Wil Jij Herstellen Van Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom?

Ben jij het slachtoffer van een narcist? Of ken je iemand die onder de invloed van een narcist leeft?

Het narcistisch slachtoffer syndroom is een verraderlijke mentale valkuil. Vaak zien slachtoffers zelf niet in dat ze gemanipuleerd worden door de narcist.

 • Voel je je angstig, depressief en leeg vanbinnen?
 • Heb je slapeloze nachten en verlies je veel gewicht?
 • Ben je gespannen, zenuwachtig en maakt je je continu zorgen?
 • Heb je uitbarstingen van woede, verdriet of geweld?
 • Ben je jezelf niet meer?
 • Ziet het slachtoffer van een narcist niet in dat zijn/haar leven wordt beheerst door een narcist?

Dan heeft de narcist met zijn narcisme een grote impact op het slachtoffer. Het is nu van belang dat het slachtoffer zich onttrekt aan de invloedssfeer van de narcist. Er moet ruimte zijn voor herstel.

Het is belangrijk dat het slachtoffer van de narcist zich weer op zichzelf richt; op wat hij/zij wilt en belangrijk vindt in het leven.

Ben jij het slachtoffer van een narcist?

Veel slachtoffers van een narcist vragen zich af ‘Hoe ben ik in deze situatie terechtgekomen?’ ‘Hoe heb ik voor de narcist kunnen vallen?’.

Je kan het slachtoffer zijn geworden van een narcistische partner. Maar het kan ook zijn dat je een narcistische ouder, narcistische vrouw, narcistische moeder of narcistische vader hebt.

Het effect op jou is hetzelfde. Je voelt je gebroken en je zelfvertrouwen is ernstig geschaad. Je moet je eigen zelfvertrouwen en zelfbeeld weer opbouwen.

Alles leek perfect. Je ex leek zo charmant, lief, attent en de perfecte match. Echt een droom relatie, en een perfecte schoonzoon of schoondochter. Maar toen kwam de narcist bovendrijven en ontdekte je de echte aard van je partner.

Of je bent als kind jarenlang gekleineerd door je narcistische ouder. Nu je volwassen bent, ontdek je langzaam de narcistische aard van je vader of moeder. Hoe kun je hiermee omgaan?

Ik wil je eerst op het hart drukken: Het is niet jouw schuld!!! Je bent nergens ingetrapt. Je hebt niets over het hoofd gezien. Je bent niet blind geweest voor liefde. Je bent een slachtoffer.

Je narcistische partner heeft zich anders voorgedaan dan hij/zij eigenlijk was. Het narcisme uit zich pas na een tijdje. Natuurlijk was je gecharmeerd door deze persoon, maar je had niet kunnen weten dat dit een façade was.

Je narcistische partner heeft zich niet bewust anders voorgedaan. Dit is hoe hij/zij is. De narcistische persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis. Dit is hoe je partner in elkaar zit.

Daarom is er maar één oplossing: het contact met een narcist negeren. Dit is de enige manier om los te komen van de narcist.

Een narcist is niet in staat om te veranderen en zal altijd weer terugvallen in zijn eigen persoonlijkheidsstoornis.

Daarom is een narcist ook niet te vertrouwen. Als een narcist zegt dat hij/zij zal veranderen, is dit een manipulatieve truc om je weer om zijn/haar vingers te binden. Daarom is het destructief als je hier intrapt. Een narcist zal nooit veranderen.

Wat is het narcistisch slachtoffer syndroom?

Je leek een perfecte relatie te hebben en was over je oren verliefd. Alles ging perfect, zo dacht je. Maar toen kwam de narcist naar boven in je ex-partner.

Het is enorm verwarrend om te ontdekken dat je vader, moeder of partner een narcist is.

Vaak op het moment dat jij je volledig hebt overgegeven en je dus kwetsbaar hebt opgesteld, komt de nare narcist naar boven. En als gevolg van de narcistische trekken, ben je gemanipuleerd en gekleineerd.

Het kan ontzettend verwarrend zijn om te ontdekken dat je partner een narcist. Of te ontdekken dat je jarenlang bent gemanipuleerd door een narcistische ouder.

Je zelfvertrouwen en je leven is langzaam afgebroken door de narcist. Door de (jarenlange) manipulatie en leugens van de narcist ben je misschien zelfs je perspectief op het leven verloren.

Je narcistische partner heeft de relatie misschien al verbroken en jou als een hoopje ellende achtergelaten.

Het is soms lastig om de narcist helemaal weg te strepen uit je leven. Helemaal als de narcist je vader of moeder is.

Dan blijf je vasthouden aan de relatie en blijf je onbewust vastzitten in het web en de invloedssfeer van de narcistische ouder.

Je lijdt aan het narcistisch slachtoffer syndroom wanneer je acceptatie richting de narcist zo groot is dat je niet inziet dat de narcist slecht is.


Je zoekt de schuld bij jezelf en zal alles blijven doen om de narcist te pleasen. Het slachtoffer van narcisme zoekt de schuld bij zichzelf.

Dit betekent dat de manipulatie van de narcist zodanig succesvol is, dat je mentaal bent gebroken. Je ben geneigd de narcist in bescherming te nemen.

Het ergste stadium is dat je een slachtoffer bent van de narcist, mentaal bent mishandeld door de narcist, ben gedumpt door de narcist, maar toch terugverlangt naar een relatie met de narcist.

Dit kan zeer ernstige vormen aannemen.

Wat moet je doen als jij jezelf hierin herkent? Of als een vriend(in) lijdt aan het narcistisch slachtoffer syndroom?

Hulp nodig bij het narcistisch slachtoffer syndroom?

Het narcistisch slachtoffer syndroom klinkt voor een buitenstaander heel vreemd. Zelfs onbegrijpelijk.

 • Hoe kan iemand zo dom zijn en de manipulatie door de narcist niet inzien?’.
 • ‘Waarom ga je nog terug naar de narcist?

Je hoeft dit als buitenstaander niet te begrijpen, zolang je maar inziet dat het slachtoffer lijdt aan het narcistisch slachtoffer syndroom en mentaal onder invloed staat van de narcist.

Dit syndroom is daarmee vergelijkbaar met het bekendere Stockholmsyndroom.

Het slachtoffer heeft je hulp nodig.

Het beste wat je als buitenstaander kan doen, is de persoon met het narcistisch slachtoffer syndroom helpen om uit deze situatie te komen.

Maar hoe? Is het slachtoffer wel voor rede vatbaar?

 • Het is daarom belangrijk om te achterhalen wat de situatie van het slachtoffer van een narcist is.
 • Is hij/zij nog samen met de narcist?
 • Wil hij/zij de relatie met de narcist verbreken?
 • Is het slachtoffer nog overtuigd van de oprechtheid en de liefde van de narcist?
 • Ziet het slachtoffer misschien geen uitweg meer?

De symptomen van het narcistisch slachtoffer syndroom worden vaak niet begrepen door het slachtoffer zelf.

Informeer het slachtoffer daarom over narcisme en vooral over de symptomen van een narcist.

Laat het slachtoffer inzien wat de manipulatie van de narcist is. Maar laat het slachtoffer ook inzien dat deze situatie niet gezond is.

 Het is belangrijk dat het slachtoffer de schuld niet bij zichzelf legt. Het slachtoffer moet kennis krijgen van het manipulatieve karakter van de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Daarom is mijn beste tip: Geef het slachtoffer toegang tot een narcistisch misbruik herstelprogramma.

Klik hier voor meer informatie en leer hoe het slachtoffer zich voorgoed kan losrukken uit de invloedssfeer van de narcist. Je krijgt een schat aan informatie en de beste tips en technieken om zelfs met de ergste gevallen van narcisme om te gaan. 

Je betaalt een hoge prijs voor in een relatie te blijven met een narcist!


Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Ik hoef geen test te doen om te weten of ik met een narcist te doen heb gehad.
  Zowel een jeugdtrauma overgehouden aan een narcistische vader, als wel een LATrelatie gehad met een narcist na het overlijden van mijn man.
  Deze relatie van bijna 3 jaar ,is een jaar geleden beëindigd, maar ik heb nog de naweeën er van. Paniekaanvallen, durf niet meer met de trein mee, vaak de straat niet eens meer op.
  Raak sociaal geïsoleerd. Ondervind weinig begrip o.a. vanuit de medische wereld.

  • Beste Hanny,

   Wat verschrikkelijk om te horen, ook dat de medische wereld je niet begrijpt! Paniekaanvallen zijn helaas niet gek na zo’n ervaring. Je kan immers mentaal hard geraakt worden door een narcist. Dan is het niet gek dat je het even allemaal niet meer durft.

   Ik zou aanraden om te proberen op je houding te letten (stel je zelfverzekerd op), eet gezond en beweeg genoeg. Je kan proberen om langzaam weer dingen af te spreken met vrienden, of ze vragen langs te komen. Zo kan je langzaamaan weer proberen jouw oude leven terug op te pakken. Maar forceer het niet, dat werkt nooit. Doe het op JOUW tempo!

   Stay strong ♥

   Liefs,
   Vera

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >