Narcistische Partner Ervaringen van Slachtoffers Narcisme

Narcistische partner ervaringen zijn vaak schrijnend en moeilijk te verwerken.

In dit artikel bespreken we de kenmerken van een narcistische partner, de verschillende soorten narcisten, en de gevolgen die slachtoffers van narcistisch misbruik ondervinden.

Ook delen we enkele ervaringen van slachtoffers om te illustreren hoe complex en destructief een relatie met een narcist kan zijn.

Doel van dit artikel: Dit artikel heeft tot doel de kenmerken en gevolgen van een relatie met een narcistische partner te bespreken aan de hand van ervaringen van slachtoffers, om bewustwording te creëren en ondersteuning te bieden aan mensen die met narcistisch misbruik te maken hebben.


Kenmerken van een narcistische partner

Een narcistische partner kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, gebrek aan empathie en een enorme behoefte aan bewondering. Ze zijn vaak manipulatief en controlerend en maken misbruik van anderen om hun eigen doelen te bereiken.

In relaties kunnen ze zowel charmant als destructief zijn, wat het moeilijk maakt voor hun partners om de realiteit van de situatie te begrijpen. Enkele praktijkvoorbeelden zijn:

 • Een narcistische partner kan in het begin van de relatie buitengewoon attent en romantisch zijn, om later die aandacht terug te trekken en hun partner in verwarring achter te laten.
 • Ze kunnen hun partner isoleren van vrienden en familie, waardoor hun partner steeds afhankelijker wordt van de narcist voor emotionele steun.
 • Een narcistische partner kan voortdurend kritiek uiten op het uiterlijk, gedrag of prestaties van hun partner, waardoor hun zelfvertrouwen afneemt.
 • Ze kunnen hun partner de schuld geven voor alles wat misgaat in de relatie en hen manipuleren om zich verantwoordelijk en schuldig te voelen.
 • In sommige gevallen kan een narcistische partner dreigen met geweld of daadwerkelijk gewelddadig worden om controle over hun partner te houden.

Deze voorbeelden geven een beeld van hoe het leven met een narcistische partner kan zijn en benadrukken het belang van bewustwording en ondersteuning voor degenen die in dergelijke situaties verkeren.

Lees ook: Zo herken je narcisme in relaties.


Soorten narcistische partners

soorten
 • Verborgen narcisten: Dit type narcist verbergt zijn ware aard achter een façade van bescheidenheid en vriendelijkheid. Ze zijn vaak moeilijk te herkennen, omdat ze zich subtiel manipulatief en controlerend gedragen.
 • Kwaadaardige narcisten: Deze narcisten zijn extreem agressief, vijandig en minachtend. Ze gebruiken geweld, intimidatie en bedreigingen om hun partners onder controle te houden.
 • Maligne narcisten: Maligne narcisten combineren de kenmerken van kwaadaardige narcisten met antisociale persoonlijkheidstrekken. Ze zijn vaak gewetenloos en kunnen ernstige schade toebrengen aan de mensen om hen heen.

Ervaringen van slachtoffers met een narcistische ex-partner

Narcistische partner ervaringen (verhaal  van Saskia)

In het begin ging nog niet direct een alarmbelletje af aangezien hij heel charmant overkwam. Het leek alsof we veel gemeen hadden en hij informeerde geregeld naar mijn bezigheden en welzijn. Bij ontmoetingen verscheen hij altijd stipt op tijd. Hij wist precies wat te zeggen en de communicatie verliep vlekkeloos; er leek niets mis te zijn.

Zoals ik eerder aangaf, kunnen narcisten jouw gedragingen spiegelen. Ze kunnen zelfs tijdelijk bepaalde persoonlijkheidskenmerken, emoties en eigenschappen aannemen. Dit zijn kwaliteiten die zij zelf niet bezitten, maar waarvan ze beseffen dat het positieve en gezonde eigenschappen zijn. Ze imiteren jouw gedrag zodat je het gevoel krijgt te maken te hebben met een evenwichtig en empathisch individu.

Jarenlang was ik getrouwd met deze verborgen narcist, die aanvankelijk overkwam als een charmante en zorgzame man. Geleidelijk aan begon hij echter zijn ware aard te onthullen. Hij manipuleerde mij en zorgde ervoor dat ik langzaam maar zeker al mijn sociale contacten verloor. Uiteindelijk werd ik volledig afhankelijk van hem, zowel financieel als emotioneel. Ik voelde me opgesloten en gevangen in de relatie, maar wist niet hoe ik hieruit moest ontsnappen."


Narcistische partner ervaringen (verhaal  van Anouk)

"Anouk's ex-partner was een kwaadaardige narcist die haar leven tot een hel maakte. Hij bedreigde haar voortdurend met fysiek geweld en was ook daadwerkelijk gewelddadig. Hij vernederde Anouk en zorgde ervoor dat ze zichzelf waardeloos voelde.

Ondanks de angst en het verdriet waarmee ze dagelijks te maken had, slaagde Anouk er uiteindelijk in de moed te verzamelen om de relatie te beëindigen. Ze zocht hulp bij een narcisme coach en vond steun bij haar vrienden en familie, die haar hielpen om haar leven weer op te bouwen."


Narcistische partner ervaringen (verhaal  van Mark)

"Mark had een relatie met een narcistische vrouw, die in het begin erg lief en meelevend leek. Na verloop van tijd veranderde haar gedrag drastisch. Ze werd manipulatief, controlerend en eiste voortdurend aandacht. Mark, vader van drie kinderen, mocht zijn kinderen niet meer zien vanwege de invloed van zijn partner. Hij voelde zich geïsoleerd en emotioneel uitgeput, maar hij durfde niet voor zichzelf op te komen uit angst voor haar woede-uitbarstingen.

Uiteindelijk besloot Mark stiekem bewijsmateriaal te verzamelen. Hij slaagde erin om een video op te nemen waarin zijn narcistische partner aangaf dat ze hem wel klein zou krijgen met een valse aangifte van huiselijk geweld. Met dit bewijsmateriaal en de hulp van een gespecialiseerde advocaat, evenals de steun van vrienden en familie, slaagde hij erin de relatie te beëindigen en zijn leven weer op de rails te krijgen."


Verborgen narcisme ervaringen (verhaal  van Manon)

"Jarenlang was ik getrouwd met een verborgen narcist, die aanvankelijk overkwam als een charmante en zorgzame man. Geleidelijk aan begon hij echter zijn ware aard te onthullen. Hij manipuleerde mij en zorgde ervoor dat ik langzaam maar zeker al mijn sociale contacten verloor. Uiteindelijk werd ik volledig afhankelijk van hem, zowel financieel als emotioneel. Ik voelde me opgesloten en gevangen in de relatie, maar wist niet hoe ik hieruit moest ontsnappen.

Mijn therapeut stelde dat deze boosheid mij zou helpen om mijn grenzen opnieuw te bepalen en voor mezelf op te komen. Ik maakte de afspraak met mijn therapeut om alle contacten met mijn narcistische partner volledig te verbreken. Ik blokkeerde hem op al mijn social media accounts en blokkeerde ook zijn telefoonnummer. Ik zorgde ervoor dat hij op geen enkele manier meer contact met mij kon opnemen.

Hoe vervelend mijn tijd met mijn narcistische ex-partner ook was, ik heb er iets van geleerd. Het was een harde levensles. Ik weet dat ik sterk ben en mezelf op tijd heb kunnen redden. Het kostte tijd om mijn leven weer op de rails te krijgen, maar nu gaat het goed met mij."

Lees ook: Signalen van een narcistische partner.


Narcistische partnerrelaties

Narcistische relaties zijn vaak ongezond en destructief.

Drie belangrijke aspecten van narcistische partnerrelaties zijn:

 • De cyclus van misbruik: Narcistische relaties kennen vaak een patroon van idealiseren, devalueren en weggooien. In het begin wordt de partner op een voetstuk geplaatst, maar uiteindelijk worden ze gekleineerd en vernederd.
 • Waarom het moeilijk is om te vertrekken: Slachtoffers van narcistisch misbruik raken vaak geïsoleerd en afhankelijk van hun narcistische partner, waardoor het moeilijk is om de relatie te beëindigen.
 • Hoe langdurige blootstelling aan narcistisch misbruik gevolgen kan hebben voor slachtoffers: Langdurige blootstelling aan narcistisch misbruik kan leiden tot complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie, angst en andere psychische problemen.

Tot slot

De ervaringen van slachtoffers van narcistische partners laten zien dat emotionele manipulatie, controle en gebrek aan empathie dagelijks voorkomen.

Slachtoffers lijden onder verlies van eigenwaarde en identiteit, wat hun geestelijke gezondheid beïnvloedt. Als jij of iemand die je kent is getroffen, is het essentieel om actie te ondernemen.

Hoe nu verder? 

Vrijheid en Genezing: Overwin Narcistisch Misbruik in 60 Dagen

Ben je het zat om gevangen te zitten in een giftige relatie met een narcist? Verlang je ernaar de controle over je leven terug te nemen en los te breken van hun manipulatieve greep?

Narcisme-expert Vera Franssen heeft een online hulprogramma speciaal ontwikkeld voor slachtoffers van narcistisch misbruik.

Het is tijd om je kracht terug te nemen en de verwoestende effecten van narcistische manipulatie te overwinnen. Met de 'Narcist de Baas Methode' ontdek je een uitgebreide gereedschapskist van strategieën en technieken die je begeleiden op jouw reis naar vrijheid en heling. Nooit meer wanhopig of onzeker!

Klik hier voor meer informatie en zet vandaag die eerste stap naar een leven vol geluk en gezondheid, vrij van narcistisch misbruik.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>