Narcisten Test + 12 Simpele Tips Om Narcisme Te Ontmaskeren

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk het vermoeden dat je een narcist in je omgeving hebt. Misschien je partner, familielid, een vriend(in) of een collega.

Hoe kun je een narcist ontmaskeren, zodat je beter met deze persoon kunt omgaan?

Ik geef je in dit artikel 12 belangrijke aanwijzingen waarmee jij een narcist snel ontmaskert.

Ook geef ik je een goede narcisten test, zodat je zelf kunt testen of je daadwerkelijk te maken hebt met een narcist. Een narcisten test is namelijk een hele goede manier om narcisten te ontmaskeren!

Wat is een narcist?

Je kunt al redelijk snel een vermoeden hebben dat je met een narcist hebt te maken. Bijvoorbeeld wanneer:

  • Hij/zij te veel selfies maakt.
  • Een uitgebreid Instagramprofiel heeft waarop hij/zij regelmatig nieuwe, fantastische selfies post.
  • De ander wel heel erg vol van zichzelf lijkt.
  • De ander totaal geen interesse in jou lijkt te tonen, maar vooral over zichzelf praat.

Maar dan is het niet per se een narcist.

Belangrijker dan een vermoeden, is een echt een narcist ontmaskeren.

Een echte narcist is een persoon met het narcistisch persoonlijkheidsstoornis. Dit is een psychische stoornis.

Een narcist gelooft daadwerkelijk dat hij/zij beter is dan de rest. Een echte narcist doet dit niet bewust. Het is een psychische stoornis. Daarom zal een narcist niet veranderen.

Je kunt een narcist onder andere erkennen aan de volgende kenmerken:

  • Een opgeblazen gevoel van belangrijkheid.
  • Een diepe behoefte aan overmatige aandacht en bewondering.
  • Gebrek aan empathie voor anderen, waaronder voor jou.
  • Vaak moeilijke relaties gehad in het verleden.

Waar het op neerkomt, zegt erkend therapeut Rebecca Weiler, is egoïsme ten koste van anderen, meestal in extreme vorm, plus het onvermogen om überhaupt rekening te houden met de gevoelens van anderen.

De narcistische persoonlijkheidsstoornis is, zoals de meeste psychische stoornissen of persoonlijkheidsstoornissen, niet zwart of wit. Narcisme valt binnen een spectrum.

De mate waarop narcisme zich uit, verschilt dus per persoon. Er zijn verschillende criteria voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar wanneer een persoon voldoet aan enkele van de criteria, spreken we al van een narcist.

Wil je meer lezen over een narcist? Lees dan mijn artikel over Wat is een narcist, waarin ik verder inga op kenmerken en heldere tips geef.


De Verborgen Narcist Ontmaskeren

Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met een narcistische partner? Dan is het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk je narcistische partner ontmaskert.

Een narcistische partner is als een valkuil: je valt er steeds dieper in en raakt steeds meer verstrikt in het verstikkende web van de narcist.

Je zal merken dat je partner verandert. De charme en de lieve karaktereigenschappen zijn weg. Waar is je lieve partner gebleven? Je partner gaat zich anders gedragen en laat onvoorspelbaarder gedrag zien.

Jij merkt dat je hier moeilijk mee om kunt gaan. Je wilt je partner steunen en zoekt naar wat erachter kan zitten. Heeft je partner een trauma?

Misschien is je partner gewoon druk met werk en lijdt hij/zij onder stress en werkdruk. Of misschien val je terug in je eigen onzekerheid en denk je dat het aan jezelf ligt.

Je merkt dat je je partner steunt, ook tijdens deze moeilijke periode. Maar je merkt ook dat deze gehele situatie invloed op je heeft. Je voelt je verdrietig en radeloos.

Pas op! Je kunt jezelf volledig verliezen in een relatie met een narcist. Je raakt jezelf kwijt en bent jezelf niet meer. Je wordt een ander persoon.

Diep vanbinnen ben je heel erg ontevreden met je relatie, omdat de narcist steeds meer invloed op je uitoefent. Zonder dat je het realiseert, zit je al vastzit in zijn/haar web.

Het is niet jouw schuld! Je partner heeft een psychische stoornis en heeft zich in het begin van de relatie anders voorgedaan dat hij/zij werkelijk is.

Nu je langer samen bent, komt het narcistische karakter van je partner boven water drijven. Nu is het moment voor jou om je partner te ontmaskeren en stappen te ondernemen.

Als je dit leest, heb je de eerste vermoedens dat je partner wellicht een narcist is. Heel goed. Dit is de eerste stap naar verbetering van je situatie.

Wat moet ik dan doen?

Een narcistische partner is verstikkend. De narcist zal je steeds meer in zijn/haar web proberen te krijgen. Narcisme is te behandelen, maar niet te genezen.

Zoek hulp! Vraag aan andere mensen om advies, schakel een professional of ervaringsdeskundige in. Ga meer lezen over narcisme en de gevolgen. 

Je partner heeft een mentale stoornis waar geen verandering of genezing mogelijk is. Je kunt je partner nooit plezier en je partner zal nooit veranderen.


Narcist Ontmaskerd: Let Op Deze Signalen

Met deze signalen kun jij de narcist ontmaskeren. Een narcist hoeft niet te voldoen aan al deze kenmerken, maar zeker een groot deel van deze signalen.

Zo herken je een narcist:

  • De narcist is heel charmant, in eerste instantie. Een narcist lijkt in eerste instantie totaal niet op een narcist, maar is juist heel charmant, lief en attent. Daarom kan de narcist je snel om zijn/haar vingers binden. Hoe kan je niet verliefd worden op zo’n persoon?
  • En een narcist voedt zich hiermee. De narcist stuurt je veel berichten en vertelt je al erg snel dat hij/zij van je houdt. Vaak al in de eerste maand.
  • De narcist praat graag over zichzelf, iets teveel. Hele gesprekken kunnen gaan over hoe fantastisch de narcist is. De narcist praat graag groots over wat hij/zij allemaal heeft bereikt, terwijl veel van deze successen eigenlijk niet zo bijzonder zijn. Successen in het verleden spelen nog steeds een belangrijke rol in zijn/haar leven, zelfs na 20 of 30 jaar. Dit kan soms vermoeiend zijn.

Test: Wat gebeurt er wanneer je over jezelf gaat praten? Gaat de ander je dan vragen stellen en toont de ander interesse in jou? Of verandert de narcist het gespreksonderwerp, waardoor het al snel weer over de narcist gaat?

  • De narcist voedt zichzelf met complimenten en kan hier niet genoeg van krijgen. Hij/zij lijkt constant lof en eer nodig te hebben.

Tip: een persoon die slechts onzeker is en geen narcist, is niet alleen van jou of een ander afhankelijk om zichzelf goed te voelen. Een narcist heeft wel jouw complimenten nodig. Een narcist voelt zich beter door anderen te kleineren en denigrerend over (het succes van) anderen te zijn.

  • De narcist heeft een gebrek aan empathie. Dit is een schoolvoorbeeld van een narcist.
  • De narcist heeft geen (of een enkele) lange termijn vriend(in). Ze hebben vooral kennissen.
  • De narcist heeft altijd iets op je aan te merken. Dit kan eerst een klein pesterijtje zijn, maar wordt al snel een constante stroom van kritiek op jou, je voorkomen, karakter, wat je doet en wat je niet doet.
  • Narcisten zijn manipulatief. Gaslighting is een typisch kenmerk van narcisten.

Lees hier meer over de manipulatietechniek gaslighting. Manipuleren is een manier voor narcisten om te krijgen wat ze willen.

In het kort kun je gaslighting aan deze kenmerken herkennen:

  • Je bent niet meer de persoon die je was.
  • Je voelt je angstiger en minder zelfverzekerd dan vroeger.
  • Je vraagt je vaak af of je te gevoelig bent.
  • Je hebt het gevoel dat alles wat je doet verkeerd is.
  • Je denkt altijd dat het jouw schuld is als er iets misgaat.
  • Je verontschuldigt je vaak.
  • Je hebt het gevoel dat er iets mis is, maar weet niet wat het is.
  • Je vraagt je vaak af je juist reageert op je partner.
  • Je maakt excuses voor het gedrag van je partner.

De narcist houdt je aan het lijntje. Ben je vrienden, collega’s, hebben jullie een relatie of zijn jullie vage kennissen? Je narcistische partner geeft maar geen label aan jullie relatie, maar stelt dit steeds langer uit. Ook bindingsangst zou een rode vlag voor je moeten zijn!

De narcist heeft altijd gelijk en biedt nooit zijn/haar excuses aan. Een discussie met een narcist is dus een verloren zaak. En een ‘sorry’ kan je al helemaal vergeten.

De narcist raakt in paniek wanneer je de relatie dreigt te verbreken. Je partner zal je in eerste instantie overspoelen met liefde en aandacht om je op andere gedachten te brengen. Maar je zal snel merken dat je partner niet verandert.

De hel breekt los als je de relatie daadwerkelijk verbreekt. Je narcistische (ex-)partner zal er alles aan doen om je pijn te doen. Emotioneel, financieel, verbaal, sociaal of fysiek. Zijn/haar ego is heel erg geschaad.


En nu? Narcisme ontmaskeren: doe de narcisten test!

OK, nadat je de bovenstaande signalen hebt gelezen, heb je wellicht al een sterker vermoeden dat je te maken hebt met een narcist.

  • Maar hoe kun je zeker van je zaak zijn?
  • Hoe kun je écht een narcist ontmaskeren?

Doe de narcisten test!

Je krijgt snel uitslag op basis van objectieve resultaten. Ik geef je dan ook toegespitste tips hoe je met de narcist moet omgaan. Daarom is een narcisme test belangrijk om mee te beginnen.

Vul nu hieronder de gratis narcisten test in en ontdek de belangrijkste signalen die je waarschuwen voor narcisme gevaar binnen je relatie.

Ik zie je daar!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Myn vrouw is by me weg en heeft een ander ze mag niet op sociale media aĺe vriend en geblok laat haar kinderen achter laat zonder iets te laten weten hy heeft zyn media afges chermt hy probeert myn er onder te kregen om romige dingen te zeggen maar ik heb hem door wat kan ik doen

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >