12 Manieren om de Narcist de Waarheid te Ontlokken

Het is gebruikelijk dat narcisme en liegen hand in hand gaan.

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) kunnen liegen of essentiële details over zichzelf weglaten om hun ego te beschermen of een gevoel van superioriteit te behouden.

Maar jouw vraag is hoe je een narcist kunt manipuleren om de waarheid te vertellen. Blijf dit artikel lezen en je zult erachter komen.

Doel van dit artikel: In dit artikel wordt besproken hoe je een narcist kunt manipuleren om de waarheid te vertellen en bevat twaalf strategieën om een narcist de waarheid te laten vertellen.


12 manieren om een narcist de waarheid te laten vertellen

Heb je ooit een narcist betrapt op een leugen? Het kan een verwarrende en frustrerende ervaring zijn, vooral als je niet zeker weet hoe je ermee om moet gaan.

Als ze betrapt worden op een leugen, kunnen ze proberen het te ontkennen, de schuld af te schuiven of je doen twijfelen aan je perceptie van de waarheid door middel van gaslighting.

Liegen kan een verdedigingsmechanisme zijn voor narcisten, en het kan moeilijk zijn om te bepalen wanneer ze de waarheid spreken.

Als je probeert te communiceren met een narcist en wilt dat ze eerlijk zijn, vraag je je misschien af wat de beste aanpak is. Moet je hen confronteren of zwijgen?

Dus, hoe kun je een narcist aansporen om eerlijk te zijn? Is er een manier om hen ervan te overtuigen hun leugens toe te geven? En wat kun je doen als je gevangen zit in een cyclus van leugens en manipulatie?

In dit artikel zullen we strategieën verkennen om een narcist de waarheid te laten vertellen en hoe je kunt omgaan met de uitdagingen van interactie met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Lees ook: Waarom liegen narcisten zoveel?


#1 Bewijsmateriaal verzamelen

Als je met een narcist omgaat en ervoor wilt zorgen dat ze de waarheid spreken, is het belangrijk om bewijsmateriaal klaar te hebben.

Dit kan onder andere relevante documenten of informatie omvatten die je standpunt kunnen ondersteunen en eventuele valse verklaringen die ze kunnen afleggen kunnen tegengaan.

Door dit bewijsmateriaal klaar te hebben, kun je hen effectiever verantwoordelijk houden voor hun acties en het moeilijker voor hen maken om de situatie te manipuleren.

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe het voorbereiden van bewijsmateriaal van pas kan komen in verschillende situaties:

 • In een zakelijke omgeving: als een narcist probeert de eer op te strijken voor een project waar jij aan hebt gewerkt, kun je een e-mailschriftwisseling, notulen van vergaderingen of andere relevante documentatie voorbereiden die jouw bijdragen aan het project aantonen.
 • In een romantische relatie: als een narcist een belofte aan jou ontkent, kun je een opname, tekstbericht of ander bewijsmateriaal voorbereiden waaruit blijkt dat ze de belofte hebben gedaan.
 • In een juridisch geschil: als een narcist valse beweringen tegen jou doet, kun je elk bewijsmateriaal, zoals foto's, video's of getuigenverklaringen, voorbereiden die hun beweringen weerleggen.
 • In een familiale omgeving: als een narcist een mondelinge overeenkomst ontkent, kun je elke schriftelijke overeenkomst, tekstberichten of ander bewijsmateriaal voorbereiden dat aantoont dat de overeenkomst is gemaakt.

Het is belangrijk om op te merken dat het verzamelde bewijsmateriaal legaal verkregen moet zijn om het te kunnen gebruiken.

Door dit bewijs bij de hand te hebben, kun je ze effectiever verantwoordelijk houden voor hun daden en het moeilijker voor ze maken om de situatie te manipuleren.


#2 Benader een narcist op een kalme manier

Als je omgaat met een narcist en de waarheid wilt achterhalen, is het belangrijk om hen op een kalme en beheerste manier te benaderen.

Dit betekent dat je vermijdt om zichtbaar boos of geïrriteerd te worden, je stem te verheffen of je oordeel te laten vertroebelen door emoties.

Blijf in plaats daarvan gefocust op het onderwerp en spreek op een gemeten manier. Door kalm te blijven, kun je een productief gesprek voeren en voorkomen dat hun verdedigingsmechanismen geactiveerd worden.

Daarnaast maakt het tonen van controle en assertiviteit het voor hen moeilijker om de situatie te manipuleren of hun charme te gebruiken om de aandacht van het probleem af te leiden.

Onthoud dat door een narcist op een kalme manier te benaderen, je de kans vergroot om de waarheid uit hen te krijgen en het probleem op een productieve manier op te lossen.


#3 Vraag om eenvoudige "ja" of "nee" antwoorden

vragen

Deze methode kan helpen om het gesprek gefocust en op koers te houden en het gemakkelijker te maken voor de andere persoon om je vragen of verzoeken te begrijpen en erop te reageren.

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt gebruiken in je interacties met een narcist:

 • Bij het doen van een verzoek of het vragen van iets, wees specifiek en duidelijk over wat je nodig hebt en vraag de narcist om "ja" of "nee" te zeggen op je verzoek.
 • Als de narcist probeert de vraag te ontwijken of eromheen te draaien, kun je je vraag herhalen en vragen om een "ja" of "nee" antwoord.
 • Je kunt ook "ja" of "nee" vragen gebruiken om informatie te verduidelijken of te bevestigen dat de narcist begrijpt wat je zegt.

#4 Zorg ervoor dat het veilig is voor de narcist om de waarheid te vertellen

Als je wilt dat een narcist eerlijk tegen je is, is het belangrijk om ze zich veilig te laten voelen om dit te doen. Verzeker hen dat je bereid bent om te luisteren en dat er geen negatieve gevolgen zullen zijn voor het spreken van de waarheid.

Het kan moeilijk zijn om vertrouwen op te bouwen met iemand die geneigd is tot overdrijving, manipulatie of bedrog.

Maar door duidelijk te maken dat je waarde hecht aan eerlijkheid en openstaat om hun kant van het verhaal te horen, kun je een veilige ruimte creëren waarin ze zich durven open te stellen.

Deze stappen kunnen een omgeving creëren die bevorderlijk is voor eerlijkheid en open communicatie.

Lees ook: Zo confronteer je een narcist met leugens.


#5 Vermijd het geven van de schuld

Wil je een narcist stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn acties? Een effectieve strategie is om hem te vertellen dat hij niemand anders de schuld moet geven.

Narcisten ontwijken vaak verantwoordelijkheid en geven anderen de schuld van hun fouten, wat het moeilijk kan maken om hen ter verantwoording te roepen.

Door hen eraan te herinneren om de verantwoordelijkheid voor hun acties te nemen, help je hen de realiteit van de situatie in te zien en stappen te ondernemen om zich te verbeteren.

Als je probeert te communiceren met een narcist en wilt dat hij verantwoordelijkheid neemt voor zijn acties, kan het helpen om hem te vertellen om niemand anders de schuld te geven.

Hier zijn een paar tips voor het aanpakken van dit probleem:

 • Wees specifiek over wat je vraagt. Richt je niet op een algemene vraag waarin anderen niet de schuld krijgen, maar focus op een specifieke situatie of kwestie en vraag hem om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn rol.
 • Vermijd confronterende of beschuldigende taal. Probeer in plaats daarvan begripvol en empathisch te zijn.
 • Moedig hem aan om na te denken over de impact van zijn acties op anderen en te bedenken hoe hij de situatie recht kan zetten.

#6 Laat hen weten dat ze respect zullen verliezen

Vertel hen dat ze het respect van mensen zullen verliezen als ze blijven liegen. Een narcist heeft bewondering en aandacht van anderen nodig.

Overweeg de volgende strategieën:

 • Richt je op de gevolgen van hun gedrag. Narcisten zijn mogelijk ontvankelijker voor het horen van hoe hun acties anderen of henzelf beïnvloeden, in plaats van het horen over het verkeerde van hun gedrag.
 • Druk uit hoe hun leugens jou laten voelen: Je kunt iets zeggen als "Ik voel me gekwetst en verraden als je tegen me liegt" in plaats van "Je liegt altijd en dat is verkeerd." Deze benadering kan narcisten helpen de impact van hun gedrag op anderen te zien en kan effectiever zijn dan een agressievere benadering.

#7 Toon geen medeleven als ze emotioneel zijn

niet laten zien

Het kan moeilijk zijn, maar dit is een effectieve manier om een narcistische persoon de waarheid te laten vertellen. Blijf kalm en neutraal en vermijd het tonen van medeleven.

Houd deze suggesties in gedachten:

 • Wees je bewust van de tactieken die een narcistische persoon kan gebruiken om je emoties te manipuleren, zoals schuldgevoelens, slachtoffergedrag of emotionele chantage.
 • Oefen actief luisteren.
 • Geef de narcist je volledige aandacht, maak oogcontact en behoud een ontspannen en open houding.

#8 Ontmasker hun leugens om hun verdediging te verzwakken

Als de narcist ondanks jouw inspanningen om transparantie en eerlijkheid te bevorderen oneerlijk of ontwijkend blijft, kan het nodig zijn om directer te zijn in jouw aanpak.

Hier zijn een paar suggesties over hoe je dit kunt doen:

 • Druk je bezorgdheid over de eerlijkheid van de narcist duidelijk en beknopt uit. Vermijd taalgebruik dat als agressief of beschuldigend kan worden opgevat en wees specifiek over jouw zorgen.
 • Communiceer naar de narcist dat eerlijkheid en transparantie essentieel zijn en dat je openstaat om hun perspectief over het probleem te horen.
 • Als de narcist defensief of vijandig wordt, blijf dan kalm en focus je op het probleem.

#9 Stel je assertief op

Als je het gevoel hebt dat de narcist een grens heeft overschreden of een afspraak heeft geschonden, is het essentieel om het probleem direct en assertief aan te pakken.

Hier zijn een paar tips over hoe je dit kunt doen:

 • Wees specifiek over de grens of afspraak en hoe deze is geschonden. Vermijd beschuldigend of confronterend taalgebruik, maar wees duidelijk en direct over jouw zorgen.
 • Focus op het gedrag, niet op de persoon. Richt je niet op de karakter of intenties van de narcist, maar focus op de specifieke handelingen die het probleem hebben veroorzaakt.
 • Leg uit hoe de schending van de grens of afspraak jou heeft beïnvloed en waarom het voor jou belangrijk is. Dit kan narcisten helpen om de impact van hun acties te begrijpen en het belang van het respecteren van grenzen in te zien.

Heb je moeite met assertief zijn? De Assertiviteit Succes! Formule kan je daarbij helpen.

Of je nu worstelt met het stellen van grenzen, moeite hebt om je mening te uiten of gewoon je assertiviteit wilt versterken, de Assertiviteit Succes! Formule is de sleutel tot het ontwikkelen van een sterke communicatiestijl en het bereiken van succes in je interacties met anderen.

Onthoud dat assertiviteit een vaardigheid is die kan worden ontwikkeld met oefening en geduld. Begin met kleine stappen en wees vriendelijk voor jezelf tijdens het leerproces.


#10 Laat je niet van de wijs brengen

Nee

Als je het gevoel hebt dat de narcist probeert te manipuleren of de waarheid te verdraaien, is het belangrijk om consistent te blijven met jouw verhaal en te weerstaan aan pogingen om je te "gaslighten" of te overtuigen van iets anders dan wat je hebt gezien of ervaren.

Volg deze methoden om dit te doen:

 • Blijf gefocust: Het is belangrijk om je te richten op het probleem en niet afgeleid te worden of te laten beïnvloeden door de manipulaties of pogingen van de narcist om het gesprek te domineren.
 • Blijf trouw aan jouw eigen ervaring: Laat de woorden of acties van de narcist je niet doen twijfelen aan jouw eigen ervaringen of herinneringen. Houd vast aan jouw versie van de gebeurtenissen en laat de manipulaties of verdraaiingen van de waarheid door de narcist je niet beïnvloeden.
 • Houd een verslag bij: Het kan nuttig zijn om een verslag bij te houden van gebeurtenissen of gesprekken, omdat dit als referentie kan dienen als de narcist de waarheid probeert te verdraaien of de situatie probeert te manipuleren.

#11 Weiger hun excuses te accepteren

Het is belangrijk om open te staan voor oprechte excuses, omdat ze kunnen helpen om beschadigde relaties te herstellen en begrip en vergeving te bevorderen. Als een narcist echter een niet-oprechte of manipulatieve excuses aanbiedt, kan het gepast zijn om deze niet te accepteren.

Hier zijn een paar tips om een niet-oprechte excuses van een narcist te weigeren:

 • Bekijk de context. Biedt de narcist excuses aan om te manipuleren of te controleren, of betuigen ze oprecht spijt voor hun acties?
 • Wees duidelijk over je grenzen. Het is essentieel om duidelijk te zijn over je grenzen en de narcist te laten weten wat je in de toekomst van hen verwacht.
 • Focus op het gedrag, niet op de persoon. In plaats van de karakter of intenties van de narcist aan te vallen, focus je op de specifieke handelingen die het probleem hebben veroorzaakt en hoe ze jou hebben beïnvloed.

#12 Confronteer hen in een privésituatie

confronteren

Het confronteren van een narcist in een privésituatie kan een goede strategie zijn, omdat het je meer controle geeft over de situatie.

Hier zijn een paar tips over hoe je dit kunt doen:

 • Bereid je voor: Neem de tijd om de inhoud van je boodschap en de manier waarop je deze wilt overbrengen te overwegen. Dit zal je helpen gefocust te blijven en te voorkomen dat je tijdens de confrontatie wordt afgeleid of emotioneel wordt.
 • Kies een privélocatie: Het is belangrijk om een intieme en comfortabele omgeving te hebben voor de confrontatie, zodat je een eerlijk en open gesprek kunt voeren zonder de angst om afgeluisterd of onderbroken te worden.
 • Houd het gesprek respectvol: Benader de confrontatie met respect en de wens om het perspectief van de ander te begrijpen. Vermijd schreeuwen of confronterend gedrag, want dit zal de situatie alleen maar verergeren. Probeer in plaats daarvan actief te luisteren en je zorgen rustig te uiten.

Veelgestelde vragen over de waarheid ontlokken bij een narcist:

Hoe kun je zien of een narcist liegt?

Er zijn een paar tekenen die erop kunnen wijzen dat een narcist liegt:

 • Ze zijn vaag of ontwijkend in hun antwoorden: Narcisten kunnen vermijden om directe vragen te beantwoorden of zeer algemene of vage antwoorden geven.
 • Ze worden overdreven defensief: Narcisten kunnen defensief of agressief worden wanneer ze geconfronteerd worden met vragen of bewijs dat hun beweringen tegenspreekt.
 • Ze verzinnen verhalen: Narcisten kunnen verhalen of details verzinnen om hun leugens te ondersteunen, en deze kunnen gemakkelijk worden weerlegd als je onderzoek doet of de informatie controleert.
 • Ze gebruiken gaslighting: Narcisten kunnen proberen de waarheid te manipuleren door jou te laten twijfelen aan je eigen geheugen of waarneming van gebeurtenissen.
 • Ze hebben een geschiedenis van oneerlijkheid: Narcisten hebben de neiging oneerlijk te zijn, dus als ze een geschiedenis hebben van liegen, is het waarschijnlijker dat ze ook tegen jou liegen.

Het is belangrijk om op te merken dat deze tekenen niet per se betekenen dat een narcist liegt, maar ze kunnen wel indicaties zijn dat ze niet de waarheid spreken.


Hoe zorg je ervoor dat een narcist zijn ware gezicht laat zien?

Er zijn een paar strategieën die je kunt gebruiken om een narcist zichzelf te laten zien:

 • Verzamel bewijsmateriaal: Door van tevoren bewijsmateriaal te verzamelen, kun je hen confronteren met feiten en eventuele valse of misleidende informatie tegenspreken.
 • Benader hen op een kalme manier: Door op een rustige, gemeten en niet-provocerende manier met hen om te gaan, kan hun defensieve instinct worden verminderd en de kans op een productief gesprek worden vergroot.
 • Moedig persoonlijke verantwoordelijkheid aan: Door hen te vertellen anderen of iets anders niet de schuld te geven en hen eraan te herinneren verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties, kun je hen helpen de realiteit van de situatie te zien en stappen te nemen om te verbeteren.
 • Creëer een veilige ruimte voor eerlijkheid: Verzeker hen ervan dat je bereid bent om te luisteren en dat er geen negatieve gevolgen zullen zijn als ze eerlijk zijn. Dit kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een veilige ruimte voor hen om zich te openen.
 • Gebruik reflecterend luisteren: Terugkoppelen wat ze hebben gezegd en open vragen stellen kan helpen om hun ware gedachten en bedoelingen bloot te leggen.

Het is cruciaal om te onthouden dat narcisten bedreven manipulators zijn en het mogelijk moeilijk kan zijn om hen zichzelf te laten zien. Het is ook belangrijk om grenzen te stellen en realistische verwachtingen te hebben bij het omgaan met hen.


Tot slot

Het kan een uitdaging zijn om een narcist te overtuigen de waarheid te spreken of zijn/haar gedrag aan te passen.

Een poging om een narcist te overtreffen en hem/haar te dwingen de waarheid te erkennen, is meestal geen effectieve strategie.

In plaats daarvan is het van essentieel belang om je te concentreren op je eigen waarheid en op je instincten te vertrouwen wanneer je vermoedt dat de narcist liegt of manipulatief gedrag vertoont.

Het is van cruciaal belang om persoonlijke grenzen te stellen en voor jezelf op te komen tijdens interacties met een narcist.

Het zoeken naar professionele online hulp, kan waardevol zijn om te leren navigeren door de uitdagingen die een relatie met een narcist met zich meebrengt.

Het is belangrijk om altijd je eigen welzijn en mentale gezondheid op de eerste plaats te zetten.

Wanneer je jezelf in een ongezonde relatie met een narcist bevindt, is het cruciaal om de nodige maatregelen te treffen om jezelf te beschermen en ondersteuning te zoeken.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Zoals ik de narcist ben gaan zien, is het dat zijn emotionele ontwikkeling is blijven steken tussen 1 en 6 jaar. Een gewoon kind leert met een jaar of zeven logisch denken; dat wil zeggen dat hij de werkelijkheid kent als persoonlijke ervaring.
  Maar de narcist niet, voor hem is zijn ego hetzelfde als de werkelijkheid; hij ziet het verschil niet, hij heeft geen ‘interne werkelijkheid’. Wel kan hij, via een omweg, wetenschap leren. Dat doet hij dan op een zuiver cognitieve manier, zonder daar persoonlijk bij betrokken te zijn. Narcisme heeft zo zeker voordelen.
  Maar omdat de narcist die werkelijkheid niet voor zichzelf aanvaardt, vertoont hij bizar gedrag.
  Vanuit dit idee zijn meer kenmerken te begrijpen. De werkelijkheid ‘bestaat niet’, dus de ander ‘bestaat ook niet’: geen empathie, geen liefde, geen blauwdruk van wat een relatie is. Plus het ontbreken van geweten, en de leegheid, het gebrek aan een Zelf.
  Wat zou het mooi zijn, als er een therapie of liever gezegd een training zou bestaan waartoe dat onderliggende fundament, die blauwdruk van ‘werkelijkheid’, alsnog wordt aangelegd.

  • Je maakt een interessante analyse van de onderliggende oorzaak van narcistisch gedrag. Het idee dat de emotionele ontwikkeling is blijven steken in de vroege kindertijd en dat dit leidt tot een gebrek aan onderscheid tussen ego en werkelijkheid, biedt zeker een verklaring voor veel van de typische narcistische trekken.
   Het klopt dat narcisten vaak moeite hebben met empathie, echte liefde en het aangaan van wederkerige relaties. Ze lijken de ander inderdaad niet als een volwaardig persoon te zien, maar meer als een object om hun eigen behoeften mee te bevredigen. Het ontbreken van een geweten en een diep gevoel van innerlijke leegte zijn ook veelvoorkomende kenmerken.
   Tegelijkertijd is het vermogen om op cognitief niveau te functioneren en zelfs succesvol te zijn inderdaad een voordeel dat veel narcisten hebben. Ze kunnen hun gebrek aan emotionele ontwikkeling compenseren met intellectuele vaardigheden.
   Je idee van een therapie of training die gericht is op het alsnog ontwikkelen van dat onderliggende fundament van ‘werkelijkheid’ is zeer interessant. In feite is dat ook waar veel bestaande therapieën voor narcistische persoonlijkheidsstoornis op gericht zijn, zoals schematherapie en mentalization-based treatment (MBT).
   Daarbij ligt de focus op het leren herkennen en differentiëren van eigen en andermans emoties, behoeften en perspectieven. Ook het opbouwen van een stabieler en genuanceerder zelfbeeld en het ontwikkelen van empathie zijn belangrijke doelen.
   Helaas is de effectiviteit van therapie bij narcisme vaak beperkt, onder andere doordat narcisten hun problemen moeilijk erkennen en zich niet snel kwetsbaar opstellen. Toch zijn er zeker gevallen waarin therapie tot betekenisvolle verandering leidt.
   Daarnaast zou je inderdaad kunnen denken aan trainingen of cursussen die meer gericht zijn op het cognitief aanleren van sociale en emotionele vaardigheden, zonder de diepgang en kwetsbaarheid van therapie. Dit zou de drempel kunnen verlagen.
   Hoe dan ook ligt er nog een grote uitdaging in het bereiken en motiveren van narcisten voor behandeling. Maar met de groeiende kennis over onderliggende factoren zoals jij die beschrijft, is er zeker hoop op effectievere interventies in de toekomst. Blijvend onderzoek en ontwikkeling op dit gebied zijn hard nodig. liefs, Vera

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >