soms in stand gehouden. Dat dit zo is, hoeft niet te betekenen dat we boos of wanhopig moeten worden. Als je assertief bent, accepteer je dit soort situaties gewoon.

We zijn immers niet verplicht om het overal mee eens te zijn of om alles vanuit hetzelfde perspectief te zien. Het belangrijkste is dat je het standpunt van de ander kunt respecteren.

Net zoals je jouw standpunt verdedigt, probeer je ook de mening van de ander te begrijpen. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niet van slag of geïrriteerd raakt als je anders over iets denkt.

Als de ander tijdens een gesprek niet luistert, geen goede argumenten geeft, niets voorstelt en alleen maar beledigingen maakt, is het soms beter om afstand te nemen.

In dit geval heeft het geen zin om te vervallen in onzinnige discussies. Je kunt dan het beste rustig blijven en afstand nemen.

Accepteer dat je het gedrag van anderen niet kunt controleren. Jij bent niet verantwoordelijk voor hoe anderen reageren op jouw assertiviteit. Maak dus niet de fout om ook boos te reageren als een ander boos wordt.


Tip 3: heb een open houding

Het is belangrijk om te zeggen wat er in je omgaat. Dit geldt ook als je het even moeilijk hebt of met een probleem zit. Ga er met gevoel mee om op een constructieve manier.

Met een open houding bereik je veel meer dan een houding waarin je alles opkropt. Wees niet bang om andere mensen te confronteren die je uitdagen of niet aan jouw wensen en behoeften voldoen.

Vergeet niet om open te staan voor positieve én negatieve feedback. Als je het niet helemaal eens bent met de ander, kom dan voor jezelf op zonder defensief uit de hoek te komen.

Denk niet teveel na over wat andere mensen van je denken. Dit is jouw moment en je hebt het recht om erover te praten.

Niet iedereen is zo open als jij, maar dit moet je niet persoonlijk opvatten. Als mensen jouw openheid en assertiviteit niet waarderen, is dat hun probleem, niet het jouwe.

Als je praat met iemand, wees dan nieuwsgierig. Hiermee toon je oprechte interesse in de ander. Dit kun je doen door vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn naar de passie van de ander. Anderen zullen hierdoor graag met jou willen praten omdat ze weten dat je zo open en vriendelijk communiceert.


Tip 4: bepaal je grenzen

In een niet-assertieve situatie worden er vaak grenzen overschreden. Assertief zijn betekent dat je je grenzen aangeeft en ook beschermt. Bepaal dus eerst goed wat je grenzen zijn.

Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid werk die je op je wilt nemen, met een vriend die afspraken niet altijd netjes afzegt of met je partner met wie je soms conflicten hebt.

Denk goed na over waar jou grenzen liggen in deze situaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je het oké vindt om conflicten te hebben met je geliefde, maar dat schelden een brug te ver gaat.

Heb je eenmaal je grenzen bepaald, dan moet je ze vervolgens ook aangeven. Herken wanneer je de neiging hebt om over je grenzen heen te gaan.

Misschien ga jij conflicten liever uit de weg en ga je daarom soms over je grenzen heen? Of ben jij iemand die andere mensen graag wilt plezieren en daarom geen ‘nee’ durft te zeggen?

Onderzoek waarom je precies over je grenzen heengaat en wanneer dit gebeurt. Daarna kun je in de praktijk aan de slag gaan om te leren je grenzen te beschermen.

Of lees een van deze artikelen:

Voor Jezelf Opkomen? 10 Tips Die Je Onmiddellijk Kunt Toepassen

18 Tips & Oefeningen Om Je Zelfvertrouwen Te Vergroten

Je weet dat je op een grens-moment staat en dat je voor de keuze staat om je grens te laten overschrijden of deze te beschermen.

Wanneer iemand je grenzen overschrijdt, zal je dit heel duidelijk moeten aangeven aan de ander. Dit doe je op een assertieve manier. Spreek volledig vanuit jezelf op een rustige manier.

Als je deze techniek toepast, zal de ander niet snel in de aanval gaan. Spreek altijd in de ik-vorm en vergeet je lichaamstaal niet. Houd hierbij ook steeds rekening met de gevoelens en de mening van de ander.

De Kunst van Assertiviteit Leren? 

Ik hoop dat je met dit artikel heel wat geleerd hebt over assertiviteit.

Vind je het moeilijk om je eigen verlangens boven deze van iemand anders te plaatsen dan speelt angst hierbij vaak een rol. Je bent bang om de gevoelens van iemand te kwetsen.

Je bent bang om wat anderen over je denken. Heb jij ook last van deze onzekerheid? Dan kan de Assertiviteit test inzicht geven in de wijze waarop jij je opstelt ten opzichte van anderen.

Vul hieronder de gratis assertiviteit test in en ontvang de resultaten en mijn e-boek 'Nee = Nee: De Kunst van Assertiviteit' helemaal gratis in je mailbox.

Vera
 

Vera is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.

>