Kan Een Narcist Huilen? Het Verrassende Antwoord

Regelmatig krijg ik mails van narcisme slachtoffers waarin ze betwijfelen dat de persoon in kwestie een narcist is.

Ze hebben de narcist namelijk zien huilen! Dat duidt op mededogen, compassie en schuldbesef. Toch?

Soms zijn hun tranen echt, maar waarschijnlijk huilen ze niet om de reden die je denkt of wilt geloven.

Herken je dit? Jij denk dat de ander een narcist is, maar door het huilen van de narcist worden jij en anderen steeds op het verkeerde been gezet. Je denkt bij jezelf: kan een narcist huilen?

In werkelijkheid worden jullie namelijk voor het karretje van de narcist gespannen. Jullie trappen in de manipulatie van de narcist.

De narcist gebruikt het huilen als een manipulatiemethode om te krijgen wat hij wilt. Hoe prik je hier doorheen?

Geen nood, al je vragen worden beantwoord in dit artikel. Lees dus snel verder!

Wat is een narcist?

Als je dit leest, vermoed je waarschijnlijk dat je een relatie hebt met een narcist.

Het kan een vriendschappelijke relatie zijn, familieband of een liefdesrelatie met een narcist.

Dit type relaties zijn gevuld met drama. Behalve natuurlijk wanneer je precies doet wat de narcist wilt.

Wat is een narcist? Een typische narcist is vol van zichzelf. Een extreme narcist is zeer egoïstisch.

Hij/zij heeft alleen oog voor zichzelf, zijn ambities, behoeften, succes en hoe anderen hem zien.

Hij voelt zichzelf superieur ten opzichte van anderen. Maar dit merk je niet altijd direct. Een narcist is een meester in het manipuleren en zich anders voordoen.

Hij lijkt eerst heel charmant en vriendelijk. Maar als je je openstelt, verandert de narcist en komt zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis naar het oppervlak.

kan een narcist huilen

De narcist is zijn eigen God, met een enorm ego. Zijn ego geeft hem energie en een doel in het leven. Zijn ego kan doorgaans door twee dingen worden gevoed:

 1. Verheerlijking: de narcist is het meest bijzonder en superieur aan anderen.
 2. Door de rol van slachtoffer aan te nemen.

Kan een narcist huilen? Ja! Dan neemt de narcist de rol van slachtoffer aan.


De narcist als slachtoffer

De meesten herkennen de narcist aan zijn enorme ego en extreme arrogantie. In dit imago past het niet dat een narcist ook kan huilen.

Daardoor merken we het niet wanneer de narcist de rol van een slachtoffer speelt. Speelt, als in: de narcist speelt een rol in een toneelstuk.

Vriendelijke en compassievolle mensen worden heel gemakkelijk voor de gek gehouden door deze zeer extreme vorm van arrogantie.

Ze geloven het toneelspel en zien de narcist daadwerkelijk als slachtoffer. De narcist wint dus en is wederom succesvol in zijn spel.


Maar dit is ook direct het gevaar voor jou. Jij wordt gezien als moedwillig kwaadaardig omdat jij de tranen van de narcist niet gelooft.

Anderen geloven de tranen van de narcist wel en gaan hier volledig in mee. Anderen zien dus niet in dat ze voor de gek worden gehouden

Let op: Jij wordt door anderen als slecht mens gezien wanneer jij de tranen van de narcist niet gelooft, maar anderen wel.


Prik door een huilende narcist heen

Spoiler alert! Ja, een narcist kan huilen. Maar dit zijn krokodillentranen. Het huilen is nep en onderdeel van het toneelspel van de narcist om anderen te misleiden.

De narcist huilt niet vanuit oprechte emotie, spijt, mededogen of verdriet, maar puur om jou te manipuleren.

Huilen is namelijk ook een manier voor de narcist om te krijgen wat hij wil. Of het kan een manier zijn om te voorkomen dat hij als narcist wordt ontdekt.

De narcist kan hier helemaal in opgaan. Hij zal zeggen dat je niet genoeg om hem geeft. Dat je niet wilt helpen.

Maar let goed op, want de ware aard van de narcist laat zich duidelijk zien, ook door de tranen heen.

Het ego van de narcist wilt aandacht, controle, macht en winst door zichzelf als hulpeloos en arm te positioneren.

De narcist neemt geen verantwoordelijkheid voor de situatie waarin hij zit. In zijn ogen is zijn positie in een situatie altijd volkomen onschuldig, oprecht en rechtvaardig.

In plaats van verantwoordelijkheid te nemen, zal de narcist anderen verantwoordelijk laten voelen voor zijn situatie. En laat hij anderen schuldig voelen wanneer ze hem niet helpen.

En dit doen ze zeer goed. Narcisten zijn namelijk meesters in dit manipulatiespel. Ze spannen anderen voor hun karretje.

In welke situaties huilt een narcist?

Situatie 1: Meer lijden dan anderen

Een narcist is een meester in het toneelspel dat hij meer lijdt dan anderen. En tranen onderstrepen dit alleen maar.

De narcist huilt dan om erkenning en hulp te krijgen. En zodat anderen verantwoordelijkheid nemen voor de situatie waarin de narcist zit.


Situatie 2: Om medelijden te krijgen

Huilen is ook een extreme methode van de narcist om te krijgen wat hij wil.

In dit geval is huilen het ultieme manipulatiemiddel.

Wanneer de narcist huilt, krijgen anderen medelijden en gaan ze toch mee in de wil van de narcist.


Waarom huilt een narcist?

Simpel: om te krijgen wat hij wilt. Kan een narcist huilen? Ja, huilen wordt namelijk door anderen gezien als een zeer menselijke emotie.

Door te huilen, manipuleert de narcist anderen door hen te laten denken dat hij een bepaalde emotie heeft, zoals spijt, verdriet, pijn, angst, liefde, enzovoort.

Maar let op: Dit is een toneelspel! Je wordt gemanipuleerd waar je bij staat.

De narcist voelt in werkelijkheid helemaal niet de emotie die hij laat zien. Het huilen is voor de narcist een manier om te krijgen wat hij wil.

Hoe ontmasker je deze manipulatiemethoden van een narcist? Je ontdekt het in mijn gratis E-book Narcist Ontmaskerd waarin ik dit uitgebreid behandel.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Hallo Vera, mijn ex is ook zeker te weten narcistisch en probeert nu via de kinderen dossiers opvragen overal mij te “betrappen” ergens op. Hij zoekt continu om mij ergens van te betichten. Hij wil zelfs de kinderen uit huis laten plaatsen omdat hij geen omgang kan hebben, die hij overigens zelf heeft gestopt omdat hij ziek is…. niemand door ziet zijn mooie praatjes en zoals in het artikel staat huilt hij altijd want ik ben de verschrikkelijke moeder…..de kinderen zijn ook doodsbang voor hem want hij schreeuwde ook tegen hun tijdens de omgang, en ze vinden hem eng, niemand neemt hun zorgen serieus, zelfs jeugdzorg niet terwijl ze dat duidelijk aan hun aangeven. Wat kan ik nu doen om jeugdzorg en de rechter te laten inzien dat er hier sprake is van een narcist?? Want iedereen trapt in zijn streken en leugens! Hij gaat door tot ” zijn doel” is bereikt.

 • Goede morgen .ik heb een bijzondere relatie met een man ( al 6 jaar ) tis een soort van sex relatie die gegroeid is met leuke avonturen. Wij doen ook samen leuke dingen zoals hotels B&B . Steden trips . Fiets tochten. Zelfs spannende feesten.
  Mijn vriend woont in Brabant.
  Ook al heeft onze relatie geen contract met regels toch heeft mijn vriend mij al eens belazerd met vreend gaan .
  Ik heb daar puur bewijs van .
  Helaas blijft hij het ontkennen
  Zo jammer
  Vertrouweb is toch de basis .
  Afgelopen week was hij zeer emotioneel aan de telefoon. Zelfs tot huilend aan toe .
  Dan komt hij met allerlei emoties over dat hij mislukt is in zijn werk zijn familie leven ( o ja hij woont nog met zijn partner die ook vrij staat in t leven.
  Ik geloof hem namelijk niet meer . Tis teveel om hier even in 5 min mijn verhaal te vertellen.

  Ik weet wel dat hij elke 3 maanden standaard met zielige verhalen komt
  Aandacht??
  Hartelijje groet marga

  • Beste Marga,

   Zoals je zegt ligt vertrouwen en ook eerlijkheid aan de basis van een goede en gezonde relatie. Als je iemand niet kan vertrouwen, wat kan je dan wel?
   Het kan inderdaad best zo zijn dat hij zijn verhalen vertelt puur om aandacht te krijgen en ‘zielig gevonden te worden’. Zo kan hij ook anderen (waaronder jou misschien) medelijden laten hebben met hem. Dan voel je jezelf schuldig mocht je hem willen verlaten. Maar ik kan dit natuurlijk niet met zekerheid zeggen omdat ik de precieze omstandigheden niet weet.

   Houd je sterk en als het te ver gaat, aarzel niet om voor jezelf te kiezen. Jij moet gelukkig zijn!

   Heel veel sterkte en liefde toegewenst, Marga.

   Liefs,
   Vera

 • Bij wie kan ik hulp vragen om een narcist te herkennen als hulpverleners het niet zien

 • Lieve Vera
  Wat ik nu heb gelezen, kan een narcist huilen? Ja dat is de pure waarheid dat zijn de grootste toneelspelers
  Wat ik heel jammer vind is dat ik dit pas ontdekt op 69 jarige leeftijd, weten dat mijn dochter een narcist is dat heeft mijn wereld op zijn kop gezet
  Mijn kleinzoon 25jaar 3 zelfmoordpoging ,ja je wereld stort in
  Je kunt er met niemand over praten je bodst tegen een muur van onbegrip, ze geloven je niet,je voelt je zo eenzaam alleen
  Vele liefdevolle groetjes
  Nicole

  • Beste Nicole,

   Wat ontzettend heftig om te horen dat je dit zo lang hebt moeten meemaken. Een narcisme probleem kan aardig uit de hand lopen, met alle gevolgen van dien. Narcisten weten het vaak zo goed te verbergen dat ik inderdaad te horen krijg dat slachtoffers zich alleen voelen. Wat ik je als advies kan meegeven is om in ieder geval sterk te blijven en jezelf niet te verliezen. Heel veel sterkte!

   Liefs,
   Vera

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >