11 Leugens Die Narcisten Gebruiken Om Jou Te Controleren

Narcisten zijn charmant, manipulatief en goed in het krijgen van wat ze willen. Ze kunnen moeilijk te herkennen zijn en nog moeilijker om van af te komen.

Maar als je weet waar je op moet letten, is het makkelijker dan je denkt.

Hier zijn 11 leugens die narcisten gebruiken om hun slachtoffers te controleren.

Doel van dit artikel: Het doel van dit artikel is om je bewust te maken van de leugens die narcisten gebruiken om anderen te controleren en te manipuleren. In dit artikel lees je verschillende tactieken en leugens die narcisten kunnen gebruiken.


Waarom narcisten leugens gebruiken om je te controleren

Ben je het beu om gemanipuleerd te worden door een narcistische manipulator? Ben je het zat om voor hun leugens en trucs te vallen?

Narcisten gebruiken vaak leugens om hun slachtoffers te controleren en te manipuleren omdat het hen in staat stelt om macht en controle over de relatie te behouden.

Door hun slachtoffers te bedriegen, kunnen ze vorm geven aan hoe het slachtoffer denkt en handelt en hen in een staat van verwarring en onzekerheid houden.

Narcisten kunnen ook leugens gebruiken om hun fouten en vergissingen te verbergen en de verantwoordelijkheid voor hun acties te ontlopen.

Uiteindelijk is hun gebruik van leugens een manier om hun ego te dienen en hun gevoel van superioriteit te behouden.

In dit artikel zullen we de meest voorkomende leugens blootleggen die narcisten gebruiken om hun slachtoffers te controleren en te bedriegen.

Van "Het spijt me, ik bedoelde het niet zo" tot "Je bent gek, het zit allemaal in je hoofd", we zullen de tactieken onthullen die deze sluwe personages gebruiken om je onder hun duim te houden.

Dus doe met ons mee terwijl we een diepe duik nemen in de verdraaide wereld van narcistische leugens en jezelf bewapenen met de kennis die je nodig hebt om deze slinkse roofdieren te slim af te zijn.

Of je nu momenteel in een toxische relatie zit of je wilt voorbereiden op de toekomst, dit artikel zal zorgen voor een gezonde dosis amusement en verlichting.


#1: Je bent geweldig

Je bent geweldig. Je bent zo mooi. Ik hou van je.' Dit zijn enkele van de meest voorkomende dingen die een narcist je zal vertellen om je goed over jezelf te laten voelen en uiteindelijk jou te controleren.

De waarheid is dat ze deze dingen alleen zeggen om te manipuleren en te controleren, niet omdat ze om je gevoelens geven of bij iemand willen zijn die hen op welke manier, vorm of vorm dan ook gelukkig maakt.

De narcist is bereid om wreed en kwetsend te zijn om persoonlijk gewin te behalen. Ze geeft niet om de gevoelens van anderen en zal alles doen om te krijgen wat ze wil, inclusief het zeggen van kwetsende dingen of mensen zich slecht laten voelen.

Dit komt vaak omdat ze zich richt op het verkrijgen van macht en controle over de emoties van andere mensen, met name die van de persoon die ze manipuleert.

De narcist is egocentrisch, geeft alleen om zichzelf, en zal niet aarzelen om tactieken zoals emotioneel misbruik te gebruiken om haar doelen te bereiken.

Lees ook: Zo herken je manipulatief gedrag


#2: Je bent een teleurstelling

Er zijn veel manieren waarop een narcist je het gevoel kan geven dat je een teleurstelling bent, maar de belangrijkste methode is je niet geven wat ze beloofden.

je teleurgesteld maken

Ze zullen je alles en nog wat beloven om je te laten doen wat ze willen. Dan, zodra ze je medewerking hebben, zullen ze niet nakomen op die beloften.

Dit gebeurt opzettelijk als onderdeel van hun manipulatietechnieken. Ze zullen ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen een klap krijgt, want dan is het voor hen makkelijker om je te controleren en te blijven doen wat hen gelukkig maakt (ook al is het ten koste van jou).

Narcisten verbreken vaak beloften en kunnen zich tegen degenen keren die hen geholpen hebben of hen de schuld geven van problemen als dingen niet hun kant op gaan of als anderen betrokken raken.


#3: Ik zal veranderen

Ze zullen beweren dat ze zullen "veranderen" en in de toekomst beter zullen doen. Dit is een leugen die narcisten gebruiken om je te sussen nadat ze betrapt zijn op iets verkeerds of kwetsends.

Hun woorden zijn leeg omdat hun daden iets heel anders zeggen, en het is onwaarschijnlijk dat er op korte termijn fundamentele veranderingen zullen plaatsvinden.

Als verandering mogelijk was, waarom zouden ze dan liegen?

Het is essentieel om niet voor deze leugens te vallen; in plaats daarvan, houd je ogen gericht op hoe dingen zich in de loop van de tijd ontvouwen, zodat je kunt zien wanneer iemand echt veranderd is of als dit gewoon weer een leugen was van je narcistische partner/vriend/familielid/collega, etc.


#4: Ik heb in mijn leven nog nooit gelogen

Narcisten zijn geweldige leugenaars. Ze liegen om zichzelf er goed uit te laten zien, ze liegen om gevolgen te vermijden, en ze liegen om te krijgen wat ze willen.

Vanwege dit, kan een narcist de waarheid niet vertellen over iets dat hen er slecht uit laat zien of ongemakkelijke gevoelens oproept.

Dit betekent dat elke keer dat je een vraag stelt over iets dat gebeurd is, maar je houdt niet van hun antwoord (zoals als je gekwetst bent door iets wat ze zeiden), je in plaats van een eerlijke uitleg een andere leugen krijgt.


#5: Mijn ex was geobsedeerd door mij

De tweede leugen die narcisten vertellen is dat de ex geobsedeerd was door hen. Je ziet dit in de relatie, of zelfs nadat het is geëindigd als je het gevoel hebt dat ze altijd probeerden contact te krijgen met je ex.

Narcisten zullen zeggen dat iemand anders geobsedeerd is door hen om het slachtoffer te spelen en zichzelf af te schilderen als een aardig persoon die slecht wordt behandeld door iemand die "niet los kan laten". Dit is omdat ze snakken naar aandacht en bewondering.

Als je betrokken was bij een narcist, is de kans groot dat je weet hoe graag ze dit spel spelen waarin ze zullen beweren dat iemand anders gek is omdat ze boos worden op hen of hun grenzen niet respecteren.

In werkelijkheid was je ex waarschijnlijk niet geobsedeerd door jou, maar wilde gewoon wat rust weg van jouw toxische aanwezigheid.

Narcisten zijn ook vaak erg onzeker over zichzelf (ondanks al hun bravoure), wat het moeilijk maakt voor hen om fouten in hun karakter of gedrag te zien zonder anderen de schuld te geven voor het veroorzaken van deze problemen - vooral als die mensen hen eerst hebben afgewezen!


#6: De breuk was jouw schuld

beschuldigen

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom narcisten de breuk zouden gebruiken om je te controleren. Immers, ze zullen proberen je leven te domineren voor en na het einde van de relatie. Omgaan met een narcist is niet eenvoudig. 

Maar je moet onthouden dat de narcist verantwoordelijk is voor hun problemen - en ze kiezen ervoor om anderen de schuld te geven omdat ze empathie missen, net zoals ze andere eigenschappen missen die geassocieerd worden met een gezond persoon!

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe dit zich afspeelt:

  • Narcisten kunnen hun ongeluk op jou of je relatie de schuld geven (zelfs als je relatie geweldig was). Ze kunnen dingen zeggen als "Als ik jou niet had ontmoet" of "Ik ben zo ongelukkig omdat we uit elkaar zijn gegaan." Deze uitspraken zijn leugens ontworpen om je schuldig te laten voelen over het beëindigen van dingen. Trap er niet in!
  • Narcisten kunnen alcohol of drugs als excuus gebruiken voor slecht gedrag als ze verslaafd zijn (en soms zelfs tijdens dronken/high zijn). Als dit vaak genoeg gebeurt in relaties met andere mensen die geen narcisten zijn, kan dit hen op een ongezond pad brengen waar drinken een verslaving wordt in plaats van gewoon iets leuks af en toe. Dus onthoud: Als iemand elke keer dat er een conflict is tussen twee betrokken partijen (zoals wanneer iemand boos wordt) van het pad af raakt tijdens hun drugsverslaving, dan veroorzaken die stoffen misschien helemaal geen problemen.

#7: Ze liegen over hun baan en inkomsten

Narcisten zullen liegen over hun banen en inkomsten om zichzelf er beter uit te laten zien. De reden hiervoor is dat ze zich superieur willen voelen aan jou, wat ze doen door zichzelf voor te stellen alsof ze het beter doen in het leven dan jij.

Het is belangrijk om te onthouden dat narcisten in een alternatieve realiteit leven, waar alles er op papier geweldig uitziet maar in het echte leven niet echt van toepassing is.

Om het nog erger te maken, kunnen deze leugens je ertoe leiden om meer tijd met hen door te brengen of dingen voor hen te doen omdat je validatie wilt.

Bijvoorbeeld: als een narcist je vertelt dat hij of zij promotie heeft gekregen op het werk (en dus meer geld heeft verdiend), kunnen ze om hulp vragen bij het betalen van rekeningen of het kopen van boodschappen - wat op den duur duur kan worden!

Dus voordat je ermee instemt om een potentiële narcist te helpen: Doe eerst je onderzoek!


#8: Ik ben druk

Een van de leugens die ze je vertellen is dat ze druk zijn. Dit kan van alles betekenen, van werk en vrienden tot familie en meer. De waarheid is dat ze vaak helemaal niets doen, maar lui zijn.

Narcisten willen graag gezien worden als belangrijke mensen, en als je hen aanspreekt op hun gebrek aan productiviteit, zou dit hun gevoelens kunnen kwetsen of erger, ze boos op je kunnen maken.

Dit betekent dat wanneer ze zeggen "Ik ben druk" wat ze eigenlijk bedoelen is "Ik heb nu geen zin om iets te doen." Ze kunnen ook proberen tijd met JOU te vermijden omdat je niet belangrijk voor me bent.


#9: Ik ben uit met vrienden

Terwijl je thuis bent, je was doet, de badkamer schoonmaakt of je klaarmaakt voor het werk, zijn narcisten waarschijnlijk tijd aan het doorbrengen met iemand anders.

Ze kunnen zeggen dat ze uitgaan met vrienden, maar de realiteit is dat ze afspreken met een ex-geliefde of proberen een nieuwe te vinden. 

Narcisten zullen liegen over waar ze naartoe gaan om te voorkomen dat ze worden ondervraagd over hun verblijfplaats en wat ze daar doen. Hoe verdachter je wordt van hun verblijfplaats als ze zeggen: "Ik ben uit met vrienden", hoe waarschijnlijker het is dat deze uitspraak vals is.


#10: Ik controleer gewoon hoe het met je gaat

Aan het begin van een relatie kan je het gevoel krijgen dat je narcist om je geeft.

Ze kunnen vragen hoe het met je gaat en zich echt zorgen maken over je welzijn. Dit komt omdat ze willen zorgen dat ze controle hebben over elk aspect van je leven.

valse zorg

Als ze mensen gaan checken, willen ze altijd weten wat die mensen doen. Zo kunnen ze voorspellen wat iemand nodig heeft en die persoon sturen om dingen te doen die goed voor hen zijn.

Dit gedrag is een poging van de narcist om de controle over de relatie te behouden. Als er problemen zijn in de relatie (wat vaak voorkomt), kan dit later serieuze problemen voor de narcist opleveren.

Dit komt vaak door slechte keuzes die zijn gemaakt tijdens de hofmakingsfase tussen mensen die überhaupt niet in een relatie hadden moeten zijn.

Een narcist gebruikt manipulatie en bedrog om hun eigen doelen te bereiken, ongeacht de impact op hun partner. Het is belangrijk om de tekenen van narcistische manipulatie te herkennen en hulp te zoeken als je in een misbruikende of giftige relatie zit.


#11: Mijn ex was kwaadaardig

Narcisten zijn zeer beschermend over hun imago. Ze willen gezien worden als perfect en onfeilbaar. Daarom zullen ze proberen je te isoleren van de rest van de wereld door je te laten geloven dat iedereen tegen hen is.

De narcist kan je vertellen dat je vrienden, familie of collega's jaloers zijn op hen of zelfs dat ze kwaadaardig en manipulatief zijn.

Ze zullen je vertellen dat deze mensen hen niet mogen omdat ze zo succesvol en aantrekkelijk/intelligent/etc. zijn. In werkelijkheid is het omdat die mensen door hun valse zelfvertrouwen heen kijken en hun leugens herkennen voor wat ze zijn: gek!

De narcist zal ook proberen je ervan te overtuigen dat hij of zij eerder bedrogen is door andere significante anderen die zogenaamd erger waren dan hij/zij (wat betekent dat jij beter moet zijn).

Dit is logisch omdat deze persoon hoog van zichzelf denkt, iedereen die dat niet doet zou uiteraard inferieur zijn in elk mogelijk opzicht - behalve misschien uiterlijk! En zelfs dan is er maar zo veel verbetering die men kan doen met plastische chirurgie voordat men serieuze beperkingen tegenkomt.

Maar terug naar het onderwerp: De narcist zal proberen verhalen te vertellen over vorige geliefden die vreselijke mensen waren, zodat hij of zij aantrekkelijker lijkt dan ooit tevoren - want een slecht persoon zijn maakt iemand natuurlijk beter dan goede mensen!


De narcist zal je alles vertellen om je te kunnen beheersen

Narcisten zullen je alles vertellen wat ze denken dat hen zal helpen om je te controleren en te manipuleren. Trap niet in hun leugens!

Ze zullen zeggen wat ze denken dat nodig is om te krijgen wat ze willen. Narcisten zijn meester manipulatoren die leugens gebruiken als een wapen in hun arsenaal van controletechnieken. Ze zullen je vertellen wat ze denken dat je wilt horen, zelfs als het niet waar is. Narcisten kunnen ongelooflijk charmant en charismatisch zijn als het hen uitkomt - ze weten dat iemand vertellen wat hij of zij wil horen een gemakkelijke manier is om hun vertrouwen en genegenheid te winnen (en misschien wat actie te krijgen). Ze kunnen zelfs liegen over dingen die niet belangrijk zijn, gewoon om zichzelf er goed uit te laten zien of om situaties in hun voordeel te manipuleren. Narcisten zijn vaak onzeker over bepaalde onderwerpen of situaties, maar in plaats van hun echte gevoelens over iets toe te geven, kunnen ze een verhaal verzinnen dat hen afschildert als het slachtoffer of de held om sympathie te winnen van anderen (en soms zelfs van zichzelf).


Tot slot

Let goed op voor leugens en streken van narcisten. Soms kan iemand dichtbij, zoals je partner, je misleiden met onware verhalen.

Een narcist wil je vaak controleren met leugens, dus laat je niet voor de gek houden! En als een narcist je iets vreemds vertelt, is het vaak niet waar. Trap er niet in! Heb je moeite met narcisten en wil je hier beter mee omgaan? 

Bekijk dan het online programma 'Narcist de Baas Methode'. Het helpt mensen die te maken hebben met narcisme. Klik hier voor meer informatie.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>