Narcist en Geld: 5 Tips Voor Omgaan Met Financieel Misbruik

Een narcist en geld is een gevaarlijke combinatie.

Narcisten zijn geobsedeerd door geld, maar ook door macht, faam, prestaties, succes en groei. Ze zijn erg materialistisch.

Heb jij te maken met een narcist die uit is op jouw bezittingen en zorgt voor geldproblemen of schulden?

Dan is het belangrijk om uit deze financieel benarde situatie te komen. Hoe je dat aanpakt, leg ik je uit in dit artikel.  

Doel van dit artikel: je gaat leren wat geld werkelijk voor een narcist betekent (hint: macht) en hoe je financieel misbruik en geldproblemen door een narcist kunt voorkomen.

Zoek je direct ondersteuning waarmee je voorkomt dat je nog langer financieel wordt uitgekleed door een narcist? Klik dan hier.


De narcist en geld als machtsmiddel

Narcisten hechten over het algemeen veel waarde aan bezittingen, zoals auto’s, horloges, dure kleding en geld.

Waarom zijn narcisten zo geobsedeerd door bezittingen, materialisme en geld? Er zijn vijf voorbeelden die laten zien hoe de narcist tegen geld aankijkt.

Narcisten denken dat ze superieur zijn. Vaak is dit superioriteitsgevoel slechts een manier waarop ze zich goed kunnen voelen, omdat ze in het verleden zijn verwaarloosd of misbruikt. Het superioriteitsgevoel van narcisten kan dus ook een compensatiemethode zijn zodat ze zich waardig voelen.

Lees ook: Wat is een narcist precies?

Geld is natuurlijk een perfect middel om superieur te zijn ten opzichte van anderen. Met meer geld is een narcist rijker en succesvoller dan anderen, en kan hij/zij dure dingen kopen om zijn/haar superieure imago nog meer te laten zien. Dit superioriteitsdenken van de narcist kan leiden tot overmatige uitgaven, gokverslaving, drugsgebruik en een koopverslaving.

Dr. Sam Vaknin is een auteur en expert op het gebied van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Volens Vaknin ziet de narcist geld als een ander woord voor liefde in de emotionele zin van het woord.

De narcist was al vroeg in zijn/haar kindertijd beroofd van liefde. Daarom zoekt de narcist continu naar vervangers van liefde. Geld is een ultieme vervanger van liefde. Dr. Vaknin stelt dat de ware aard van de narcist tot uiting komt in de relatie met geld en de houding van de narcist ten opzichte van geld. Een narcist voelt bijvoorbeeld dat hij/zij recht heeft op het geld van anderen.

De ervaringen van mensen met geldproblemen door narcistisch misbruik zijn heftig om te lezen:

“Ik date/woonde samen met een narcist die in het begin de meest zorgzame en liefdevolle persoon was. Langzaam wikkelde hij mij om zijn vingers, maar ik had het niet door. Financieel manipuleerde hij me om dingen te kopen, zoals door te zeggen: ‘oh schat, is dit niet mooi?’. Of ‘Ik zou dit geweldig vinden’. Het werd steeds erger. Hij was zelf werkloos en probeerde me te overtuigen om mijn huis te verkopen. Hij probeerde mijn familie van mij weg te houden.


Bij seks wilde hij graag ontvangen, maar niet geven. Ze pakken je in en zullen vervolgens je waarden en normen veranderen zodat je alles voor ze doet. Ook qua geld. Ze willen dat je dingen voor ze koopt en doet, maar zullen hier nooit zelf financieel aan bijdragen. Jij bent hun slaaf. 
Het geld is van de narcist en als je dit probeert in te perken wordt ze (in het geheim) rebels. Het gaat dan snel bergafwaarts. Ze zullen dan nog pakken wat ze krijgen kunnen.
Uiteindelijk wil je uit elkaar gaan, maar zit je aan hem vast waardoor het lastig is om de relatie snel te beëindigen. De narcist zal vervolgens snel iemand anders ontmoeten en dan begint dezelfde cyclus opnieuw.” - Yvonne, 37 jaar.

Bekijk de onderstaande video van Dr. Sam Vaknin over  de narcist en geld voordat je verder leest:

Geld is voor de narcist ook iets magisch. Dit magische karakter van geld leidt tot onverantwoord gedrag. Alsof ze immuun zijn voor de gevolgen van hun omgang met geld.

Dit gedrag leidt tot schulden, financiële fraude en oplichting (in meer of mindere mate) van vrienden en familieleden.

Dat de narcist geld ziet als iets magisch kan ook leiden tot zelf verzonnen financiële feiten die helemaal niet gerelateerd zijn aan hun talenten, vaardigheden, baan of financiële middelen.

Bijvoorbeeld:

 • Ze doen alsof ze rijker zijn dan ze daadwerkelijk zijn.
 • Ze doen alsof ze gemakkelijk rijk kunnen worden.
 • Ze zijn hebzuchtig en willen steeds meer.
 • Ze hebben een haat-liefdeverhouding met geld.
 • Ze zijn zuinig met hun eigen geld, maar geven andermans geld makkelijker uit.
 • Ze leven als een koning en ver boven hun stand.
 • Narcisten raken vaak failliet en/of hun onderneming gaat faliekant fout.

Tenslotte is de realiteit van de narcist vervormd. Het is grootheidswaanzin wanneer het om geld gaat. Ze zijn geobsedeerd door geld. Het is voor hen een vervanging voor liefde en genegenheid.

Ze willen zoveel geld hebben, en zullen zelfs stelen van familie en frauderen om dit doel te bereiken. Alles is verantwoord om zoveel mogelijk geld te hebben om hun superioriteitsgevoel te bevredigen.


Narcisten zijn meestal erg materialistisch

Hier komt het interessante: Narcisten gebruiken materialistische dingen om zichzelf superieur te kunnen voelen.

‘Ik ben beter dan jij, want ik heb een duur horloge’.

Of:

‘Ik ben rijker dan jij, want ik heb een grotere/duurdere/exclusieve/snellere auto’.

Spullen en geld zijn voor de narcist middelen om hen en anderen te laten geloven dat ze daadwerkelijk superieur zijn. Materialistische dingen bevestigen hun eigen zelfbeeld van superioriteit.

Een narcist wil altijd meer hebben.

Daarom zal een narcist proberen om rijk te worden. Ze willen zoveel mogelijk proberen dat beeld van superioriteit te projecteren op zichzelf. Dan denken ze dan anderen hen ook als superieur zullen zien.

Maar ze kunnen zich niet allemaal dure huizen, dure auto’s en exclusieve vakanties veroorloven. Dan zullen ze zich richten op een perfect uiterlijk en dure kleding.

Zie je waarom narcisten er altijd perfect uitzien? Een narcist zal ook zijn best doen om een partner en kinderen te hebben die er perfect uitzien. Dit is dus liefde op basis van logica, en niet op basis van emoties.

De narcist zal alle type successen en prestaties aangrijpen om zijn/haar eigen imago te verbeteren en superieur te zijn ten opzichte van anderen. Materialisme en geld zijn voor de narcist slechts een middel om dit doel te bereiken.

Maakt een narcist financieel misbruik als ze daartoe in staat zijn? Ja, zeker.

Lees ook: Hoe maak je een narcist kapot?


Hoe gaan narcisten met geld om? 

Narcisten gebruiken geld om zich speciaal en superieur te voelen ten opzichte van anderen.

Statusitems zoals merkkleding, luxe auto's, luxe huizen, diners en uitstapjes zijn essentiële manieren waarop een narcist zijn ego kan versterken.

Geld uitgeven als je het hebt, is één ding; geld uitgeven als je het niet hebt, is iets heel anders.

Een narcist vindt dat hij recht heeft op het beste, ook al heeft hij het geld niet om het te betalen. Hij houdt zichzelf gemakkelijk voor de gek door te geloven dat het geld er in de toekomst zal zijn, zelfs als het er nu niet is.

Narcisten kunnen anderen voor de gek houden. Ze betalen bijvoorbeeld een rekening wanneer deze laag is of kopen iets duurs voor een ander wanneer dit in de aanbieding is.

Maar als je goed kijkt, zal je merken dat narcisten alleen zo vrijgevig zijn om hun eigen imago te verbeteren.

Narcisten hebben geen normale relatie met geld.

Ze kunnen je om geld vragen, zelfs wanneer ze de belangrijkste kostwinnaar zijn of een goed betaalde baan hebben. Ze zullen niet snel hun partner mee uit eten nemen. Zuinig zijn is prima, maar pathologisch zijn over geld niet.

Iemand met een goede baan die nooit zijn eigen geld uitgeeft, kan mogelijk een narcist zijn. De tegenovergestelde pathologie rond een narcist en zijn geld is die van de showoff.

Deze persoon geeft enthousiast maar onrealistisch en onverstandig geld uit:

Bijvoorbeeld: de man met een grote stapel briefgeld op zak die altijd drankjes koop bij de bar, maar tegelijkertijd niet genoeg spaart om zijn hypotheek elke maand te betalen...

Narcisten laten zich groter voelen door zichzelf ervan te overtuigen dat ze superieur zijn. Narcisten met geld kijken neer op de arbeidersklasse. De werklui. Het gewone volk. Narcisten in de arbeidersklasse kijken neer op mensen met minder geld, ook al heeft de ander een meer elitaire baan.

Wat narcisten ook hebben (of denken te hebben), ze zullen het gebruiken om neer te kijken op andere mensen. Narcisten verlangen naar geld en zijn nooit tevreden met de status quo; het is als een verslaving en ze zullen altijd meer nodig hebben.

Wanneer ze de kans krijgen, zullen ze jouw geld gebruiken. Vaak eerst met een smoesje. Maar pas op: dit zal steeds dwangmatiger worden. Ook zullen ze steeds geniepiger worden. Weet je nog hoeveel geld je narcistische partner van jouw rekening gebruikt? Waarschijnlijk niet (helemaal).


Zo voorkom je geldproblemen door een narcist 


Wil je financieel misbruik en geldproblemen door een narcist voorkomen? Wil je geen hoge schulden opbouwen door je narcistische partner of minnaar?

Dan is hulp van een ervaringsdeskundige van groot belang. Dit is de enige oplossing om er voorgoed wat aan te doen.

Je hebt iemand nodig die veel ervaring heeft en je adviseert met betrekking tot misbruik, emotionele manipulatie of mishandeling. Om financiële ellende door een narcist op de snelste en meest veilige manier te voorkomen is de juiste aanpak van belang.

Je betaalt een hoge prijs voor in een relatie te blijven met een narcist. Ontdek hier het krachtige narcistisch misbruik herstelprogramma om financiële problemen te voorkomen.

Je krijgt een schat aan waardevolle informatie van een ervaringsdeskundige en de beste tips en technieken om zelfs met de ergste gevallen van narcisme om te gaan. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Vertrouwen hebben in je zelf dat maakt dat ze niet binnen kunnen komen en je niet kunnen beinvloeden met wat zij vinden want je weet het. Je wordt aan het twijfelen gebracht en dat is zelftwijfel en ben je er niet zeker van dan zullen zij het wel zeggen. Ze pakken je op dingen die je niet onverschillig laten en laten je hier in minder of waardeloos voelen. Er zijn altijd nog wel dingen die je niet onverschillig laten of mij maar dit moet je verborgen houden. Heb ook de etiquettegids geraadpleegd en hetgeen men zei was onbeschoft zoals mensen zeggen dat ze er moe uit zien en je vraagt je af of dit is gezegd om mensen slecht te laten voelen over zich zelf. Sommige uitspraken kunnen geinternaliseerd raken als negatieve overtuigingen over zich zelf hebben die op onbewust niveau uit kunnen werken waarop die ander reageert of kan reageren en wil je hier op raken om zich beter te voelen. je zit niet op negativiteit te wachten van mensen die hun eigen problematiek op je af willen reageren en daar kun je niks mee. Ik ben zelf bedrogen in plaats van dat ik dat bij anderen heb gedaan en het waren alleen maar boosdoeners en trollen. Ze geven je valse beschuldigingen en nam men ook maar eens de verantwoordelijkheid in beroepsgroepen want zo verloochenen ze zich zelf en hun beroep en dan is het niet meer dan ambteloos burger zonder staat van dienst. Anderen moeten zich wel net tegenover hun gedragen maar niet andersom en dat doen zij niet nou dan kun je dat van anderen ook niet verwachten. Het is wat je doet en dat zeggen ze van anderen terwijl ze dat zelf zijn en het zijn leugenaars en fantasten en verraden en veroordelen je en steken je achter de rug de tong uit. Ze beschuldigen je van dat ze niet met je kunnen en dat je er niet representatief uitziet en plat en ordinair bent terwijl zij zich onbeschoft hebben gedragen en zeggen daarna dat ze het ook nog hebben vergeven terwijl dat wat je zei waar en misdaan was en het had een reden waarom je dar zei. Verwacht je na zelf niet aan de etiquette te hebben gehouden dat anderen dit wel bij hun doen maar dat niet bij anderen doen. Zij zien hun eigen aandeel nooit en kunnen ook de politie vaak aan hun kant krijgen terwijl zij de schuldige zijn de gedupeerde er laten uitkomen als de schuldige en dit is de omgekeerde wereld en de wereld op z”n kop.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >