Denk jij dat je met narcistisch gedrag te maken hebt?
Het is soms lastig in te schatten of het gedrag dat je partner of familielid dagelijks tegen je vertoont narcistisch is of niet.
In dit artikel geef ik je 70 voorbeelden en kenmerken van narcistisch gedrag zodat jij kunt herkennen of je wel of niet met een narcist te maken hebt. (Kijk ook vooral naar #12 en #62, die zullen je verbazen).
Doel van dit artikel: In dit artikel gaan we in op een hele lijst aan voorbeelden en kenmerken van narcistisch gedrag zodat jij dit meteen kan herkennen!
Wat is narcistisch gedrag?
Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis waarbij mensen zichzelf ongelooflijk belangrijk vinden en ten koste van anderen acteren.
De narcistische persoonlijkheidsstoornis komt echter voort uit een extreem slecht zelfbeeld waarbij het getoonde gedrag er op gericht is om zichzelf beter te voelen ten koste van mensen in hun omgeving.
Het gedrag is een egoïstische schreeuw naar aandacht met het doel om een superioriteitsgevoel te creëren.
Elke vorm van kritiek wordt in de kop gedrukt of op een vervelende manier op naasten afgeschoven.
Hoe herken je manipulatief narcistisch gedrag?
Manipulatief narcistisch gedrag herken je aan het feit dat jij voor het karretje van de narcist wordt gespannen zodat diegene er beter uitziet.
De narcist is in het openbaar meestal aardig naar jou toe maar slaat dan in persoonlijke sfeer om en probeert je daar slecht over te laten voelen.
Kijk eens naar de lijst met kenmerken en voorbeelden hieronder. Als een naaste, familielid of een partner één of twee van deze kenmerken vertoond is diegene niet direct een narcist...
Maar als je hier heel veel van herkent dan is het echt tijd voor maatregelen om je eigen leven weer in handen te krijgen.
Typische voorbeelden van narcistisch gedrag
Hieronder staan 70 typische gedragingen van een narcist:
1. Vinden zichzelf belangrijker dan wie dan ook, zeker dan jij.
2. Vinden dat ze overal altijd recht op heeft, ook al is het iets wat jij als een gunst doet.
3. Hebben ontzettend veel aandacht nodig. Voelen zich de koning als veel mensen naar ze luisteren.
4. Willen bewonderd worden, hoe meer mensen aan hun voeten liggen hoe beter ze zich voelen.
5. Hebben constant bevestiging nodig dat ze dingen goed doen.
6. Kunnen er niet goed tegen als je ze de bevestiging niet geeft en kunnen daar heel vals op reageren.
7. Voelen zich superieur aan anderen, zelfs als ze niets gedaan hebben dat het rechtvaardigt.
8. Vinden dat alleen mensen die hetzelfde gedrag tonen hun gelijken zijn door het superioriteitsgevoel. Alle anderen vinden ze inferieur.
9. Behandelen mensen waar ze niets van nodig hebben vaak slecht, terwijl ze mensen waar ze wel iets van nodig hebben met oneindig respect behandelen.
10. Leven in een fantasiewereld die hun gevoel van superioriteit ondersteund.
Lees ook: Veelgebruikte zinnen van een narcist.
11. Zijn vaak heel ijdel, uiterlijk is ontzettend belangrijk voor ze.
12. Weten meestal dat ze narcistisch gedrag vertonen en zijn er vaak nog trots op ook. Je kunt het ze zelfs recht voor hun raap vragen. Ze zijn namelijk vaak geneigd hier bevestigend op te antwoorden.
13. Laten gesprekken altijd maar over zichzelf gaan. Ze weten een gesprek over koetjes en kalfjes zo te verdraaien dat het toch weer over hun gaat.
14. Kunnen ongebreideld overdrijven over hun eigen talenten en wat ze allemaal wel niet gedaan en behaald hebben in het leven.
15. Maken misbruik van anderen om te krijgen wat zij willen.
16. Kunnen vaak niet goed samenwerken omdat ze jouw gevoelens niet begrijpen.
17. Hebben een gebrek aan empathie voor anderen. Als jij een probleem hebt zal dat ze amper interesseren. Maar als ze jouw probleem kunnen gebruiken om macht over jou uit te oefenen zullen ze dit niet nalaten.
18. Willen het laatste woord hebben. Je geeft je mening en je krijgt als antwoord “maar dat is vast niet het hele verhaal.” Of, “er komt natuurlijk veel meer bij kijken”.
19. Negeren het als jij je mening geeft in een groepsgesprek. De narcist geeft er geen aandacht aan en gaat verder met een ander verhaal alsof jij niets gezegd hebt.
20. Lokken een verveelde reactie van jou uit door je constant te sarren en te irriteren, en zeggen dan “He, jij bent altijd zo agressief”. En zijn ook niet bang om dat voorbeeld te herkauwen tegenover buitenstaanders om zichzelf zo in een slachtofferrol te schuiven.
21. Proberen je in een kwaad daglicht te zetten tegenover de mensen waar jij om geeft, om zichzelf beter voor te doen.
22. Wisselen liefdevol gedrag af met gedrag waarmee ze je onderuit willen halen.
23. Mengen zich zoveel mogelijk in jouw sociale leven om meer controle op jou uit te kunnen oefenen.
24. Bagatelliseren een goede prestatie van jou. “Dat kan toch iedereen wel” of, “Dat had ik veel beter gedaan”
25. Gunnen jou het geluk niet in het leven als dat geluk niet door de narcist komt.
26. Proberen je slecht te laten voelen door constant alleen maar te benoemen wat je fout doet om op die manier je zelfvertrouwen te verminderen. Deze manipulatietechniek wordt ook wel gaslighting genoemd.
27. Geven je ergens een compliment over om het daarna ook weer onderuit te halen met een vervelende opmerking.
28. Schieten direct in de verdediging tegen negatieve feedback, zonder het in zich op te nemen. “Ach wat je nu zegt is gewoon klinkklare onzin.”
29. Vuren negatieve feedback direct terug. “Het is jouw schuld dat ik te laat ben, omdat jij me vroeg om een fles wijn mee te nemen”
30. Creëren problemen in plaats van ze op te lossen.
31. Liegen door dingen te verzinnen die ze gedaan hebben en andere dingen die ze wel gedaan hebben juist te ontkennen.
32. Zoeken naar jouw empathie door trieste verhalen over zichzelf te vertellen (meestal verzonnen).
33. Doen zich vaak aardig, meelevend en behulpzaam voor. Als je echter een keer voor jezelf kiest, zal de narcist er direct tegenin gaan en jou geen tijd voor jezelf gunnen.
34. Laten je niet uitpraten als je negatieve kritiek tegen ze uit.
35. Geven ongezouten kritiek, maar als dit niet terecht is zullen ze dit niet toegeven, maar iets zeggen als “dat is niet wat ik bedoelde, je neemt het weer helemaal verkeerd op”
36. Geven regelmatig steken onder water met kwetsende opmerkingen.
37. Zeggen vrijwel nooit sorry, omdat ze bijna nooit denken dat ze iets fout gedaan hebben.
38. Komen daardoor vaak te laat, zeggen op het laatste moment dingen af of komen afspraken niet na.
39. Verdraaien jouw woorden als dat ze uitkomt.
40. Zullen slecht spreken over een leuke hobby die jij hebt als ze daar jaloers op zijn.
41. Doen regelmatig beloftes, maar komen er maar weinig van na.
42. Voelen zich verantwoordelijk voor alle goede dingen die gebeuren en vinden dat jij verantwoordelijk bent voor alle slecht dingen die jullie overkomen.
43. Trekken alle aandacht naar zich toe. Ook in situaties waar dat heel onbeleefd is zoals een bruiloft van een ander of zelfs een begrafenis.
44. Proberen de energie uit je te zuigen bijvoorbeeld voor een evenement. Dan is de kans groter dat jij er slecht uit komt te zien en daar spelen ze dan op in door de aandacht naar zich toe te trekken.
45. Geven jou de schuld als jullie hondje een keer in huis zijn behoefte doet.
46. Maken constant ruzie over allerlei pietluttige dingen.
47. Vinden het lastig om vriendschappen te onderhouden, vaak omdat anderen het narcistische gedrag niet uit kunnen staan.
48. Gaan er vol op in als je een keer vergeten bent het raam ’s nachts dicht te doen en gebruiken dat dan keer op keer tegen je als ze dat zelf vergeten zijn.
49. Zijn op zoek naar perfectie van henzelf en van anderen. Omdat perfectie bijna niet bestaat zijn ze daarom constant aan het klagen en onuitstaanbaar voor anderen.
50. Focussen alleen op het negatieve in plaats van de positieve en negatieve kant van een situatie te zien.
51. Zijn vaak psychologisch kwetsbaar, als iets niet gaat zoals ze willen kunnen ze daar helemaal van in de war raken.
52. Nemen nergens verantwoordelijkheid voor. Ze schuiven het liefst alles op jou af, ook al heb je er niets mee te maken.
53. Kijken je vies aan als je iets doet wat ze niet leuk vinden.
54. Vinden niets goed wat je doet. Als je thee klaarmaakt willen ze koffie en als je koffie klaarmaakt willen ze thee.
55. Respecteren geen persoonlijke grenzen. Ze gedragen zich als peuters, denken dat alles om hen draait en dat iedereen zo denkt.
56. Zullen zeggen dat ze alles met je delen zodat jij ook alles met hen deelt inclusief wachtwoorden van bijvoorbeeld sociale media.
57. Controleren met deze informatie je sociale media. Ze weten alles wat jij publiceert en lezen ook mee met je werk- en privécommunicatie al geven ze dit vaak niet toe.
58. Zijn erg materialistisch. Ze zijn geneigd veel uit te geven aan dure spullen want dat geeft ze status.
59. Kunnen ook jou financieel in de problemen brengen, want ze vinden dat ze recht op jou geld hebben voor hun dure smaak.
60. Kunnen jou ook complimenteren met materialistische zaken zoals succes, werk en prestaties om jouw aandacht weer voor zich te krijgen.
61. Lijken vaak meerdere persoonlijkheden te hebben. Het ene moment komen ze zorgzaam en gevoelig over om vervolgens kwetsend en abusief te zijn.
62. Worden manipulatief naarmate een relatie sterker wordt. De narcist leeft met de onzekerheid en angst om jou te verliezen en dat maakt dat ze jouw leven nog meer willen controleren.
63. Kunnen fysiek agressief gedrag vertonen, als ze zich meer in het nauw gedrukt voelen.
64. Zullen je proberen te treiteren als je het ze niet naar hun zin maakt.
65. Maken neerbuigende opmerkingen over jou tegenover je vrienden en familie.
66. Kunnen een emotionele show opvoeren waarin ze zelfs huilen als manipulatietechniek. Ze proberen hulpeloos over te komen en daarmee jouw aandacht en empathie te krijgen en dat te gebruiken om macht over je te krijgen.
67. Laten je niet met rust als je afstand probeert te nemen.
68. Proberen met de allerheftigste middelen op je gevoel in te spelen als je zegt afscheid van ze te willen nemen, ze kunnen zelfs dreigen met zelfmoord.
69. Kunnen stalkingsgedrag vertonen als je afstand van ze hebt genomen.
70. Kunnen ook je nieuwe partner stalken nadat je een relatie met een narcist verbroken hebt.
Zo, dit zijn heel wat voorbeelden en kenmerken van narcisme.
Zoals ik hierboven ook al aangaf is het niet erg als één of enkele van deze voorbeelden herkent in je dagelijkse omgang met iemand.
Herken je er echter veel van? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen!
nu snap ik waarom mijn broer zich altijd als een klootzak gedroeg, hij is er gewoon een.
Ik kom net uit een relatie met een (ik dacht) geweldige vrouw. Ze is een van de verborgen narcist… Jeetje, dit was een slopende relatie! Alle energie vrat ze op.
In het begin dacht ik, dat is een geweldig persoon! Ze gaf mij het gevoel, dat ik er ook toe deed. Ze spiegelde in het begin van onze relatie mijn gedrag, zodat ik mezelf in haar zag en dit vertrouwd voelde. Naar mate dat de relatie langer duurde, kwamen de “oneffenheden” naar boven.
Ik dacht dat ze HSP was, dat ze zich met haar gevoelens geen raad wist… Ze overdreef haar gevoelens, uitte dit en besprak dit volmondig met anderen. Dat ik de “wereld” was voor haar, de “prins op het witte paard”. We waren “maatjes” in alles, niks kon verkeerd gaan. Dit was allemaal maar gespeeld. Vleierij, maar achteraf… Claimend en misselijkmakend!
Ik kon niks meer alleen doen, alles moest samen… M’n dag werd bezet met telefoontjes en appjes, of ik de hele dag gecontroleerd werd. Ik had het gevoel, dat ze me niet vertrouwde. Ze pakte m’n telefoon, als er een geluidje afging of een lampje knipperde. (Ze vroeg het wel of ze dit mocht doen. Ik had niks te verbergen, dus gaf ik toestemming). ’s Avonds stak ik m’n telefoon in de oplader en de volgende ochtend was m’n telefoon uit de oplader en dus niet opgeladen. Heel vreemd, maar achteraf had ze in m’n telefoon gezeten, om te kijken waar ik mee bezig was geweest.
Ze wilde controle hebben, alles uit handen nemen, alsof ik invalide was werd ik behandeld. Ik kon m’n kont niet keren, of de telefoon ging wel af. Mijn tijd werd in beslag genomen.
M’n kind werd de woonkamer uitgestuurd om in de slaapkamer tv te kijken, zodat wij “qualitytime” hadden.
Uren, dagen, maanden in discussie over alles wat haar dwars zat. Er kwam geen einde aan en we zette alles op papier. Alle onderlinge afspraken, zelfs met handtekening eronder, dit is wat zij wilde. Maar uiteindelijk werd ik blij gemaakt met een dode mus. We zijn een paar keer uit elkaar geweest, ze viel elke keer in herhaling van gebeurtenissen. Gebeurtenissen, waarvan we afgesproken hadden, dat die niet meer zouden gebeuren / afspraken over gemaakt waren. Elke keer werd er beloofd, dat het niet meer zou gebeuren en toch… Ik trapte er WEER in.
Op een gegeven moment werd ze sneller emotioneel, veel wisselend humeur: huilen, boos en dan weer verliefd doen (terwijl we al een behoorlijke tijd een relatie hadden) en dat in 5 minuten. Ze kon ook erg intrigerend naar me kijken, terwijl we tv keken. En als ik vroeg of er iets was, vertelde ze, dat er niks was en ze dit deed om me “liefkozend” te observeren. Als ik aangaf, dat dat me een onprettig gevoel gaf, vertelde ze, dat ze dit dan wel ging doen terwijl ik zou slapen.
Ze wilde bij anderen ook graag laten zien, dat ze er was d.m.v. bijv. de ramen te zemen van de buren en dan aanbellen, dat ze dit even gefixt had. Of aandacht trekken als ze jarig was, dat ze dan iedereen die haar belde of haar aansprak vertelde, dat ze jarig was om een reactie uit te lokken. Vissen naar een reactie om te laten blijken, dat ze geweldig bezig was en zo goed voor anderen was. Altijd voor anderen klaar staan, terwijl ze dit eigenlijk deed om een veer toegeworpen te krijgen, deze af te wimpelen en dan toch weer krijgen. Dit is voeding voor een verborgen narcist! Vaak staan ze voor anderen klaar, omdat ze die persoon dan later nog kunnen “gebruiken”.
Ze dacht dat als “vrienden” geen contact meer met haar wilden, dat dit aan haar lag, daardoor gooide ze makkelijk relaties “weg”. Terwijl die vrienden ook wel eens niet lekker in hun vel kunnen zitten. Ze had weinig begrip voor andermans situaties.
Ze deed alsof ze onderdanig was naar anderen toe, maar in jouw omgeving anderen afzeiken om er zelf een beter gevoel van te krijgen.
Vaak “sorry” zeggen, om maar een reactie uit te lokken. Vaak spotten met zichzelf / eigen uiterlijk om maar een reactie bij mij uit te lokken.
Leugen na leugen werd er verteld. Haar verleden werd verdraaid, maar uiteindelijk kwam de aap uit de mauw en versprak ze zich. Ze wist niet meer hoe ze zich moest gedragen.
Ze praatte ook elke keer in de “wij” vorm, zoals: “Wij houden van elkaar”, “wij worden samen oud” en “wij kunnen alles samen aan”. Dit gaf mij een erg beknellend gevoel.
Ze was erg onzeker, had angst dat de relatie afliep. Als een dramaqueen acteren, gaan huilen, schreeuwen en “begrip tonen”, zodat je overstag zou gaan.
Alles wat ik in vertrouwen verteld had, gebruikte ze tegen mij, om maar zielig gevonden te worden.
Ik mocht niet meer zeggen, waar ik mee liep. Alles waar ik mee zat, irritaties, spanningen e.d. werden van tafel geveegd. Dat mijn gevoelens niet realistisch waren. Dat ik ook eens aan haar moest denken en haar gevoelens moest aanhoren en respecteren. Dat ze mij altijd waardeerde en respecteerde, terwijl dit niet zo was.
Toen de relatie (de laatste keer) bijna op de klippen liep, werd ze agressief. Niet alleen mondeling, zoals voorheen… Dat was het punt, dat ik er echt klaar mee was.
Nu de relatie over is, probeert ze aandacht te trekken bij vrienden, in de slachtofferrol zitten. Dat ze al weken / maanden niet slaapt en onwijs veel spijt heeft van haar acties. Via een paar vrienden proberen de relatie weer te redden / lijmen, maar mij krijgt ze niet meer terug!!
Ze vertelde vrienden, dat ze niet het gevoel had dat er iets ontbrak in onze relatie, dat we overal over konden praten.
Uiteindelijk lag alles aan mij, werd de waarheid verdraaid. Heel vernederend, als je samen vrienden hebt / had. Ik hoop dat onze vrienden zelf in gaan zien, wat voor persoon ze daadwerkelijk tegenover zich hebben. Dat ze gaan inzien, dat het allemaal spel is. Misbruik en macht…